místnost: Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.

od: Black.Tulip
pro: all
09.05. 20:09
Olivový olej. Použiváte nějakej fancy nebo vezmete nějaký random extra panenský v akci?
od: mightning
pro: Black.Tulip
09.05. 20:46
pouzivam nejaky fancy z eshopu s reckyma vecma, vezmu vzdycky 5l plechovku neceho co me zaujme, stoji to vetsinou mezi 500-1000kc, takze to vyjde levnejc nez sracky ze supermarketu v akci

https://www.reckyeshop.cz/extra-panensky-olivovy-olej/

nejvic me bavi kupovat nejakou tu pikslu bez etikety, od nejake baby ktera ma 200 stromu u nejake vesnice :)
od: angelripper
pro: mightning
09.05. 21:12
hmm, to jsou docela fér ceny, máš nějakej osvědčenej tip?

tulip> už dlouho kupuju v makru tenhle, tuším okolo 250 - 280 za litr? v daný cenový kategorii se mi osvědčil, teď jsem nouzově koupil nějakou jinou značku a i když jsem je ochutnával samostatně a připadaly mi víceméně vyrovnaný, tak musím říct, že je to ve finálním produktu překvapivě dost poznat. máme teda dost velkou spotřebu, radši jsem to neměřil :)

https://sortiment.makro.cz/cs/karpea-extra-virgin-olivolej-1l/196105p/
od: postal
pro: Black.Tulip
09.05. 21:26
Monini
od: Oneiros
pro: Black.Tulip
09.05. 22:10
ja si ted oblibil tenhle, koupil jsem ho uz asi trikrat
https://www.rohlik.cz/1298889-minerva-extra-virgin-olivovy-olej-plech
od: Oneiros
pro: mightning
09.05. 22:15
tyjo jak tak na to koukam, tak asi neco prubnu. diky :o)
od: Nightmare
pro: Oneiros
09.05. 22:25
Minervu beru tay ale tip od mightninga vypada dobre
od: Nightmare
pro: mightning
09.05. 22:29
od: Gandalf
pro: Black.Tulip
09.05. 23:59
Většinou 5l minerva v makru. Občas tam mají ale super limitovanou nabídku nějakýho 101% farmářskýho z řecka v pet flaškách, tak koupim ten. Rozdíl ale moc nepoznám, pokud je nemám vedle sebe :)
od: nithril
pro: mightning
10.05. 02:00
Super eshop, dik za tip, hned jsem si tam objednal nejake veci :)
od: nuclear74
pro: Black.Tulip
10.05. 07:51
vetsinou franze josefa v akci. olivace mam malou spotrebu, takze si kupuju maly baleni, pze mam radsi cerstve otevrenej.
jinak teda asi varim jiny jidla jak vy, nevim do ceho bych to lil a nesmazim na nem.
od: zila
pro: Black.Tulip
10.05. 08:49
Snažím se kupovat co mi přijde nejlepší, ale beru normálně z marketu. Pokud možno italský, protože proto.
od: PiTRiS
pro: Black.Tulip
10.05. 08:54
jsem "barbar", takže beru nějaký random extra virgin... přece jen, pokud to nemám vysloveně vedle sebe, tak rozdíl nějak moc nepoznám. docela často ta minerva nebo franz josef. teď tu tedy máme odlité z 5l co naši dovezli z řecka...

každpádně co hodil mightning vypadá zajímavě, to příště asi zkusím :)
od: angelripper
pro: Gandalf
10.05. 09:19
tyjo, já doteď myslel, že minerva je nějakej shit, ale nevím proč, nikdy jsem ji neměl :)) tak možná otestuju. z těch supermarketovejch je monini snad jedinej, kterej se dá použít, dřív jsem ho taky kupoval. jinak občas v makru vezmu ještě tenhle portugalskej, kterej je naprosto perfektní, ale to už je fakt škoda lejt do omáčky na těstoviny.

https://sortiment.makro.cz/cs/hdeorganic-ololej-evir500ml/216611p/
od: DJK
pro: Black.Tulip
10.05. 10:13
mel jsem kamarada co pres bulharsko tahal olej z nejaky maly farmy v recku, bylo to super, kanystr za litr. Bohuzel se mu na to vysrali, tak jsem si nasel tohle https://www.facebook.com/notes/376015206860241/ a je super. Tem tovarne vyrabenejm se vyhybam, ale myslim, ze bych to stejne nepoznal... ehm
od: mightning
pro: angelripper
10.05. 10:30
tenhle nefiltrovanej je super, kupoval jse mho v akci za litr
https://www.reckyeshop.cz/nefiltrovany-extra-panensky-olivovy-olej/farmarsky-nefiltrovany-extra-panensky-olivovy-olej-5-l-plech/

jinak koukam ze tu ktere jsem kupoval uz tam nemaj, ale myslim ze minimalne s cimkoli farmarskym tam chybu neudelas.

kurva a jak to tak vidim tak me sere ze nemam nejaky ten link co by mi vydelaval prachy, jak se to tuhle resilo v anketni... napiste jim do objednavky ze jsem vam ten shop doporucil ja, chci olivac zadarmo
od: PiTRiS
pro: mightning
10.05. 10:38
https://www.reckyeshop.cz/affiliate-login/
tak se zaregistruj a hoď :)) stejně to většina lidí nebude objednávat hned :D
od: Black.Tulip
pro: mightning
10.05. 11:10
jsem si říkal, že nakonec bude mít score forum vyhrazenou plantáž na krétě u paní papadopulos
od: blackfox
pro: Black.Tulip
10.05. 11:44
na běžný vaření kupujeme monini, na saláty a tak máme domácí od ženiny tety. loni jsem na něj poprvé olivy sbíral :) je to celkem voser teda
od: Guzo
pro: Black.Tulip
10.05. 11:57
z tech beznych marketovych se mi nejvic osvedcil bio z lidlu

https://balticfresh.com/image/cache/catalog/April%20products/organic-spanish-extra-virgin-olive-oil-primadonna-800x800.jpg

nicmene mame ted docela vysokou spotrebu, tak jsem taky premyslel o vetsim baleni. Takze az mightning nahodi link, mozna taky neco vezmu :)
od: angelripper
pro: mightning
10.05. 12:05
objednáno, dík, jsem zvědav! zatím tě musí hřát jenom dobrej pocit, ale předpokládám, že tam nebudu nakupovat naposled, tak se klidně registruj jako přítel řecka :))
od: fanatic
pro: Black.Tulip
12.05. 20:46
jinak makro ma obcas stacenej olej a ten je taky fajn.

Me by spis zajimalo, jak poznat dobrej olej. videl jsem nejaky degustovani a tak a je to strasne zajimavy
od: Oneiros
pro: mightning
14.05. 15:35
tak co, uz mas affil program? :o)
od: nithril
pro: mightning
15.05. 00:54
Tak zasilka uz dosla, je to pecka, jeste jednou diky za tip. Jedine co mi tam chybi je nejaka dobra feta. Kazdopadne nemate nekdo podobne overene tipy na specializovane eshopy se surovinama z ruznych zemi? Konkretne treba italske :)
od: mightning
pro: nithril
15.05. 23:22
tvoje mama je dobra feta

kakt: maji to nejake vyjebane, seru na to, bude me hrat ten pocit, ze kdybych byval ten link mel, tak na nej kliknete
od: DJK
pro: mightning
16.05. 11:00
Hhhh, love it :)))
od: nithril
pro: mightning
16.05. 12:24
Ten ti uznam :))
od: Iggy
pro: mightning
18.05. 10:50
přelíváš si to z toho plechu do lahví nebo to nějak používáš přímo z toho?
od: angelripper
pro: Iggy
18.05. 11:21
tyjo, druhá možnost by vedla k mnoha vtipnejm kuchyňskejm situacím :)
od: Black.Tulip
pro: Black.Tulip
18.07. 22:21
Bump neboco
od: Shot
pro: Black.Tulip
18.07. 22:26
Díky <3
od: Guzo
pro: Shot
18.07. 23:31
My z toho reckyho eshopu bereme od ty doby neustale ty 5l baleni (rovnou po dvou). Nenarazili jsme na zadny, co by bylo nejak spatny, takze bereme cokoli, co je zrovna v akci
od: angelripper
pro: Guzo
18.07. 23:48
jo, taktéž jsem věrným zákazníkem :) zrovna včera mi pětilitrovka přišla.
od: nithril
pro: angelripper
19.07. 00:58
+1
od: Oneiros
pro: angelripper
19.07. 02:59
Minulej měsíc no. Akorát ty ceny jsou dvojnásobný D:
od: blackfox
pro: Oneiros
19.07. 08:50
tyve teď už musí mightning fakt litovat že nemá affiliate link
od: ATtI
pro: blackfox
19.07. 09:09
Hovno vole, normalne to na nej prasknu: pred tydnem nebo dvema jsem se ho ptal jestli nepotrebuje olivac, ze si zas dva petilitry objedname a splitneme postovny na pul.. a on mi rekl ze uz kupuje olivac z DMka protoze na jeho webu uz je to moc drahy. Get rekt!!!
od: angelripper
pro: ATtI
19.07. 09:48
lol :) ale jinak viz oneiros, na mightingovo doporučení jsem první pětilitrovku kupoval snad za 690, přičemž tu poslední za 1690, loni dokonce za 2300. teď mám teda doma skoro dvacet litrů, když do toho počítám i italský a portugalský :))
od: Black.Tulip
pro: angelripper
19.07. 11:19
zas to furt jako vyjde na pět litrů levnějc jak franz josef v akci, tak to je asi přijatelný?

