místnost: Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.

od: panta
pro: all
25.05. 20:51
Asi možá patří do výkřiků, ale...damn you rancheros.

Dneska jsem si potřeboval na čerňáku po nákupech rychle vzít s sebou jídlo. Do zásoby jsem si vzal enchilladas s nejpálivější omáčkou (všechno si tam vždycky dávám s nejpálivější a je to tak lehce spicy u všeho, co jsem tam doteď měl).

Quesadillas byly jemně spicy, super.

Teď jsem si ale tyvole ohřál enchilladas a to je reaper/scorpion materiál uvnitř...se tady chladim mlíkem jak malej jarda, wtf :O

od: fanatic
pro: all
20.05. 14:19
od: Gandalf
pro: fanatic
20.05. 15:43
super
od: bigfutus
pro: fanatic
20.05. 17:16
Mrkol som cenu mlynceka a som sa srdecne rozosmial.
od: PiTRiS
pro: fanatic
20.05. 17:24
hele a teď vážně, opravdu člověk pozná na kafi tehle styl přípravy, který mu zabere půl hodiny, dvojnásob když do toho pak ze 3/4 naleje mandlové mléko a sladidlo? :))
od: Scott
pro: PiTRiS
20.05. 18:08
Pozná. Já ne, fanatic jo
od: fanatic
pro: PiTRiS
21.05. 06:45
no za me teda ma to kafe prepaleny + tim slazenim to taky trosku zabil, ale jinak pozna
od: fanatic
pro: bigfutus
21.05. 06:48
https://www.coffeesource.eu/rucni-kavomlynek-comandante-c40-nitro-blade-zebra-1031.html

ono neni moc rucnich mlynku, ktery melou jako la pavoni, nebo comandante bohuzel
od: bigfutus
pro: fanatic
21.05. 10:31
Ja som rozmyslal ze nejaky kupim brachovi na narodeniny, si zvykol kavu mliet, ale mal taky plastovy sunt jak z komunizmu. Mam predbezne vybrany tento, len to postovne je viac jak mlyncek samotny lol.

https://www.amazon.com/Mueller-Ultra-Grind-Strongest-Heaviest-Stainless/dp/B076BZYSGF/
od: PiTRiS
pro: fanatic
21.05. 10:40
asi někdy budu muset někam zajít na nějakou takovouhle speciálku... bo v běžné kavárně nepoznám rozdíl oproti našemu automatickému kávovaru v práci :)) (ale kafe tu berou kvalitní, cafe jordan, fakt chutná super)
od: fanatic
pro: bigfutus
21.05. 11:26
https://www.doubleshot.cz/prislusenstvi/mlynky-na-kavu/ceramill-nerezovy-rucni-mlynek-na-kavu

ja mam doma uz par let Porlex mini a jsem s nim nadmiru spokojen + dobre padne do aeropressu

on je v tech levnych mlyncich problem s kameny a s konzistenci mleti - kameny nedrzi tak dobre na miste a mas tam maly a velky kusy zrn a pak nemas rovnomernou extrakci ... ehm


ted si pripadam jako ripper :D
od: fanatic
pro: PiTRiS
21.05. 11:27
jestli porad jeste bydlis na IP tak si skoc do kavarna prazirna ta je fajn a prazej si svoji
od: PiTRiS
pro: fanatic
21.05. 12:01
jj, tam občas chodíme, kafe dobrý... ale jak říkám často u spousty věcí - chutná to třeba trochu jinak, ale že bych řekl, že to je lepší, to už ne :) prostě jiné
od: Oneiros
pro: bigfutus
21.05. 12:21
je trosku drazsi :o) ale muzu doporucit Hario Skerton Plus. pouzivam uz nekolik let
od: fanatic
pro: Oneiros
21.05. 12:23
hlasuj, toto je kvalitni nazor
od: bigfutus
pro: Oneiros
21.05. 19:51
Hmm, ze by som ho kupil a raz za cas si ho pozical na mletie chili? :D

od: LukKe
pro: all
15.05. 18:01
Jak se pestuje chili v byte? :) Tady je spousta fandu zjevne, mam na vyber sazenicky:

Aji Omnicolor
Black Kobra
Habanero red
Habanero red Savina
Big Black Mama
Habanero Black
Peach Moruga
Fidalgo Roxa
Pequin Mix
Black Pearl
Jalapeno Mammoth
Borg 9 Chocolade
Carolina Reaper - Chocolade
Nagabrian Mustard
Pieto de Moca


tak ktery treba vzit a co a jak dal s tim :))
od: angelripper
pro: LukKe
15.05. 18:13
odkud jsou? tenhle víkend se chystám osadit terasu, takže taky sháním :) ale obávám se, že jinak moc neporadím, měl jsem pár kytek, který mi úspěšně rostly v obýváku bez nějaký větší péče, jenom na to šlo přiměřený množství sluníčka a občas jsem je zalil... pak jsem je hodil na jižní stranu terasy, kde okamžitě masivně vyrostly, plodily jako o život a na podzim jsem je zlikvidoval... sad story :))
od: ATtI
pro: LukKe
15.05. 19:48
je to jednoduchý, potřebuješ co nejvíc slunka a to je všechno.
Dostatečně velkej květináč aby to mělo dost prostoru pro pořádný kořeny a nějaký hnojivo, protože ty živiny z hlíny v jednom květináči budou brzo pryč.

