místnost: Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.

od: sairon
pro: all
23.11. 09:37
slow cooker/pomalý hrnec/crockpot - kdo ho máte, co v něm děláte? my ho dostali jako postoupený dar snad už před dvěma rokama a zapojil jsem ho poprvé dneska, když jsem se dočetl, že je trhané hovězí nejlepší dělat v něm. ale klidně bych ho konečně začal používat víc, tak sem jdu pro nějaká moudra.
od: angelripper
pro: sairon
23.11. 10:00
tenhle článek mě kdysi odradil od toho si ho koupit, ehm...:)

https://www.seriouseats.com/why-pressure-cookers-are-better-than-slow-cookers

ale na konci jsou zmíněný taky nějaký výhody, aby se neřeklo.
od: Azeroth
pro: sairon
23.11. 13:34
Tak hlavne trhany veprovy a kari, ale da se i gulas, stew, klobasy v rajcatove omacce s fazolema (takovy fancy, homemade trenciansky parky). Pokud to ma tekutinu/sauce, tak se to da jebnout do slow cookeru.
od: panta
pro: Azeroth
23.11. 13:39
Mě na slow cookeru hlavně baví to, že to tam namrdáš a za 4h nandaváš na talíř. Nula hassle, nula práce...to je pecka prostě :)
od: nithril
pro: panta
23.11. 13:52
A ono je to u tehle jidel s obycejnym hrncem nejak jinak? :) Taky to vzdycky akorat namrdam do litinoveho hrnce a necham nekolik hodin varit a je to :)
od: Azeroth
pro: nithril
23.11. 15:09
Musis vetsinou doplnovat vodu nebo s tim obcas zamichat, asi bych si uplne nelajznul nechat jidlo varit na sporaku a odjet do mesta. Slow Cooker bezne vari i kdyz nikdo neni doma.

2Panta: Jj, verim Kenjimu, ze ten pressure cooker asi dela lepsi jidla, ale slow cooker je ultimatni "nechce se mi s tim jebat" solution.
od: angelripper
pro: Azeroth
23.11. 15:12
nerejpu, ale - četli jste ten článek celej? :)
od: Azeroth
pro: angelripper
23.11. 16:21
Ne, protoze je to dlouhy a neni to nijak relevantni k diskuzi, jelikoz sairon se nepta, jestli si ma slow cooker koupit, ale co s nim delat, kdyz uz ho ma doma. Informace, ze pressure cooker je lepsi, mu je vcelku k hovnu :)
od: sairon
pro: angelripper
23.11. 17:23
ehm, trochu viz azeroth, no. jinak papiňák máme doma taky a v něm jsem zrovna včera dělal guláš, takže z článku jsem se k původnímu dotazu dozvěděl akorát to, že v tom mám příště zkusit karamelizovanou cibuli, kterou jinak dělám fakt nerad. btw. dělat ji v papiňáku mi přijde jako píčovina, protože do něj nevidím a zásadní u ní je odpaření tak akorát vody, kde papiňák dělá právě opak.
od: angelripper
pro: sairon
23.11. 18:58
sorryjako, no :)) s tou cibulí v papiňáku mi to mimochodem taky připadá jako blbost, takže ani slow cookeru bych moc nevěřil. jinak se tu podle mě nemůžeš dozvědět nic, co bys už dávno nevěděl, ale třeba se mýlím. tímto se jdu vyprovodit z threadu :)
od: sairon
pro: angelripper
23.11. 20:49
zkusil jsem pogooglit nějaký obrázky a vypadá to, že to asi tak zlý není, tady je nějaký srovnání: https://www.thekitchn.com/we-tried-6-methods-of-caramelizing-onions-and-found-a-clear-winner-22943341

na druhou stranu, ten papiňák - surprise, surprise - je fakt napiču, protože z toho vznikne řídký bahno: https://www.seriouseats.com/pressure-cooker-caramelized-onion-recipe

někdy zkusím (ve slow cookeru) a poreferuju :)
od: sairon
pro: Azeroth
23.11. 21:01
jinak teda trhaný hovězí bylo BOŽÍ. dělal jsem z kližky, ráno jsem ji nechal zatáhnout na pánvi, potřel česnekem, tymiánem, pepřem a solí, zasypal v hrnci cibulí a nechal 8 hodin na high. k tomu ještě domácí burgerový housky a olizujeme se ještě teď. úžasně libový, plný chuti, dávám 4,5 kadibudek z 5.