od: HY3N4
pro: all
18.07. 18:06
Tak som si myslel že po veľa "ťažkých" receptoch čo som skúšal za posledné mesiace som celkom pripravený na final bossa - Cacio e Pepe. Ok aby som uzrejmil, myslel som si že komplikovanosť toho je overrated a že ľudia sú len netrpezlivý. Pozeral som asi tak 20 videií, stovky komentárov and all. Všetky tie poznatky sa tak nejak zhrnuli v toto video.
https://www.youtube.com/watch?v=yqIaJ_CvdEA
Tak som si povedal ok, idem týmto spôsobom. Ja fakt kurva neviem čo som spravil zle, mal som špagety cca 2-3 minúty pred al dente, jebol som ich z hrnca do panvici kde som mal vodu infused s korením, nechal 3 minúty stáť, a začal miešať pecorino s trochou pasta vody z hrnca... a ofc čo sa stalo? skurvené grcky... fakt to nemalo žiadnú vysokú teplotu, dokonca v tom videu mi pripadá že to majú ešte horúcejšie (v tomto okamihu som mal aj hrniec s vodou z cestovín aj panvicu kde bola zmes vypnutú z ohňa) a ako tak sa to prestalo hrudkovatieť, ale to už boli špagety pomaly asi tak na 50 stupňoch a (asi) som proste nechal vela vody v panvici kde som robil korenie s vodou alebo príliš vela vody som dal do hrnca kde sa cestoviny robili a tým pádom som nemal tolko starchu (inak možno je to aj typom cestovín, boli to klasické Barrily, možno treba niečo viac špeci) a syr 100 percent pecorino, nerobil som mix... nejaké tipy, skúsenosti? Fakt nechcem do toho jebať rôzne kokotiny ako xantam gum a tak.
od: Nightmare
pro: HY3N4
18.07. 22:00
Zkus double boiler, u carbonate funguje skvele
od: Nightmare
pro: HY3N4
18.07. 22:02
Tady zascroluj níže, je to sekce kde máš mísu na hrnci a děláš to na nepřímém ohni
https://www.seriouseats.com/pasta-carbonara-sauce-recipe
Dělat to přímo na pánvi jde ale chce to skill
od: angelripper
pro: HY3N4
18.07. 23:46
moc je nedělám, protože se mi s tím právě nechce srát, ale snad vždycky se mi zatím povedly - zásadní je to nepřehnat s teplotou, plus nastrouhat sýr hodně najemno (microplane je ideální). jinak barillu nedoporučuju, nemaj právě žádnej škrob, kup si v kauflandu la molisana, ideálně bio verzi v zeleným balení, stojí pade mimo akci, v akci asi 35 :)) dobrej trik je dělat těstoviny v malým množství vody, abys ten škrob zkoncentroval, ale mělo by to jít bez problémů i bez podobnejch opičáren :)
od: HY3N4
pro: Nightmare
19.07. 07:03
Ano u carbonary som hento videl tiež už, ale neviem v akom stepe teda mám použiť broiler, ja doslova obe veci priamo vypínam z heatu, nechám 3 minúty vychladnúť a aj tak to vyzeralo že je moc teploty lol. :)

Ripper: microplane som použil no, menej vody a lepšie cestoviny budú ďalší pokus.
od: angelripper
pro: HY3N4
19.07. 09:45
3 minuty vychladnout bude podle mě pořád moc horký :) jinak 2 - 3 minuty od al dente zase bude imho nedovařený, uvařit těstoviny mimo vodu (respektive v pánvi s omáčkou) trvá věčnost
od: Nightmare
pro: angelripper
19.07. 09:47
k tomu malemu mnozstvi vody,z foodlabu skvelej clanek i s testy,fotkami a tak :
https://www.seriouseats.com/how-to-cook-pasta-salt-water-boiling-tips-the-food-lab
od: HY3N4
pro: angelripper
19.07. 09:53
jop, mal som ich až moc tvrdé, nechám to tam dlhšie nabudúce

nightmare: díky moc! :)
od: HY3N4
pro: angelripper
19.07. 09:55
ale teda s vychladnútim plus premiešavaním so syrom bol final produkt (aj keď dojebaný) dosť lukewarm... dá sa to po zemulzovaní znova zohriať aspoň o trochu alebo riskujem že sa to dojebe?

od: Shot
pro: all
18.07. 21:56
Kde/jaký kupujete olivový olej?

Nebaví mě už brát půllitrovky v supermarketech různých značek, nejspíš nevalné kvality. Zaroveň ho používám čím dál více, třeba nějaké 3l/5l balení bych ocenil
od: Black.Tulip
pro: Shot
18.07. 22:05
Když to tu prolistuješ, tak jsem měl podobnou otázku, akorát netuším, jak dávno.

od: angelripper
pro: all
18.06. 12:31
neřešil jste tu někdo v poslední době kuchyňský nože? rád bych si po dlouhý době zase něco pořídil a jsem nerozhodnej. a nikdo si o tom se mnou nechce povídat :'(
od: djneo
pro: angelripper
18.06. 13:17
To je smutne. A jaky potrebujes? Filetovaci, univerzalny, na steaky, velky, maly? Drevena rukovat, plastova, ina?
Ak hladas nieco specialne tak vies kde to najdes a vezmes si podla svojich preferencii. V opacnom pripade orion, tescoma, lidl noze, problem solved :)
od: panta
pro: angelripper
18.06. 13:39
Já řešil nože předminulej tejden. Vždycky jednou za čas švárovi nabídnu, že mu nabrousim nože, páč je rybář a prostě neni šikovnej, aby si je nabrousil sám...

...a POKAŽDÝ zapomenu, jak ty jeho nože vypadaj. Tak mu říkám "dej mi jich třeba pět, šest na začátek, ti je během tejdne přejedu a dovezu".

Samozřejmě kudly vlnitý jak užovka ve vodě, fazeta deset let po smrti a použitelný sou kvůli fiskars brousku...kterej i ty zbytky ostří roztrhal naprosto na hovna.

Takže místo půl hodinky přejetí desetilitrem jsem strávil asi 6 hodin broušenim pěti kudel na 4 různejch šutrech a zešedivěl jsem o pět let cca...argh :)

K tématu, si chceš koupit nějakýho fajnovýho japonce nebo jenom nějakej evropskej chef/vykrajovák z kvalitní oceli?
od: Oneiros
pro: panta
18.06. 15:46
Hele pro takovýhle lidi se s broušení moc neseru. Nemá to cenu, neoceni to a stejně znova dokurvi :D takže je vezmu na brusce a dobrousim na 600 a 1000
od: djneo
pro: Oneiros
18.06. 16:39
A noze im nettreba ziadne lepsie ako plechace z hypermarketu :) By mi krvacali oci keby som sa pozeral na to jak kurvia noz za 100+ euro.
od: nuclear74
pro: angelripper
18.06. 18:26
vratil jsem se k cernymu keramickymu nozi kyocera. libi se mne, jak se na to nic nelepi.
a navic, kdyby prisel white walker, tak mu s nim muzu vyhrozovat:D
od: angelripper
pro: panta
18.06. 21:06
au, rozumím :) určitě jdu po japonskejch nožích, konkrétně jsem plánoval, že bych upgradoval současný gyuto, protože mě trochu sere a používám ho málokdy. koukal jsem teda po 24 cm velikosti, ale pak jsem si uvědomil, že větší nůž vlastně nepotřebuju a těch 21 cm je akorát. takže jsem začal pátrat po 21 cm s parametrama, který by líp splňovaly moje požadavky, ale pak jsem si říkal, jestli vlastně nechci nakiri :)) z 90 % krájím zeleninu, na kterou je ta dýlka, profil a výška naprosto ideální. po dlouhým hledání jsem vybral toto:

https://www.meesterslijpers.nl/en/matsubara-aogami-2-nashiji-nakiri-16-5-cm

ale samozřejmě mě hlodá svědomí, že je to zbytečnost, nakiri mi bude ležet ladem a měl bych vzít teoreticky mnohem praktičtější gyuto:

https://www.meesterslijpers.nl/en/matsubara-aogami-super-nashiji-gyuto-21-cm

tak mě napadlo, že teď vezmu nakiri a časem upgraduju gyuto - koketoval jsem s myšlenkou, že bych vzal něco od yoshikane a měl "vyřešeno", ale na to moje domácí šmrdlání je to totální overkill. dlouhodobě mám v oblibě shiro kamo, který jsou za ty peníze těžko překonatelný, byť by to nebyl upgrade, ale spíš krok stranou:

https://www.cleancut.eu/butik/knifebrands/shiro-kamo-4-series/shiro-kamo-black-dragon/kockkniv2013-08-22-12-33-182013-08-22-12-33-18-86-detail
https://www.cleancut.eu/butik/knifebrands/shiro-kamo-4-series/shiro-kamo-kazan/gyuto_kazan_shirokamo-4088-detail

takže nemám ani dotaz, ale spíš se potřebuju svěřit s klasickou rozhodovací paralýzou, kterou nejspíš vyřeší až víkendovej návrat z hospody, kdy ve tři ráno něco impulzivně objednám (nuphy klávesnici jsem zatím odolal, btw!) :))
od: Oneiros
pro: angelripper
19.06. 01:59
vidis, ja si delam uz nejakou dobu zalusk na tenhle
https://www.cleancut.eu/butik/knifetype/nakiri/nakiri_katayama-detail
od: Oneiros
pro: angelripper
19.06. 02:03
jinak btw bych mel obavu, ze tyhle noze z uhlikovky budou davat takovou tu kovovou pachut. radsi preferuju nerez
od: woyta
pro: angelripper
19.06. 09:43
Ja mam nakiri z uhlikove oceli a je super, pouzivam to skoro na vse (pokud nemusim nic vylezene vykrajovat).. ale uz bych ho mohl prebrousit no
od: angelripper
pro: Oneiros
19.06. 10:04
já osobně moc nemusím damašek, dát tolik peněz za VG10 by mi bylo líto :) osobně jsem se díval po nakiri s výškou aspoň 55 mm, obecně mám rád vyšší nože, což byl ostatně jeden z důvodů, proč se poohlížím po upgradu toho gyuta - moje současný má 46 mm, což je dost poznat.

s tou pachutí máš pravdu, ale spolehlivě to řeší patina - spousta lidí ji vytváří uměle, ale stačí ten nůž chvilku používat, vytvoří se ti přirozeně a pak už to není problém. jenom je potřeba ze začátku řešit, co krájíš, třeba taková červená cibule umí dělat divy :)) osobně mě ta reaktivita baví, byť teda preferuju sendvič konstrukci s uhlíkovým jádrem v nerezový vrstvě, tam je údržba podstatně jednodušší.

woyta> a jaký máš? včera jsem se při vaření schválně soustředil, kolikrát bych během přípravy musel nakiri odložit a vzít jinej nůž, vyšla mi čistá nula :)
od: LukKe
pro: angelripper
19.06. 11:38
ja uz ty asi 2? roky pouzivam na vse tohle:
https://www.kudrnaworks.cz/kiritsuke-19-cm--jasan--n690/

z modrinu porazenyho u pritelkyne na chalupe :)
od: PiTRiS
pro: angelripper
19.06. 12:09
můžu doporučit fakt pěknej obchůdek v tokyu...
od: djneo
pro: angelripper
19.06. 13:49
Kolegovi som vcera k narodeninam objednal toto:
https://www.knifestock.sk/dellinger-red-chef-kiritsuke-205mm-resin-future-k-h165-p97781

Nemam s nim ziadne skusenosti, ale vyzera dobre, tak snad sa potesi a bude mu dobre sluzit. To co tu postujete vy je uplne ina liga. #firstworldproblems
:)
od: Nightmare
pro: LukKe
19.06. 15:23
tyblaho to sou fakt pekne noze
od: Oneiros
pro: LukKe
19.06. 17:25
z tech velkych co tam ma vypada tenhle nejlip :o)
od: panta
pro: angelripper
19.06. 18:50
Nakiri je podle mě pro drtivou většinu lidí zdaleka nejpoužitelnější kudla, co existuje. Pakliže nemáš v kuchyni jednu kudlu a nic víc :) Stejně jakoukoliv jemnější práci děláš vykrajovákem a na cokoliv jinýho je prostě Nakiri bombastický.