https://www.bioplants.cz/produkt-teku-ctyrhranny-kvetinac-22x22x26cm-objem-11l-273/483
samozřejmě si ho koupím za 20 v normálním obchodě a ne v growshopu

https://www.bioplants.cz/produkt-plagron-light-mix-s-perlitem-895/550
na substrát jsem nekompromisní, pokud nepojedeš hydro tak tohle mám milionkrát ozkoušený, absolutně bez výhrad. Minimum hnojiva do startu, víš že v tom nejsou přimíchaný žádný sračky.

https://www.bioplants.cz/produkt-biobizz-bio-bloom-922/108
https://www.bioplants.cz/produkt-biobizz-bio-bloom-915/108
a pak už jenom nějaký to hnojivo, stačí úplnej základ, grow od teď do tý doby než začne nasazovat a bloom po celou dobu květu

většinu těch paprik cos napsal ani neznám, obecně nemám rád ty, který rostou v milionech malejch kusů, protože jsem ještě nenarazil na takovou, která by měla uspokojující chuť a pálivost. Osobně bych určitě šel do té Morugy píčovky, s žádným Habanerem rozhodně neuděláš chybu, Caroliny asi budou složitý vypěstovat napoprvé. Věci jako aji omnicolor nebo pequin mix vypadají jako dekorativní papriky z hobymarketu, s těma bych čas určitě neztrácel (a nejspíš jim křivdím :)).

Jo a pokud nebudou venku, ale vevnitř, kde není žádnej vítr, tak bych ti doporučil si pořídit velmi jemnej tenkej štěteček a ty květy opylovat ručně, ehm, udělá to hrozně moc :)
od: LukKe
pro: angelripper
15.05. 20:26
kamoska kolegyne prodava nejak.. asi ma obchod? nevim.. nejakej vyprodej.. za 30kc sazenice

atti> dik, uff, mozna az moc profi :)) nahlasil jsem habanero, reaper a morugu nakonec, tak to jsem se celkem trefil.. budu je mit normalne vevnitr asi za oknem na jizni stranu, pres den tam celkem sviti.. kvetinarstvi tu mame kolem dost, takze to asi nebude problem na nejakej zaklad.. kdyztak podam report a dotaz v prubehu ;))
od: panta
pro: ATtI
16.05. 10:11
No hele, jak to děláš když pěstuješ víc různejch druhů na malym prostoru (zahradě), aby se ti nezprášily mezi sebou? :) Já teď docela dost řešim, že mam pár jemně pálivejch kytek a pak dva dračí dechy (2,5 mega lol) a trochu dost se mi je nechce dávat vedle sebe, protože se bojim, že se sprášej...bojim se ten dračí dech i dát nějak blízko ke sladkejm paprikám (jako na záhon vedle), aby ty sladký papriky pak při doteku netavily uran na lávu :D
od: panta
pro: LukKe
16.05. 10:15
Jinak ten reaper chocolade nemá s čokoládou nic společnýho, je to zabiják celkem :)

Jinak Pequin je dobrej, ačkoliv to fakt hodně evokuje sazenici z OBI, tak neni:
https://www.seminka-chilli.cz/pequin-mix-27.html

Je to dobrá paprička, málo pálivá, ale dobrá chuťově :)
od: ATtI
pro: panta
16.05. 11:17
tak ten pyl se ti nese i na xy stovek metrů, takže s tím osobně nedělám vůbec nic.. papriky na keři budou vždycky ty, který sis koupil (vysadil) a až další generace může být hybridní.. tzn. pokud tu papriku udržíš při životě leta, bude pořád plodit tu původní čistou variantu. Kdybys si ale schoval semena z těch plodů a další rok je vysadil, tak už ti může vyrůst nějaký hybrid, koneckonců záměrný šlechtění neprobíhá o moc jinak (kromě kontrolovanejch podmínek a výběru semen z plodů, který nejvíc projevujou požadovaný vlastnosti)
od: ATtI
pro: panta
16.05. 11:19
jo a všechny chocolate variety jsou tak pojmenovaný kvůli barvě, samozřejmě.. s chutí to nemá společnýho :))
od: postal
pro: LukKe
16.05. 12:49
https://imgur.com/a/fBj0A3w
Hehe, taky jsem s tím letos začal. Zatím mi to po dvou týdnech ještě nezdechlo, takže pro mě achievment unlocked. Dle instrukcí to můžu teď po 3 zmrzlych dát ven + pak přesadit, tak uvidím.
Jinak hnojivo jsem si na doporučení koupil
https://www.alza.cz/hobby/agro-vitality-komplex-rajce-a-papriku-1-l-d4995647.htm
od: panta
pro: postal
16.05. 21:27
Mě všechno, co jsem vypěstoval letos ze semen vyjelo a pak padlo. Nepomohlo ani vyndání ven do foliovníčku, nic...takže letos jsem musel prostě nakoupit sazenice holt no, sázet je budu někdy zejtra/o víkendu.

už jsem i stihnul jedny sazenice dát ven předminulej tejden, jak bylo hezky, tak mi saozřejmě všechno pomrzlo a musim znova :D