a jasně, stejně tak jsem to mohl dělat hodinu-dvě v papiňáku a dosáhnul bych stejnýho výsledku. jenže ten nezapnu ráno před prací a večer na mě nečeká hotový jídlo.
od: Azeroth
pro: sairon
23.11. 22:11
Yep, ja vetsinou pouzivam veprovy plecko, pak to pocepram bbq omackou, narvu do bulek s coleslawem, perfektni party jidlo :)
od: vrennatic
pro: Azeroth
23.11. 23:27
Co ze udelas s tim masem a BBQ omackou? 🙂
od: angelripper
pro: vrennatic
23.11. 23:28
od: vrennatic
pro: angelripper
23.11. 23:40
Trocha ropy doda trhanemu veprovemu rozhodne smrnc, je to jeste jine nez umami
od: Azeroth
pro: vrennatic
24.11. 00:08
Však normálně to pocépráš, ne?
od: nithril
pro: Azeroth
24.11. 00:32
Myslis pocabráš? :P
od: vrennatic
pro: Azeroth
24.11. 00:32
Tyjo, pořád se nechytám. Nebo možná - babička používala slovo "pocabráš" či "nacabráš" (které už jsem ale potom od nikoho neslyšel), což znamenalo, že někam něco ledabyle - úmyslně či neúmyslně - nakapeš (tj. "Nacabral jsi do předsíně vodu z deštníku"; "Pocabráš buchtu navrchu čokoládou"). Je to ono? Máme tu novou klemru/klendru? :)
od: vrennatic
pro: Azeroth
24.11. 00:36
Jinak tohle není trolling - prvně mě fakt napadlo, že se to s diakritikou čte "počeprám" a má to něco společného s načechráváním :).
od: Azeroth
pro: vrennatic
24.11. 00:48
Céprat v hantecu je neco jako plytvani/hyreni tekutinou s trochou kreativity to jde pouzit i v kontextu hojne polit neco v kuchyni :)
od: vrennatic
pro: Azeroth
24.11. 01:06
Takze je to "polit hojne", nikoli "pokapat". Ok, diky za objasneni, tohle jsem fakt neznal, nastesti hantecovou kucharku asi nikdy potrebovat nebudu :).
od: Destroyer
pro: nithril
24.11. 01:09
taky znam a pouzivam pouze pocabrat, ale kdyz to takhle clovek cte, to je strasne slovo :D
od: angelripper
pro: vrennatic
24.11. 01:21
jiná možnost než "počeprám" mě taky nenapadla, ty další varianty nedokážu ani přečíst :D no nic, jdu si něco namražit. asi okurek.
od: vrennatic
pro: angelripper
24.11. 01:29
Tak já dávám věci na mražák běžně, akorát u toho okurku to nedává smysl, tomu stačí lednice, tam je dostatečná klemra.
od: angelripper
pro: vrennatic
24.11. 01:38
technicky vzato, není lednice to samý jako mražák? na okurek bych radši použil chladnici, ta udržuje nadnulové teploty!

*ba dum tss*
od: vrennatic
pro: angelripper
24.11. 02:33
Chladnice chladí
lednice ledí
mražák však mrazí
ten nám to kazí
Okurka okurkem býti nechce
Gender však okurce změníme lehce
Okurek bude se vznášeti v nálevu
Okurku uvítáš v salátu, na chlebu.
od: Azeroth
pro: vrennatic
24.11. 03:14
Pro nás normální mrazák mrazí a najednou máš po básničce :)
od: ATtI
pro: vrennatic
24.11. 09:17
Hosi, bez legrace. Ja znam jen nacaMrat - pouziva to deda. NacaBrat vidim poprve zivote..vyznam stejnej.
od: PiTRiS
pro: ATtI
24.11. 10:20
tak nacamrat se jsem slyšel používat docela často... :)
od: panta
pro: angelripper
24.11. 10:35
Ok interakce pocepram > čepro > ropa dodá chuť byla vrcholem dnešního dne, díky :D
od: panta
pro: ATtI
24.11. 10:35
A já teda znám nacamrat významově jako se ožrat no...:D
od: Oneiros
pro: panta
24.11. 10:39
znam to s nacamrat stejne
od: mightning
pro: panta
24.11. 10:43
vsak do sebe camras chlast, az jsi nacamrany :)
od: panta
pro: mightning
24.11. 10:55
*mindblown*

makes sense :D
od: LukKe
pro: panta
24.11. 11:07
lidi na morave jsou fakt zvlastni...
od: Destroyer
pro: LukKe
24.11. 23:32
nj, je treba to neustale psat..o prazacich se to vi
od: angelripper
pro: sairon
24.11. 23:38
ono se to tady už nedávno řešilo v kontextu francouzský cibulačky, kde jedlá soda poměrně výrazně zrychlí karamelizaci (no, prakticky vzato spíš "rozpad") zvýšením ph, ale druhotnej efekt je změna barvy a hlavně konzistence. kdysi jsem to zkoušel, když jsem dělal nějaký indický kari, a výsledek se mi teda velmi nelíbil. u toho linknutýho papiňákovýho receptu ze SE je vyloženě zmíněný, že tenhle postup už nedoporučujou, ale současně je tam přímo link na další recept, kterej nedoporučujou taky :D trochu nešťastný, no.