To konkrétní, cos vybral mi přijde super, je to sendvič, takže reálně ta uhlíkovka ti vykukuje jenom dole nad fazetou a zbytek je normálně odolná korozi/chemii, což je super. Ono teda ani celouhlík by ti neuškodil, protože takovýhle kudly si většinou kupujou lidi, který tu kudlu nehoděj do myčky a nenechaj jí ležet v octovym nálevu s cibulí 3 dny na kuchyňský lince :D

63HRC je teda dost, jseš zvyklej si to udržovat kuží nebo hodně jemnou ocílkou nebo něco? Páč jako když to člověk neudržuje to ostří a nedejbože ho dostane do stavu, kde je potřeba s tim dělat něco zásadnějšího, tak bych zmáčknul F člověku, kterej by to dělal :D Na druhou stranu jeslti jseš zvyklej se o to starat i takhle, tak je to výhoda.

Za mě super to nakiri. Ty gyuta bych neřešil...chceš Nakiri, kup si Nakiri a nikdy už nebudeš chtít jinej nůž imho :) Jako já bych zvolil jiný dřevo na rukojeť, než je Ořech, ale on bude nasáklej...jen dávej bacha s postupem času, kdyby ti ta rukojeť začala vybledávat, tak to přejeď párkrát minerálnim olejem, aby se to nasáklo znova.

Když jsme u šváry...k padesátkám jsem mu dělal celouhlíkový Nakiri podobný tomuhle, podobná tvrdost, jasanovej handle s nějakou žraločí kostí zavřenou epoxidem...a i přesto, že to je týpek, kterej nesnáší cokoliv novýho a je zaseklej na starejch kudlách od komoušů, tak na něj nedá dopustit...používá ho teda jenom doma a do práce ho nebere, ale i po nevim...6ti letech furt holí bez tlaku a drží v pohodě :)
od: panta
pro: angelripper
19.06. 18:52
Haha, a moje první Nakiri, co jsem dělal (zas pro druhýho šváru) mělo taky ořechovou rukojeť a prej je taky furt ve vůni, ale to byla nerezovka:

https://www.facebook.com/pantaknives/photos/pb.100067700843074.-2207520000/371598749870824/?type=3
od: panta
pro: Oneiros
19.06. 19:01
Hezkej, ale taky osobně nejsem fanoušek damašků..a chtěl bych vidět, jak zakalili VG10 na 62HRC teda :D Reálně to bude mít 58-60...což je teda furt dost jako, ale nevim, proč tam píšou 60-62...a nebo si možná už taky hovno pamatuju. Plus teda když už dělá damaškovej sendvič (jeslti ten popis dobře chápu), tak bych chtěl vědět, z čeho ten damaškovej plášť je, protože VG10 je jen ten Core podle toho popisku O_O
od: panta
pro: angelripper
19.06. 19:02
Jako srsly, z těch nožů, co tady všichni postovali, tak bych si vybral to tvoje Nakiri uplně bez váhání, ho ber a nazdar...a pak poreferuj :D
od: angelripper
pro: panta
19.06. 20:19
tu story s rukojetí si pamatuju, to je supr příběh :) obecně mi teda ty nože od kudrny moc neštymujou, ať už parametrově nebo vizuálně, ale já jsem holt stará konzerva, no. z podobný "moderny" se mi docela líbí výtvory milana tůmy, chvíli jsem zvažoval, že bych si od něj nechal udělat nějaký fajnový s-grind gyuto, ale to už by mě vyšel levnějc ten yoshikane :)

https://www.instagram.com/milantumaknives

panta> já už na ty rockwelly moc nevěřím, mám pocit, že většina výrobců si hodí kostkou a pak uvede cokoliv mezi 58 a 64 :)) ale mám tu nože ze shirogami i aogami oceli a rozdíly fakt nepoznám, takže nemám ani žádnou preferenci. stejně nejspíš záleží hlavně na tom, jak s tím danej výrobce pracuje.

ad údržba - aktuálně jednou za čas všechny nože přejedu na 5k shapton kameni, pokud mám pocit, že už to není ono, při tý příležitosti současně ošetřuju i rukojeti. časem pořídím i kůži a čistě z lenosti možná i keramickou ocílku.

jinak nakiri objednáno, díky za potřebný popostrčení :)
od: angelripper
pro: panta
19.06. 20:20
tyjo, panta knives, blast from the past. měl bys obnovit výrobu :))
od: panta
pro: angelripper
19.06. 21:45
Jo, blíží se to...chybí mi to dost :) Dcera roste, postupně na to bude prostoru víc :) Ale tentokrát teda plnohodnotně i s výhní sakum prdum...ale nejdřív musim postavit dílnu teda :D

Jinak gz, pak poreferuj :)
od: Oneiros
pro: panta
20.06. 03:08
ono zalezi od vyrobce, 62 nevim, ale 61HRC je naprosto realny pri horni hranici tolerance obsahu carbonu
jinak teda je fakt, ze by tam mohli mit uvedeny co je to za nerez v tom, ale mi se proste libi :o)
od: Scott
pro: angelripper
21.06. 15:59
tpc to jsou mece, s tim jdete na Firkraaga ne?

Za cenu jedne te katany mam doma 2x sadu Siguro plechacu a citim se jak king :D
od: angelripper
pro: Scott
21.06. 17:12
no sice jsi zaplatil desetkrát míň, ale zase máš o 20 % horší nůž! diminishing returns v praxi, no :))
od: PiTRiS
pro: Scott
22.06. 13:14
hele, jako kvalitní nůž je fakt k nedocenění... z japonska jsem si dovezl, spíš jako suvenýr tehle santoku, hovno tomu rozumím, takže jsem řešil jen ocel (ta vg10 byla dle všeho naprosto super na daily use, když se o to nechci moc starat, jak o tu high carbon) a aby byl hezkej (+ samozřejmě vyryté japonské znaky co nevím co znamenají na něm) a ty voe... to je takovej rozdíl oproti všemu co sem kdy kde měl v ruce!
ostré jak břitva, údržba minimální (zatím jsem ho bral max ocilkou), používám ho rok a půl prakticky na vše a nechtěl bych už nic horšího... vždycky brečím, když u někoho pak používám nějaké ikeácké, o kterých dotyčný říká, že jsou ostré :D
navíc byl v akci, ještě bez daně, 2 kousky vyšly asi na 2.7k, best investice ever :))
od: panta
pro: PiTRiS
22.06. 19:09
Jo, ono to jen hodně znát, když je kudla prostě kvalitní :) Hlavně jako když není člověk blázen, že by propadnul kupování novejch a novejch nožů, tak koupíš jeden takovejhle kudel a máš do smrti vystaráno a tvoje děti pravděpodobně taky.
od: miras1
pro: angelripper
23.06. 10:58
Je tu někdo, kdo má lepší nůž a nebrousí si to sám? Láka mě taky si koupit pořádnou kudlu, ale asi nemám nervy/šikovnost, na to si to brousit sám. Má někdo zkušenost s nějakým spolehlivým broušením kolem Prahy, aby to někdo totálně nezkurvil :)
od: blackfox
pro: miras1
23.06. 12:26
dej to nabrousit k pantovi
od: nithril
pro: miras1
23.06. 12:37
Ja mam dobry nuz, a jsem totalni vemeno na brouseni. Jednou jsem to zkousel asi hodinu, a vysledek byl tupejsi nuz nez pred tim. Takze vsechny noze jednou za rok dva posilam na https://www.ostraposta.cz/
Do 48 hodin mas ty noze zpatky ostre jak britva :)
od: panta
pro: miras1
23.06. 15:03
Viz nithril hele, na to je spousta lidí, co to na zakázku přejedou a rovnou ti i zašistěj fazetu a případně ty nože za studena srovnaj, kdyby byly nějak poškozený (což u 60+HRC kudly teda nehrozí).
od: miras1
pro: nithril
23.06. 22:55
Super, něco takovýho je asi ideální.

panta: To věřím, raději ale takhle nějaké doporučení, aby mi to někdo neprznil a třeba bych to ani nepoznal :))
od: Gandalf
pro: miras1
23.06. 22:57
Já si tu kdysi z ripperovsko pantovský peer pressure koupil japonský brusný kameny, protože jsem šikovnej manly man a určitě to dám. Pak jsem svoje barevný tescoma nože ztupil tak, že jsem tim neuřízl ani oloupanej banán, tak jsem to tady dal nějakýmu strejcovi v chabrech a ten mi to nabrousil způsobem, že s tim banán ukrojim, ale jabko už moc ne. Tak jestli chceš, tak ti dám kontakt, no.
od: Gandalf
pro: miras1
23.06. 22:57
chtěl za 5 nožů 150kč.
od: Oneiros
pro: Gandalf
24.06. 00:53
:D
od: ATtI
pro: Gandalf
24.06. 08:39
A proc se ty kameny jeste neobjevily v Prodam se/koupim te? U te prohry to nenechas a v skrytu duse veris, ze se k tomu jednou vratis? ;)
od: djneo
pro: Gandalf
24.06. 09:21
Ja som sa s tym ucil na starych rozne otupenych nozoch takze nebolo co viac pokazit. A staci fakt len trochu trpezlivosti a da sa to naucit. Urcite v tom niesom taky skvely ako Panta, alebo ostatni 1st work problem solvers, ale noze su ostre.
Davno som zacal 120/300(?), potom som kupil 1000/3000, nasledoval 6000-8000 a teraz cakam na 10000 a 12000 sutre. Este by som skusil aj 15k. Mam aj malu extra fine gulatu ocielku na brusenie zubateho ostria a chcem tiez skusit vacsiu ocielku, len este neviem aky material (keramika, diamant, ocel), tvar (gulata, ovalna) a "zrnitost".
Musim hlavne pocvicit na viac zaoblenych cepeliach, tie mi moc zatial nejdu.