Letos se fakt hodně daří.
od: maxa
pro: panta
16.05. 22:08
vidim, ze nejsem sam, co ma letos problemy se sazenicemi :) U nas to zas mati nechtene na zacatku prelevala po presazeni do kelimku a kdybych si toho nevsiml (zlute opadavajici listy), tak jsme bez spousty sazenic taky. Bohuzel to nejvic odnesly moje habanero/jalapeno, ktere se zacinaji vzpamatovavat az tak posledni 2-3 tydny.
od: fanatic
pro: LukKe
17.05. 06:44
prodava to jeste? bych to taky zkusil, jsem takovej kozel zahradnik, ale tohle jsem chtel vzdycky zkusit

od: mightning
pro: all
01.05. 15:20
jaky pouzivate oleje?

ja v podstate jenom extra virgin olivac anebo repkovy (obecne podle toho, jestli jenom smazim, nebo pak ten olej zakomponuju do toho jidla), a trochu bych si mohl rozsirit portfolio.

a vubec, je teda spatny na extra virgin smazit treba cibuli? rikalo se, ze to ma nizky smoke point, ale pak zase, ze je to vlastne na urovni repkace cca
od: LukKe
pro: mightning
01.05. 15:23
ja si koupil prepusteny maslo na vetsi smazeni.. jinak na veci, ktery se netrapi plamenem extra virgin, no
a olivovej sam o sobe neni tak hroznej na smazeni.. ani virgin, ale ten extra, jak sou lidi zvykly kupovat, je skutecne uz celkem nizko na ty stupnici a zacina se palit driv
od: maxa
pro: mightning
01.05. 15:41
repkovy/slunecnicovy, olivovy extra virgin na salaty, na smazeni ten horsi olivovy a obcas do neceho davam sezamovy.
od: blackfox
pro: mightning
01.05. 15:53
Většinou volím jen podle chuti a od toho se odvíjí i k čemu jsou vhodný (smoke point), takže v oliváči bych řízky nesmažil, neasi. Pokud to je 1 cibule na základ nějaký omáčky a ne hromada jako třeba na guláš, tak je i kvalitní extra virgin v pohodě, ale to je spíš škoda ekonomicky

Poslední dobou rád pouzivam sezamový a arašídový olej na různý stir fry
od: blackfox
pro: mightning
01.05. 15:56
Ale počkej si na rippera až ti nalinkuje seriouseats :))
od: Azeroth
pro: mightning
01.05. 16:22
Zrobna cibule by se měla smažit pomalu, ať ti pořádně zkaramelizuje, takže tam bych problém neviděl :)
od: PiTRiS
pro: mightning
01.05. 16:46
olivový do salátů, etc prostě na studenou kuchyni... na smažení řepka/slunečnice/kokos/sádlo...
od: angelripper
pro: blackfox
01.05. 17:06
https://www.seriouseats.com/2015/03/cooking-with-olive-oil-faq-safety-flavor.html

nemáte zač! ale zcela upřímně, taky mě tenhle článek před časem hodně překvapil, schválně jsem to nevěřícně testoval a (zcela nepřekvapivě) je to pravda. kdo - by - to - byl - kurva - řek :) take smoke point ano, ale asi netřeba to příliš řešit.

jinak olivovej skoro na všechno, vždycky mám doma řepkovej/slunečnicovej na věci jako řízky, potírání grilu, indický kari, atd, a pak sezamovej a arašídovej na stir fry a tak podobně.
od: Mission_Failed
pro: angelripper
01.05. 17:26
Tyve Ripper, řízky pro příště zásadně na sádle! ;)
od: tsu
pro: mightning
01.05. 19:07
extra virgin olivový
arašídový
sezamový
řepkový
kokosový

pak mám nějaké fancy jako dýňový nebo ořechový, ale třeba ten dýňový jsem použil asi jenom do dýňové polívky
od: zila
pro: mightning
01.05. 19:50
Standartně řepkový, slunečnicový, olivový extra virgin + někdy přidávám sádlo nebo máslo podle toho, co zrovna kutím.
od: sairon
pro: Mission_Failed
01.05. 20:22
+1
od: Guzo
pro: mightning
01.05. 20:39
na smažení sádlo/rýžový, jinak oliváč na studenou kuchyni. A taky nemam problém na olivovym oleji udělat cibuli jako základ do něčeho, prostě jen neni na dlouhý smažení za vysoký teploty
od: bigfutus
pro: mightning
01.05. 20:50
Castrol Edge 5W-30. Ale v podstate len repkovy a extra panic. A rezne jedine na sadle. A cibulu ked sa da tak najradsej na masle, samozrejme treba pomaly.
od: Oneiros
pro: mightning
01.05. 22:19
repkovy pouzivam uz malo celkem, zvykl jsem si ted hodne na hroznovy olej. pak sezamovy, olivovy extra virgin a kokosovy. a maslo a sadlo samozrejme
od: DJK
pro: mightning
01.05. 22:22
Nefiltrovanej za studena lisovanej z nejaky menší lisovny v řecku, kamarádovi vozí nejakej bulhar, tak vždycky vezmu jeden kanystr... používám ho na všechno, abych ho tu nesusil moc dlouho
od: mightning
pro: angelripper
02.05. 09:52
cekal jsem ze s necim takovym prijdes, v podstate bylo jenom jednodussi napsat sem nez to tam hledat, kazdopadne dik za info, jsem rad ze to ze to moc neresim je ok.