ale dej vědět, jak to dopadlo ve slow cookeru - teoreticky by to mohlo fungovat, protože nepřidáváš žádnou další tekutinu. a věřím, že tý kližce předchozí zatáhnutí na pánvi velmi výrazně pomohlo :) bez toho si to právě moc neumím představit.

vrennatic> ach, epic! "okurka okurkem býti nechce" = raný www vibes :))

okurku rád si dám v tonicu, v ginu,
citron i led však nikdy neopominu,
jsou to kamarádi, vždycky po ruce,
ale okurek? to je mražák v přestrojení,
nepřítel v masce, v převleku, v paruce.
od: vrennatic
pro: angelripper
25.11. 10:13
:))). Ja myslim, ze okurku jsme tu rozebrali pomalu jak Vergilius, dekuji za spolupraci :).
od: dew
pro: Azeroth
25.11. 11:35
pres jihomoravske koreny v rodine pouzivame variantu "cébrat" :))
od: nuclear74
pro: dew
26.11. 20:15
"spravne" nebrnensky je to cejprat, jako vetsina tech -ej- prechazi v hovoru v é
od: dew
pro: nuclear74
26.11. 21:10
jebat brno, mluvim o vranovicich :))
od: nuclear74
pro: dew
26.11. 23:47
sak do vranovic na lont to tam nekdo evidetne dotah z brna a mistni pasri, co to uplne negomali, to tam zkomolili jeste dal.))

od: Mission_Failed
pro: all
24.11. 22:06
Nejvíc nenáviděná činnost při vaření? Mě totálně vysírá loupání žampionů. Sice taková blbost, ale pokaždé cítím jak se pomalu přestávám kontrolovat a kdyby si do mě v tu chvíli někdo rýpl, tak mu asi vyrazím kudlu mezi žebra.
od: LukKe
pro: Mission_Failed
24.11. 22:07
uklizeni..
od: vrennatic
pro: Mission_Failed
24.11. 22:30
Loupani zampionu a loupani brambor (nikoli skrabani, s tim jsem v pohode) me taky stve, proto se snazim cinnosti predchazet tak, ze je kupuju s natolik jemnou slupkou, aby je stacilo jen radne odrhnout pod tekouci vodou. Nenavidim oddelovani bilku od zloutku, treba pred slehanim snehu, uz jsem si na to poridil i takovou tu plastovou vychytavku, ale moc to teda nevylepsuje. Jinak se vztekam u vyrabeni rolad nebo zavitku, protoze se mi to vetsinou moc nedari.
od: mightning
pro: Mission_Failed
24.11. 22:31
Hm, mne by nikdy nenapadlo loupat zampiony. Ale kdyz to rikas, tak me mrda loupani klouzku. Jinak klasicky uklizeni. A treba okrajovani maslove dyne je voser.
od: mightning
pro: vrennatic
24.11. 22:32
Wtf, jsem nejakej podclovek, kdyz neloupu zampiony? Jim je celkem casto a nikdy me na nich nesrala slupka
od: maxa
pro: Mission_Failed
24.11. 22:36
hm... asi loupani uvarenych brambor.
od: renus
pro: Mission_Failed
24.11. 22:47
trojobal...mám vždy bordel všude
od: vrennatic
pro: mightning
24.11. 22:58
Vsak ja je prave uz neloupu, jak pisu, je to takovy v podstate zbytecny omrd, tak je jen poradne odrhnu pod vodou.
od: Azeroth
pro: Mission_Failed
24.11. 23:33
Viz renus, jsem velkej fanda tonkatsu, ale je s tim hrozna mrdacka.
od: angelripper
pro: vrennatic
24.11. 23:54
jsem doteď myslel, že loupání a škrábání brambor jsou synonyma :) osobně mě to nesere, hodně pomůže dobrá škrabka, ale loupání uvařenejch brambor, jak zmiňuje maxa, to je teprv megavopruz. ale dělám to snad jenom jednou až dvakrát ročně na bramborovej salát, takže trpím relativně tiše.

