místnost: Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.

od: Žylvér
pro: all
18.06. 21:14
tak letos jsem dostal jednu sazenici a je to jolokia yellow 😄 a k tomu nějaký random semínka, tak uvidíme...
od: angelripper
pro: Žylvér
19.06. 20:24
novej chili thread? :) vyroste ještě vůbec něco ze semínek? i když postal a jeho habanero je důkaz, že life finds a way.

letos jsem zasadil klasicky spotřební cayenne red a birds eye, k tomu hungarian carrot, zimbabwe black, big jim, a pak nějakou random blbost, která se mi líbila na trhu a vůbec nevím, co z toho vyroste :)) z pálivejch jenom červenou jolokii, tu jsem ještě neměl. zatím se daří všemu, ale očekávám klasickej sprint v polovině srpna :)
od: LukKe
pro: angelripper
19.06. 21:14
ja mam letos habanero lemon, aby byla zmena od choco, a bhut jolokia orange, tak jsem zvedav
od: nithril
pro: LukKe
19.06. 21:16
Tyjo ty haba lemon mi nak nesmakujou. Naopak choco je asi moje nejoblibenejsi chili chutove :)
od: nithril
pro: Žylvér
19.06. 21:21
Ja letos jeste nezasadil nic, ale mam v planu si jeste koupit rostlinky jalapenos, cayenne a habanero chocolate a mrsknout je do zahonu na zahrade :)
od: LukKe
pro: nithril
19.06. 21:30
choco je asi chutovejsi nejlepsi papricka co znam taky, no
od: miras1
pro: angelripper
20.06. 06:12
Mě přežili od loňska Habanera (Orange) a už mám velkou úrodu teď. Přidal jsem k tomu Birdseye. Asi pár Habanero na konci roku už vyhodím a příští rok přidám něco jiného.

Ale chci se zeptat, kde to pěstujete? Já mám takový zahradní domek / kancelář na jižní stranu, kde je permanentně v létě 30 stupňů, ale letos se mi tam nějak přemnožili mšice, tak jsem papriky vyházel ven (stále jižní strana), žádný skleník, prostě v květináčích na zem a zatím to teda vypadá náramně, mšice vyžrali sluníčka a papriky nasadili brutálně. Takže letos budu zkoušet přes léto venku a budu se modlit, že to nezláme vítr (i když ty habanera starý jsou hodně dřevnatý, tam se nebojím).

od: angelripper
pro: all
18.06. 12:31
neřešil jste tu někdo v poslední době kuchyňský nože? rád bych si po dlouhý době zase něco pořídil a jsem nerozhodnej. a nikdo si o tom se mnou nechce povídat :'(
od: djneo
pro: angelripper
18.06. 13:17
To je smutne. A jaky potrebujes? Filetovaci, univerzalny, na steaky, velky, maly? Drevena rukovat, plastova, ina?
Ak hladas nieco specialne tak vies kde to najdes a vezmes si podla svojich preferencii. V opacnom pripade orion, tescoma, lidl noze, problem solved :)
od: panta
pro: angelripper
18.06. 13:39
Já řešil nože předminulej tejden. Vždycky jednou za čas švárovi nabídnu, že mu nabrousim nože, páč je rybář a prostě neni šikovnej, aby si je nabrousil sám...

...a POKAŽDÝ zapomenu, jak ty jeho nože vypadaj. Tak mu říkám "dej mi jich třeba pět, šest na začátek, ti je během tejdne přejedu a dovezu".

Samozřejmě kudly vlnitý jak užovka ve vodě, fazeta deset let po smrti a použitelný sou kvůli fiskars brousku...kterej i ty zbytky ostří roztrhal naprosto na hovna.

Takže místo půl hodinky přejetí desetilitrem jsem strávil asi 6 hodin broušenim pěti kudel na 4 různejch šutrech a zešedivěl jsem o pět let cca...argh :)

K tématu, si chceš koupit nějakýho fajnovýho japonce nebo jenom nějakej evropskej chef/vykrajovák z kvalitní oceli?
od: Oneiros
pro: panta
18.06. 15:46
Hele pro takovýhle lidi se s broušení moc neseru. Nemá to cenu, neoceni to a stejně znova dokurvi :D takže je vezmu na brusce a dobrousim na 600 a 1000
od: djneo
pro: Oneiros
18.06. 16:39
A noze im nettreba ziadne lepsie ako plechace z hypermarketu :) By mi krvacali oci keby som sa pozeral na to jak kurvia noz za 100+ euro.
od: nuclear74
pro: angelripper
18.06. 18:26
vratil jsem se k cernymu keramickymu nozi kyocera. libi se mne, jak se na to nic nelepi.
a navic, kdyby prisel white walker, tak mu s nim muzu vyhrozovat:D
od: angelripper
pro: panta
18.06. 21:06
au, rozumím :) určitě jdu po japonskejch nožích, konkrétně jsem plánoval, že bych upgradoval současný gyuto, protože mě trochu sere a používám ho málokdy. koukal jsem teda po 24 cm velikosti, ale pak jsem si uvědomil, že větší nůž vlastně nepotřebuju a těch 21 cm je akorát. takže jsem začal pátrat po 21 cm s parametrama, který by líp splňovaly moje požadavky, ale pak jsem si říkal, jestli vlastně nechci nakiri :)) z 90 % krájím zeleninu, na kterou je ta dýlka, profil a výška naprosto ideální. po dlouhým hledání jsem vybral toto:

https://www.meesterslijpers.nl/en/matsubara-aogami-2-nashiji-nakiri-16-5-cm

ale samozřejmě mě hlodá svědomí, že je to zbytečnost, nakiri mi bude ležet ladem a měl bych vzít teoreticky mnohem praktičtější gyuto:

https://www.meesterslijpers.nl/en/matsubara-aogami-super-nashiji-gyuto-21-cm

tak mě napadlo, že teď vezmu nakiri a časem upgraduju gyuto - koketoval jsem s myšlenkou, že bych vzal něco od yoshikane a měl "vyřešeno", ale na to moje domácí šmrdlání je to totální overkill. dlouhodobě mám v oblibě shiro kamo, který jsou za ty peníze těžko překonatelný, byť by to nebyl upgrade, ale spíš krok stranou:

https://www.cleancut.eu/butik/knifebrands/shiro-kamo-4-series/shiro-kamo-black-dragon/kockkniv2013-08-22-12-33-182013-08-22-12-33-18-86-detail
https://www.cleancut.eu/butik/knifebrands/shiro-kamo-4-series/shiro-kamo-kazan/gyuto_kazan_shirokamo-4088-detail

takže nemám ani dotaz, ale spíš se potřebuju svěřit s klasickou rozhodovací paralýzou, kterou nejspíš vyřeší až víkendovej návrat z hospody, kdy ve tři ráno něco impulzivně objednám (nuphy klávesnici jsem zatím odolal, btw!) :))
od: Oneiros
pro: angelripper
19.06. 01:59
vidis, ja si delam uz nejakou dobu zalusk na tenhle
https://www.cleancut.eu/butik/knifetype/nakiri/nakiri_katayama-detail
od: Oneiros
pro: angelripper
19.06. 02:03
jinak btw bych mel obavu, ze tyhle noze z uhlikovky budou davat takovou tu kovovou pachut. radsi preferuju nerez
od: woyta
pro: angelripper
19.06. 09:43
Ja mam nakiri z uhlikove oceli a je super, pouzivam to skoro na vse (pokud nemusim nic vylezene vykrajovat).. ale uz bych ho mohl prebrousit no
od: angelripper
pro: Oneiros
19.06. 10:04
já osobně moc nemusím damašek, dát tolik peněz za VG10 by mi bylo líto :) osobně jsem se díval po nakiri s výškou aspoň 55 mm, obecně mám rád vyšší nože, což byl ostatně jeden z důvodů, proč se poohlížím po upgradu toho gyuta - moje současný má 46 mm, což je dost poznat.

s tou pachutí máš pravdu, ale spolehlivě to řeší patina - spousta lidí ji vytváří uměle, ale stačí ten nůž chvilku používat, vytvoří se ti přirozeně a pak už to není problém. jenom je potřeba ze začátku řešit, co krájíš, třeba taková červená cibule umí dělat divy :)) osobně mě ta reaktivita baví, byť teda preferuju sendvič konstrukci s uhlíkovým jádrem v nerezový vrstvě, tam je údržba podstatně jednodušší.

