místnost: Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.

od: zila
pro: all
13.01. 12:01
Dělám u sporáku polívku a žena dala mezitím vařit rýži. Mám hotovo, tak odcházím, v tom padne můj zrak na bublající vodu s rýží, osvítí mě myšlenka a pro jistotu se ptám "Dala si do té vody sůl?"..."Nevím". Dude...jak nevím? Tak vemu malou lžičku, naberu trošku vody, ochutnám, samozřejmě že ne. Jak může někdo dát vařit rýži bez soli jako? A dat chuť. Málem jsem se toho poblil. Ještě teď, což je deset minut od události, mám ten hnus v hubě.
od: Oneiros
pro: zila
13.01. 12:27
jakoze wat. to snad zalezi k cemu tu ryzy delam. vetsinou ji nesolim
od: angelripper
pro: Oneiros
13.01. 12:28
ale fuj! :)
od: Black.Tulip
pro: zila
13.01. 12:31
nemám vůbec problém s basmati bez soli atd...
od: DJK
pro: zila
13.01. 12:36
nevim jestli bych se poustel do diskuze jak spravne varit ryzi :)
od: Oneiros
pro: angelripper
13.01. 12:37
tyve jakoze fakt fuj, uplne se stydim. asi autocorrect
od: dew
pro: Oneiros
13.01. 13:29
autocorrect, kdyz pises bez diakritiky? to uz je pravdepodobnejsi antifa :)
od: Alibaba
pro: zila
13.01. 14:09
Jako když k tomu děláš nějakou majdu a nemáš to třeba jen suché k masu, tak asi whatever, ne? :)
od: panta
pro: Alibaba
13.01. 14:33
Ne. To je jak těstoviny. Ta voda se solí z nějakýho důvodu i mimo ten důvod chuti.

Reálně to snižuje teplotu, kdy gelatovatí rejžovej škrob. Aka když vodu osolíš, snáz dosáhneš vařený rejže namísto rejžový kaše (řikám snáz, ne že to nejde i bez soli...pro rejpaly).

inb4 science cooking link na video kenjiho lopeze od rippera
od: angelripper
pro: Oneiros
13.01. 14:52
lol, toho Y jsem si vůbec nevšim :D

nevím, jestli si panta nedělá srandu, ale já rejži solím vždycky, protože se to jinak nedá žrát :)
od: panta
pro: angelripper
13.01. 14:56
Nedělam výjimečně :D
od: Oneiros
pro: panta
13.01. 18:45
No ok. Dělejte si to jak chcete zejo. Ale prostě když k něčemu patří čistá neochucena rýže, třeba různá asijská kuchyně, tak ji k tomu udělám. A dobrou ryzi si dám klidně samotnou, nemám s tím problem. Mě ta chuť vyhovuje
od: sairon
pro: zila
14.01. 00:10
tý soli stačí málo - na dvě-tři porce dávám tak půl lžičky. ale bez ní to je rýžovej nákyp, bleh. možná bude něco na tom, co píše panta, protože když jsem dříve dělal rýži na páře, tak mi to tak nepřišlo.
od: iassai
pro: panta
14.01. 23:22
true dat.. ikdyz na mel za to, ze sul zabrani tomu, aby potraviny absorbovali vodu, coz je rozblemca... imho to funguje i s masem a vecma bez skrobu

od: pindič
pro: all
13.01. 20:55
par vas tu urcite dela indicke jidla - date dohromady par nazvu tech jidel, pokud mate tak odkaz na overeny recept? Co vim ze chci je kure vindaloo :D
od: PiTRiS
pro: pindič
13.01. 21:24
já vždycky, když vidím recept na pravou indii, tak se radši zvednu a jdu do restaurace, tbh :) už jen proto, že půlku toho koření doma nemám a druhou určitě ne v té kvalitě, jakou by to chtělo :))
od: woyta
pro: PiTRiS
13.01. 22:28
tak proc odpovidas?:)
od: PiTRiS
pro: woyta
13.01. 23:10
well a proč ty? .) to je ještě víc OT jak ten můj post a nějak sem si nevším, že by tady bylo OT málo kdekoliv...
od: dew
pro: PiTRiS
13.01. 23:19
Máte ověřené recepty?
Ne, chodím do restaurace.