muškátová dýně je moje nemesis, nikdy jsem s ní neměl problém, ale někdy před pár lety jsem ji loupal a absolutně mi rozežrala ruce, což se pak ještě jednou opakovalo, od tý doby to buďto nechávám ženě, nebo používám rukavice. je to prej celkem častá reakce, ale připadal jsem si jako v nějakým zombie hororu:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Irritant_contact_dermatitis#Plants

obecně mám největší problém se zpracováním masa, nesnáším různý šlachy, blány, tuk, cévy, kosti, takže všechno pečlivě vykrajuju, což znamená, že z kila masa klidně čtvrtinu úplně zbytečně vyhodím. samotnýho mě to sere, protože na výsledný jídlo to má pramalej vliv a strávím tím procesem pětkrát víc času. jsem snad jedinej idiot na světě, kterej z konzervovanejch sardinek vyndavá páteře, střeva nebo ploutve.
od: iassai
pro: angelripper
25.11. 00:35
a co takova ta cerna tekutina u krevet v pateri? =)
od: iassai
pro: Mission_Failed
25.11. 00:42
tyjo nic z toho co pisete, zampiony bych nikdy neloupal.

sere me asi ze to trva tak dlouho nez uvarim maso domekka a mezitim vyhladovim :)) nebo fazole kdyz musi clovek nechat do druhyho dne, banany dozrat.. taky ze ovoce a zelenina se mi kazi vsude extremne rychle ze nemuzu kupovat po kilech
sere me kdyz se rozsype kuskus nebo pepr rozkutali vsude

jako z cinnosti pri vareni mne asi vse bavi, je to relaxace anebo vzdy najdu nejakej svuj zpusob jak neudelat bordel a zefektivnit to a to me naplni radosti :))
od: iassai
pro: Mission_Failed
25.11. 00:44
drhnuti stolu po tom, co vyrabim karamel a ukapne mi troska vsemozne =))
od: iassai
pro: Mission_Failed
25.11. 00:48
a! preci jen neco

kdyz krajim chleba a on se zacne drolit nebo trhat!! na to sem nikdy nenasel reseni a vrazdil bych!
od: iassai
pro: Mission_Failed
25.11. 01:33
a jeste jedna vec me teda fakt sere
https://www.prixing.fr/images/product_images/bdc/bdcfcfaba6717868917315e541acd386.png

tenhle typ obalu na veci, se to neda vubec nijak chytre otevrit nebo nastrihnout, aby to clovek mohl normalne sypat a pak privrit.. skoro vzdy skoncim s natrzenym obalem, kde ta potravina pada vsude mozne
od: PiTRiS
pro: Mission_Failed
25.11. 08:47
žampiony nejím, tak s tím jsem v pohodě :) takže asi uklízení... i když ani to mi nijak extra nevadí, naházet do mičky, otřít linku a čau
od: DJK
pro: Mission_Failed
25.11. 09:14
Já teda neloupu ani žampiony ani brambory, ale sere mě loupání pečený řepy. Ta svine barví úplně extrémně
od: nithril
pro: Mission_Failed
25.11. 09:31
Loupani vajicek namekko. I kdyz je propichnu/dam do ledu/whatever lifehack, tak je to vzdycky mrtka, u ktere se skorapkou sloupu spoustu bilku, a kolikrat mi i vytece zloutek. Jsem proste vemeno na tohle.
od: nithril
pro: angelripper
25.11. 09:35
Jo, a to maso teda taky. Za prve je to hrozne nechutne a nesnasim zpracovavani jakychkoliv mrtvol, za druhe nesnasim jakekoliv slachy a podobne veci v jidle, takze je to hrozna jebacka. Jednou jsem si omylem koupil nevykuchane ryby, a u toho jsem si musel davat co dvacet vterin pauzu na vydychani abych se nepoblil :D Myslim ze kdybych mel jist jen to co si ulovim, tak jsem vegan hands down .)
od: tsu
pro: iassai
25.11. 09:57
to není páteř, ale zažívací trakt krevety
od: Mission_Failed
pro: angelripper
25.11. 12:44
Jsem dneska krájel kližku na guláš a hnedle jsem si na tebe vzpomněl... <3
od: Destroyer
pro: Mission_Failed
25.11. 20:28
skrabani brambor beru jako relaxaci, to me vylozene bavi :) nesnasim krajeni cesneku
od: blackfox
pro: Destroyer
25.11. 20:43
+1, škrábání syrových brambor je v poho, ale manipulace s vařenýma bramborama a česnekem mě dost sere, všechno strašně lepí :)
od: Nightmare
pro: blackfox
26.11. 09:17
Má větší množství česneku mám malý lis
Na malé množství ho naplocho nožem nechám trochu prasknout a pak nechám špičku nože na prkénku a zbytkem čepele udělám několik seku dolů.
Popisuji to jak tatar ale jde to snadno
od: blackfox
pro: Nightmare
26.11. 09:59
to jo, ale stejně to pak musíš nabrat/utřít z nože a je to celé ulepené :)