woyta> a jaký máš? včera jsem se při vaření schválně soustředil, kolikrát bych během přípravy musel nakiri odložit a vzít jinej nůž, vyšla mi čistá nula :)
od: LukKe
pro: angelripper
19.06. 11:38
ja uz ty asi 2? roky pouzivam na vse tohle:
https://www.kudrnaworks.cz/kiritsuke-19-cm--jasan--n690/

z modrinu porazenyho u pritelkyne na chalupe :)
od: PiTRiS
pro: angelripper
19.06. 12:09
můžu doporučit fakt pěknej obchůdek v tokyu...
od: djneo
pro: angelripper
19.06. 13:49
Kolegovi som vcera k narodeninam objednal toto:
https://www.knifestock.sk/dellinger-red-chef-kiritsuke-205mm-resin-future-k-h165-p97781

Nemam s nim ziadne skusenosti, ale vyzera dobre, tak snad sa potesi a bude mu dobre sluzit. To co tu postujete vy je uplne ina liga. #firstworldproblems
:)
od: Nightmare
pro: LukKe
19.06. 15:23
tyblaho to sou fakt pekne noze
od: Oneiros
pro: LukKe
19.06. 17:25
z tech velkych co tam ma vypada tenhle nejlip :o)
od: panta
pro: angelripper
19.06. 18:50
Nakiri je podle mě pro drtivou většinu lidí zdaleka nejpoužitelnější kudla, co existuje. Pakliže nemáš v kuchyni jednu kudlu a nic víc :) Stejně jakoukoliv jemnější práci děláš vykrajovákem a na cokoliv jinýho je prostě Nakiri bombastický.

To konkrétní, cos vybral mi přijde super, je to sendvič, takže reálně ta uhlíkovka ti vykukuje jenom dole nad fazetou a zbytek je normálně odolná korozi/chemii, což je super. Ono teda ani celouhlík by ti neuškodil, protože takovýhle kudly si většinou kupujou lidi, který tu kudlu nehoděj do myčky a nenechaj jí ležet v octovym nálevu s cibulí 3 dny na kuchyňský lince :D

63HRC je teda dost, jseš zvyklej si to udržovat kuží nebo hodně jemnou ocílkou nebo něco? Páč jako když to člověk neudržuje to ostří a nedejbože ho dostane do stavu, kde je potřeba s tim dělat něco zásadnějšího, tak bych zmáčknul F člověku, kterej by to dělal :D Na druhou stranu jeslti jseš zvyklej se o to starat i takhle, tak je to výhoda.

Za mě super to nakiri. Ty gyuta bych neřešil...chceš Nakiri, kup si Nakiri a nikdy už nebudeš chtít jinej nůž imho :) Jako já bych zvolil jiný dřevo na rukojeť, než je Ořech, ale on bude nasáklej...jen dávej bacha s postupem času, kdyby ti ta rukojeť začala vybledávat, tak to přejeď párkrát minerálnim olejem, aby se to nasáklo znova.

Když jsme u šváry...k padesátkám jsem mu dělal celouhlíkový Nakiri podobný tomuhle, podobná tvrdost, jasanovej handle s nějakou žraločí kostí zavřenou epoxidem...a i přesto, že to je týpek, kterej nesnáší cokoliv novýho a je zaseklej na starejch kudlách od komoušů, tak na něj nedá dopustit...používá ho teda jenom doma a do práce ho nebere, ale i po nevim...6ti letech furt holí bez tlaku a drží v pohodě :)
od: panta
pro: angelripper
19.06. 18:52
Haha, a moje první Nakiri, co jsem dělal (zas pro druhýho šváru) mělo taky ořechovou rukojeť a prej je taky furt ve vůni, ale to byla nerezovka:

https://www.facebook.com/pantaknives/photos/pb.100067700843074.-2207520000/371598749870824/?type=3
od: panta
pro: Oneiros
19.06. 19:01
Hezkej, ale taky osobně nejsem fanoušek damašků..a chtěl bych vidět, jak zakalili VG10 na 62HRC teda :D Reálně to bude mít 58-60...což je teda furt dost jako, ale nevim, proč tam píšou 60-62...a nebo si možná už taky hovno pamatuju. Plus teda když už dělá damaškovej sendvič (jeslti ten popis dobře chápu), tak bych chtěl vědět, z čeho ten damaškovej plášť je, protože VG10 je jen ten Core podle toho popisku O_O
od: panta
pro: angelripper
19.06. 19:02
Jako srsly, z těch nožů, co tady všichni postovali, tak bych si vybral to tvoje Nakiri uplně bez váhání, ho ber a nazdar...a pak poreferuj :D
od: angelripper
pro: panta
19.06. 20:19
tu story s rukojetí si pamatuju, to je supr příběh :) obecně mi teda ty nože od kudrny moc neštymujou, ať už parametrově nebo vizuálně, ale já jsem holt stará konzerva, no. z podobný "moderny" se mi docela líbí výtvory milana tůmy, chvíli jsem zvažoval, že bych si od něj nechal udělat nějaký fajnový s-grind gyuto, ale to už by mě vyšel levnějc ten yoshikane :)

https://www.instagram.com/milantumaknives

panta> já už na ty rockwelly moc nevěřím, mám pocit, že většina výrobců si hodí kostkou a pak uvede cokoliv mezi 58 a 64 :)) ale mám tu nože ze shirogami i aogami oceli a rozdíly fakt nepoznám, takže nemám ani žádnou preferenci. stejně nejspíš záleží hlavně na tom, jak s tím danej výrobce pracuje.

ad údržba - aktuálně jednou za čas všechny nože přejedu na 5k shapton kameni, pokud mám pocit, že už to není ono, při tý příležitosti současně ošetřuju i rukojeti. časem pořídím i kůži a čistě z lenosti možná i keramickou ocílku.

jinak nakiri objednáno, díky za potřebný popostrčení :)
od: angelripper
pro: panta
19.06. 20:20
tyjo, panta knives, blast from the past. měl bys obnovit výrobu :))
od: panta
pro: angelripper
19.06. 21:45
Jo, blíží se to...chybí mi to dost :) Dcera roste, postupně na to bude prostoru víc :) Ale tentokrát teda plnohodnotně i s výhní sakum prdum...ale nejdřív musim postavit dílnu teda :D

Jinak gz, pak poreferuj :)
od: Oneiros
pro: panta
20.06. 03:08
ono zalezi od vyrobce, 62 nevim, ale 61HRC je naprosto realny pri horni hranici tolerance obsahu carbonu
jinak teda je fakt, ze by tam mohli mit uvedeny co je to za nerez v tom, ale mi se proste libi :o)

od: Oneiros
pro: all
31.05. 14:29
Tyjo máta a šalvěj je hroznej plevel. Mi to preteka z květináčů. Co s tím?
od: iassai
pro: Oneiros
31.05. 14:54
nasusit do dymky
od: zila
pro: Oneiros
31.05. 15:41
Šalvěj je šílená. To se nedá spotřebovat. Dá se to (mimo spotřebu do vaření, která ale taky není valná) usušit a pak z toho dělat čaj, ale tolik šalvějového čaje nevypiješ. Holt to musíš občas probrat a část vyhodit do sraček.