Tak ty jsi fakt děsně ontopic. A když tě na to někdo upozorní, tak se to snažíš překlopit na ně. Jsi zmrd.
od: vrennatic
pro: pindič
13.01. 23:21
Ja delam kureci tikka masala (ok, vymysleli to v UK, ale je to indicke jidlo) zhruba podle tohohle receptu. S plackama se nezdrzuju, jim to s ryzi:
https://www.mycookingdiary.cz/recept/kureci-tikka-masala/

Ale asi bych pockal na rippera, ten ti nachysta nejakou seriouseats storm 🙂
od: nithril
pro: pindič
13.01. 23:33
My si doma obcas delame tohle a je to super. Delali jsme toho kotel i na svatbe pro veganske kamose, a nakonec to tam zrali i vsichni masozrouti misto gulase :)

Cizrnové curry se špenátem
4 porce

Základ:
• Plechovka krájených rajčat (cca 400 ml)
• Plechovka cizrny ve slaném nálevu (cca 400 ml)
• Plechovka kokosového mléka (cca 400 ml)
• 2ks středně velké cibule
• 5 stroužků česneku
• Čerstvý zázvor (cca o velikosti palce)
• Čerstvé chilli papričky dle chuti (je možno vynechat)
• 1 lžíce tamarindové pasty
• 1 lžíce třtinového cukru
• 2 lžíce sušených listů pískavice (řecké seno)
• Baby špenát (dvě velké hrsti)
• Rýžový nebo rostlinný olej

Směs koření:
• 1 lžička mletého fenyklu
• 1 lžička mletého římského kmínu
• 1 lžička mletého kardamomu
• 1 lžička mletého koriandru
• 1 lžička mleté pískavice (řecké seno)
• 3 lžičky mleté kurkumy
• 1 lžička soli
• 5 ks celého hřebíčku
• 5 ks celého kardamomu (dá se nahradit půl lžičky mletým kardamomem)
• 5 ks kari listů (dá se nahradit 2 ks bobkový list)
Výše uvedená směs se dá nahradit směsí „Madras curry“ – většinu ingrediencí totiž už obsahuje (i když asi v jiném poměru) – dát cca 8 až 10 lžiček.

Navrch:
• Opražené kešu oříšky
• Nasekaná čerstvá chilli paprička
• Čerstvý koriandr

Postup:
Do středně velkého hrnce dám olej a na středním ohni rozpálím (pozor s olejem nešetřit – pokrýt celé dno do výšky cca 0,5 cm). Nakrájím cibuli na půl kolečka a dám restovat do hrnce. Aby mělo curry dobrou chuť je základem zvolna cibulku restovat dokud nezačne zlátnout. V tomto momentě přidám nadrobno nasekaný česnek, zázvor a chilli. Restuji cca 3 minuty, dokud se česnek hezky nerozvoní. Posléze přidám směs koření, tamarindovou pastu, cukr a restuji dalších 3 až 5 minut. Tady je důležité koření nespálit, proto můžu v případě potřeby snížit teplotu nebo přilít trochu studeného oleje. Nyní přidám konzervu s rajčaty a kokosovým mlékem, přivedu k varu a pak na nízkém plameni dusím cca 15 minut pod pokličkou. Dále přidám cizrnu (bez nálevu), sušenou pískavici a dalších 10 minut dusím pod pokličkou. V závěru přihodím špenát, zamíchám a dochutím dle potřeby (sůl, citronová šťáva nebo cukr). Jakmile jsem spokojen s chutí, podávám posypané opraženými kešu oříšky, chilli a čerstvým koriandrem.
od: Gandalf
pro: pindič
13.01. 23:36
Pokud ti stačí jména, tak chicken tikka masala, butter chicken, chicken vindaloo jsou asi největší klasiky.
Pak třeba korma (chicken), kadhai (chicken), saag (doplň maso), murg (maso).
Kloudný recepty ti asi poslat nedokážu, protože kvalitní curry je nad moje kuchařský schopnosti :) Pokud ale hledáš jen ty typický jména, tak bych klidně pátral v jídelníčkách restaurací, třeba bombai express, punjabi food, k - the two brothers, indian by nature.
od: sairon
pro: pindič
14.01. 00:13
koukám, že můj oblíbenej recept na vindaloo z webu už asi zmizel, ale stihnul jsem včas zakoupit na amazonu kuchařku, ze který pocházel :) nicméně našel jsem aspoň tohle, což je mírná modifkace toho receptu: https://cooking.nytimes.com/recipes/1013127-pork-vindaloo

maso samozřejmě není problém vyměnit, já to vždycky dělal jen z kuřete nebo jehněčího. a koření jsem dával vždycky tak o 50 % víc, ale v první iteraci bych se klidně držel receptu.
od: mightning
pro: nithril
14.01. 12:24
a, bomba, to kari bylo super. uz ho varim, taxem zvedav
od: iassai
pro: pindič
14.01. 23:08
ja doporucuju k tomu jidku udelat nejlepsi croissantopalacinku na svete 'Kerala Parotta' podle receptu tohoto jinocha

https://youtu.be/C3AsyvCQYU8


Neni to vubec slozity, v podstate jen udelat pizza testo a na kope oleji to prelozis jak je potreba, usmazis a pak rozlames jednim pohybem. Trosku práce je s tim rozvalenim, proto to pravej kuchar bere a mlati s tim o stul vsi silou.