TL:DR - niesi jelito, potrenuj na starsich nozoch na ktorych ta nebude trapit ze ich domrdas a das to :)
od: PiTRiS
pro: panta
24.06. 09:43
pokud nejseš exot... mamka ho vzala hned pár týdnů po tom, co jsem jim ho dal a řezala/lámala tím mraženou dřeň... no, jako krásnou asi centimetrovou díru do něj udělala :D :D
od: panta
pro: PiTRiS
24.06. 10:49
No já tim právě myslel to, že takovejhle nůž spíš vylomíš dřív, než bys ho ohnul za studena :D A s vylomenym skoro nic neuděláš už bohužel :(
od: angelripper
pro: panta
24.06. 15:39
tak nůž doma, první dojmy jsou skvělý - hodně těžkou čepel vyvažuje celkem masivní rukojeť, celkově je vyvážení fakt příjemný, rozměry a vejška taky. tovární nabroušení je teda trochu podivný, hlavně začátek jedný strany čepele se panu matsubarovi moc nepoved - skoro chybí fazeta a mám tudíž cca z dvou centimetrů jednostranně broušenej nůž :)) ale první broušení by to mělo spravit. zatím jsem s tím teda skoro nic nekrájel, páč jsem včera navařil a večer jdu do hospody. smutné, ehm. celá aktuální sestava zde, už mám vyhlídnutý gyuto od masashi a pak budu mít na nějakej čas zase pokoj :)

https://i.imgur.com/xuLL6Wv.jpeg
od: PiTRiS
pro: panta
24.06. 15:40
hele, nevím jakou sorcery na to použil, ale mamky přítel má nějakého nožíře, co to opravil, že není vidět, že s tím něco bylo... a prý to nezbrušoval, ale nějak doplnil, což nechápu, jak by udělal... ale samo, jestli to je o 4mm zbroušené nepoznám bez druhého na porovnání no :) (díra asi 4mm do hloubky, cenťák na délku)
od: panta
pro: PiTRiS
24.06. 15:59
Doplnit to nejde, to je kravina no :) pošli fotky, jak to vypadalo předtim a potom. Buď to překlepal...nějak, pakliže to nebylo moc velký (což teda u 60HRC kudly ani nevim, jak by udělal) nebo vám tam vytisknul na 3d tiskárně plastovej kus a zalepil ho tam vteřiňákem :D

Jako nevim, centimetrovou vylomeninu v ostří nejde opravit jen tak...doplněním :D
od: panta
pro: angelripper
24.06. 16:05
Na další gyuto se už vykašli, spíš ti chybí dobrej japonskej petty, ne? :) Velkejch nožů máš, že ani nevim, co s nima budeš dělat (no co...budeš je používat podle toho, na kterej budeš mít náladu, to je otázka lol), ale malej vykrajovák ti chybí :)
od: panta
pro: angelripper
24.06. 16:10
Jo jinak koukam na to Nakiri...ono se to asi nemá dělat, ale já mam rád, když to ostří jde ještě na tu svislou hranu aspoň 1-2 centáky, na všech mejch jsem to tak dělal (ač to tak asi bejt nemá, nevim)...páč to je MEGA příjemná věc a kolikrát jen díky tomu člověk nemusí vzít na nějakou jemnější prácičku do ruky jinou kudlu, ale jen tim obloučkem, když je naostřenej, udělá, co potřebuje (miluju souvětí). Jestli si budeš nechávat nebo sám budeš dělat ostří, tak to zkus zajet s fazetou trochu nad ten kraj, jestli to půjde(nebude to už moc tlustý)...to z tý foto nepoznám, ale trochu by to jít mohlo :)
od: djneo
pro: panta
24.06. 16:13
Jedna z technik je celu cepel zbrusit na uroven toho vystrbenia, cize realne noz zmensis. To by som tipol ze s tym spravil. Ale chcelo by to vidiet obrazky noza pred a po :)
od: ATtI
pro: angelripper
24.06. 17:15
Pockej, a jses si jistej, ze te kluci z holandskyho eshopu neojebali? Myslim co se autenticity vyrobku tyka.
To mi vysvetli, ze takovahle chyba brouseni u takoveho vyrobce projde vystupni kontrolou? To u japonskyho vyrobce tehle kvality snad ani nejde, ne?
od: Oneiros
pro: angelripper
24.06. 17:27
no a nema to byt fakt jednostranne brouseny jako spravnej japonskej nuz? :o)
od: panta
pro: Oneiros
24.06. 17:45
Jednostranej výbrus se nedělá na všech japonskejch kudlách. Nakiri zrovna by mělo mít jednostranou fazetu, ale je dost typů, který maj oboustrannou (různý kudly na ryby, vykošťováky...nevim ty názvy už japonský). ALe jako Nakiri/Gyuto většinou maj jednostrannou.

Nicméně kdyby to mělo bejt naschvál, tak to určitě nebude půlka čepele tak a půlka tak...u jednostrannejch musí bejt ta druhá strana rovná jak zrcadlo, aby to fungovalo správně, tam ani náznak fazety bejt nesmí samozřejmě.

ripper: to vyfoť je fakt divný. Tvrdost ti přijde v cajku?

Jinak zábrus ručně dělanejch kudel z japonska velmi často neni do břitvy naschvál...zaprvé kvůli přepravě (čim víc do ostra, tim křehčí to ostří je a je to pak náchylný na vylomení) a zadruhé tušim kvůli tomu, že ty nože chce každej jinak nabroušený :)

ad Neo: No hele...60HRC+ kudlu sundat centimetr ostří na šutru...to by ten člověk dělal 2 tejdny v kuse a měl pak hnáty jak Rock Johnson...a na vodním nějakym tarmeku by to sice dělal JEN 4 hodiny, ale taky by si udřel půlku šutru na to :D Cenťák jen tak nesundáš jako u těhle fakt tvrdejch kudel jednoduše.
od: panta
pro: ATtI
24.06. 18:00
ALe teda podle tý fotky, co sem dával ta kudla nevypadá rozhodně jako nějakej levnej nápodobek, pochybuju, že by v tom byl problém.
od: angelripper
pro: panta
24.06. 22:38
petty je ten horní, i když teda s patnácticentimetrovou čepelí, ale na menší věci moje potřeby pokrejvá dostatečně :) na práci mimo prkýnko tu mám nerezový wüsthofy - můj nejčastější use case pro tenhle typ nože je okrajování zeleniny nad dřezem, kdy následně ten nůž do toho keramickýho dřezu mrdnu mezi šlupky a další zbytky a nechám ho tam půl hodiny ležet, což není ideální prostředí pro uhlíkovku s dřevěnou rukojetí :)) takže pořizovat něco za trojku mi na tyhle účely připadá vyloženě kontraproduktivní - buď bych ten nůž aktivně ničil, anebo by mě naopak omezoval. a přiznejme si, na očišťování mrkve nad dřezem není nějaká supreme cutting performance úplně potřeba :)

a sorry, ta fazeta vyfotit nejde, došlo mi světlo :)) jsem tu při západu slunce běhal s nožem a telefonem po bytě tak dlouho, až se mě syn podezřívavě vyptával, co dělám, a já mu nedokázal uspokojivě odpovědět, ehm.

https://i.imgur.com/ypDsZiQ.jpeg

jako něco tam je a dokonce to i řeže, ale dlouho to asi nevydrží. jinak u nakiri se tahle přední část obecně nebrousí, pár milimetrů by možná šlo, ale víc už by zasáhlo do celkový geometrie. ostří nicméně sahá za "oblouček", takže cibuli s tím na kostky nakrájíš bez problémů. víc nepotřebuju :) a jinak jo, kvalitu nabroušení neřeším, ta je často různá - není to ani tak kvůli přepravě (tam se nemá co stát), ale právě proto, že se očekává, že si ten nůž prostě po vybalení nabrousíš podle vlastních preferencí. ale tak jako souměrnou fazetu bych docela očekával i tak, ne že ne :)) nicméně třeba na zavírácích od benchmade za podobný peníze jsem viděl daleko horší věci.

jak zjistím, jestli mi tvrdost přijde v cajku? :))

atti> jakože by to byl fejk? dost pochybuju, že by se to někomu vyplatilo. slyšel jsem o fejkovejch kai a shun nožích, ale těch se prodaj tuny. tohle je zcela očividně ruční výroba - se vším, co k tomu patří :)) popravdě, ono těch 200 euro je obecně ještě docela málo, za tyhle peníze už dostaneš dobrej nůž, ale často ještě lehce "neotesanej". od 300 euro vejš už se dá automaticky očekávat perfektní zpracování.
od: angelripper
pro: Oneiros
24.06. 22:50
částečně viz panta, jenom s dodatkem, že nakiri je vždycky oboustranně broušený, pokud je broušený jednostranně, říká se mu usuba - použití je odlišný, nakiri je univerzální pro amatéry jako jsem já :) to samý gyuto - většina je oboustranně broušená, od jednostrannejch se držím dál :))
od: Oneiros
pro: angelripper
25.06. 00:07
to jsem ani nevedel, ze se to jmenuje jinak :o))
kazdopadne tohle je odflaknuty brouseni, normalne bych kontaktoval support, jim tohle posli
od: panta
pro: angelripper
25.06. 00:44
No tak tohle se prostě nepovedla fazeta při výbrusu...ale že to odejde zákazníkovi tyve, to je hustý u takovýhle skoro custom kudly :)
od: ATtI
pro: panta
25.06. 08:07
Jo, to je presne co rikam no, prijde mi to tezko uveritelny.. proto me napadlo uvazovat nad puvodem prave
od: angelripper
pro: panta
25.06. 14:06
no tohle určitě není custom, prostě jenom ruční výroba, a to ještě trochu... no, rustikální :) takže kvalitě broušení se ani nedivím. divím se ale, že to poslali, protože tenhle holandskej shop ty nože před expedicí ještě kontroluje, přičemž tohle nebyl poslední kus skladem - ke každýmu dražšímu noži dostaneš kartičku s tím, jakýma procesama kontroly prošel. vracet ho určitě nebudu, ale na support napíšu, jsem zvědavej, co na to řeknou.
od: angelripper
pro: panta
14.07. 22:17
https://www.instagram.com/merion_forge/

tak tohle ano. akorát jsem teda moc chudej, no :))
od: Oneiros
pro: angelripper
15.07. 00:55
To je hodně pěkný. A ceny jsi zjistil jaký?
od: angelripper
pro: Oneiros
17.07. 16:59
u těch ne úplně fancy tak 500 - 600 euro, no :)
od: Oneiros
pro: angelripper
17.07. 17:09
Uff, to je už dost no :o))

od: Black.Tulip
pro: all
16.07. 16:49
Gyokuro čaje někdo pijete? Stojí ten zážitek za ty peníze?