djk: zni dobre, nechces delat score distro?
od: fanatic
pro: Mission_Failed
02.05. 11:50
+1 a vejce
od: DJK
pro: mightning
02.05. 12:47
klidne ti na nej dam kontakt a muzes si to vyzvednout na vinohradech, dal bych mu jen nejaky echo ze se mu ozves, je to cca 1100 za kanystr, mensi nedava, protoze se to blbe prelejva
od: sairon
pro: DJK
02.05. 18:41
pokud "kanystr" není další obskurní imperiální jednotka, jak velkej je?
od: DJK
pro: sairon
03.05. 07:22
5l
od: mightning
pro: DJK
13.05. 15:40
to neni spatny, ale nevim kdy se budu vyskytovat v praze... kazdopadne kontakt kdyztak dej please, jestli je to dobrej olej tak je to dobrej deal :)
od: DJK
pro: mightning
13.05. 16:30
hehe, no ted v patek jsem si u nej byl pro posledni plechovku, prej prisli o dodavatele... prdele, uplne se desim ze budu muset zas pouzivat olej z obchodu

ale hledaj v recku novyho, tak snad se brzo postesti.
od: Mission_Failed
pro: DJK
13.05. 18:36
Beztak sis jenom tahal triko.
od: DJK
pro: Mission_Failed
14.05. 10:21
mohl jsem se stat kralem plechovkoveho oleje
od: Mission_Failed
pro: DJK
14.05. 10:54
Babiš by tě koupil.
od: postal
pro: Mission_Failed
14.05. 11:52
Babiš by ho nejprve zničil a až pak koupil
od: Azeroth
pro: mightning
15.05. 10:29
Když už je ten thread ressurectnutej, tak bych dodal, že jsem teď zkoušel arašídovej olej a na rychlý osmahnutí sous vide věcí při vysoké teplotě je super. Nekouří, nesmrdí, nekurví chuť. Na vysoký teploty bych mu asi dal přednost před olivovým.
od: mightning
pro: Azeroth
15.05. 16:11
dobry vedet, koukam ze ani neni nejak silene drahej

od: fanatic
pro: all
14.05. 11:20
Kolega vedle si tu usrkava instantni kafe ... takovej smrad jsem dlouho necejtil.

Je to jeste horsi nez ty 3v1

od: nuclear74
pro: all
18.04. 13:05
delali ste uz nekdo ten japonskej cheesecake? recepty na netu se dost lisi v mnozstvi ingredienci, tak by me zajimalo, jesi mate neco overenyho. sem s tim.)
od: Mission_Failed
pro: nuclear74
18.04. 13:24
Tatranka v trojobalu;))

Btw: ještě tak den či dva a mám hotové bydlení. Co si mám v novém uvařit? Kromě tatranky v trojobalu?
od: Oneiros
pro: Mission_Failed
18.04. 13:26
parek v rychlovarne konvici
od: fanatic
pro: nuclear74
18.04. 13:27
ten jiggly wiggly ? nejak se mi do toho nechce, protoze bych byl nasranej si myslim :D
od: Mission_Failed
pro: Oneiros
18.04. 13:28
Na to nemám svaly:((
od: bigfutus
pro: Mission_Failed
18.04. 13:38
Tak tlacenka v trojobale
od: nuclear74
pro: fanatic
18.04. 14:09
No taky cekam, ze vytahnu z trouby splasklou kejdu:-D
od: sairon
pro: Oneiros
18.04. 14:26
to dělal spolubydlící na koleji... když zjistil, že se tam pak nedá vařit voda na čaj, protože to furt smrdí jak párky, tak do konvice nalil jar a zapnul... jako ten půlmetrovej gejzír pěny byl vtipnej, ale promáčenej koberec a nábytek (kterej nešel přestěhovat) už ani tolik ne.
od: fanatic
pro: nuclear74
18.04. 15:28
ja bojuju s pat a choux, ktery ma zatim skore 3:0,5 ve prospech testa, a tahle svine trepajici se nevim nevim
od: Mission_Failed
pro: sairon
18.04. 15:33
Tvle a byl u toho aspoň vožralej?:)) Nicméně mi to připomnělo, jak jsme se ségrou, jako malí haranti, dělali herečku vař. Já do hajzlu sypal prací prášek a proléval Jarem a ona splachovala...
od: sairon
pro: Mission_Failed
18.04. 15:34
ne, byl jen blbej. nepřežil ani první semestr.
od: Mission_Failed
pro: sairon
18.04. 15:35
:)))
od: Oneiros
pro: sairon
18.04. 15:47
kamos taky delal parky v rychlovarce, ale mel teda na to jednu extra. ovsem jeji vnitrek byl znacne nevabny
od: woyta
pro: sairon
18.04. 15:56
jj na kolejich se rychle poznalo ze naky lidi nejsou schopny existence bez pomoci rodicu
od: vrennatic
pro: woyta
18.04. 16:42
Jsem si vzpomnel na bigese a jeho historky s Mirou, to byl presvedcivy dokazovaci material tohoto postulatu
od: Marta
pro: sairon
30.04. 10:21
jeden clen tady z phora byl jeste vetsi umelec - varil si parky klasicky v hrnci a podarilo se mu je spalit tak, ze ho probudilo az buseni hasicu na dvere :) taky slusnej oddil
od: nuclear74
pro: fanatic
01.05. 14:27
https://youtu.be/mBjxVP_gFIY