Máty moc nevadí. Dělej si citronádu a najeb do toho kotel máty. Tam je ta spotřeba v pohodě za mě. A čaj jde z toho dělat samozřejmě taky.
od: Mleako
pro: Oneiros
01.06. 10:43
Já to jednou za čas celý ostříhám a nasuším do zásoby na čaj. Ono to pak celkem rychle obrazí a můžeš zase sklízet čerstvou. Šalvěj je dobrá i na zelenou rýmu na průplach nosu.
od: nithril
pro: Oneiros
01.06. 10:57
Nebo si udelej tuny chimichuri k masu
od: Cobra
pro: Oneiros
01.06. 12:53
Přítelkyně koupila už druhou mátu a zase ji chcípla :D
od: PiTRiS
pro: Cobra
01.06. 14:05
jak jde chcípnout mátu??

jinak teda nechápu tu šalvěj... ta mi teda nikdy nepřišla jako takovej plevel tbh .))
od: HY3N4
pro: nithril
01.06. 17:58
Prvý krát som počul o šalvii v chimichuri, môže to byť zaujímavé.
od: Cobra
pro: PiTRiS
01.06. 19:06
Možná jak je koupena mrdka z alberta nebo odkud a přesadila ji nevím
od: mightning
pro: nithril
01.06. 19:48
Vygooglil jsem 4 recepty na chimichurri a ani v jednom se nepouziva salvej ani mata, co teda?
od: Kosmic
pro: mightning
01.06. 20:48
Easy ... co s salveji a matou? Hovno. Vyhod to a udelej si chimocuri neasi ... :)
od: nithril
pro: mightning
01.06. 23:24
Hele jasne zaklad mas petrzel, ale ja mam treba vzdycky v lete taky prebytky oregana, maty a salveje, a namrdam to tam k te petrzeli vsechno a je to dobry. Jak salvej tak mata se k masu hodi a chutna to.
od: HY3N4
pro: mightning
01.06. 23:35
https://www.cookipedia.co.uk/recipes_wiki/Sage_chimichurri
Na šalviu som našiel, ale sorry Nithrile, mäta k mäsu, wtf? :))
od: HY3N4
pro: nithril
01.06. 23:39
A aby som si teda nenasral do klobúka s tým že na mätu a mäso niesu recepty tak samozrejme sú, ale tá kombinácia mi fakt dokopy nejde.. často je to ešte kombinované s chilli, asi mi stačí len jedna vec čo mi prečistí potrubie. :)) Na sviežosť a/alebo aciditu si viem predstaviť ovela vhodnejšie ingrendiencie. Ale samozrejme mäta a dezerty idú k sebe ako prdel na hrniec.
od: nithril
pro: HY3N4
02.06. 00:15
od: Mleako
pro: HY3N4
02.06. 12:54
Není přece nic lepšího než kanec s mátovým sosem.
od: nithril
pro: Mleako
02.06. 13:31
Jehneci s matou <3
od: Oneiros
pro: Mleako
02.06. 18:51
Co to je zelená rýma a výplach nosu? :D

All: Dík za tipy. Já so dávám vodu s citronem a mátou skoro furt, ale už mi to přestává chutnat
Na čaj nasusit bych matu mohl
Ze šalvěje asi udělám zatím vlasovou vodu

Jinak tu šalvěj mám v květináči už asi 6let, vůbec se o ni nestarám a vždycky na jaře znovu vyjede
od: miras1
pro: Oneiros
05.06. 13:10
Tak mě letos obrazilo všechno, jen šalvej tam má jednu ušmudlanou rostlinku. Tak snad se dostanu taky do týhle fáze teda :)

od: angelripper
pro: all
05.09. 13:46
objednal jsem na rohlíku koriandr, kterej vypadá jako koriandr, chutná jako koriandr, ale voní jako kopr. myslel jsem, že byl prostě uloženej v balíku bylin někde ve skladu a načichnul, ale umyl jsem ho, otrhal lístky a na dva dny je uložil do ledničky, a furt voní jako kopr. wtf? no, do toho kari ho asi dávat nebudu...

anyway, nechci vytahovat ten starej thread, ale konečně mi dozrály všechny papriky a máte to štěstí, že mám zrovna sdílnou náladu! ok, kecám, musím dělat něco do práce a hledám kreativní způsoby, jak to odsunout. letos jsem ovšem příliš kreativní nebyl a vsadil víceméně na klasiku:



zleva doprava:
de arbol - sušený je používám v kuchyni furt, ale nikdy jsem ji neměl čerstvou, takže nedokážu posoudit, jestli tak má fakt chutnat, ale překvapilo mě, jak je nahořklá a "přímá" - skoro nepálí, nástup přichází hned a v rámci vteřin zase odezní. zkusím je usušit a porovnat, ale zatím nejsem zrovna největší fanoušek.

cayenne purple - pálivost mírná, chuť nikterak výrazná. plody jsou asi tak dva dny zelený, poté zfialoví a po hrozně dlouhý době (cca tři - čtyři týdny) začnou pomalu červenat, přičemž ve fialový podobě byly nezralý a tudíž nejedlý. špatný nejsou, ale nějak nevidím důvod je sázet znova.

hungarian black - naprostá pecka, jsou sladký, výrazný a ovocný, mají celkem hodně "hmoty" a tenkou slupku (asi jako jalapeno, kterýmu se fyzicky podobaj, samozřejmě až na barvu), ale zároveň skoro nepálej, takže se jich dá do jídla narvat tuna. stejně jako předchozí cayenne jsou v černým stavu nejedlý, je nutný počkat, až začnou červenat. určitě zasadím znova.

cayenne - klasika, všichni znaj, není moc co dodat :) neutrální a univerzální, pálivost akorát, zároveň ničím extra zajímavý.

nějakej hybrid cayenne s něčím dalším z holešovický tržnice - ve všem horší než cayenne, pálí míň a chutnaj hůř, což vynikne při přímým porovnání, jinak bych to asi nepoznal.

serrano - můj dlouholetej oblíbenec, akorát letos mi obě kytky skomíraly - jedna vyplodila čtyři papričky a pak chcípla úplně, druhá pomalu plodí a stále kvete, momentálně ale svádí bitvu o květináč s nějakým lopuchem, nechávám tomu volnej průběh. papričky ovšem skvělý, minulej rok jsem je často používal i v zeleným stavu, kdy jsou takový víc "rostlinný", teď je kvůli malýmu množství sklízím až červený. pálivost je nižší než u cayenne a má příjemnej průběh, chuť je hodně ovocná a šťavnatá, jsou perfektní při vaření i na finální dochucení. v podstatě by mi stačily jako jediná paprička :)

aji benito - moc mě neoslovily, podle mě jim pražský podnebí moc nesvědčí - po dozrání se na kytce začnou skoro okamžitě kazit, variabilita v chuti jednotlivejch plodů je taky značná, ale ani ty "lepší" nejsou nijak výjimečný. není to ovšem ani žádná tragédie, jenom by jim v bolívii bylo asi trochu líp... případně ve skleníku :)

birds eye - opět klasika, není třeba představovat. pálí jako čert, ale pálivost ustupuje stejně rychle jako přichází, strašně dobře se s nima pracuje - u většiny papriček odstraňuju semínka a někdy i blány, tady to kvůli velikosti moc dobře není možný, takže jich vždycky jenom pár otrhám, nasekám na pár kusů a hodím do jídla, díky uniformní pálivosti všech plodů člověk snadno odhadne, jakej má čekat výsledek.

habanero lemon - jsem přesvědčenej, že plody jsou už zralý, ale chutově mě o tom příliš nepřesvědčily :) nechám je ještě pár dní na kytce, protože se jim daří dobře, ale zaprvý skoro vůbec nepálí, zadruhý je u nich ten typickej citrusovej a ovocitej habanero charakter zatím pouze v zárodku. možná je to opět podnebím, ale u jinejch pálivejch druhů jsem s tím nikdy neměl problém, pouze dozrávaly podstatně pozdějc (říjen byl ještě hodně aktivní). ale předminulej rok mě takhle vypekly už chocolate habanero, takže se na ně příště možná vykašlu úplně.