od: Nightmare
pro: all
20.11. 18:10
Kde koupím sušený Dřišťál (barberry)?
Chci udělat tohle
https://www.recipetineats.com/persian-saffron-rice-tachin/
od: Oneiros
pro: Nightmare
20.11. 20:19
od: Nightmare
pro: Oneiros
23.11. 20:07
Dík, objednáno spolu s dalšími věcmi, dobrej shop

od: nithril
pro: all
26.10. 12:44
Mate nekdo zkusenosti a doporuceni na strojek na testoviny? Nepotrebuju elektricky, staci rucni.

od: Mission_Failed
pro: all
23.09. 19:42
Nějaký chutný recept na směs do tortily, aby to nebylo moc pikantní pro 2 a 3/4 roční dítě?
od: Machi
pro: Mission_Failed
24.09. 15:33
Quesadilla, do které k sýru dávám na pánvičce udělanou cibuli s paprikou a kukuřicí + sůl, pepř, paprika, drcený kmín (pro sebe dávám ještě cayennský pepř)

Nebo si k tomu hodíš ještě maso/tofu/něco a může to být asi i jako wrap, ale to jsem ještě nezkoušel.
od: Nightmare
pro: Mission_Failed
26.09. 23:16
Já dělám "breakfast Burrito"
Tortilla, avokádo, kuřecí kousky z trouby, rýže, paprika, hrášek,syr.
od: Nightmare
pro: Nightmare
26.09. 23:16
A přítelkyni tam dávám ještě cibuli a rajče
od: mojžo
pro: Nightmare
27.09. 06:27
Aj mne by si také mohol spraviť. Om nom nom
od: mightning
pro: Mission_Failed
27.09. 08:22
ja davam uvarenou cernou cocku (samozrejme ochucenou, cibule, sul, pepr, nejake bylinky atd)
osmahle kusy paprik (nejlip ruzne barvy)
avokado/guacamole
nadrobno nasekane rajce
a pak nejakou salsu (chili papricky, koriandr, citronova stava, treba domaci kecup, trocha majonezy nebo zakysane smetany)
od: Nightmare
pro: mojžo
27.09. 11:30
Dobrota to je :) Jednou za čas se hecnu, udělám jich třeba 12 a hodím do lednice/mrazáku.
Ohrivam pak v troubě, stačí pokapat trochou vody. Je to dobré i na cesty nebo na večeři :)
od: Mission_Failed
pro: Nightmare
23.10. 15:01
+all: děkuji za tipy. Nakonec na to došlo až dnes. Akorát ve všem bylo něco, co mi doma nežerou. Takže jsem použil krůtí maso na jemno, sušená rajčata, baby špenát, žampiony, parmezán, sůl, pepř, česnek, provensálské bylinky. To vše na olivovém oleji. Takže asi taková "zabalená pizza". :)
od: angelripper
pro: Mission_Failed
23.10. 17:00
docela často dělám tohle, cpu to do tacos a zbytky většinou dojídám s rýží. akorát teda tomatillos nahrazuju obyčejnýma rajčatama, z obvious důvodů :)

https://www.seriouseats.com/chicken-tinga-spicy-mexican-shredded-chicken-recipe
od: Nightmare
pro: Mission_Failed
23.10. 20:22
No nakonec si to udělal úplně jinak než byly tipy, ale hlavně že chutnalo.
S těmi ingrediencemi co si popsal bych k tomu hodil italian dressing a udělal to jako salát.
od: Mission_Failed
pro: angelripper
23.10. 22:04
píšu si!

Nightmare: však jsem to psal, že jsem dělal něco jiného, protože v každém receptu bylo něco co mi doma nežerou. To bych musel jet stylem Babica... ;)

od: Nightmare
pro: all
23.10. 20:26
Dneska jsem zkusil neco nakombinovat z receptu co znám a mělo to dost úspěch.

Kuřecí prsa do marinády - oliv. olej, citron, česnek, sůl, pepř, čerstvý rozmarýn. Hodit na grill, opect do hněda.

Polnicek, smíchat s nadrcenymi kesu ořechy, mungo klíčky, zakapnout olejem a citronem.