udelal sem to podle tohodle a vyslo to napoprvy skoro perfetkne, akorat uprostred chtel jeste trochu dopect. trepal se pekne. nicmene to je lepsi na pohled a naomak nez na chut, je to takovej piskot, nic zvlastniho. ale to se asi dalo cekat podle tech ingredienci. zrada jsou ty skladaci formy, tece do nich voda.)

od: DJK
pro: all
23.04. 18:07
Jak delate caesar salat? S masem bez masa? S worchesterem nebo bez? Zloutky ano/ne? Cesnek?
od: Alibaba
pro: DJK
25.04. 09:23
Recept je snad jasnej ne, bastardizace už jsou pak DJK salát :)

https://www.youtube.com/watch?v=A-RfHC91Ewc
od: Mission_Failed
pro: DJK
25.04. 10:24
A když nemáte salát, tak tam dejte kapustu.
od: DJK
pro: Alibaba
25.04. 14:17
ja tech "fakin true" receptu prave videl strasne moc a vsechny jsou jiny... takze furt nevim co bastardizace je a co ne

jo a jinak dete samozrejme do pici vy chytrolini :)
od: panta
pro: DJK
25.04. 14:34
Tak to asi záleží na tm, co máš a nemáš rád a co tam chceš, ne? Salát nějak standardizovat mi přijde jako slušná píčovina :)
od: PiTRiS
pro: DJK
25.04. 14:39
viz panta... když ti v caesaru nechutná kuřecí, dej tam třeba vysočinu... pokud nemáš rád ten jeho dresing, dej tam kečup... pokud ti nechutná salát, tak třeba špagety... místo parmesanu eidam...
no a nebo si rovnou udělej špagety s kečupem a salámem..
od: Mission_Failed
pro: DJK
25.04. 14:39
:)
od: angelripper
pro: panta
25.04. 14:51
no... ale... když on je to standardizovanej recept, žejo...:) fantazii se samozřejmě meze nekladou, ale taky nebudeš tvrdit, že ti doma z kohoutku teče kyselina sírová, protože definice vody je otevřená volný interpretaci :)

djk> ty víš, co bude následovat, žejo? tak teda jo.

https://www.seriouseats.com/2013/10/ask-the-food-lab-caesar-salad-recipe.html
od: DJK
pro: panta
25.04. 14:52
ale hovno, je to normalni jidlo, budete se tu hadat o barve segedynu ale do salatu si klidne hodite kotletu, pacienti
od: panta
pro: angelripper
25.04. 14:56
Tyvole :) bych tuhle diskuzi uplně nevířil už, protože ty tvoje serious eats názory jsou fakt extremismus už :)

Nebudu si dělat caesar salát s vejcem, když v salátu vejce nesnášim. U salátu je skoro uplně fuk, co tam dáš, když to chuťově jde k sobě a celkově to vyhovuje tvojí paletě. U určitejch jídel je hodně důležitý dodržet postup a definici a jsou určitý situace, kdy je to důležitý, když bys to měl prezentovat jako originální caesar salát. Ale to asi neni případ DJK nebo většiny lidí tady jako.
od: DJK
pro: panta
25.04. 14:57
kecy kecy kecy kecy
od: PiTRiS
pro: panta
25.04. 15:04
ty ve, ale tak pak to nenazývej caesar salát, kterej prostě má nějakou definici, ale nazvi si to "zeleninový salát s koteltou a parmasánem" :)
od: mightning
pro: panta
25.04. 15:09
u salatu je jedno co tam das. u caesar salatu neni jedno co tam das. ty si tomu samozrejme doma rikej jak chces, ale necpi svuj 'recept' ostatnim jak kdybys byl pitris
od: angelripper
pro: panta
25.04. 15:15
však to taky linkuju s očividným nadhledem - pokud někdo nechce v caesar salátu vajíčko, ať si tam dá třeba limetu nebo točeňák, ale "co vyhovuje tvojí paletě" jsem slyšel naposled v prostřeno. jinak teda dodržování postupů platí u salátů stejně jako u čekoholiv jinýho - doteď mě občas v myšlenkách straší vzpomínka na kamaráda, kterej při slovech "vařit sice neumím, ale na saláty jsem fakt machr" sypal krystalovej cukr na zavařovanou kapii. ale očividně mu to chutnalo, takže každý zboží má svýho kupce... caesar salát nebo císařskej řez, prašť jak uhoď :)

(ale ten recept ze SE je fakt dobrej!)
od: bigfutus
pro: DJK
25.04. 20:47
Cezar salat nemam rad, mam rad len salat inspirovany cezar salatom.