od: Žylvér
pro: all
18.06. 21:14
tak letos jsem dostal jednu sazenici a je to jolokia yellow 😄 a k tomu nějaký random semínka, tak uvidíme...
od: angelripper
pro: Žylvér
19.06. 20:24
novej chili thread? :) vyroste ještě vůbec něco ze semínek? i když postal a jeho habanero je důkaz, že life finds a way.

letos jsem zasadil klasicky spotřební cayenne red a birds eye, k tomu hungarian carrot, zimbabwe black, big jim, a pak nějakou random blbost, která se mi líbila na trhu a vůbec nevím, co z toho vyroste :)) z pálivejch jenom červenou jolokii, tu jsem ještě neměl. zatím se daří všemu, ale očekávám klasickej sprint v polovině srpna :)
od: LukKe
pro: angelripper
19.06. 21:14
ja mam letos habanero lemon, aby byla zmena od choco, a bhut jolokia orange, tak jsem zvedav
od: nithril
pro: LukKe
19.06. 21:16
Tyjo ty haba lemon mi nak nesmakujou. Naopak choco je asi moje nejoblibenejsi chili chutove :)
od: nithril
pro: Žylvér
19.06. 21:21
Ja letos jeste nezasadil nic, ale mam v planu si jeste koupit rostlinky jalapenos, cayenne a habanero chocolate a mrsknout je do zahonu na zahrade :)
od: LukKe
pro: nithril
19.06. 21:30
choco je asi chutovejsi nejlepsi papricka co znam taky, no
od: miras1
pro: angelripper
20.06. 06:12
Mě přežili od loňska Habanera (Orange) a už mám velkou úrodu teď. Přidal jsem k tomu Birdseye. Asi pár Habanero na konci roku už vyhodím a příští rok přidám něco jiného.

Ale chci se zeptat, kde to pěstujete? Já mám takový zahradní domek / kancelář na jižní stranu, kde je permanentně v létě 30 stupňů, ale letos se mi tam nějak přemnožili mšice, tak jsem papriky vyházel ven (stále jižní strana), žádný skleník, prostě v květináčích na zem a zatím to teda vypadá náramně, mšice vyžrali sluníčka a papriky nasadili brutálně. Takže letos budu zkoušet přes léto venku a budu se modlit, že to nezláme vítr (i když ty habanera starý jsou hodně dřevnatý, tam se nebojím).
od: postal
pro: Žylvér
28.06. 16:54
Halp, disaster hit!!! ... https://i.imgur.com/kG7g3uW.jpeg
Kytičky si vesele rostou, nikde nic, dneska najednou na té jedné desítky mšic malých si tam lozí!!! Asi všechny najednou vylezly ze země neboco. Mám tu na mšice toto, tak jsem to postříkal .. a výsledek je, že celá kytka totálně zvadla a ty malé kurvy si po ní lezou dál, na ně to vůbec nepůsobí! Je to úplně k ničemu, jen blbá smradlavá voda. Tak nevim, co teď s tím. Pořídím si pořádný napalm na mšice (Agro), ale asi tady budu moct stříkat tak akorát holé stonky uschlé. Jsem to zkoušel postříkat vodou z rozprašovače, aby se ten kekel jako smyl, ale stejně se kytka neprobírá ... jak se děla CPR na paprice?!
od: angelripper
pro: miras1
28.06. 17:23
pěstuju to na terase v činžáku, papriky mám na západní straně, kde je poměrně větrno, a vždycky prosperujou :) skleník a lepší podmínky by určitě zajistily vyšší výnos, ale i tak každej rok nevím, co s tím vším mám dělat. jsem si jistej, že to i v tvým případě bude v pohodě :)

postal> mšice se vždycky objeví z ničeho nic, letos jsem je hubil už na jedný papričce, na libečku a na majoránce. používám careo ultra, mšice vždycky do druhýho dne zmizely a na kytky to nemělo negativní vliv, ale zase pochybuju, že je to oproti tebou linkovanýmu postřiku nějakej revoluční zázrak. letos se mi mimochodem na terase objevila kolonie gigantickejch mravenců, okamžitě se rozlezla všude a druhej den zase zmizela, nechápu :))
od: Mleako
pro: postal
28.06. 19:31
Mospilan ftw. A jestli ti přijde, že to opravdu zdechá po postřiku a ne kvůli těm mšicím, tak zkus osprchovat celou kytku a pořádně prolít květináč vodou. Nic lepšího asi udělat nejde.
od: LukKe
pro: postal
28.06. 20:10
viz mleako, s mospilanem mam nejlepsi zkusenost a kytkam to nic nedela.. mel jsem predtim karate nejaky, coz taky vypadalo jako jed.. a to tez kytkam neublizilo, ale ani msicim tedy pak :)) taky uz se znicehonic objevili trochu na habaneru ted, z nejakyho duvodu tuhle papricku milujou.. jolokia nic.. predtim taky zadny jiny
od: maxa
pro: angelripper
28.06. 21:32
+1 pro Careo Ultra. Pred tydnem jsem tim dukladne postrikal cely sklenik paprik, vsechny msice do druheho dne chciply a rostliny rostou dal :)

Hubit je jinde nez na paprikach jsem uz vzdal, protoze to bych musel strikat celou zahradu vcetne vsech stromu :(
od: Žylvér
pro: postal
29.06. 07:13
mně loni zabralo postříkat to mlíkem 😄 jinak na semínka je fakt pozdě, po 14 dnech nevylezlo nic a teď čtu, že klíčení je 3-6 týdnů a máš začít v únoru 😄 bohužel mělo být sazenic víc, ale kámošovi to nějak ve skleníku popadalo kvůli dětem, takže letos tedy bude jolokiamaxxing a příští rok to musím pořádně rozjet
od: angelripper
pro: Žylvér
29.06. 08:56
ještě se daj koupit už celkem vzrostlý sazenice, naděje umírá poslední :)
od: miras1
pro: angelripper
30.06. 20:06
Jo zatím se jim daří dobře, úradu zatím super, akorát přišli asi první kroupy, co jsem v Praze viděl, a trochu mi to rozjebaly.

Postal: mě pomáhalo to sprchovat vodou a právě to, že jsem je strčil ven. V tu chvíli se na to slítli různý berušky and stuff a mšice jsou v pryč.
od: Alibaba
pro: postal
03.07. 11:04
Teď už je pozdě, viz. postřiky ostatní. Ale pro příště, poříď si větší/hlubší podtácek, tady ten co máš je úplně na hovno a patří k nějakému menšímu květináči. A zalévej to zásadně spodem. Spousta parazitů a mušek a podobné havěti potřebuje vodu a tím, že to zalíváš vrchem jim vytváříš pro ně ideální prostředí a pokud držíš správnou velikost květináče vzhledem k rostlině, tak jí je to u prdele a tu vodu si natáhne.
od: angelripper
pro: Alibaba
03.07. 12:12
já zase podtácky nepoužívám vůbec, jak to mám na nekrytý terase, tak stačí jeden letní déšť a kytka pak stojí několik dnů ve vodě - bez podtácku odteče všechno, co si ta kytka nevezme.
od: Mleako
pro: Alibaba
03.07. 16:27
Venku taky jedu bez podtácku a doma mám jen ten nízký co Postal. Zalívám seshora, dokud nevyteče první voda do misky a to v momentě, kdy je hlína navrchu suchá a začíná se to odchlipovat od květináče. Na world of chilli jsem četl, že by chilli papriky neměly stát v nonstop vlhký hlíně.
od: Alibaba
pro: Mleako
03.07. 17:53
Záleží samozřejmě na rostlině a kde ti stojí. Ale doma jsme měli v jednom kuse někde smutnice (máme hodně, HODNĚ pokojovek) a co jsme začali zalévat hlavně spodem, tak skoro bez problémů.

od: Oneiros
pro: all
31.05. 14:29
Tyjo máta a šalvěj je hroznej plevel. Mi to preteka z květináčů. Co s tím?
od: iassai
pro: Oneiros
31.05. 14:54
nasusit do dymky
od: zila
pro: Oneiros
31.05. 15:41
Šalvěj je šílená. To se nedá spotřebovat. Dá se to (mimo spotřebu do vaření, která ale taky není valná) usušit a pak z toho dělat čaj, ale tolik šalvějového čaje nevypiješ. Holt to musíš občas probrat a část vyhodit do sraček.