Hotová prsa na připravený Polnicek. Lehké a plne různých chuti co šli dohromady.

od: Nightmare
pro: all
19.10. 18:24
K veceri si delam salat s tunakem a zeleninou vetsinou.
Micham to v servirovaci sklenene mise,coz je na hovno,na samotne promichani je moc mala.
V salaterii v obchodaku maj takovou fakt velkou plechovou misu kde to smichaj a pak to daj do servirovaci misky. Kde to sezenu ? Vypada to jako hlinik nebo nejaky jiny tenky kov a ma to prumer tak 60cm
od: Gobbos
pro: Nightmare
19.10. 18:51
od: Gandalf
pro: Nightmare
19.10. 18:54
v makru by takový velký mísy mohli mít...
maj na začáteku celkem velkou gastro sekci, alespoň na čerňáku
od: Oneiros
pro: Nightmare
19.10. 19:53
60cm? Proboha to chceš míchat pro celou familli? :o) já mam nerezovou průměr 28cm a to má asi 8l objem. Kupovano v Orionu
od: zila
pro: Oneiros
19.10. 22:43
Třeba to míchá závěsným motorem z motorového člunu, tak aby mu to nelítalo ven.
od: PiTRiS
pro: Nightmare
19.10. 22:55
makro má...

jinak nám mamka dala nějako bambusovou z lidlu, tak je to velké a dělá se to v tom dobře. většinou ale dělám ve velké skleněné, co tu mám léta letoucí snad z tesca?
od: angelripper
pro: Nightmare
20.10. 01:53
viz ostatní, vždyť průměr 60 cm má pračka, to není úplně na domácí použití :) tyhle nerezový gastro mísy beru v makru, jsou běžně v rozměrech 12 až 32 cm, mám jich několik od každý velikosti a je to jeden z nejlepších kuchyňskejch pomocníků ever - jsou lehký a snadno stohovatelný, takže nezabíraj žádnej prostor. na větší saláty jsou potřeba vyšší nádoby, ale ty využívám fakt málokdy.
od: dew
pro: angelripper
20.10. 05:14
imho keca a chce v tom marinovat mimino
od: ATtI
pro: dew
20.10. 08:38
Tywe tak si proste jenom trochu zaprehanel, no. Pero taky nema 60cm ale jen 30, na michani salatu porad OK.
od: Nightmare
pro: angelripper
20.10. 12:03
Ok, 30cm bude stačit, dik všem za tipy
od: DJK
pro: Nightmare
20.10. 12:14
60cm prumer je moc, bude stacit 30cm polomer
od: nithril
pro: Nightmare
20.10. 12:17
That's what she said.
od: vrennatic
pro: nithril
20.10. 13:39
Jeste nejaky vtip na "tossing the salad" by to chtelo
od: Gandalf
pro: vrennatic
20.10. 14:36
uehh
od: Nightmare
pro: Gobbos
20.10. 17:16
Objednal sem to z tvyho linku.
Musím to akorát dojet vyzvednout protože platit 250 za dopravu je trochu overkill.

od: angelripper
pro: all
12.09. 12:35
jak a kde máte v kuchyni uskladněný koření? tak čtvrt roku si říkám, že bych si v něm měl udělat pořádek, protože stav dedikovanýho šuplíku je už docela tristní. klidně post pics, hlavně pokud máte nějaký geniální řešení :)
od: mightning
pro: angelripper
12.09. 12:40
mam na nej dedikovany jeden suplik ve spajzu, s tim ze takove ty klasicke ceske pytliky mam na stojaka v seriznute krabici od tycovyho mixeru, je to akorat velikost. takze tohle je vpredu a zbytek supliku je chaos vetsich pytliku s takovym tim vic exotickym korenim
od: zila
pro: angelripper
13.09. 08:48
Mám na to plastovou ikea krabici, kde to mám v default pytlíkách, ve kterých se to prodává. Plus teda nějaké věci mám bokem v kleněných kořenkách. Není to nic moc samozřejmě, ale podle mě to v domácí kuchyni asi člověk o moc víc řešit nemusí. Fakt nebudu mít pro každé obskurní koření, co použiju dvakrát za rok (a někdy ani to ne), zvlášť zasealovaný chlíveček někde. Takže vytáhnu jednu krabičku a najdu, co potřebuju.
od: ATtI
pro: angelripper
13.09. 09:32
Plus minus jako ti nade mnou, ale tchyne to ma poreseny docela dobre. Nad linkou/pracovni plochou ma hlubokou dlouhou polici (reap. skrinku bez dvirek) a vsechno koreni ma v takovych tech 4hranych (jakoze lekarnickych) korenkach s vzduchotesnyma uzaverama (budto maj brouseny hrdla, nebo nejakej schovanej silikon asi). Vzadu v te polici ma udelany jakoby schody, takze ty sklenice tam stoji tak jako na tribune na fotbale. Takze i kdyz jich je treba ke stovce (mozna tolik ne?) ve trech radach a jsou stejne velky, tak na kazdou vidis, co v ni je a pohodlne ji vyndas/vratis bez manipulace s ostatnima. Myslim ze na nekterych (nebo mozna na vsech?) jsou i nejaky popisky.
od: nithril
pro: angelripper
13.09. 09:49
https://imgur.com/a/bzK1v37