od: nithril
pro: all
05.01. 12:51
Brnaci, nevite nekdo, kde se tady daji koupit edamame boby? Mivaji to treba v tech vietnamskych shopech kolem letma, nebo na olomoucke, nevite?
od: zila
pro: nithril
05.01. 13:56
Myslel jsem, že je to něco na ježdění po sněhu. Takže se odpovědi asi zdržím...
od: Jitrnicka
pro: zila
05.01. 15:19
+1
od: vrennatic
pro: zila
05.01. 16:36
Skoda, ze me tahle asociace nenapadla. Mohl jsem mu napsat, ze se optam tuhle ve fabrice Plastkon.
od: nuclear74
pro: vrennatic
05.01. 20:20
zeptat se tam muzes i tak, treba bude nekdo vedet:D
od: mightning
pro: nithril
05.01. 23:22
netusim, ale nekdy veci tohoto typu maji v orient shopu na solnicni, pak na josefske kdyz vylezes z anakundy a das se doprava tak po prave strane byl nejaky korejsky obchod, plus tam dole pod schodama je vietnamsky kram kde maji kotel veci
od: mightning
pro: nithril
05.01. 23:30
nebo pockej az nasnezi a zajdi za zilou, on ti to vysvetli
od: zila
pro: mightning
06.01. 08:56
Tak boby doma mám. Akorát nevím, jestli budou pro pána dost fancy.
od: PiTRiS
pro: zila
06.01. 09:21
napiš na ně věnování, "eda mámě" a budou...
od: nithril
pro: zila
06.01. 10:05
tyve kluci, vy jste uzitecni jak automat na kondomy ve vatikanu behem pandemie..
od: philizor
pro: nithril
07.01. 10:31
Ptal jsem se Kamila z Botanicu, kde ty boby davaji do jidla docela casto a rikal, ze bud ta Olomoucka, nebo ten obchod u Grandu - https://www.facebook.com/AsianIntermarket/
od: nithril
pro: philizor
07.01. 10:50
yo, nasel jsem to u toho grandu :)
od: panta
pro: nithril
07.01. 11:06
Furt přemejšlim nad těma kondomama hele, nějak mi to nedá. Však kvůli breberkám a červům z prdele jsou dobrý i tam ne?
od: nithril
pro: panta
07.01. 11:18
haha, ja teda jen citoval Cerveneho trpaslika, ale je fakt, ze z tohohle pohledu jsem se nad tim nikdy nezamyslel, a ten joke tak ani moc nedava smysl :))
od: Black.Tulip
pro: panta
07.01. 11:21
chtěl jsem na to mít nějakou "vtipnou reakci" taky, ale nakonec opravdu nevím, jak to provádějí kněží s ministranty v praxi, tak jsem to nechal být... zkušenosti, anyone?
od: Jitrnicka
pro: panta
07.01. 11:26
Pockej, a nejsou kondomy hrich? To by preci knezi neudelal...
od: panta
pro: Jitrnicka
07.01. 11:38
A jsou hřích i když jde o anální sex, kde nemůže vzniknout potomek vlastně a navíc je i ten samotnej sex hřích? Je to hřích na 2 nebo je to naopak vyrušení hříchu, protože není pyj v kontaktu s konečníkem a tím pádem vlastně o nic nejde?

Hmmm. Dneska je filosofickej den mám dojem.
od: Jay Zak
pro: panta
08.01. 20:42
dobrou chuť
od: Neod
pro: panta
09.01. 06:56
Ještě si zapomel, ze ministranotovi je 8

od: Oneiros
pro: all
04.01. 07:20
od: Machi
pro: Oneiros
05.01. 00:01
Tvl to je démon :D

od: Gandalf
pro: all
02.01. 16:19
Takovýto když poprvý testuješ smažení na ghíčku, ale jsi idiot a omylem koupíš ghee s chilli a nevšimneš si toho ani při vaření.

In other news, smaženej květák na chilli je celkem dobrej.
od: zila
pro: Gandalf
03.01. 13:18
Ehh...no nevím tedy.
od: James
pro: Gandalf
03.01. 19:42
Rizky na ghi jsou uplne jina dimenze

od: dew
pro: all
22.12. 22:28
patri chlast sem? :D

https://www.alkohol.cz/produkty/barbancourt-15y-0-7l-43-gb-13935/

ted jsem to nacal a je to super, na nic si to nehraje, neni to dochucovane a doslazovane, prijemne to pali
od: Guzo
pro: dew
23.12. 14:51
proc ne. Nebo klidne zaloz novou mistnost - stejne se tu vsude resi pivni specialy :)