trinidad moruga scorpion - netuším, ještě jsem nesebral odvahu to otestovat :)) o víkendu jsem sebral jeden plod, kterej doteď suším v ledničce. nicméně pár dní nazpátek jsem se divil, proč mě brní konečky prstů na pravý ruce, přisoudil jsem to tomu, že jsem se asi spálil v kuchyni o horkej hrnec. o dva dny pozdějc se to ale opakovalo, načež mi došlo, že jsem předtím pohmatem kontroloval, jestli jsou ty morugy už zralý, chmmm. jsem zvědav, věřím, že to bude furt slabej odvar oproti pěstování za vhodnejch podmínek, ale ty vyšší pálivosti už stejně moc nedávám. překvapilo mě ovšem, že dozrály už koncem srpna, odhadoval jsem tak říjen.
od: LukKe
pro: angelripper
05.09. 14:09
pekna sbirka!
moje choco habanero zacaly ted dozravat.. zatim jsem utrhl jen jednu na zkousku a je to takove, jake to ma byt - explozivni ovocna chut a pak nastup bolesti :)) asi ma nejoblibenejsi papricka.. zimbabwe black uz se taky dostaly do zrale faze, kdy maji takovou jemnou palivost, ale bohuzel tam asi neni tolik te chuti navic, aby to byl nejaky must have.. ale je to "pristupnejsi" cayenne.. no a birds eye tez klasika.. mala, ale vykonna :)) taky se mi libi, ze jen utrhnu 2, 5x seknu nozem, hodim do jidla a hotovo
od: Gandalf
pro: angelripper
05.09. 14:52
Hodně super recenze, dík :)
od: djneo
pro: angelripper
05.09. 15:05
Noice!
od: ATtI
pro: angelripper
05.09. 15:19
Pekna uroda, jak paprik, tak novych postu tady. Cenim :)
od: Mleako
pro: angelripper
07.09. 20:10
Naše sbírka je letos výrazně chudší :D Bishop's Crown letos narostly parádně, ale bohužel prakticky nepálí. Sem tam nějaký kousek jádřince trochu polechtal, ale jinak to krájíme dětem k večeři.
https://imgur.com/a/xR65SM9
od: angelripper
pro: Mleako
13.09. 12:21
bishops crown teda vypadá fakt vtipně, dobrá chobotnička :) já teda musím celkově zhodnotit, že jsem těžce přecenil vlastní síly - loni jsme rekonstruovali terasu, takže jsem nepěstoval nic, ale letošní kombinace jedenácti kytek s tím, že jsem moc nebyl doma, a když doma jsem, tak většinou vařím i pro tříletý dítě, celkem jednoznačně vyústila v to, že to nestačím ani omylem zpracovávat, takže mi ty plody prostě usychaj na kytkách. alternativou je, že je sklidím a nechám pro změnu rozpustit v ledničce, ale to zabírá akorát víc prostoru :))

aji benito a de arbol už ani nesklízím, protože bych je stejně nepoužil, ale těch ostatních je mi líto. mrazit je to blbost, sušit taky, a omáčky z toho dělat nebudu. zajímavý, že skoro každej rok dospěju ke stejnýmu závěru, a pokaždý to pak stejně udělám jako vždycky, ehm.
od: LukKe
pro: angelripper
13.09. 19:10
jn, letos mam nejak podobny problem, ze to nestiham zpracovavat a nemam silu z toho neco udelat.. mozna hecnu nejaky vikend na aspon jednu sauce.. z tech mensich se to taky hur dela, no.. mi to nevezme skoro ani mixer asi
od: angelripper
pro: LukKe
13.09. 19:17
minule jsem zkoušel papričky "vykostit", rozmixovat ve food procesoru, pak projet tyčovým mixérem, pak propasírovat, a pak zmrazit ve tvořítku na led. tuším, že je mám v mrazáku ještě teď :))
od: LukKe
pro: angelripper
13.09. 19:45
;)) jinak teda nejjednodussi na zpracovani je chilli sul.. proste to s ni rozemeles za "mokra" jeste idealne a nechas uschnout a pak nasypes do mlynku.. done.. mam jeste doma nejakou zasobu z lonska a celkem pise
od: ATtI
pro: angelripper
14.09. 08:12
Nasusit > navlockovat > chilli olej > profit

Da ti to moznost odlozit to hlavni penzum prace na "az se budu citit". Ted staci jenom krok jedna: utrhat/ususit. A neodstrelis tim tywe celej pulork snahy.

Ale teda urcite nejsi jedinej s timto, na kazdyho to nekdy padne takhle.
od: LukKe
pro: ATtI
14.09. 08:15
chilli olej bych mohl taky udelat
od: Nightmare
pro: angelripper
14.09. 09:19
Co Sambal olek? Je na to potřeba speciální paprička? Žena na tom ulitava
od: angelripper
pro: ATtI
14.09. 12:59
nevím, jestli tyhle papričky budou na olej úplně ideální, ale zkusit to můžu. sušil jsem už dva roky nazpátek, a doteď mám pár skleniček vloček mezi kořením - hlavně ty extra pálivý moc neubejvaj :)
od: angelripper
pro: ATtI
30.09. 22:36
ok, žena a dítě pryč, lednička plná zeleniny v polorozpadu a chorizo po datu spotřeby, tak jsem se rozhod to zpracovat formou polívky, kterou případně můžu zamrazit - vyhrabal jsem řapíkatej celer, papriku, červenou, bílou a jarní cibuli, šalotky, česnek, fenykl, listovej špenát, koriandr, petržel a rajčata. zároveň jsem začal péct rajčata s bylinkama a česnekem, abych měl základ na omáčku, a uvařil si pinto fazole do polívky a červený fazole do chili, který chci dělat zejtra.

připadalo mi jako dobrej nápad využít vlastní zdroje, takže jsem do polívky hodil jedno serrano, tři lemon habanera (který stále vůbec nepálí, ale už maj aspoň trochu tu habanero chuť) a cca půlku morugy bez semínek a blan. a nedá se to kurva žrát! takže tu teď poslední hodinu trávím tím, že fazolema do chili ředím polívku, ale valnej úspěch to nemá. příště se na tyhle pokusy fakt vykašlu :)
od: BroER
pro: angelripper
30.09. 22:42
To je ta pulka morugy. To je jak krev z vetrelce, proste.
od: Oneiros
pro: angelripper
01.10. 00:52
Mrdni tam kysanou smetanu
od: Kosmic
pro: angelripper
01.10. 16:30
Tvl narve tam pul morugy a divi se :)
od: LukKe
pro: angelripper
01.10. 17:06
bahah.. pouceni pro priste :))
od: Žylvér
pro: angelripper
01.10. 18:26
tak první sezona, 4x Jalapeno, spousta super paprik, ale v podstatě nic pořádně nepálilo, asi jsem to měl přihnojit, nebo dát tomu max slunce místo na zahradě, nevím...bral jsem zelený s žilkama nebo nechal přejít do červený a prostě normální papriky :D

pak tam už bylo jen to orange habanero a to teď mám šest papriček teprve sklizenejch (první před týdem) a jsem zvědavej na test

přes kamarády už jsme ale letos nějaký papričky testovaly, byla grilovačka plněnejch :) ale já se držím při zemi :D něco jsem si vzal taky na vaření chilli cor carne/vege, což se teď snažím mástrovat...jo burgery už taky umím udělat mnohem líp :D
od: Žylvér
pro: Žylvér
01.10. 18:27
btw. to habanero tam pořád je a je tam min. 10 dalších paprik v různým stadiu, spokojenost...v řijnu se budu potit :D
od: ATtI
pro: angelripper
02.10. 08:10
Haha well played :))
Nastavovat jedine, no. Utop to v objemu, dojdi si pro pradelni hrnec :)
od: Žylvér
pro: Žylvér
03.10. 19:12
tak koštovačka dalšího Jalapena a dělá to konečně, co bych čekal...na kytkách mi jich ještě taky pár zbejvá, tak snad to nakonec nebude úplná katastrofa...ted mi jede chilli v pomaláči, kam jsem dal dvě ty habaneros...tohle je lepší než pěstovat trávu
od: postal
pro: angelripper
03.10. 20:11
Moje habaněrka začala konečně kvést, bude mocná úroda 🤩❤️
https://i.imgur.com/x46xY41.jpeg
od: Oneiros
pro: postal
03.10. 20:30
tyjo, a co delaly v lete?
od: Zabri
pro: postal
03.10. 20:45
Ty žiješ v Austrálii?
od: postal
pro: Oneiros
03.10. 21:10
Předstírala, že je okrasná květina.
od: LukKe
pro: postal
03.10. 22:12
Lol wot
od: Guzo
pro: postal
04.10. 06:46
Ja to takhle mel loni, letos uz to bylo obsypany. Dal jsem jim vic svetla a objednaval jsem sazenice na jinym webu
od: woyta
pro: LukKe
04.10. 12:39
Me taky vyrostlo velke hovno, akorat mam ted v byte kolonie smutnic :D uz jsem to vyhodil, ale rozsirili se do ostatnich kytek
od: Mleako
pro: postal
04.10. 15:37
Kdy si to vysíval, že ti kvetou až teď?
od: miras1
pro: angelripper
03.11. 20:01
Taky vám někomu chili ještě roste a plodí? Mám to v takovém poloskleníku-zahradním domku a zatím ne a ne přestat. Už mě to trochu sere zalejvat, takže přemýšlím, že prostě sklidím, co vyrostlo a zastříhnu to a nechám to hibernovat do jara.
od: LukKe
pro: miras1
03.11. 22:17
jo, kazdy rok jeste za prizniveho pocasi nasazuji i v prubehu rijna, problem je, ze na balkone to uz pak v listopadu nema sanci dozrat.. ve skleniku/doma asi jo.. ja ale nemam misto, abych se s tim jebal jeste v obyvaku.. i kdyz mozna zkusim ty maly jedny..
od: miras1
pro: LukKe
03.11. 22:56
Chili by snad mělo dozrát i utržený, ale nevím jak dlouho to trvá.
od: nithril
pro: miras1
04.11. 12:21
Ja to sklidil ze zahrady do kvetinace a dal na chodbu a habanero je zatim furt osypane a postupne se barvi, tak cekam :)
od: nuclear74
pro: angelripper
10.11. 18:43
jakej je teda score recept na uchovani papricek? vim, ze se to tady resilo milionkrat, ale furt nemame hotovy to vyhledavani. meli bysme si zalozit nejakou score kucharku dpc

spis bych dal prednost nejakymu receptu na sauce. nejake huste, co bych si ji pridaval bud jen tak lzicku k jidlu nebo bych to hodil na ostreni rovnou do jidla.