Zena ty popsane dozy obcas seradi podle abecedy, ale jelikoz varim ja, tak to po nejake dobe vzdycky vypada takhle :D v tom kosiku a v tech vetsich dozach jsou pak exoticke koreni, zasoby do tech doz, kfyz neco dojde, a ruzny bordel co jsme nekde dostali nebo odnekud privezli ale moc se to nepouziva.
od: maxa
pro: angelripper
13.09. 10:43
Jednu velkou krabici, kde mame klasicke pytliky. Takove ty casto pouzivane veci a domaci koreni pak ve sklenenych/keramickych dozach.
od: angelripper
pro: zila
13.09. 12:22
nemá ta ikea krabice zelený víčko? ty mám taky, a je to jediný použití, na který jsou dobrý :)

atti> to zní cool, akorát by mě asi znervózňovalo, že jsou ty kořenky na světle, páč některý použiju fakt sporadicky.

nithril> máme stejnej šuplík i způsob skladování, akorát bordel mi v tom naopak dělá žena :))
od: nuclear74
pro: angelripper
13.09. 13:44
njn suplik a pytliky to je klasika. driv jsem se to snazil i nejak rovnat a tridit, ale na to jsem uz davno rezignoval, kor jak to pouzivame dva. takze to tam je nahazeny v totalnim chaosu. samozrejme pak nikdy nevim, jestli neco doslo nebo ne, takze nakupuju koreni tak nejak pocitove a stane se, ze tam nektery veci jsou trikrat a kvuli nekterejm pri vareni tisickrat prehrabu suplik, abych zjistil, ze tam fakt nejsou, ikdyz bych prisahal, ze tam kurva vcera byly:D:D
od: angelripper
pro: nuclear74
21.09. 11:08
tak hlásím (dočasný) vítězství, o víkendu jsem vyházel snad půlku šuplíku, kořenky doplnil a všechno přerovnal - pomáhal mi syn, takže se to trochu protáhlo. behold!

https://imgur.com/IZkTWP2
od: zila
pro: angelripper
21.09. 11:09
Krása. Teď aby to vydrželo:)
od: angelripper
pro: zila
21.09. 11:33
jsem realista, proto mluvím o dočasným vítězství... ostatně koukám znova na tu fotku a vidím, že majoránka je vzhůru nohama, protože žena v neděli vařila bramboračku. chaotic evil v praxi :))
od: nithril
pro: angelripper
21.09. 14:47
Krasna prace, taky to tak u nas vypadalo, nez jsem se v tom zacal hrabat :))

od: nithril
pro: all
15.09. 22:28
Chilli sklizen flex! Prvni varka, cca 1/3 :)