ja dostal ted ve firme
https://www.alkohol.cz/produkty/rum-barcelo-imperial-premium-blend-10653/

a musim rict, ze me to celkem zklamalo. Mam radsi rumy, co jdou do sladka, ne do lihu. Z tech dostupnejsich El Dorado 12y nebo treba Gold of Mauritius
od: Mr. M
pro: dew
23.12. 15:00
a Zpravodaj zazitku z kalby uz neni o chlastu? beztak tam ted skoro nikdo nepise zazitky z kalby :)
od: Gandalf
pro: dew
23.12. 15:07
ta flaška vypadá od pohledu tak sympaticky, prostě rum.
od: dew
pro: Gandalf
23.12. 22:46
jo, narozdil od vselijakych epesnich lahvi je to hrozne jednoduche, celkem jako ten rum vlastne.. potesilo :)

guzo> barcelo se vyhybam, ani nevim proc. gold of mauritius je super, ale uz fakt hodne sladky, karamel z toho prakticky kape. :)) ale dneska jsem zrovna jednu flasku koupil, ono to hodne chutna babam. :))
od: BroER
pro: Guzo
23.12. 23:12
El Dorado 12yo a 15yo jsou moje nejoblíbenější rumy. <3
od: PiTRiS
pro: Guzo
24.12. 00:09
barcelo kupuju anejo v makru, kdy 1,75l stojí asi 900 :) na samotné pití to není, ale do drinků je fajn :)
jinak nejoblíbenější za mě je diplomatico...
a pak ještě můžu doporučit ron cubay - na to, že to je budgetovka mi strašně chutná, tak akorát mezi ostrým a sladkým

od: nuclear74
pro: all
16.12. 20:22
kdysi tady nekdo psal, ze dava brambory primo do varici vody. zkusil jsem to a nevim, co to ma mit za vyhodu:D ma to nejakou?
myslim, ze to byl Oneiros
od: Oneiros
pro: nuclear74
16.12. 20:29
hele to asi ne :o)
od: nuclear74
pro: Oneiros
16.12. 20:30
asi ne, jakozes to nebyl ty, nebo ze to nema vyhodu?:D
od: Oneiros
pro: nuclear74
16.12. 20:38
to jsem asi nebyl ja. ja brambory moc nevarim ani. ale myslim jsem jednou psal tady, ze si delam brambory opeceny na masle a ze je nejdriv varim. jinak nevim
od: iassai
pro: nuclear74
16.12. 22:28
je to uplne jedno, ztratis min vitaminu a muzes hned zacit varit vodu nemusis čekat nez pripravis brambory.. jinak je to imo stejny
od: angelripper
pro: nuclear74
16.12. 23:59
takovýhle hovadiny tady většinou řeším já, ale já to nebyl :)) vždycky vařím od studený, což má jenom samý výhody - když je hodíš do vařící, tak se ti vnějšek převaří dřív, než se stihne uvařit vnitřek.
od: nuclear74
pro: angelripper
17.12. 01:13
no ja je varim oloupany a nakrajeny kvuli babe, takze jsem nepoznal vubec rozdil. mozna kdyby byly v celku, tak tohle nastane.
od: zila
pro: nuclear74
17.12. 08:54
Tohle dělá můj tata a podle mě je to úplná kravina. Jediné, co má při vaření na chuť brambor (kromě koření ofc) je, jestli je děláš oloupané nebo ve slupce. Tam je ten rozdíl fakt markantní.
od: mightning
pro: nuclear74
17.12. 09:22
ja to tak driv delal, vyhoda je smozrejme v tom, ze si das varit vodu do konvice, mezitim si pripravis ty brambory a kdyz je mas nachystane, tak to rovnou zalejes varici vodou a tim padem se zacnou skoro hned varit. ale asi je to tak jak pise ripper, okraje se vic rozvari oproti vnitrku, takze uz to nedelam
od: ATtI
pro: nuclear74
17.12. 09:23
To jsem nikdy neslysel a prijde mi to naprosto perverzni
od: zila
pro: ATtI
17.12. 09:40
Ale tak cibulka na studenou pánev, polít olejem a pak teprve zapnout kamna, je cajk, ne?:)
od: mightning
pro: zila
17.12. 09:49
:D
od: ATtI
pro: zila
17.12. 09:54
Jsem si skoro jistej, ze to manzelka prestala delat, po nejakych letech humoru tohohle typu :))
od: blackfox
pro: ATtI
17.12. 10:26
což nevím proč, protože začít na studený pánvi je třeba vhodnější do omáček apod., kdy cibule pozvolna uvolňuje chuť, sklovatí a lépe se rozpustí. jen pokud chci křupavou cibulku jako topping třeba na bramborový knedlík, tak je lepší do horkého oleje. oboje má svoje použítí.
od: vrennatic
pro: nuclear74
17.12. 10:52
Ja to delam presne tak - oskrabane a nakrajene na male kousky je mrsknu uz do varici vody. Kdybych je varil na velke kusy, tak je mozna problem s nerovnomernym provarenim, ale takhle ho nepozoruju.
od: Nightmare
pro: nuclear74
17.12. 11:45
V ramci tohoto receptu ano,dám vařit vodu,přidám sodu a až pak brambory

https://www.seriouseats.com/recipes/2016/12/the-best-roast-potatoes-ever-recipe.html