chilli ani nevim jaky mam. jsou zluty uzky. nevyznam se v tom a podle chuti poznam akorat, ze pali:D semena jsem dostal darem
od: tsu
pro: nuclear74
10.11. 18:44
od: ATtI
pro: nuclear74
11.11. 20:16
+1 za chilli olej
Delam uz spoustu let podle Mike Chana a po zbeznem procteni tsuova postu je to defakto to stejne
https://m.youtube.com/watch?v=RayiXikKsC0&pp=ygUTbWlrZSBjaGVuIGNoaWxpIG9pbA%3D%3D
od: nuclear74
pro: tsu
11.11. 22:02
+atti: no jak to teda susite a pripravite nez se to hodi do oleje?
od: Nightmare
pro: tsu
12.11. 21:17
kde vzit ingredience nejakej tip ? cinske chilli vlocky,drceny zazvor,cinsky pepr ?
od: Oneiros
pro: Nightmare
13.11. 01:29
kdyz jsem delal olej, tak jsem pouzil gochugaru, udajne je to vhodna nahrada, da se shnat snadno. secuansky pepr se da koupit bezne
od: ATtI
pro: Oneiros
13.11. 08:15
+1 za oboji
Secuansky pepr se je bezna vec (ve vietnamskych potravinach napr.)

Pokud je cele tohle cviceni o tom, ze zpracovavas svoji nadurodu paprik, tak zadne specialni chilli stejne nekupujes.
Kdyz uz teda musim kupovat chilli vlocky, tak beru to co zrovna maji (opet ve vietnamskych potravinach) a nikdy to nebyla chyba. A kdyz jsem jednou uprostred pripravy tady na ten recept zjistil, ze mi do chilli vlocek vlezli brouci, pouzil jsem gochugaru, ktereho je doma vzdy balik. Jako ano, vysledna chut je trochu jina ale porad je to super.
od: Nightmare
pro: Oneiros
13.11. 08:15
hm,zkusim na vse asi nejakej asijskej shop,brat to online tak zaplatim na vsem dohromady vic za dopravu :D
Nejakej tip na vetsi obchod v centru ? Jinak skocim do vecerky..
od: tsu
pro: Nightmare
13.11. 08:24
papričky jsem sušil normálně na vzduchu, překrojené napůl, trvá to sice dlouho, ale to mi bylo jedno
@Nightmare - nebo zkus Sapu... mně chyběl černý kardamom a galgán a to jsem vzal z Koření od Samuela, poštovné nestálo moc
od: woyta
pro: Nightmare
13.11. 08:28
“U modreho slona” na letne?
od: Nightmare
pro: tsu
13.11. 11:20
&woyta: neco dalsiho u centra nemate ? mam ted desne malo casu :/
od: Nightmare
pro: woyta
13.11. 11:21
i kdyz ten slon jako asi pujde
od: angelripper
pro: Nightmare
13.11. 11:55
kromě slona ještě vršovická klasika :)

https://maps.app.goo.gl/3AcxYzEeQq7ojZTh7
od: postal
pro: angelripper
01.03. 09:47
https://imgur.com/a/YqXL5CK

Já jsem to věděl! Já jsem to říkal! Já jsem jí věřil! A žena že ji mám vyhodit a já nenene nic takového, z ní ještě budou kila .. a už je to tady!!!
od: angelripper
pro: postal
01.03. 10:15
nejsou habanera trvalky? třeba si usmyslela, že je jaro, to ji asi ty očekávaný ranní mrazíky docela překvapí :)) každopádně fandím, má náskok, takže z toho ta jedna paprička třeba do podzimu bude!
od: vrennatic
pro: postal
01.03. 10:50
Tleskám a mám slzy v očích, story tebe a tvé papričky je takový Malý princ phora :D
od: woyta
pro: postal
01.03. 12:10
A ja vse vyhodil kdyz to do rijna nic nevyplodilo :D priste musim vydrzet
od: Guzo
pro: postal
01.03. 12:38
diky za pripomenuti, objednal jsem sazenice :) jinak po lonske zkusenosti beru zase z https://www.chilli-semena.cz/
Tusim, ze to tu nekdo doporucoval a byl jsem spokojenej. Jen teda jejich jalapenos fakt nepali (jako vubec, trilety dite to chroupalo jako normalni papriku). Nicmene habanera palily slusne, takze jsem z prebytku obou druhu zkusil udelal jeden mash dohromady a byl dobrej
od: angelripper
pro: Guzo
01.03. 12:59
koukám, že nic moc výběr, tak zase asi zůstanu věrnej woch.cz, jestli někdo teda nedoporučí lepší alternativu :) tentokrát jsem se ale definitivně rozhod, že to trochu omezím a vezmu maximálně pět nebo šest kytek... tak snad to nedopadne jako vždycky :))
od: Mleako
pro: angelripper
01.03. 14:35
Včera jsem zahlídl v nějakým pořadu v televizi tu ženskou z World of Chilli a vyprávěla, jak se k pěstování chilli dostala. Na nějaké kalbě si prý ožralé rozhodly přes net objednat pár semínek. Za týden jim přišla krabice za 20k a zjistily, že omylem objednaly asi 200 balení semen, tak pak řešily, co s tím. Tak to převzaly, vysely a začaly postupně vyrábět a prodávat všechno možný. Nevím, jestli je to true story, ale historka o počátku firmy je to celkem dobrá :)
od: Guzo
pro: angelripper
01.03. 15:45
premyslel jsem, odkud jsem bral rok predtim a bylo to prave woch. Prislo mi, ze jsem delal vsechno vicemene stejne a loni byla uroda x krat vetsi, nez rok predtim. Ale mozna byly proste celkove lepsi podminky pro pestovani, nevim :)
od: Cobra
pro: angelripper
01.03. 21:00
K tomu koriandru mívám většinou opacny problém že většina toho co člověk v Praze koupi v obchodě sice vypadá a voní jako koriandr ale je to v podstatě bez chuti :(
od: blackfox
pro: Guzo
01.03. 22:34
trochu offtopic, ale jen malý rant na ty různé podmínky :) máme zahradu, kde jsem se nadřel stavěním (vysokých) záhonů (jako naprostý amatér), a snažíme se pěstovat, co se dá. a tak čemu se dařilo jeden rok, jsme se pokusili zopakovat stejným způsobem a pak úroda stála za hovno. a naopak co stálo za hovno, jsme zkusili i tak znova a úroda jak prase. v zahradničení mi přijde, že je tolik proměnných, že člověk fakt musí mít hromadu let zkušeností, aby to fakt nějak vychytal a dosáhnul nějaký konzistence, teď nemluvim jen o paprikách, ale obecně ve větším měřítku. snažíme se různě vzdělávat (co a jak a kde a kdy), ale asi to člověk fakt musí pár let zkoušet než zjistí, co na tvojí zahradě funguje a co ne.

pic related
https://i.imgur.com/6DpbOqh.jpeg
od: angelripper
pro: blackfox
01.03. 23:08
můžu potvrdit, já bych rozhodně nevinil prodejce, páč kupuju na stejným místě už tuším popátý, a výsledky byly i u stejnejch kytek pokaždý naprosto odlišný - předloni mi skvěle rostlo serrano, takže jedna kytka v podstatě zcela pokryla moji běžnou potřebu, naopak birds eye jsem musel šetřit, protože stěží plodila tak dvě papričky denně. podle toho jsem sázel loni, výsledkem bylo, že dvě kytky serrana vyplodily asi deset papriček za sezónu a pak chcíply, zatímco z jedný miniaturní kytky birds eye jsem tahal papričky neustále a ještě cca každejch deset dní otrhal něco takovýho, tzn naprosto nezkonzumovatelný množství :)

https://imgur.com/05ULBja

a zahrada teda hustá, krásný to máš!
od: Guzo
pro: blackfox
02.03. 00:34
Hele, neber mi moji ideu, ze letos se zase zadari, kdyz beru sazenice ze stejnyho mista! :)

Ono zahony jsou na vykyvy pocasi o neco nachylnejsi, nam se taky cesnek obcas na zahonu podaril, obcas ne, i kdyz jsem se snazil dodrzovat postup, co tchan delal desitky let.