od: Azeroth
pro: all
05.04. 15:31
Dělal jsem Ropa Vieja a musím se pochválit, je to moc dobrý, takovej exotičtější guláš. Akorát rýže jako příloha mě úplně nepřesvědčila.
Recept tuna, kdyby chtěl někdo zkusit.
https://www.youtube.com/watch?v=nJVrHzSYW3g
od: bigfutus
pro: Azeroth
05.04. 20:04
Na moj vkus malo stavy na ryzu, ale uz je v zalozke a neviem sa dockat.
od: Azeroth
pro: bigfutus
05.04. 21:10
Stačí dát víc toho vývaru na začátku, já měl rýži nasáklou hezky :)
od: bigfutus
pro: Azeroth
07.04. 12:01
Vole zasa ryzuje :D
https://youtu.be/qDZMoyG7GrA
od: Azeroth
pro: bigfutus
07.04. 23:24
Tak tyhle tropicky zeme si davaj ryzi uplne ke vsemu, co vim tak filipinskej McDonalds ma ryzi ve vsech menickach, ale myslim, ze takovej bramborak nebo tortila by u ropy vieja fungovaly taky. A jinak Food wishes je imo nejlepsi cooking channel na youtube :)
od: angelripper
pro: Azeroth
07.04. 23:27
od: PiTRiS
pro: Azeroth
07.04. 23:53
jo, na filipínách máš normáně McRice (jen rýže zabalená jak burger) a k tomu dvě placky z burgeru zalité omáčkou. Je smutné, že v rámci jejich kuchyně je to jedno z těch lepších jídel :(
od: Azeroth
pro: angelripper
08.04. 00:21
Oukay, tady je to rozepsaný místo ve formě videa, nebo je tam nějakej jinej rozdíl, kterej sem nepostřehl?
od: vrennatic
pro: Azeroth
08.04. 01:11
Ja myslim, ze je to spis takova ripperova evangelizace, uz myslim nelinkuje odjinud :).
od: angelripper
pro: Azeroth
08.04. 01:20
měl jsem rozepsanej dlouhej post na téma, proč je ten kanál jenom otrockej (ale nepopírám, že právě proto i relativně funkční) rehash toho, s čím už před lety přišel mcgee, alton brown, ottolenghi, lopez-alt nebo ruhlman, a jak mi vadí, že místo toho, aby ti onen "nejlepší cooking channel na youtube" vysvětlil, proč postupovat daným způsobem, tak ti prostě jenom předloží instrukce a jakýkoliv úvahy usadí sdělením, že "in my opinion it's definitely not true", ale pak jsem to smazal, protože to kromě mě očividně nikoho nezajímá... takže asi v pohodě, no. to jídlo je v každým případě fakt dobrý! :)
od: angelripper
pro: vrennatic
08.04. 01:22
to nejen nepopírám, ale rovnou potvrzuju. přes veškerej počáteční odpor jsem k tomu byl donucen dlouhodobou zkušeností :)
od: Azeroth
pro: angelripper
08.04. 01:32
Well jen ze zběžnýho prolítnutí vidím videa starý i 12 let, takže nevím jak starý jsou ty cos vypsal, ale tohle už funguje docela dost dlouho :)
od: Oneiros
pro: Azeroth
08.04. 02:07
nejlepsi cooking channel na youtube je almazan kitchen
od: panta
pro: Oneiros
08.04. 08:07
Na koukání :) Na vaření podle něčeho moc ne :D
od: panta
pro: angelripper
08.04. 08:53
Uh, větší hipster už asi bejt ani nemůžeš :D

Obecně mě ten sciency přístup k vaření přijde dost zvláštní a pro 99,9999% lidí uplně naprosto zbytečnej. Pakliže tě vyloženě baví mcgee a jeho chemistry přístup k vaření, tak proti gustu samozřejmě žádnej dišputát, jako koníček to může bejt zajímavý. Praktickej dopad to ale nemá naprosto žádnej a food wishes s tim nesouvisí...nijak? To je quick recap receptů, kde se za pět minut mrkneš na recept a jdeš ho udělat a když máš nějak vybudovanej elementární kitchen sense, tak tušíš, kolik čeho, kdy a jak a podobně.

V čem je to rehash mcgee, browna (myslíš jako good eats?) nebo proboha ruhlmana (ten snad vydával akorát knižně, ne?) nebo ottolenghiho? O_O To je uplně jinej formát, jinej přístup...společný to má tak akorát to, že všichni pojednávaj o jídle. To můžeš rovnou říct, že je to rehash "vaříme s velrybou pawlovskou" O_O
od: angelripper
pro: Azeroth
08.04. 09:01
tak to nejsou youtube kanály, ale profesionální kuchaři, a třeba mcgeeho on food and cooking je tuším ze začátku 80. let :) na food wishes samozřejmě občas narazím a nikdy mě to moc nepřesvědčilo, ale podle commentů se zdá, ze to spousta lidí oceňuje, takže co já vím. spíš to byl takovej náhodnej rant, pardon :)

oneiros> no viz panta, je to strašně dobře natočená kotlíkařina :D už se na to ani nedívám, protože informační hodnotu to moc nemá :)
od: angelripper
pro: panta
08.04. 09:36
ale hovno :)) ale abych to po darkovsku vysvětlil - samozřejmě nemluvím jenom o youtube kanálech, to je snad vidět už z mýho prvního postu, kterej žádnej youtube recept neobsahoval, mluvím o zdrojích obecně. pokud máš vybudovanej elementární kitchen sense, tak zvládneš samozřejmě cokoliv, ale v tom ti slepý opakování receptů dle mýho názoru moc nepomůže.