Máty moc nevadí. Dělej si citronádu a najeb do toho kotel máty. Tam je ta spotřeba v pohodě za mě. A čaj jde z toho dělat samozřejmě taky.
od: Mleako
pro: Oneiros
01.06. 10:43
Já to jednou za čas celý ostříhám a nasuším do zásoby na čaj. Ono to pak celkem rychle obrazí a můžeš zase sklízet čerstvou. Šalvěj je dobrá i na zelenou rýmu na průplach nosu.
od: nithril
pro: Oneiros
01.06. 10:57
Nebo si udelej tuny chimichuri k masu
od: Cobra
pro: Oneiros
01.06. 12:53
Přítelkyně koupila už druhou mátu a zase ji chcípla :D
od: PiTRiS
pro: Cobra
01.06. 14:05
jak jde chcípnout mátu??

jinak teda nechápu tu šalvěj... ta mi teda nikdy nepřišla jako takovej plevel tbh .))
od: HY3N4
pro: nithril
01.06. 17:58
Prvý krát som počul o šalvii v chimichuri, môže to byť zaujímavé.
od: Cobra
pro: PiTRiS
01.06. 19:06
Možná jak je koupena mrdka z alberta nebo odkud a přesadila ji nevím
od: mightning
pro: nithril
01.06. 19:48
Vygooglil jsem 4 recepty na chimichurri a ani v jednom se nepouziva salvej ani mata, co teda?
od: Kosmic
pro: mightning
01.06. 20:48
Easy ... co s salveji a matou? Hovno. Vyhod to a udelej si chimocuri neasi ... :)
od: nithril
pro: mightning
01.06. 23:24
Hele jasne zaklad mas petrzel, ale ja mam treba vzdycky v lete taky prebytky oregana, maty a salveje, a namrdam to tam k te petrzeli vsechno a je to dobry. Jak salvej tak mata se k masu hodi a chutna to.
od: HY3N4
pro: mightning
01.06. 23:35
https://www.cookipedia.co.uk/recipes_wiki/Sage_chimichurri
Na šalviu som našiel, ale sorry Nithrile, mäta k mäsu, wtf? :))
od: HY3N4
pro: nithril
01.06. 23:39
A aby som si teda nenasral do klobúka s tým že na mätu a mäso niesu recepty tak samozrejme sú, ale tá kombinácia mi fakt dokopy nejde.. často je to ešte kombinované s chilli, asi mi stačí len jedna vec čo mi prečistí potrubie. :)) Na sviežosť a/alebo aciditu si viem predstaviť ovela vhodnejšie ingrendiencie. Ale samozrejme mäta a dezerty idú k sebe ako prdel na hrniec.
od: nithril
pro: HY3N4
02.06. 00:15
od: Mleako
pro: HY3N4
02.06. 12:54
Není přece nic lepšího než kanec s mátovým sosem.
od: nithril
pro: Mleako
02.06. 13:31
Jehneci s matou <3
od: Oneiros
pro: Mleako
02.06. 18:51
Co to je zelená rýma a výplach nosu? :D

All: Dík za tipy. Já so dávám vodu s citronem a mátou skoro furt, ale už mi to přestává chutnat
Na čaj nasusit bych matu mohl
Ze šalvěje asi udělám zatím vlasovou vodu

Jinak tu šalvěj mám v květináči už asi 6let, vůbec se o ni nestarám a vždycky na jaře znovu vyjede
od: miras1
pro: Oneiros
05.06. 13:10
Tak mě letos obrazilo všechno, jen šalvej tam má jednu ušmudlanou rostlinku. Tak snad se dostanu taky do týhle fáze teda :)

od: angelripper
pro: all
05.09. 13:46
objednal jsem na rohlíku koriandr, kterej vypadá jako koriandr, chutná jako koriandr, ale voní jako kopr. myslel jsem, že byl prostě uloženej v balíku bylin někde ve skladu a načichnul, ale umyl jsem ho, otrhal lístky a na dva dny je uložil do ledničky, a furt voní jako kopr. wtf? no, do toho kari ho asi dávat nebudu...

anyway, nechci vytahovat ten starej thread, ale konečně mi dozrály všechny papriky a máte to štěstí, že mám zrovna sdílnou náladu! ok, kecám, musím dělat něco do práce a hledám kreativní způsoby, jak to odsunout. letos jsem ovšem příliš kreativní nebyl a vsadil víceméně na klasiku:



zleva doprava:
de arbol - sušený je používám v kuchyni furt, ale nikdy jsem ji neměl čerstvou, takže nedokážu posoudit, jestli tak má fakt chutnat, ale překvapilo mě, jak je nahořklá a "přímá" - skoro nepálí, nástup přichází hned a v rámci vteřin zase odezní. zkusím je usušit a porovnat, ale zatím nejsem zrovna největší fanoušek.

cayenne purple - pálivost mírná, chuť nikterak výrazná. plody jsou asi tak dva dny zelený, poté zfialoví a po hrozně dlouhý době (cca tři - čtyři týdny) začnou pomalu červenat, přičemž ve fialový podobě byly nezralý a tudíž nejedlý. špatný nejsou, ale nějak nevidím důvod je sázet znova.

hungarian black - naprostá pecka, jsou sladký, výrazný a ovocný, mají celkem hodně "hmoty" a tenkou slupku (asi jako jalapeno, kterýmu se fyzicky podobaj, samozřejmě až na barvu), ale zároveň skoro nepálej, takže se jich dá do jídla narvat tuna. stejně jako předchozí cayenne jsou v černým stavu nejedlý, je nutný počkat, až začnou červenat. určitě zasadím znova.

cayenne - klasika, všichni znaj, není moc co dodat :) neutrální a univerzální, pálivost akorát, zároveň ničím extra zajímavý.

nějakej hybrid cayenne s něčím dalším z holešovický tržnice - ve všem horší než cayenne, pálí míň a chutnaj hůř, což vynikne při přímým porovnání, jinak bych to asi nepoznal.

serrano - můj dlouholetej oblíbenec, akorát letos mi obě kytky skomíraly - jedna vyplodila čtyři papričky a pak chcípla úplně, druhá pomalu plodí a stále kvete, momentálně ale svádí bitvu o květináč s nějakým lopuchem, nechávám tomu volnej průběh. papričky ovšem skvělý, minulej rok jsem je často používal i v zeleným stavu, kdy jsou takový víc "rostlinný", teď je kvůli malýmu množství sklízím až červený. pálivost je nižší než u cayenne a má příjemnej průběh, chuť je hodně ovocná a šťavnatá, jsou perfektní při vaření i na finální dochucení. v podstatě by mi stačily jako jediná paprička :)

aji benito - moc mě neoslovily, podle mě jim pražský podnebí moc nesvědčí - po dozrání se na kytce začnou skoro okamžitě kazit, variabilita v chuti jednotlivejch plodů je taky značná, ale ani ty "lepší" nejsou nijak výjimečný. není to ovšem ani žádná tragédie, jenom by jim v bolívii bylo asi trochu líp... případně ve skleníku :)

birds eye - opět klasika, není třeba představovat. pálí jako čert, ale pálivost ustupuje stejně rychle jako přichází, strašně dobře se s nima pracuje - u většiny papriček odstraňuju semínka a někdy i blány, tady to kvůli velikosti moc dobře není možný, takže jich vždycky jenom pár otrhám, nasekám na pár kusů a hodím do jídla, díky uniformní pálivosti všech plodů člověk snadno odhadne, jakej má čekat výsledek.

habanero lemon - jsem přesvědčenej, že plody jsou už zralý, ale chutově mě o tom příliš nepřesvědčily :) nechám je ještě pár dní na kytce, protože se jim daří dobře, ale zaprvý skoro vůbec nepálí, zadruhý je u nich ten typickej citrusovej a ovocitej habanero charakter zatím pouze v zárodku. možná je to opět podnebím, ale u jinejch pálivejch druhů jsem s tím nikdy neměl problém, pouze dozrávaly podstatně pozdějc (říjen byl ještě hodně aktivní). ale předminulej rok mě takhle vypekly už chocolate habanero, takže se na ně příště možná vykašlu úplně.

trinidad moruga scorpion - netuším, ještě jsem nesebral odvahu to otestovat :)) o víkendu jsem sebral jeden plod, kterej doteď suším v ledničce. nicméně pár dní nazpátek jsem se divil, proč mě brní konečky prstů na pravý ruce, přisoudil jsem to tomu, že jsem se asi spálil v kuchyni o horkej hrnec. o dva dny pozdějc se to ale opakovalo, načež mi došlo, že jsem předtím pohmatem kontroloval, jestli jsou ty morugy už zralý, chmmm. jsem zvědav, věřím, že to bude furt slabej odvar oproti pěstování za vhodnejch podmínek, ale ty vyšší pálivosti už stejně moc nedávám. překvapilo mě ovšem, že dozrály už koncem srpna, odhadoval jsem tak říjen.
od: LukKe
pro: angelripper
05.09. 14:09
pekna sbirka!
moje choco habanero zacaly ted dozravat.. zatim jsem utrhl jen jednu na zkousku a je to takove, jake to ma byt - explozivni ovocna chut a pak nastup bolesti :)) asi ma nejoblibenejsi papricka.. zimbabwe black uz se taky dostaly do zrale faze, kdy maji takovou jemnou palivost, ale bohuzel tam asi neni tolik te chuti navic, aby to byl nejaky must have.. ale je to "pristupnejsi" cayenne.. no a birds eye tez klasika.. mala, ale vykonna :)) taky se mi libi, ze jen utrhnu 2, 5x seknu nozem, hodim do jidla a hotovo
od: Gandalf
pro: angelripper
05.09. 14:52
Hodně super recenze, dík :)
od: djneo
pro: angelripper
05.09. 15:05
Noice!
od: ATtI
pro: angelripper
05.09. 15:19
Pekna uroda, jak paprik, tak novych postu tady. Cenim :)
od: Mleako
pro: angelripper
07.09. 20:10
Naše sbírka je letos výrazně chudší :D Bishop's Crown letos narostly parádně, ale bohužel prakticky nepálí. Sem tam nějaký kousek jádřince trochu polechtal, ale jinak to krájíme dětem k večeři.
https://imgur.com/a/xR65SM9
od: angelripper
pro: Mleako
13.09. 12:21
bishops crown teda vypadá fakt vtipně, dobrá chobotnička :) já teda musím celkově zhodnotit, že jsem těžce přecenil vlastní síly - loni jsme rekonstruovali terasu, takže jsem nepěstoval nic, ale letošní kombinace jedenácti kytek s tím, že jsem moc nebyl doma, a když doma jsem, tak většinou vařím i pro tříletý dítě, celkem jednoznačně vyústila v to, že to nestačím ani omylem zpracovávat, takže mi ty plody prostě usychaj na kytkách. alternativou je, že je sklidím a nechám pro změnu rozpustit v ledničce, ale to zabírá akorát víc prostoru :))

aji benito a de arbol už ani nesklízím, protože bych je stejně nepoužil, ale těch ostatních je mi líto. mrazit je to blbost, sušit taky, a omáčky z toho dělat nebudu. zajímavý, že skoro každej rok dospěju ke stejnýmu závěru, a pokaždý to pak stejně udělám jako vždycky, ehm.
od: LukKe
pro: angelripper
13.09. 19:10
jn, letos mam nejak podobny problem, ze to nestiham zpracovavat a nemam silu z toho neco udelat.. mozna hecnu nejaky vikend na aspon jednu sauce.. z tech mensich se to taky hur dela, no.. mi to nevezme skoro ani mixer asi
od: angelripper
pro: LukKe
13.09. 19:17
minule jsem zkoušel papričky "vykostit", rozmixovat ve food procesoru, pak projet tyčovým mixérem, pak propasírovat, a pak zmrazit ve tvořítku na led. tuším, že je mám v mrazáku ještě teď :))
od: LukKe
pro: angelripper
13.09. 19:45
;)) jinak teda nejjednodussi na zpracovani je chilli sul.. proste to s ni rozemeles za "mokra" jeste idealne a nechas uschnout a pak nasypes do mlynku.. done.. mam jeste doma nejakou zasobu z lonska a celkem pise
od: ATtI
pro: angelripper
14.09. 08:12
Nasusit > navlockovat > chilli olej > profit

Da ti to moznost odlozit to hlavni penzum prace na "az se budu citit". Ted staci jenom krok jedna: utrhat/ususit. A neodstrelis tim tywe celej pulork snahy.