Kdyz pouzijes stejny kvetniky, stejnej substrat, stejny zalejvani, stejny umisteni, tak bych necekal u neceho typu chilli tak velkej rozdil. Ale ja jsem opravdu hodne velkej amater v pestovani, takze tohle neber moc vazne :) ja to beru tak, ze "vitezny tym se nemeni" a uvidim po sezone
od: ATtI
pro: blackfox
02.03. 09:03
Zahrada vypada suprove!
od: vrennatic
pro: blackfox
02.03. 11:14
Nějaký tip, co sázet/nesázet na vyvýšené záhony? Popřípadě nějaké další věci, které udělat nebo se jich naopak vyvarovat? Koupil jsem je k Vánocům mámě, bo si je přála, ale jelikož asi moc nepomůžu s jejich stavěním, vyhledávám alespoň tipy :)


Zahrádku máš jak malovanou, paráda <3
od: blackfox
pro: vrennatic
03.03. 13:29
díky kluci

tak v podstatě stejně jako normální záhon, jen se člověk nemusí tolik ohýbat a nebudou mi tam chodit srát psi :)) a taky teda bych tam nedával věci co člověk musí nějak vykopávat jako brambory nebo věci co zaserou časem všechno jako máta nebo i křen:). ale jinak jedeme hromadu standardních věcí - saláty, česnek, cibule, špenát, mangold, mrkve, celer, fenykl, fazole (jako popínavky pak lezou na ten vstupní oblouk), lilky, papriky... a samozřejmě nejede vše najendou, např. ředkvičky a špenát má sklizeň na jaře a pak uvolní jiným věcem, který budou mít akorát čas jít ze sazenic ven.

cukety, okurky a dýně máme tam vzadu vlevo od těch hnědých dveří od zahradního domku, protože to pak taky leze všude, tak je to trochu izolované.

a na rajčata jsem vybudoval záhon s přístřeškem, protože když na ně chčije, tak chytají nějakou plíseň, a loni jsme to tak měli poprvé a musím říct, že dobrý
od: postal
pro: angelripper
10.05. 12:44
https://imgur.com/a/mBKyTNL

Úroda už se sype, další červenají na větvičkách. 🤩
Z WOCH už přišly nové sazenice, tak jsem je rovnou přesadil, i když pro tu menší budu muset splašit větší květník, až povyroste. Letos zkouším Rawit + Jamaycan Red .. tak snad mi to zas nesežerou mšice.
od: LukKe
pro: postal
10.05. 12:44
ja letos resil takovych sracek, ze jsem ani nestihl zasadit jeste :( snad neco zbylo nekde

od: miras1
pro: all
31.01. 10:10
Máte někdo nějaký prověřený eshop na nákup dobrého čaje? Přivezl jsem si nějaké čaje z vietnamu, a pomalu mi dochází, tak budu muset dokoupit, ale popravdě vůbec nevím kde. Díky za tip :)
od: Black.Tulip
pro: miras1
31.01. 10:12
Lukke nebo kdo mi doporučil manutea a kupoval jsem tam před Vánoci dvacet tisíc čajů za 3 litry
od: LukKe
pro: miras1
31.01. 10:25
Manutea obv
od: miras1
pro: Black.Tulip
31.01. 10:31
+ Lukke super, díky za rychlý tip :)
od: vrennatic
pro: miras1
31.01. 10:41
Já léta kupuju čaje od Harney and Sons, ale protože nepotřebuju čaj pít z nepálské hliněné misky, beru je porcované v pyramidových sáčcích. Sypané ovšem mají v nabídce taky.
(Něco mi říká, že má rada asi není tak úplně užitečná, tak přihodím, že ty HS čaje jsou alespoň hezké dárky :) )
od: tsu
pro: miras1
31.01. 10:49
na čínské/taiwanské čaje mi kámoš doporučoval https://orijintea.com/
od: miras1
pro: tsu
31.01. 10:58
+ vren
díky, mrknu
od: Oneiros
pro: tsu
31.01. 14:20
dobrej tip. maji tam peknou keramiku taky
od: djneo
pro: miras1
01.02. 07:23
Ja pouzivam Oxalis a som spokojny. Niesom ale cajovy specialista co ku priprave potrebuje hodinove ritualy :P
https://oxalis.cz/cs/
od: fanatic
pro: miras1
02.02. 09:25
od: Black.Tulip
pro: fanatic
02.05. 11:13
tyve necromancer, ale teda když si tu procházím některý ty shopy, tak je manutea pro socky jako já, a ty další shopy, ty čaje stojí jako zlato :)), já jsem neměl takový inflační bonusy k výplatě :(

od: Cobra
pro: all
12.04. 11:40
Nějaké místo v Kolíně které byste doporučili na oběd ? :D
od: zila
pro: Cobra
12.04. 12:50
Jídelna v Paramu.
od: panta
pro: Cobra
12.04. 21:33
Nad náměstim je jedna italská, která neni zlá vysloveně...jinak tady chcípnul pes :D
od: panta
pro: panta
12.04. 21:33
La Farina Ristorante & Pizzeria
od: Cobra
pro: panta
13.04. 00:49
Šli jsme bistro tradice 1984 a nic moc no :( na to že to má 4,8* rating na gmapach lol
od: mightning
pro: Cobra
13.04. 08:12
V koline bych doporucil nadrazi, da se odtamtud dobre a rychle dostat treba do prahy nebo nekam jinam
od: panta
pro: Cobra
13.04. 18:58
Tradice je dobrá kavárna, ale ne místo na oběd, proto jsem ti doporučil La Farinu, protože tam maj obstojný italský jídlo...k obědu :D
od: Black.Tulip
pro: mightning
13.04. 20:05
Má jet k pantovi, ten určitě vaří líp jak michelinská restaurace, učil se to, když nahazoval novej IS v bance.
od: Cobra
pro: Black.Tulip
13.04. 21:25
Jo panta by byl úplně nadsenej kdybych se u něj jen tak objevil bez domluvy přede dverma :D

A navíc neodpovídal :D

od: HY3N4
pro: all
17.03. 01:50
Chcem robiť medailónky z bravčovej panenky ale nemám thermometer, nejaký typ ako zistiť že sú hotové bez toho aby som ich vysušil do oblivionu?
od: Oneiros
pro: HY3N4
17.03. 03:47
zalezi jak je chces. imo nejlepsi jsou medium rare. ja davam na tloustku tak 2,5-3cm aspon, nech je vytemperovat na pokojovu teplotu, opekej zprudka (na 8/10 vykon) a nech je jen zatahnout povrchu. z boku budes videt, jak postupuje teplota nahoru, z ruzove do bile. nechavam vzdycky tak na tretiny, prostredek 1/3 ruzove, to pak odpovida medium rare. kdyz je nechas, aby z kazde strany dosly do bila cele strany, tak to je tak medium. potom je dobry je dat odpocinout na prkynko a prikryt alobalem aspon 5 minut
od: HY3N4
pro: Oneiros
17.03. 08:12
Pecka, presne niečo takéto som chcel, vďaka moc! :)
od: Nightmare
pro: HY3N4
17.03. 08:15
Jinak teploměr je pro mě základ, používají ho snad všichni dobří kuchaři v restauracích a vědí proč,stoji 10€
od: HY3N4
pro: Nightmare
17.03. 08:42
Rozmýšlam nad ThermoWorks Thermapen One, ale ak je niečo lacnejšie čo urobí to isté tak kľudne pošli. :)
od: Azeroth
pro: HY3N4
17.03. 09:35
Sous vide :)
od: Nightmare
pro: HY3N4
17.03. 09:40
Od tescomy za asi 400,ale nečte do vteřiny jako to co si poslal, ale trvá to tak 5 sekund :)
od: angelripper
pro: HY3N4
17.03. 09:46
thermapen one mám a velmi doporučuju :)
od: HY3N4
pro: Azeroth
17.03. 09:55
Uuugh, to je celý proces a zariadenia navyše. :D No rozhodne je to vec nad ktorou rozmýšlam, mno. :))