nicméně viz předchozí post, měl jsem si to nechat pro sebe :)
od: woyta
pro: angelripper
08.04. 10:36
ja myslim ze na food wishes vetsina lidi kouka aniz by cokoliv z toho varili...
od: fanatic
pro: Azeroth
08.04. 13:53
te komentar je silenej ale .... to se neda poslouchat
od: bigfutus
pro: angelripper
08.04. 14:38
Vsak Food Wishes je blog a nie encyklopedia spravneho varenia.
od: Oneiros
pro: panta
08.04. 15:44
vsak to byl spis takovy podjeb :o)

fanatic: jo, ten komentar me rve usi

od: angelripper
pro: all
21.03. 14:04
tyjo, tenhle kanál je naprosto boží... z rychlýho náhledu to vypadá trochu mimibazarovitě, ale projel jsem zatím pár videí a ten člověk je schopnej tam narvat strašně moc užitečnejch informací :)

https://www.youtube.com/user/FrenchGuyCooking/videos
od: Gandalf
pro: angelripper
21.03. 15:43
To je super :) Randomly jsem klikl na video s výrobou chocolate croissant (PAIN AU CHOCOLAT!!) a ten mix profesionálních nástrojů s jeho geniálníma improvizacema je fakt zábavnej, subscribed
od: Oneiros
pro: angelripper
21.03. 16:48
ha, to je typek :o)) dobre dobre
od: panta
pro: angelripper
21.03. 18:24
Alexe znam už celkem dlouho a je boží :) Super happy guy navíc, což je super. A dělá tam tunu zajímavejch projektů a přistupuje k nim občas až groteskně vědecky (vajíčka třeba lol).

A ta jeho serie, kde si připravuje základ a nudle a věci kolem, aby si to pak mohl jenom vyndat a ohřívat je super :)
od: angelripper
pro: panta
22.03. 08:39
jojo, ta pozitivní energie z toho vyloženě sálá, obsah není nijak zvlášť přelomovej, ale originální přístup a nadšení mu rozhodně neschází :) jinak jestli chceš vědeckej přístup, tak pořád zdaleka nemá na kenji lopez alta a vůbec serious eats obecně... což tady propaguju už asi po stopadesátý a nehodlám rozhodně přestat :) konkrétně ten pokus s vajíčkama je od KLA téměř přesně okopírovanej, a z těch cca patnácti videí, co jsem od alexe zatím viděl, ho tam minimálně třikrát jmenovitě zmiňuje. v knize je to podrobnější, tady stručnější webová verze:

https://www.seriouseats.com/2014/05/the-secrets-to-peeling-hard-boiled-eggs.html

nicméně mě to strašně baví, už jsem od něj objednal kuchařku, hehe.
od: Gandalf
pro: angelripper
22.03. 09:36
Já si ten foodlab asi před půlrokem na tvoje doporučení objednal, no. Knížka super a oceňuju spojení všech elementů vaření (techniky, ingredience, recept, způsoby úprav surovin vysvětlený na poměrně podrobný úrovni), ale zároveň to je fakt hrozně dlouhý a nějak nemám čas/trpělivost se tím prokousávat.. :)
od: angelripper
pro: Gandalf
22.03. 09:41
fakt? tyvole, respekt! že ses nepochlubil :) no, dlouhý to je, obecně jsem k tomu přistupoval spíš jako k běžný knížce než kuchařce, kde bych libovolně skákal z prostředka na konec a pak zase na začátek podle potřeby... bezpochyby pomohlo, že mě hrozně sedí styl, kterým KLA píše. teď už vždycky jenom nalistuju část, kterou zrovna potřebuju, ale stejně se pokaždý přistihnu, že u toho ještě znova přečtu dvě - tři stránky.