Duvody jsou uvedeny ve videu
od: renus
pro: nuclear74
17.12. 13:10
ty smažíš i tatranky v trojobalu, že? :)
od: basa
pro: nuclear74
17.12. 13:19
To jsem zmínil asi já v tom threadu o vaření rýže. Dělám tak brambory oloupaný a nakrájený na kousky, takže jsou pak uvařený uvnitř i zvnějšku stejně. Takhle dělám brambory nejčastěj. Na salát je hážu do studený vody ve slupce v celku, stejně tak když si předvařím brambory, který pak dopeču v troubě.
od: basa
pro: basa
17.12. 13:22
Největší rozdíl dělá stejně odrůda. Ty měkký bych rozhodně oloupaný a nakrájený nedělal.
od: nuclear74
pro: zila
17.12. 20:46
kurna ani nemluv, to presne mam doma. dycky se dozvim, ze to je uplne jedno. tak rikam, ze bych ten olej nalil az na hotovy jidlo, sak proc ne. pekne na rizek, nebo polit topinku
od: nuclear74
pro: renus
19.12. 21:45
jj tatranku jsem zkusil.

a dneska prisla rada na jinou paradu. zbyla me v lednici pulka knedliku po gulasi, tak jsem premejslel, co s tim udelam. no vybavil se mi recept z varime s mirou na ceskou pizzu z knedliku. tak jsem do toho sel. akorat nemam doma v zaloze leco, tak tam sla konzerva rajcat. nemuzu rict, ze by to bylo dobry, ale najed jsem se. dobrej byl ten vrsek, co jsem tam vsechno nahazel, ale knedla jako testo nic extra. no lepsi nez kdyby tam nebylo nic.

