místnost: Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.

od: LukKe
pro: all
05.07. 21:43
takovy ordinerni dotaz - ale nejaky tip na restauraci zitra na veceri v centru (+kuchyne/jidlo)?
nemusi to byt nic fancy nebo tak, ani zadnej specifickej pozadavek neni.. jen chceme zajit na veceri a zkusit neco novyho, nez co me klasicky napada.. a nez bych neco nahodne googlil, tak se zeptam :)
od: Gandalf
pro: LukKe
05.07. 22:14
zajděte do taiko na ramen
od: angelripper
pro: Gandalf
06.07. 01:46
takže dobrý? mám to kousek, jezdím neustále kolem, už několik lidí mi to nadšeně doporučovalo a furt jsem se tam nedokopal...:)
od: LukKe
pro: Gandalf
06.07. 04:06
to vubec neni spatnej tip.. jen teda zrovna na cikanskej zizkov mame fakt shitovy mhd spojeni :))

od: angelripper
pro: all
06.07. 01:55
sorryjako, ale nemůžu si pomoct - tyhle videa mě už několik měsíců pravidelně dělaj společnost před spaním a každý z nich obsahuje minimálně jeden absolutně *mind blown* moment. nikdo mě nenaučil víc o vaření, než tenhle člověk... a furt mě nepřestává překvapovat. vřele doporučuju <3

https://www.youtube.com/c/JKenjiLopezAlt/videos
od: Oneiros
pro: angelripper
06.07. 02:33
zajimavy. uz vim, co budu zitra varit :o)
od: vrennatic
pro: angelripper
06.07. 02:39
Tenhle kanal je rozhodne dobry, nedavno jsem na nej narazil a budu ho dale projizdet. Nekdy mi ta videa prijdou prilis dlouha, ale to je asi subjektivni problem (idealni format videoreceptu mi pripada ~10 minut, ne dvojnasobek) - takze jsem zatim videl spis rychlovky, co si borec pripravuje (asi?) po navratu z hospody pred spanim, ale i to bylo inspirativni :).
od: angelripper
pro: Oneiros
06.07. 03:06
yay, a co sis vybral? :)

vrennatic> no je to daný tím, že 95% těch receptů je v reálným čase... pokud tam je nějakej střih, tak většinou proto, že se čeká šest hodin na vykynutí těsta nebo tak něco :) já právě tenhle formát oceňuju úplně nejvíc, protože ukazuje ty nuance, který jinde nevidíš - třeba jak si rozdělit práci a efektivně multitaskovat, případně improvizovat, což je můj největší problém. a taky to dává dost prostoru na rozbor chemickejch zákonitostí a nezbytnou dávku dad jokes :)) to množství sice "podružnejch", ale ve výsledku naprosto zásadních informací mě neustále nepřestává fascinovat.

jo a starší videa (ze začátku karantény) byly spíš takový nesmělý první krůčky, u novějších je posun hodně znát na připravenosti i produkčních hodnotách... samozřejmě je to ale furt chlapík s gopro na hlavě :)

od: vrennatic
pro: all
02.07. 16:09
Nemate nekdo zkusenosti s nejakymi nahrazkami vyvaru? Nemyslim proboha zadny masox, to mi nesmi do kuchyne, ale zaroven nemam moznost si vetsi mnozstvi vyvaru udelat dopredu a zamrazit. Varim tak vetsinou z vody, pokud si to nenaplanuju treba na vikend, coz mi vetsinou u vysledku nevadi, ovsem jsou jidla, ktera by pouziti vyvaru rozhodne vylepsilo, ze.
Mam na mysli treba neco takoveho: https://www.bujonka.cz/bujonky/
od: enc1ave
pro: vrennatic
02.07. 17:43
Vypadá to dobře. Ovšem 82Kč za malou skleničku? Tak to fakt ne :)
od: ATtI
pro: vrennatic
02.07. 18:03
abych parafrázoval dnešní mláděž:
vrennatic
Nemyslim proboha zadny masox