https://imgur.com/a/TXZhUtu
od: angelripper
pro: nithril
16.09. 00:09
moc hezký! co jsou zač ty vlevo? a máš to venku nebo vevnitř? v obou případech počítej, že jestli je tohle první várka, tak toho bude ještě podstatně víc než trojnásobek :)
od: nithril
pro: angelripper
16.09. 00:29
Vlevo je cayenne, v posledni dobe mi docela zachutnaly, a cpu je skoro do vseho .) Mam to venku v zahonu, 12 rostlinek,
6 druhu po dvou kusech. Loni jsem mel jen jalapena a habanera, tak jsem tam letos zkusil vic ruznych druhu. Priste asi bude stacit trochu min no, i kdyz teda jeste v pulce leta to vypadalo, ze nic moc nebude :)
od: mightning
pro: nithril
16.09. 08:40
luxus jako svine. budes delat omacky zase predpokladam?
od: nithril
pro: mightning
16.09. 09:01
Jop. Co pujde snime za cerstva, a pak se osvedcily onacky a zavarovani do octu. Kdybys mel zajem o nejake papricky tak rad dam .)
od: Mleako
pro: nithril
16.09. 22:15
Jaký cayenne to přesně jsou? Já letos sklízel cayenne red a mám je v průměru tak poloviční oproti těm tvejm :)
od: Mleako
pro: nithril
16.09. 22:32
Tloušťku myslím, dlouhý jsou podobně. I když chybí banán pro srovnání.
od: nithril
pro: Mleako
17.09. 11:39
fuu, tak to ti nereknu, kupovali jsme sazenicky v zahradnictvi, a myslim ze to tam meli popsane jen jako kajenska paprika
od: angelripper
pro: nithril
21.09. 11:02
to mi připadá vždycky a pak z těch kytek vočesávám papričky ještě v listopadu. letos jsem nezasadil nic, což je smutný... cayenne jsou fakt univerzální (byť ty tvoje vypadaj teda dost zmutovaně:)), vždycky zasadím nějaký ultrapálivý a pak to nikdo nechce jíst. na příští sezónu doporučuju zkusit serrano, za mě nejlepší univerzální paprika :)
od: nithril
pro: angelripper
21.09. 14:46
Jo, ono cokoliv s palivosti od 50k vys v praxi nepozivatelne pro kohokoliv, kdo si nelibuje v chili (a vetsinou uz mnohem niz, i ostrejsi jalapeno byva problem). Proto jsem letos vzal jen par habanero, a jinak prave ty cayenne a jalapenos a ruzne dalsi druhy s mensi palivosti, aby mi tu lidi nefnukali :) Serrano jsem mel loni jednu kytku taky, ale prisly mi akorat jako mene objemne a mirne palivejsi jalapenos, takze jsem se na ne letos vykaslal :)

od: Vilda
pro: all
20.09. 10:08
Máte nějakou oblíbenou universální "čalamádu" :), kterou si dáváte na běžné obložené pečivo? Ja nevím třeba sladké čilli (od vietnamců), nebo karamelizovaná cibule.
Když si třeba udělam na večeri chleba se salamem a sýrem, tak co na to...
od: zila
pro: Vilda
20.09. 10:24
Snažím se dobrovolně nejíst na večeři chleba se salámem a sýrem.
od: Vilda
pro: zila
20.09. 10:36
:D jak to souvisí s dotazem?
od: zila
pro: Vilda
20.09. 10:45
No že tím pádem nemám univerzální čalamádu, neasi.
od: mightning
pro: Vilda
20.09. 10:49
viz zila. kdyz uz tak zeru chleba s hummusem, a na to si davam cinsky chili olej - neco jako tohle
https://thewoksoflife.com/how-to-make-chili-oil/

k tomu nejakou zeleninu a treba par oliv a je to super.

ale hadam ze na chleba se salamem a syrem potrebujes vis substance aby to nebylo suche, tak bych zkusil treba sambal oelek nebo toban djan kdyz si hc, nebo nejake chutney, pripadne ajvar, jestli jsi maslo
od: nithril
pro: Vilda
20.09. 11:10
Ja si obcas delam takzvany zhulenecky chleba se sunkou a syrem. Dam tam vzdycky nejakou zeleninu.. rajcata, redkvicky, avokado, nebo cokoliv je po ruce.. pak must have chilli papricky, cervena cibule nebo jarni cibulka, pazitka, petrzel, pripadne rericha nebo jakekoliv dalsi bylinky, trochu soli a pepre, zakapnout olivacem, nebo treba i tabascem. Obcas si na to jeste hodim sazene, nebo nejak jinak upravene vajicko, tofu, nebo cokoliv najdu v lednicce. Neni to uplne calamada, a neda se to zrat, protoze se ti to vsechno sype po rukach, ale je to bozi :D
od: maxa
pro: Vilda
20.09. 11:16
Univerzalni ne, ale na topinky zavarujeme domaci (rajcata, mrkev, zelene fazole, celerova nat, cibule, paprika).
od: mightning
pro: nithril
20.09. 11:21
to zni super, ale myslim ze zhuleny bych tohle vyrabel tak hodinu :D
od: nithril
pro: mightning
20.09. 11:23
Jo, je to vetsinou docela projekt no :D
od: angelripper
pro: Vilda
21.09. 11:06
uff, asi by mě nenapadlo dávat pod salám a sýr na chlebu nic jinýho než máslo :) občas vyrábím nějaký hovadiny jako nithril, oblíbená je kombinace dijonský hořcice, lučiny, vajíček natvrdo a pažitky, což se taky okamžitě rozpadne a skončí na podlaze. ale jinak nevím, v poslední době ujíždím na nakládaný cibuli, kterou cpu do úplně všeho, zatím jsem ji nenarval snad jenom na zmrzlinu. hmmm...
Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.
Vytvořeno26. prosince 2015 22:43
AutorBroER
Moderátor2/D