uplne jsem si u te chuti vybavil pizzu z okynka na cesky v brne, kterou tam kdysi davno delali. ktera s pizzou mela spolecnej jenom nazev. byla to spis takova buchta, ale byla dobra. tohle se tomu blizilo
od: angelripper
pro: nuclear74
19.12. 22:46
*mind blown*
od: Gandalf
pro: nuclear74
19.12. 22:52
palec hore :)
od: nithril
pro: nuclear74
20.12. 00:11
Vsak ta pizza na ceske tam furt je, nebo aspon pred covidem byl :)
od: ATtI
pro: nuclear74
20.12. 02:43
Z tamtoho okynka jsem mel "pizzu" tak pred 15 (?) lety naposledy, ale naprosto PRESNE se mi vybavila ta chut. Neuveritelny :)
od: vrennatic
pro: nuclear74
20.12. 09:13
Okno na Ceske je imho kriticka brnenska infrastruktura, ani si nevzpominam, kolikrat jsem tam za dvacku nebo za kolik zaplacnul pred lety zaludek, protoze jsem se pred prednaskou nestihal najist v menze. Kultovni byla taky pizza u Doktora na Uvoze, jejich vytvory sice byly podobnejsi pizze, ale zas to melo vic jak pul metru v prumeru, takze jedna osminka, plazici se do prostoru z maleho papiroveho tacku, vlastne byla taky skory obed :).
od: Mleako
pro: vrennatic
20.12. 10:08
Když se člověk oprostí od faktu, že to má být pizza, tak za těch 20 korun je to celkem obstojnej slanej koláč na zaplácnutí. A mikronovou pizzu od Doktora, skrz kterou bylo prakticky vidět jsem taky občas dával. Teď se to ale nějak přejmenovalo a možná už změnili "recepturu" :)
od: Mleako
pro: nuclear74
20.12. 10:12
Ad brambory, argumentuje se tím, že v horké vodě se vyluhuje míň vitamínů. Ale to je imho bullshit, protože to stejně celý mácháš v horký vodě a polovina ve vodě rozpustnejch vitamínů je termolabilní a stejně se rozloží. Smysl má v tomhle ohledu jen vaření ve slupce nebo na páře, ale kolik lidí to dělá.
od: nuclear74
pro: nithril
20.12. 13:42
tak to je dobre, ze to tam jeste je, doufam, ze nezmenili recepturu:D
no ja jsem pres mesto nesel hodne dlouho a tu pizzu jsem mel naposled asi tak nekdy na stredni jako.
od: nithril
pro: nuclear74
20.12. 15:47
Za tech deset let co jsem v Brne to chutna furt stejne, i kdyz jsem to teda mel naposled tak pred peti lety. Jedine, co se zmenilo, je cena. Z nejakych 14 Kc co si puvodne pamatuju, na cc 25 myslim, co jsem videl naposled :)
od: Jay Zak
pro: vrennatic
20.12. 19:23
jojo, to okno je legendární i pro mě jako pouhého návštěvníka Brna, když jsme po kalbě v noci drobili burgry po zemi, než jsme nastoupili na poslední rozjezdy.
od: zila
pro: nithril
21.12. 11:30
Nejlepší na tom okně je ta flaška aro kečupu, který ti tam na požádání namrdají. Bon apetit!
od: vrennatic
pro: zila
21.12. 11:40
Sladky nebo ostry, temer hamletovska otazka
od: blackfox
pro: vrennatic
21.12. 11:43
u toho jednoho okna mě taky bavila rozdílná cena párkuvrohlíku v denních a večerních hodinách :)
od: nithril
pro: vrennatic
21.12. 11:56
Zasadne ostry. Sladky je pro sraby!
od: mightning
pro: blackfox
21.12. 13:41
jo, tam kde v tech levnejsich hodinach stal asi 5 korun jeste nekolik let zpatky :)
od: nithril
pro: blackfox
21.12. 14:19
Tak ono to davalo smysl, zejo. Pres den by to tam pomalu nikdo moc nezral, a v noci se tam vzdycky vytvorila fronta jak svin, tak proc to nepodojit :)
od: nuclear74
pro: nithril
21.12. 21:58
->vsichni od brnensky okynek:
kurna zajimalo by mne, jesi jsme se treba v takovy fronte nekdy nahodou nesetkali:D precijenom to ve svy dobe byla takova moje pravidelna druha vecere v patek, nekdy v sobotu a pak i casto ve ctvrtek nebo stredu:D ja ale castej spadoval k ke gyrosu s tatarkou navic na koblizny, nebo klasicky na nadru, pripadne cestou kebab u fledy. to jsou moje top3, nikdy jsem se lip nenajed. vytravenej po skopkach a vysportovanej z caribicu:D
od: mightning
pro: nuclear74
22.12. 08:38
ja tam vlastne moc casto nezral, asi proto ze jsem nechodil do tyvole karibiku. spis jsme davali nocni vecere v abu rami na lidicke, driv asi nejvic u prostrednich vietnamcu na nadru a jina kjsem nejvic chlastal mezi zabrdovicema a luzankama, kde tech zradelen moc nebylo, takze jsem asi vetsinou vecerel nejaky hermelin nekde
od: Machi
pro: mightning
22.12. 17:15
Stačí se aby se o něčem bavilo scorephorum a už o tom píše Hollan

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10219905439451153&set=a.1055090102273
od: nithril
pro: Machi
22.12. 17:18
Zasrany lurker..

od: Oneiros
pro: all
17.12. 17:24
Teď jsou všude na netu prazirny kavy, skáče to na mě na každý stránce pomalu
Chci si něco o jednat, máte něco oblibenyho? Filtr/aero/french
od: philizor
pro: Oneiros
17.12. 18:01
Pred nedavnem se to resilo v anketni, ale rad doporucim znovu nasledujici:

Coffee Collective
https://coffeecollective.dk/
Konkretne me hodne bavi Enciso, Vista Hermosa a ten anaerobni Akmel je taky paradicka.

19grams
https://19grams.coffee/en/coffee/filter
Tam to kafe dost toci, takze nemam vylozene favorita a spis objednavam kdyz si chci udelat radost necim novym.

Jinak jsou urcite v pohodaci i kavy od Hoffmanna (Square Mile) ci z lodnynske prazirny Hasbean.

Z ceskych praziren urcite Space (https://thespace.cz/) a Rusty Nails (https://www.rustynails.cz/). Dobre reference jsem slysel na Father's (https://fatherscoffee.cz/), ale osobne jsem od nich jeste nic nemel. Cemu bych doporucil se vyhnout je Nordbeans a Rebelbean - ne, ze by delali spatne kafe, ale pokud vim, tak se specializuji na omniroast a proste to neni takova lahoda, na tom filtru to je poznat obzvlast.