Ale teda urcite nejsi jedinej s timto, na kazdyho to nekdy padne takhle.
od: LukKe
pro: ATtI
14.09. 08:15
chilli olej bych mohl taky udelat
od: Nightmare
pro: angelripper
14.09. 09:19
Co Sambal olek? Je na to potřeba speciální paprička? Žena na tom ulitava
od: angelripper
pro: ATtI
14.09. 12:59
nevím, jestli tyhle papričky budou na olej úplně ideální, ale zkusit to můžu. sušil jsem už dva roky nazpátek, a doteď mám pár skleniček vloček mezi kořením - hlavně ty extra pálivý moc neubejvaj :)
od: angelripper
pro: ATtI
30.09. 22:36
ok, žena a dítě pryč, lednička plná zeleniny v polorozpadu a chorizo po datu spotřeby, tak jsem se rozhod to zpracovat formou polívky, kterou případně můžu zamrazit - vyhrabal jsem řapíkatej celer, papriku, červenou, bílou a jarní cibuli, šalotky, česnek, fenykl, listovej špenát, koriandr, petržel a rajčata. zároveň jsem začal péct rajčata s bylinkama a česnekem, abych měl základ na omáčku, a uvařil si pinto fazole do polívky a červený fazole do chili, který chci dělat zejtra.

připadalo mi jako dobrej nápad využít vlastní zdroje, takže jsem do polívky hodil jedno serrano, tři lemon habanera (který stále vůbec nepálí, ale už maj aspoň trochu tu habanero chuť) a cca půlku morugy bez semínek a blan. a nedá se to kurva žrát! takže tu teď poslední hodinu trávím tím, že fazolema do chili ředím polívku, ale valnej úspěch to nemá. příště se na tyhle pokusy fakt vykašlu :)
od: BroER
pro: angelripper
30.09. 22:42
To je ta pulka morugy. To je jak krev z vetrelce, proste.
od: Oneiros
pro: angelripper
01.10. 00:52
Mrdni tam kysanou smetanu
od: Kosmic
pro: angelripper
01.10. 16:30
Tvl narve tam pul morugy a divi se :)
od: LukKe
pro: angelripper
01.10. 17:06
bahah.. pouceni pro priste :))
od: Žylvér
pro: angelripper
01.10. 18:26
tak první sezona, 4x Jalapeno, spousta super paprik, ale v podstatě nic pořádně nepálilo, asi jsem to měl přihnojit, nebo dát tomu max slunce místo na zahradě, nevím...bral jsem zelený s žilkama nebo nechal přejít do červený a prostě normální papriky :D

pak tam už bylo jen to orange habanero a to teď mám šest papriček teprve sklizenejch (první před týdem) a jsem zvědavej na test

přes kamarády už jsme ale letos nějaký papričky testovaly, byla grilovačka plněnejch :) ale já se držím při zemi :D něco jsem si vzal taky na vaření chilli cor carne/vege, což se teď snažím mástrovat...jo burgery už taky umím udělat mnohem líp :D
od: Žylvér
pro: Žylvér
01.10. 18:27
btw. to habanero tam pořád je a je tam min. 10 dalších paprik v různým stadiu, spokojenost...v řijnu se budu potit :D
od: ATtI
pro: angelripper
02.10. 08:10
Haha well played :))
Nastavovat jedine, no. Utop to v objemu, dojdi si pro pradelni hrnec :)
od: Žylvér
pro: Žylvér
03.10. 19:12
tak koštovačka dalšího Jalapena a dělá to konečně, co bych čekal...na kytkách mi jich ještě taky pár zbejvá, tak snad to nakonec nebude úplná katastrofa...ted mi jede chilli v pomaláči, kam jsem dal dvě ty habaneros...tohle je lepší než pěstovat trávu
od: postal
pro: angelripper
03.10. 20:11
Moje habaněrka začala konečně kvést, bude mocná úroda 🤩❤️
https://i.imgur.com/x46xY41.jpeg
od: Oneiros
pro: postal
03.10. 20:30
tyjo, a co delaly v lete?
od: Zabri
pro: postal
03.10. 20:45
Ty žiješ v Austrálii?
od: postal
pro: Oneiros
03.10. 21:10
Předstírala, že je okrasná květina.
od: LukKe
pro: postal
03.10. 22:12
Lol wot
od: Guzo
pro: postal
04.10. 06:46
Ja to takhle mel loni, letos uz to bylo obsypany. Dal jsem jim vic svetla a objednaval jsem sazenice na jinym webu
od: woyta
pro: LukKe
04.10. 12:39
Me taky vyrostlo velke hovno, akorat mam ted v byte kolonie smutnic :D uz jsem to vyhodil, ale rozsirili se do ostatnich kytek
od: Mleako
pro: postal
04.10. 15:37
Kdy si to vysíval, že ti kvetou až teď?
od: miras1
pro: angelripper
03.11. 20:01
Taky vám někomu chili ještě roste a plodí? Mám to v takovém poloskleníku-zahradním domku a zatím ne a ne přestat. Už mě to trochu sere zalejvat, takže přemýšlím, že prostě sklidím, co vyrostlo a zastříhnu to a nechám to hibernovat do jara.
od: LukKe
pro: miras1
03.11. 22:17
jo, kazdy rok jeste za prizniveho pocasi nasazuji i v prubehu rijna, problem je, ze na balkone to uz pak v listopadu nema sanci dozrat.. ve skleniku/doma asi jo.. ja ale nemam misto, abych se s tim jebal jeste v obyvaku.. i kdyz mozna zkusim ty maly jedny..
od: miras1
pro: LukKe
03.11. 22:56
Chili by snad mělo dozrát i utržený, ale nevím jak dlouho to trvá.
od: nithril
pro: miras1
04.11. 12:21
Ja to sklidil ze zahrady do kvetinace a dal na chodbu a habanero je zatim furt osypane a postupne se barvi, tak cekam :)
od: nuclear74
pro: angelripper
10.11. 18:43
jakej je teda score recept na uchovani papricek? vim, ze se to tady resilo milionkrat, ale furt nemame hotovy to vyhledavani. meli bysme si zalozit nejakou score kucharku dpc

spis bych dal prednost nejakymu receptu na sauce. nejake huste, co bych si ji pridaval bud jen tak lzicku k jidlu nebo bych to hodil na ostreni rovnou do jidla.

chilli ani nevim jaky mam. jsou zluty uzky. nevyznam se v tom a podle chuti poznam akorat, ze pali:D semena jsem dostal darem
od: tsu
pro: nuclear74
10.11. 18:44
od: ATtI
pro: nuclear74
11.11. 20:16
+1 za chilli olej
Delam uz spoustu let podle Mike Chana a po zbeznem procteni tsuova postu je to defakto to stejne
https://m.youtube.com/watch?v=RayiXikKsC0&pp=ygUTbWlrZSBjaGVuIGNoaWxpIG9pbA%3D%3D
od: nuclear74
pro: tsu
11.11. 22:02
+atti: no jak to teda susite a pripravite nez se to hodi do oleje?
od: Nightmare
pro: tsu
12.11. 21:17
kde vzit ingredience nejakej tip ? cinske chilli vlocky,drceny zazvor,cinsky pepr ?
od: Oneiros
pro: Nightmare
13.11. 01:29
kdyz jsem delal olej, tak jsem pouzil gochugaru, udajne je to vhodna nahrada, da se shnat snadno. secuansky pepr se da koupit bezne
od: ATtI
pro: Oneiros
13.11. 08:15
+1 za oboji
Secuansky pepr se je bezna vec (ve vietnamskych potravinach napr.)

Pokud je cele tohle cviceni o tom, ze zpracovavas svoji nadurodu paprik, tak zadne specialni chilli stejne nekupujes.
Kdyz uz teda musim kupovat chilli vlocky, tak beru to co zrovna maji (opet ve vietnamskych potravinach) a nikdy to nebyla chyba. A kdyz jsem jednou uprostred pripravy tady na ten recept zjistil, ze mi do chilli vlocek vlezli brouci, pouzil jsem gochugaru, ktereho je doma vzdy balik. Jako ano, vysledna chut je trochu jina ale porad je to super.
od: Nightmare
pro: Oneiros
13.11. 08:15
hm,zkusim na vse asi nejakej asijskej shop,brat to online tak zaplatim na vsem dohromady vic za dopravu :D
Nejakej tip na vetsi obchod v centru ? Jinak skocim do vecerky..
od: tsu
pro: Nightmare
13.11. 08:24
papričky jsem sušil normálně na vzduchu, překrojené napůl, trvá to sice dlouho, ale to mi bylo jedno
@Nightmare - nebo zkus Sapu... mně chyběl černý kardamom a galgán a to jsem vzal z Koření od Samuela, poštovné nestálo moc
od: woyta
pro: Nightmare
13.11. 08:28
“U modreho slona” na letne?
od: Nightmare
pro: tsu
13.11. 11:20
&woyta: neco dalsiho u centra nemate ? mam ted desne malo casu :/
od: Nightmare
pro: woyta
13.11. 11:21
i kdyz ten slon jako asi pujde
od: angelripper
pro: Nightmare
13.11. 11:55
kromě slona ještě vršovická klasika :)

https://maps.app.goo.gl/3AcxYzEeQq7ojZTh7
od: postal
pro: angelripper
01.03. 09:47
https://imgur.com/a/YqXL5CK