@Night,Ripper: Jo ako keď už do niečoho celkom špecifického idem tak tá 1s vs 5s je celkom rozdiel a asi pôjdem smerom kúp raz, ale kvalitne. :)
od: ATtI
pro: HY3N4
17.03. 13:07
Offtopic, ale ne moc: Jestli uz budes objednavat z Thermowroks, doporucuju prihodit k nakupu Thermo Drop - fantasticka vec na pobyt venku. Maly, lehoucky, odolny. Pokud ladim nejaky outdoorovy vybaveni, tak presna znalost teploty je k nezaplaceni. Vim jak se citim v konkretnim obleceni nebo spacaku v konkretni teplote, super.
od: HY3N4
pro: ATtI
17.03. 20:44
Heh, pomrkoval som aj po tom no a aj keď niesom veľmi outdoors človek tak za tie prachy to rozhodne znie ako zaujímavá vec, čo sa nestratí, vďaka za tip! :)

Inak robil som tú panenku podla oneirosa a úplna pecka!! Vnútro len jemnulinko ružovo biele a krásne štavnaté a mäkúčke, priatelka si veľmi pochvalovala, ďakujem! :)
od: Miguel
pro: HY3N4
08.04. 10:21
Ad sous vide: Je to samozrejme Pitris-grade advice, kedze sa na to nepytas, ale sous vide asi upgradne bravcovu panenku najviac zo vsetkych veci, co som skusal. Ten proces je az trapne jednoduchy a blbuvzdorny, ale tak ten gadget treba.

od: Vilda
pro: all
23.02. 11:56
od: postal
pro: Vilda
23.02. 12:30
Top
od: zila
pro: Vilda
23.02. 12:58
To chceš prostě. Jak vidíš, tak dle ankety našli regulérně díru na trhu:)
od: angelripper
pro: Vilda
23.02. 13:09
tenhle tejden to bylo všude na twitteru. a samozřejmě, top!
od: PiTRiS
pro: Vilda
23.02. 13:34
já nevím proč, ale mě to přijde jako geniální kombo. dal bych si :)
od: noximo
pro: Vilda
23.02. 14:04
To je super. Nahoře večírek, vespod výlet do hor, akorát bez alobalu.
od: Oneiros
pro: Vilda
23.02. 15:27
76% lidi s tebou nesouhlasi
asi si zkusim udelat doma
od: vrennatic
pro: Vilda
23.02. 15:58
Na tohle už musí mít člověk umělecké vlohy, no :)
od: mojžo
pro: Vilda
23.02. 18:17
Akože... Zožral by som to, not gonna lie
od: DJK
pro: Vilda
23.02. 21:41
Kvůli kantyne znalců mám stále facebook
od: panta
pro: Vilda
23.02. 23:45
Nevidim na tom nic špatně. Dal bych si :D
od: Oneiros
pro: Vilda
23.02. 23:58
Jinak jsem si vzpomněl, jak jsme na skautu jednou zrali rizkovou pochoutku: kuřecí řízek mezi dvěma vepřovými řízky (protože selhalo zásobování chlebem)
od: angelripper
pro: Oneiros
24.02. 00:13
od: Oneiros
pro: angelripper
24.02. 00:50
Jasně že to byla variace na chlebovou pochoutku. V ty době jsme ujizdeli na představeních Semaforu
od: zila
pro: Oneiros
25.02. 15:58
Však řízek se žere zásadně bez chleba. Pečivo už máš v tom.

od: Cobra
pro: all
29.01. 05:15
Tak jsem v ramci wolt+ tydne poprve vyzkousel Domino's pizzu - a musim rict ze neni vubec spatna, pripomina mi to stareho Little ceasara v Maji/My na Narodce i kdyz ten byl porad lepsi no, ale ve srovnani s Pizza Hut mi to teda prijde asi lepsi i kdyz ten se taky o neco zlepsil asi posledni dobou, loni jsem ho jednou mel protoze sem to dostal zadarmo a nedalo se to zrat zatimco letos uz to bylo celkem fajn :D
A pri akci 1+1 ta Domino's teda taky hned chutnala vic :D
od: Black.Tulip
pro: Cobra
29.01. 08:57
Pizza hut je někde na úrovni průměrných mražených pizz, o tom vůbec nepiš :))
od: PiTRiS
pro: Cobra
29.01. 10:18
jako špatná určitě není, když chceš tu z "amerického" tlustého těsta, tak asi i top... ale za ty prachy mi to jako něco extra nepřijde tbh... ano, když jsou 1+1 nebo tak něco, tak je to jiná :)
od: biges
pro: Cobra
30.01. 18:59
Dominos v Kanade byla fajn, v Cesku jsem ji nemel. Pizza hut v USA je asi nejhorsi pizza co jsem v zivote ochutnal. U nas mi diky tomu prijde "jen" spatna.
od: Cobra
pro: PiTRiS
30.01. 19:18
Jinak když chceš americké těsto tak jsou celkem fajn pizza raketou ale mají netradiční názvy a občas i složení pizz :D
od: Nightmare
pro: biges
31.01. 08:58
Pizza hut za me neni pizza ale koláč se sýrem :D
Kdyz už nějakou vyloženě fast food pizzu tak 360pizza. Spustil to ten co stojí za crocodilem bagetami a bageterii Boulevard a dělají tam alespoň průměrnou neapolanskou pizzu.
Jinak si doporučuji přečíst jeho story. V 17 chodil do music klubu a došlo mu ze nemaj bagety tak je začal balit ve stánku kde dělal po pracovní době. Další rok už musel najmout spolužačky a krátce na to rozjet výrobu, wtf jako. Já se v 19 placal tvorbou webovek :D
od: Black.Tulip
pro: Nightmare
31.01. 09:01
360 plus jedna, to je jako si prostě zajít do pizzerie slušný :)

od: LukKe
pro: all
25.11. 18:39
https://www.gourmetkava.cz/cs/mlynky-na-kavu/mlynek-timemore-chestnut-cc2-cerny-1314p
https://www.gourmetkava.cz/cs/mlynky-timemore/timemore-chestnut-c2-fold-cerny-1886p

je v te rukojeti nejaky zasadni rozdil? fold mi prijde logicky praktictejsi, ale jestli to neni nejaky gimmick a nebude me to srat pri mleti
od: Oneiros
pro: LukKe
25.11. 19:56
Nevím, ale chtěl jsem podotknout, kup si přímo na aliku C3, vyjde to stejně a má lepší kameny
od: LukKe
pro: Oneiros
25.11. 20:11
noo, cet jsem reviews a ze pry to S2C je spis gimmick a actually zpomalil mleti kavy v testu a neprinasi zadnou zasadni vyhodu tim padem.. takze zustanu u c2
od: Oneiros
pro: LukKe
25.11. 20:32
To je možný, nedokážu porovnat. Každopádně i tak C3 mele dost rychle na můj vkus. Měl by ovšem mlit konzistentneji, to je imo dulezitejsi
od: mightning
pro: LukKe
25.11. 22:58
Mne se vic libi normalni.. nedelaji ty skladaci jenom kvuli nejakemu tomu commandante lawsuitu?
od: myny
pro: Oneiros
25.11. 23:12
Já si teď v rámci BF na Ali koupím C3 ESP, který má víc kroků nastavení hrubosti kvůli espressu, je asi o 300 dražší než C3, což není tak hrozný. Bude to můj první normální ruční mlýnek (kdysi dávno jsem měl dva hrozné šunty), tak jsem zvědavej, jestli elektrický skončí na dně skříně.
od: Oneiros
pro: myny
25.11. 23:21
na to jemnejsi nastaveni jsem kupoval tohle
https://www.aliexpress.com/item/1005005466099443.html
od: Nightmare
pro: LukKe
26.11. 09:25
Jinak sem šel do toho normálního a sem s tím strašně moc spokojenej, je to parádní mlynek za ty prachy
od: fanatic
pro: LukKe
27.11. 07:41
no v tom foldu ti to drzi v mlynku, takze ti kdyz s tim nekam cestujes, nelita bordel ven.