jinak příští rok má vyjít druhej díl, ehm ... :)
od: Gandalf
pro: angelripper
22.03. 09:48
Jo, mám to doma, no.. Hlavní motivací k nákupu nebyly ani recepty, ale spíš to techničtější a vědečtější vysvětlení technik - to mě fakt zajímalo, protože si myslím, že v tom mám celkem mezery a nějaký ucelenější vysvětlení všeho v kontextu se hledá těžko. Máš v tý knížce nějaký oblíbený recepty?
od: bigfutus
pro: angelripper
22.03. 10:40
Paru musim niekedy na vajcia skusit, ale ked vidim jak sa bezne polka vajec supe krasne a druha naprd, tak mam dojem ze to bude asi roznou starobou vajec a nie technikou varenia.
od: Gandalf
pro: bigfutus
22.03. 10:45
Vajíčka v páře se loupou stejně nekonzistentně jako ty, co se vaří ve vodě... :)
od: pindič
pro: angelripper
22.03. 10:55
French guy je super. Podívej se na jeho hledání nejlepší pizzy. Čca rok staré možná víc. A trochu spolupracuje s this old tony což je další dobrý kanal
od: angelripper
pro: Gandalf
22.03. 11:01
na recepty chodím spíš na serious eats, připadá mi, že food lab se soustředí spíš na ty techniky, tzn absolutní základy, který pak můžeš použít v různejch aplikacích :) ale z FL určitě nejčastějc dělám klasický chili z mletýho hovězího (rybí omáčka ftw! tu od tý doby dávám snad do všech omáček včetně boloňskýho ragú:), spíš mě to ale naučilo dělat spoustu věcí jinak a hlavně o nich přemýšlet - od blbý vinaigrette a dalších zálivek po bramborovej salát a další základní jídla, atd. paradoxně největší prozření pro mě byly fakt ty základy, tzn využití škrobu při vaření těstovin, jak solit, jak přistupovat k masu, jak jídlo kupovat a skladovat (ještě pár let nazpátek jsem mrazák používal jenom na zmrzlinu a led, teď ho využívám neustále), atd... v tomhle je ta kniha geniální. hlavně v tom, že většina kuchařek ti řekne co dělat, ale už vynechá důvody proč.
od: panta
pro: pindič
22.03. 12:47
jj, ta kolaborace s tim pasta pressem je skvělá :)
od: fanatic
pro: angelripper
22.03. 13:30
Alexe sleduju uz par let.

libi se mi, jak a kam to dotahl, jak zacinal delat omeletu s celovkou a ted ma skvelej koncept.

Super kanal
od: fanatic
pro: angelripper
22.03. 13:30
jo a kucharka je super btw :)
od: bigfutus
pro: bigfutus
25.03. 17:58
Ja to rikala, stare sa supu lepsie! A niektore su mimibazar level namky
https://youtu.be/qWAagS_MANg
od: ATtI
pro: bigfutus
26.03. 09:25
týpek má v kuchyni na sobě dva zlaté prsteny, zlatý náramek, hodinky a montérky.. iritovalo mě to tak moc, že jsem to po půl minutě musel vypnout
od: angelripper
pro: ATtI
26.03. 09:40
no ještě horší je to mávání rukama, který absolutně nekoresponduje s tím, co se v tom videu říká :))
od: fanatic
pro: angelripper
26.03. 09:42
od: ATtI
pro: angelripper
26.03. 09:45
Takový Horst Fuchs wannabe. Pokud to teda celé není nějaký sofistikovaný humor, který mi unikl;
každopádně forma mě odradila od obsahu
od: vrennatic
pro: fanatic
26.03. 13:11
Babish na me zacal nedavno vyskakovat na youtube a to na kulinarske porady v zasade prilis nekoukam, tak jsem si rikal, jestli nekdo z marketeru ANO neco nepokazil pri zadavani reklamy :)

od: Martianno
pro: all
24.03. 19:40
Mate nějaký jídlo, u kterého mate pocit, ze by se ho dalo sníst nekonečný množství najednou? Já to mívám se spagetama.
od: Gandalf
pro: Martianno
24.03. 20:45
sushi z hanabi
od: renus
pro: Martianno
24.03. 21:02
dukátové buchtičky se šodó
od: vrennatic
pro: Martianno
25.03. 00:07
Nekonecne mnozstvi tezko. Ale treba na Vanoce jim nadprumerne mnozstvi rybi polivky, loni to bylo tusim deset taliru za tri dny.
od: mightning
pro: Martianno
25.03. 00:23
jo, dobry spagety, cocka ma kyselo, kvasnicova polivka treba
od: Mleako
pro: mightning
25.03. 07:50
Srsly? Kvasnicová polívka je tvoje oblíbený jídlo?:) To je od školní jídelny můj úhlavní nepřítel a stačí mi to jenom cejtit a už se mi ježí chlupy.
od: zila
pro: Martianno
25.03. 08:54
Francouzské brambory.
od: Scott
pro: Martianno
25.03. 09:31
Obalovany kvetak. Sezeru ho tuny. I kdyz je mi uz tezko, tak to do sebe rvu jak blazen. A studeny, jen tak do ruky? Blaho
od: Mission_Failed
pro: Martianno
25.03. 10:02
Cmunda, čočka, fazole, bramboračka, zelnice, hrachovka..asi všechna jídla, kde není hlavní složkou maso. U těch se rychle dostaví pocit sytosti. Ale mám diagnózu "duté nohy", takže v podstatě pořád žeru jako tank.
od: blackfox
pro: Scott
25.03. 10:11
+1, obalované žampiony taky

MF: jen nohy? :)
od: mightning
pro: Mleako
25.03. 10:53
ja si to ze skolni jidelny vubec nepamatuju, ale my jsme ve akolni jidelne nezrali polivky pokud nebyla zrovna gulasovka nebo tak neco. vlastne jsem to jidlo neznal dokud ho nezacla delat zena a presto ze je to takova blbost, tak bych toho moh sezrat kybl
od: Jitrnicka
pro: Martianno
25.03. 11:15
Rizky a bramborovy salat
od: bigfutus
pro: Martianno
25.03. 11:46
Carbonara spagety.
od: James
pro: Jitrnicka
25.03. 16:29
+1 Bramborovej salat, domaci je naprosty nebe
Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.
Vytvořeno26. prosince 2015 22:43
AutorBroER
Moderátor2/D