Já jsem to věděl! Já jsem to říkal! Já jsem jí věřil! A žena že ji mám vyhodit a já nenene nic takového, z ní ještě budou kila .. a už je to tady!!!
od: angelripper
pro: postal
01.03. 10:15
nejsou habanera trvalky? třeba si usmyslela, že je jaro, to ji asi ty očekávaný ranní mrazíky docela překvapí :)) každopádně fandím, má náskok, takže z toho ta jedna paprička třeba do podzimu bude!
od: vrennatic
pro: postal
01.03. 10:50
Tleskám a mám slzy v očích, story tebe a tvé papričky je takový Malý princ phora :D
od: woyta
pro: postal
01.03. 12:10
A ja vse vyhodil kdyz to do rijna nic nevyplodilo :D priste musim vydrzet
od: Guzo
pro: postal
01.03. 12:38
diky za pripomenuti, objednal jsem sazenice :) jinak po lonske zkusenosti beru zase z https://www.chilli-semena.cz/
Tusim, ze to tu nekdo doporucoval a byl jsem spokojenej. Jen teda jejich jalapenos fakt nepali (jako vubec, trilety dite to chroupalo jako normalni papriku). Nicmene habanera palily slusne, takze jsem z prebytku obou druhu zkusil udelal jeden mash dohromady a byl dobrej
od: angelripper
pro: Guzo
01.03. 12:59
koukám, že nic moc výběr, tak zase asi zůstanu věrnej woch.cz, jestli někdo teda nedoporučí lepší alternativu :) tentokrát jsem se ale definitivně rozhod, že to trochu omezím a vezmu maximálně pět nebo šest kytek... tak snad to nedopadne jako vždycky :))
od: Mleako
pro: angelripper
01.03. 14:35
Včera jsem zahlídl v nějakým pořadu v televizi tu ženskou z World of Chilli a vyprávěla, jak se k pěstování chilli dostala. Na nějaké kalbě si prý ožralé rozhodly přes net objednat pár semínek. Za týden jim přišla krabice za 20k a zjistily, že omylem objednaly asi 200 balení semen, tak pak řešily, co s tím. Tak to převzaly, vysely a začaly postupně vyrábět a prodávat všechno možný. Nevím, jestli je to true story, ale historka o počátku firmy je to celkem dobrá :)
od: Guzo
pro: angelripper
01.03. 15:45
premyslel jsem, odkud jsem bral rok predtim a bylo to prave woch. Prislo mi, ze jsem delal vsechno vicemene stejne a loni byla uroda x krat vetsi, nez rok predtim. Ale mozna byly proste celkove lepsi podminky pro pestovani, nevim :)
od: Cobra
pro: angelripper
01.03. 21:00
K tomu koriandru mívám většinou opacny problém že většina toho co člověk v Praze koupi v obchodě sice vypadá a voní jako koriandr ale je to v podstatě bez chuti :(
od: blackfox
pro: Guzo
01.03. 22:34
trochu offtopic, ale jen malý rant na ty různé podmínky :) máme zahradu, kde jsem se nadřel stavěním (vysokých) záhonů (jako naprostý amatér), a snažíme se pěstovat, co se dá. a tak čemu se dařilo jeden rok, jsme se pokusili zopakovat stejným způsobem a pak úroda stála za hovno. a naopak co stálo za hovno, jsme zkusili i tak znova a úroda jak prase. v zahradničení mi přijde, že je tolik proměnných, že člověk fakt musí mít hromadu let zkušeností, aby to fakt nějak vychytal a dosáhnul nějaký konzistence, teď nemluvim jen o paprikách, ale obecně ve větším měřítku. snažíme se různě vzdělávat (co a jak a kde a kdy), ale asi to člověk fakt musí pár let zkoušet než zjistí, co na tvojí zahradě funguje a co ne.

pic related
https://i.imgur.com/6DpbOqh.jpeg
od: angelripper
pro: blackfox
01.03. 23:08
můžu potvrdit, já bych rozhodně nevinil prodejce, páč kupuju na stejným místě už tuším popátý, a výsledky byly i u stejnejch kytek pokaždý naprosto odlišný - předloni mi skvěle rostlo serrano, takže jedna kytka v podstatě zcela pokryla moji běžnou potřebu, naopak birds eye jsem musel šetřit, protože stěží plodila tak dvě papričky denně. podle toho jsem sázel loni, výsledkem bylo, že dvě kytky serrana vyplodily asi deset papriček za sezónu a pak chcíply, zatímco z jedný miniaturní kytky birds eye jsem tahal papričky neustále a ještě cca každejch deset dní otrhal něco takovýho, tzn naprosto nezkonzumovatelný množství :)

https://imgur.com/05ULBja

a zahrada teda hustá, krásný to máš!
od: Guzo
pro: blackfox
02.03. 00:34
Hele, neber mi moji ideu, ze letos se zase zadari, kdyz beru sazenice ze stejnyho mista! :)

Ono zahony jsou na vykyvy pocasi o neco nachylnejsi, nam se taky cesnek obcas na zahonu podaril, obcas ne, i kdyz jsem se snazil dodrzovat postup, co tchan delal desitky let.

Kdyz pouzijes stejny kvetniky, stejnej substrat, stejny zalejvani, stejny umisteni, tak bych necekal u neceho typu chilli tak velkej rozdil. Ale ja jsem opravdu hodne velkej amater v pestovani, takze tohle neber moc vazne :) ja to beru tak, ze "vitezny tym se nemeni" a uvidim po sezone
od: ATtI
pro: blackfox
02.03. 09:03
Zahrada vypada suprove!
od: vrennatic
pro: blackfox
02.03. 11:14
Nějaký tip, co sázet/nesázet na vyvýšené záhony? Popřípadě nějaké další věci, které udělat nebo se jich naopak vyvarovat? Koupil jsem je k Vánocům mámě, bo si je přála, ale jelikož asi moc nepomůžu s jejich stavěním, vyhledávám alespoň tipy :)


Zahrádku máš jak malovanou, paráda <3
od: blackfox
pro: vrennatic
03.03. 13:29
díky kluci

tak v podstatě stejně jako normální záhon, jen se člověk nemusí tolik ohýbat a nebudou mi tam chodit srát psi :)) a taky teda bych tam nedával věci co člověk musí nějak vykopávat jako brambory nebo věci co zaserou časem všechno jako máta nebo i křen:). ale jinak jedeme hromadu standardních věcí - saláty, česnek, cibule, špenát, mangold, mrkve, celer, fenykl, fazole (jako popínavky pak lezou na ten vstupní oblouk), lilky, papriky... a samozřejmě nejede vše najendou, např. ředkvičky a špenát má sklizeň na jaře a pak uvolní jiným věcem, který budou mít akorát čas jít ze sazenic ven.

cukety, okurky a dýně máme tam vzadu vlevo od těch hnědých dveří od zahradního domku, protože to pak taky leze všude, tak je to trochu izolované.

a na rajčata jsem vybudoval záhon s přístřeškem, protože když na ně chčije, tak chytají nějakou plíseň, a loni jsme to tak měli poprvé a musím říct, že dobrý
od: postal
pro: angelripper
10.05. 12:44
https://imgur.com/a/mBKyTNL

Úroda už se sype, další červenají na větvičkách. 🤩
Z WOCH už přišly nové sazenice, tak jsem je rovnou přesadil, i když pro tu menší budu muset splašit větší květník, až povyroste. Letos zkouším Rawit + Jamaycan Red .. tak snad mi to zas nesežerou mšice.
od: LukKe
pro: postal
10.05. 12:44
ja letos resil takovych sracek, ze jsem ani nestihl zasadit jeste :( snad neco zbylo nekde

od: miras1
pro: all
31.01. 10:10
Máte někdo nějaký prověřený eshop na nákup dobrého čaje? Přivezl jsem si nějaké čaje z vietnamu, a pomalu mi dochází, tak budu muset dokoupit, ale popravdě vůbec nevím kde. Díky za tip :)
od: Black.Tulip
pro: miras1
31.01. 10:12
Lukke nebo kdo mi doporučil manutea a kupoval jsem tam před Vánoci dvacet tisíc čajů za 3 litry
od: LukKe
pro: miras1
31.01. 10:25
Manutea obv
od: miras1
pro: Black.Tulip
31.01. 10:31
+ Lukke super, díky za rychlý tip :)
od: vrennatic
pro: miras1
31.01. 10:41
Já léta kupuju čaje od Harney and Sons, ale protože nepotřebuju čaj pít z nepálské hliněné misky, beru je porcované v pyramidových sáčcích. Sypané ovšem mají v nabídce taky.
(Něco mi říká, že má rada asi není tak úplně užitečná, tak přihodím, že ty HS čaje jsou alespoň hezké dárky :) )
od: tsu
pro: miras1
31.01. 10:49
na čínské/taiwanské čaje mi kámoš doporučoval https://orijintea.com/
od: miras1
pro: tsu
31.01. 10:58
+ vren
díky, mrknu
od: Oneiros
pro: tsu
31.01. 14:20
dobrej tip. maji tam peknou keramiku taky
od: djneo
pro: miras1
01.02. 07:23
Ja pouzivam Oxalis a som spokojny. Niesom ale cajovy specialista co ku priprave potrebuje hodinove ritualy :P
https://oxalis.cz/cs/
od: fanatic
pro: miras1
02.02. 09:25
od: Black.Tulip
pro: fanatic
02.05. 11:13
tyve necromancer, ale teda když si tu procházím některý ty shopy, tak je manutea pro socky jako já, a ty další shopy, ty čaje stojí jako zlato :)), já jsem neměl takový inflační bonusy k výplatě :(

od: Cobra
pro: all
12.04. 11:40
Nějaké místo v Kolíně které byste doporučili na oběd ? :D
od: zila
pro: Cobra
12.04. 12:50
Jídelna v Paramu.
od: panta
pro: Cobra
12.04. 21:33
Nad náměstim je jedna italská, která neni zlá vysloveně...jinak tady chcípnul pes :D
od: panta
pro: panta
12.04. 21:33
La Farina Ristorante & Pizzeria
od: Cobra
pro: panta
13.04. 00:49
Šli jsme bistro tradice 1984 a nic moc no :( na to že to má 4,8* rating na gmapach lol
od: mightning
pro: Cobra
13.04. 08:12
V koline bych doporucil nadrazi, da se odtamtud dobre a rychle dostat treba do prahy nebo nekam jinam
od: panta
pro: Cobra
13.04. 18:58
Tradice je dobrá kavárna, ale ne místo na oběd, proto jsem ti doporučil La Farinu, protože tam maj obstojný italský jídlo...k obědu :D
od: Black.Tulip
pro: mightning
13.04. 20:05
Má jet k pantovi, ten určitě vaří líp jak michelinská restaurace, učil se to, když nahazoval novej IS v bance.
od: Cobra
pro: Black.Tulip
13.04. 21:25
Jo panta by byl úplně nadsenej kdybych se u něj jen tak objevil bez domluvy přede dverma :D

A navíc neodpovídal :D
Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.
Vytvořeno26. prosince 2015 22:43
AutorBroER
Moderátor2/D