Ja mam doma https://www.kofio.co/coffee-equipment/1zpresso-hand-grinder-q2/5090
je super, ale proste me osobne stve, ze sundas celou tu rukojet a je vsude bordel, tak jsem si nechal na 3D tiskarne vytisknout krytku.

jinak doma na filtr a semtam espresso pouzivam tohle a spokojenost

https://www.alza.cz/sage-bcg820btr-black-truffle-d5532909.htm?kampan=adwsda_domaci-elektro_pla_all_nominace_domaci-elektro-nominace_c_1003799__SAGPK383&gclid=CjwKCAiA9ourBhAVEiwA3L5RFsOFQymeP1_nUrbetkRP4qewCwCLy1TLhKFFx1siV4JNt_D07dAHWxoCQWYQAvD_BwE

jinak teda viz oneiros, asi bych fakt sel do C3

ale mleti s commandante je uplne jinej zazitek
od: fanatic
pro: Oneiros
27.11. 07:49
jinak teda uvazuju jeste o jednom mlynku, ale jak vim, kterej ten timemore z aliexpressu je legit? :D
od: LukKe
pro: fanatic
27.11. 09:04
vzal jsem ten C2 fold, meli posledni, takze to bylo znameni.. a mam to po ceste do prace.. nechce se mi cekat zas 3 tejdny na cinu a stejne by tam bylo jeste clo, takze to nevyjde o moc lip ta C3.. kor taky fold verze

timemore je cinska firma, takze asi budou legit ty na ali nejspis vetsina/vsechny :)
od: fanatic
pro: LukKe
27.11. 09:46
me tam spis zarazi treba 20$ rozdil na stejnym produktu.

hele ja myslim, ze stejne budes spoko.

co jsi mel ted?
od: Oneiros
pro: fanatic
27.11. 09:48
Tak buď má timemore přímo svůj shop na aliku, já ho kupoval odsud, lepsi cena a dobrý hodnocení. Nebyl problem
LESHU COFFEE Store
https://a.aliexpress.com/_mMDqCgC
od: LukKe
pro: fanatic
27.11. 11:19
tchibo za 500:
https://www.tchibo.cz/products/402110204/mlynek-na-kavu-vinovy

jako spatnej neni az tak, ale rekl sem si, ze kafe delam tak casto, ze aspon ten timemore se asi vyplati za tu cenu
od: Nightmare
pro: LukKe
27.11. 12:02
taky sem sel z toho tchiba,docela sok to byl :D
od: LukKe
pro: Nightmare
27.11. 13:09
jj, jsem myslim i tehdy doporucoval jako entry level mlynek :))
od: zamp
pro: LukKe
27.11. 18:09
To tchibo mam taky:)) tak pak napis dojmy, jestli stal upgrade za to
od: fanatic
pro: LukKe
28.11. 10:28
tak ja mel lepsi sekvenci :) a stejne je to rozdil jako prase.

hario slim, porlex mini a ted 1zpresso a asi si udelam radost na timemore :D

na commandante jeste nemam :D
od: LukKe
pro: fanatic
28.11. 16:30
na porlexu jsme mleli u kolegy v seznamu a uprimne me moc nenadchl, no.. hlavne z toho furt klouzala ta zasrana klicka :))
od: Oneiros
pro: fanatic
28.11. 19:03
Já měl předtím Hario plus a jako jediná výhoda oproti C3 je větší kapacita :o) rychlost a kvalita úplně jinde. Jinak teda nevím, když máš 1zpresso, jestli má timemore C3 cenu, nemyslím si, že by byl lepsi
od: LukKe
pro: fanatic
28.11. 20:24
mno jinak jsem si teda namlel test hrnek a rychlost a lehkost mleti je znat dost a chut je taky vyvazenejsi a jemnejsi rekl bych na 18 kliku, tak asi ok :) ma to mensi ty steps nez tchibo o dost

jinak jak rika oneiros, ty 1zpresso by mely byt celkem top s tim commandante, nevim, jestli je nutne upgradovat, pokud nemas nejakou detskou verzi :D
od: fanatic
pro: Oneiros
29.11. 07:38
ja to nemam jako nahradu, ale chci druhej slusnej mlynek prave a ta cena je celkem fajn.

ja mam tu mensi verzi, ale tu c3 budu mit takovou na hozeni do batohu, nebo pujcovani zene :)

porad si pamatuju ten pocit, kdyz jsem poprvy mlel v commandante a pak i na tom svym 1z

jinak teda, at to nedavam do dalsiho threadu, v cem si to kafe delate?
od: Oneiros
pro: fanatic
29.11. 08:16
V60, aeropress nebo frenchpress, pokud je to pro víc lidi
od: Nightmare
pro: fanatic
29.11. 08:38
Aeropress
od: myny
pro: fanatic
29.11. 08:42
espresso, aeropress, výjimečně frenchpress
od: LukKe
pro: fanatic
29.11. 17:30
v60 nebo moka na presicko
od: Oneiros
pro: LukKe
29.11. 18:38
Vidíš moka si chci koupit, ale musím mít indukcni
od: fanatic
pro: Oneiros
04.12. 07:24
staci tu plotynku trosku ztraci teplo ale funguje a bialetti je proste <3
od: LukKe
pro: Oneiros
04.12. 17:31
mno, tak uz jsem full on znerdovatel.. uz si vazim kafe na kuchynske vaze a timuju a ted jsem koukal krom hoffmana na dalsi dve metody - 4:6 katsuya a lance hedrickse, kterje je celkem ez:
https://www.youtube.com/watch?v=BG5Tc8MR2_4

spousta appek na to taky :))
https://theminimalpour.com/
https://aeyoll.github.io/4-6-method/
https://calculate.coffee/v60/tetsu-kasuya
od: Oneiros
pro: LukKe
04.12. 19:00
kasuya jsem taky zkousel. jinak to strilim od oka uz vsechno :o))
od: Nightmare
pro: LukKe
04.12. 19:03
Dokážu vzít přesně 15g kafe do ruky na první pokus :) když mi to vyšlo asi dvacetkrát v řadě tak sem přestal vážit
od: LukKe
pro: Nightmare
04.12. 19:35
ja to teda delam hlavne kuli ty vode, pac ta od oka moc trefit nejde s tim pour overem na v60, no.. rikal jsem si, ze s poradnym mlynkem to zkusim by the book, abych to porovnal :))
od: fanatic
pro: Oneiros
05.12. 09:38
kasuyu jedu dlouho, a ted od lance zkousim ten 50st bloom a husty.

jinak muj to go recept je pro v60 na 30g kafe mix hedricka a kasuyi
90g 50st vody na 45s mezitim dohrat vodu na pak druhej pour 90g zase 45s, treti pour 180g a pak zbytek na 480-500g podle toho jak chci intenzivni vysledek

Vahu mam tuhle https://www.gourmetkava.cz/cs/digitalni-vahy/vaha-kaffia-gourmet-3-kg-01g-809p
od: mightning
pro: fanatic
05.12. 14:56
Tyjo ted jsem zkusil ten studenej bloom a na prvni pokus dost dobry
od: Oneiros
pro: fanatic
05.12. 16:05
vyzkousim
od: ATtI
pro: LukKe
05.12. 22:13
Delam ten Hoffmanuv ultimate postup cely roky a jsem s tim happy. Hendrickse jsem chvilema taky zkousel, ale nezustal jsem u toho.
od: fanatic
pro: ATtI
06.12. 14:40
Lance Hedrick
od: PiTRiS
pro: Oneiros
22.01. 14:01
gravedigger... jedno jakej prodejce nebo tam jsou i fejky? nevím co to je za značku, ale kamarádka chce mlýnek :D
od: Black.Tulip
pro: PiTRiS
22.01. 14:30
Co to je furt za posty o kamarádce, to je projekt budoucí pitrismanželky?
od: Oneiros
pro: PiTRiS
22.01. 14:45
Mělo by tom být jedno, ale stejně radši beru od prodejců, co prodali aspoň pár stovek kusů s dobrým hodnocením. Nebo značkové shop taky mají, ale bývají dražší o neco
od: fanatic
pro: PiTRiS
22.01. 15:16
znacka dobra
Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.
Vytvořeno26. prosince 2015 22:43
AutorBroER
Moderátor2/D