A na zaver doplnim, ze ja momentalne beru kafe od Rella (http://rello.cz/), protoze ma jednak skvely pomer cena/vykon a zaroven je to spoko typek, co se proste snazi delat dobre kafe bez toho, aniz by si vylival srdicko se svym pribehem a filozofii na krabicce od kafe.
od: LukKe
pro: Oneiros
17.12. 18:51
u nas v praci u fajnsmekru hodne frci na filtr candy:
https://www.candycane.coffee/
od: Oneiros
pro: philizor
21.12. 12:43
Dík oběma. Objednal jsem zatím u těch coffee collective. Ta brněnská firma je sympatická :o)

od: PiTRiS
pro: all
19.12. 20:30
tip, kde v praze koupit nějaké lepší sýry? ideálně centrum...
od: Gandalf
pro: PiTRiS
19.12. 20:46
moje kredenc, francouzská sýrárna v pasáži lucerna (asi top, ale musíš ji najít), lahůdkářství sváček na smícháči a formaggeria nebo jak se píšou
od: LukKe
pro: PiTRiS
19.12. 20:53
formaggeria v oc na smichaci, jak pise gandalf, tam chodim casto pro pecorino s lanyzem, diavolettu a tak.. samozrejme $$, pak jeste cheesehouse v italske dole, kde maj zas super goudu s lanyzem, i fajn salamy.. meli obchod primo u miraku, ale kuli covidu ho zavreli :(
na smichaci i naproti albertu v pruchodu u metra je taky slusna syrarna..
od: PiTRiS
pro: Gandalf
20.12. 00:29
danke oba :)
od: iassai
pro: PiTRiS
20.12. 04:15
kup neco poradne smradlavyho, kdyz jsem posledne kupoval francouzsky syry, vetral jsem tejden

od: angelripper
pro: all
30.10. 18:45
eeeh, pat a mat v jedný osobě strikes again... opět potřebuju chemickou radu. poprvý v životě dělám nakládaný citrony, dal jsem je do dvojice litrovejch sklenic a nechal chvilku uležet, načež jsem zjistil, že mi ty horní kusy vždycky vyplavou nad hladinu. předpokládám, že to asi není úplně košer? jsou naložený v hromadě soli a troše cukru, takže nečekám, že by hned zplesnivěly, ale oxidaci se asi nevyhnu. nechal jsem je takhle přes noc, ale vrtalo mi to hlavou, tak jsem si řek, že je něčím zatížím. ale nemám doma nic keramickýho nebo skleněnýho, co by se dalo použít jako závaží, tak jsem naplnil dva malý ziplock pytlíky citronovou šťávou a nacpal je do sklenic, což funguje skvěle a citrony drží spolehlivě pod hladinou, ale teď se zase strachuju o to, jestli ten plast (polyetylen, a to ještě s vnějším potiskem)

https://www.ikea.com/cz/cs/p/istad-uzaviratelny-sacek-cervena-20339284/

nebude nějak reagovat s kyselinou citronovou... přece jenom ho tam potřebuju nechat tak aspoň tři tejdny.

ok, teď už se můžete začít smát.
od: Mleako
pro: angelripper
31.10. 12:16
Není to úplně otestovaný na citronech, ale do piva na zatížení pytlíků s chmelem používám větší oblázky vydrbaný kartáčkem, vyvařený ve vodě a perkarbonátu a s kontaminací jsem nikdy neměl problém. A jo, sbíral jsem je rodičům pred barákem:)
A k tomu pytlíku - je možný, že ti ta kyselina vyluhuje nějaký změkčovadla nebo barviva z pytlíku, ale to množství asi bude minimální.
od: sairon
pro: angelripper
31.10. 18:28
polyethylen (tohle konkrétně bude LDPE) vydrží mnohem agresivnější podmínky než je tohle. nevím, co ten potisk, ale asi bych se toho taky nebál. změkčovadla se do LDPE nepřidávají, takže jediný, co čistě teoreticky může dělat neplechu, je ten potisk. můžeš to průběžně sledovat, jestli nemizí nebo nemění barvu, ale jinak se z toho nic nežádoucího moc uvolnit nemůže.
od: panta
pro: sairon
31.10. 22:23
+ mleako: miluju scorephorum :D
od: angelripper
pro: panta
31.10. 22:27
já taky <3
od: vrennatic
pro: angelripper
31.10. 22:40
BTW, at se od chemicke diskuze posuneme zpatky k jidlu - ja jsem o nakladanych citronech slysel jen jednou, a to byl nejaky recept z marocke kuchyne (kde byly beztak nakladane do oleje). Jak mas v planu je vyuzit?
od: angelripper
pro: vrennatic
31.10. 23:32
tyjo, já zas neslyšel o nakládání do oleje, jsi si jistej? ale marocká kuchyně je jima obecně proslulá, protože je dávaj doslova do všeho. párkrát jsem je někde měl a asi třikrát jsem si je koupil, ale v posledních týdnech hodně vařím z kuchařky nothing fancy od alison roman, která je používá často (plus mám doma pět kuchařek od ottolenghiho, kterej jima taky zrovna nešetří), ale dost blbě se sháněj a jsou poměrně drahý, tak jsem si říkal, že by nebylo špatný je vyrobit doma, protože postup je blbuvzdornej... očividně jsem ale podcenil vlastní blbpotenciál :)

naložil jsem je do 2:1 směsi soli a cukru a pak ještě dolil citronovou šťávou, dělám to poprvý, tak jsem zvědav, jak to dopadne. ale použití je fakt naprosto univerzální, primárně používáš slupku, která se dá nakrájet do omáček, na ryby, do marinád na maso, na těstoviny (absolutně geniální pasta s cuketou a citronovou kůrou od mýho local hero kuchaře z osteria da clara/assagio), do salátů, výborná je taky do indickýho curry. spousta lidí následně vyhazuje dužinu, ale třeba právě do omáček, marinád a drinků je skvělá.

každopádně je to chuťově nepopsatelný, jak nesnáším slovo umami, tak je to vyloženě... umami, ehm. a těším se, až si ten citron mrdnu na svíčkovou s knedlíkem :))
od: vrennatic
pro: angelripper
31.10. 23:54
Citrony v oleji jsou real deal, sam jsem si to neduverive overoval, ale je to tak. U vseho, co jsi zminoval, verim, ze se hodi citronova stava/kura, ale nechtelo by se mi drbat s nakladanymi citrony kvuli (predpokladam) minimalnimu rozdilu v chuti. Ovsem ja jsem jednak zacatecnik, jednak na sve rodne hroude hromadu veci nesezenu. Napriklad cerstvy koriandr zustava takovou chimerou, kterou jsem tu nikdy nikde v zivote nevidel :).
od: angelripper
pro: vrennatic
01.11. 00:07
hmmm, koukám na to, ale nepřipadá mi to jako běžnej způsob, už jenom proto, že první odkaz mi říká "no - you should not have trouble with botulism" - story of my life :D

ten rozdíl v chuti je právě úplně neskutečnej - citron ztratí téměř veškerou kyselost, zbyde jenom ta nepopsatelná "umami" (aargh!) chuť, která se nedá nijak nahradit. nejsem si úplně jistej chemickým ošetřením citronů (mleako, sairone, ...?), ale podle mě se ho nedá úplně zbavit, takže jsem koupil nějaký španělský neošetřený za 80,- za kilo, což pořád vychází mnohem levnějc než hotovej produkt. budu každopádně reportovat :))

a jo, koriandr už v praze zdomácněl, ale poustevníci ve stodůlkách, modřanech nebo v letňanech stále stále slýchaj legendy o zelený bylině, která chutná jako mejdlo...:) nicméně na žižkově bez problémů, čtyři vietnamský večerky v okruhu 50 metrů ho maj pořád v zásobě, ale na takovým barrandově to byl vyloženě úkol pro indiana jonese.
od: Oneiros
pro: vrennatic
01.11. 00:44
koriand se da pestovat zejo
od: basa
pro: vrennatic
01.11. 02:42
Koriandr mi rostl jako plevel, než jsem ho zlikvidoval. Nezvykl jsem si na jeho chuť, přijde mi odpornej. :)
od: vrennatic
pro: Oneiros
01.11. 03:12
Verim, ze se da pestovat, ale neda se vykouzlit :). Kdyz zjistis, ze bys ho mozna potreboval na gastronomicky experiment, zbyva ti rok, nez ho budes mit, pokud se vse zadari - a behem toho zjistis, ze ho vlastne asi tak nutne nepotrebujes ). A vubec, mozna viz basa - treba by mi stejne nechutnal (a rodine o to min). To bylo spis jen takove povzdechnuti, ze suroviny z propracovanych receptu zahranicnich kuchyni byvaji mimo velkomestskou bublinu nekdy obtizne sehnatelne.
od: Guzo
pro: vrennatic
01.11. 19:31
Ja to s koriandrem udelal tak, ze jsem v nejakym vietnamskym kramku koupil svazek cerstvyho za babku, nakrajel to a hodil do mrazaku v takovych tech specialnich ikea pytlikach. Stejne tak tam mame majoranku, bazalku, libecek a podobny veci, ktery pestujem na zahrade ve velkym. Zabere to ctvrtinu mrazaku, ale neni nad to mit i pres zimu chutove dobry bylinky :) suseny mame samozrejme taky, ale ta chut je drobet jina
od: Mr. M
pro: vrennatic
01.11. 23:46
heh, cerstvy koriandr byva uz leta normalne v Tescu (ale i dalsich sitich potravin), i kdyz je pravda, ze ted uz jsem ho tam nekolik tydnu nevidel, takze si nemohu udelat oblibeny avokadovo-tunakovy salat :/
Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.
Vytvořeno26. prosince 2015 22:43
AutorBroER
Moderátor2/D