also vrennatic
posts masox
od: PiTRiS
pro: enc1ave
02.07. 18:03
pokud chceš masovej, tak i dvakrát tolik :))
mě někdo říkal, že nejsou špatné ty od knoru, nějak dobrý bujon nebo jak se to jmenuje... i cena je rozumná, ale jaké to reálně je netuším :)
od: Shot
pro: vrennatic
02.07. 18:12
od: ATtI
pro: vrennatic
02.07. 18:13
srsly, to co postuješ je úplně stejný bujón jako masox, akorát víc fancy :)
abych teda jen nekecal nesmysly, používáme tohle doma, když zrovna není normální poruce:
https://www.rohlik.cz/727177-knorr-bohaty-bujon-zeleninovy-3l-6x28g
od: zila
pro: vrennatic
02.07. 18:57
Ježiš překousni svoji panickou hrůzu z masoxu, když se ti nechce dělat vývar do zásoby. Já když dělám třeba rajčatovou omáčku a potřebuju k tomu čtvrt litru vývaru, tak si ho taky udělám z "masoxu" a je už jedno, jak se to zrovna jmenuje a od které firmy je. Je to všechno beztak ten samý shit, akorát jinak zabalený a vymarketingovaný. Fakt bych si nedělal iluze. Polívku bych z toho nedělal, ale na tyhle účely to celkem stačí. Lepší než voda.
od: Martianno
pro: vrennatic
02.07. 19:04
to jste mi těma dochucovadlama připoměli můj oblíbený idiotský produkt, který vymyslel jeden muj známý:

https://www.dochmelka.cz/#produkty

V podstatě jde o to, že když si někde dáš pivo, co ti nechutná, kápneš do něj "chmelovou forsáž" Dochmelka a hned je z toho prvotřídní pivo!
od: Oneiros
pro: vrennatic
02.07. 19:19
presne tenhle jsem parkrat koupil, zeleninovy a drubezi. jako jsou dobry, to vetsi baleni mi vydrzi docela dost dlouho. cenove to vychazi v podstate stejne jako ten bujon od knorru
od: vrennatic
pro: ATtI
03.07. 01:10
Diky za reakce, dovolte, abych to vzal poporade:
ATti & zila: Mozna se bavime o podobnem technologickem principu, ale masox (coz jsem pouzil jako terminus technicus pro levne kostkove bujony, ne konkretni znacku), je fakt sracka. U zeleninoveho to mozna nebude poznat tolik, ale pokud mi nekdo bude tvrdit, ze hovezi bujon, ktery obsahuje 0,7% masa je skoro to same, jako produkt, ktery obsahuje 48% masa, tak mu to nebudu verit :). O obsahu dalsich surovin jako je zelenina a pomeru soli a glutamatu nemluve. Navic to neni tak, ze bych se bujonu "stitil", u nas doma se z nej varilo leta. Sam jsem vypozoroval, ze kureci bujon sice snesu, ale trochu kazi chut a barvu a hovezi je vylozene nechutny a smrdi mi. Voda je pro me v takovem pripade fakt lepsi. Dekuju ale za tip na tu produktovou radu od Knorru, to je presne to, co clovek koupi i v supermarketu a muze to stacit. Nejaky do zasoby zkusim.
Shot> Na tohle jsem taky narazil, ale neni to pro me dobra varianta, protoze se to jednak neprodava v miste meho bydliste a jednak to stale zabira dost mista na skladovani. Mam holt malou lednici s malym mrazakem :). Navic je to oproti ostatnim variantam na prepocet porci suverenne nejdrazsi. Ale dekuju!
Martianno> U projizdeni webu jsem se docela pobavil, gratuluju znamemu, pokud si dokaze vydelat na takove kokotine, ale fakt si nedokazu predstavit, ze bych neco takoveho nekdy pouzil. Spis nez elixir pivnich gurmanu mi to pripomene Polaky pijci pivo se sirupem.
Oneiros> Diky za zkusenosti, u nas v mestecku Bujonku prave v jednom obchudku prodavaji, cili jsi mi dal asi finalni impuls ke koupi. Vezmu jednu na zkousku a uvidim, kdyz se prepocita cena na litr, tak mi to taky neprijde nikterak zavratne.
od: angelripper
pro: vrennatic
03.07. 08:51
všechny ty kostkový bujony jsou děs, chutná to jako sůl s rozdrceným kartonem. s příchodem těch gelovejch bujonů (cca před deseti lety) se situace zlepšila a mám vždycky v ledničce balení právě těch od knorru, který mi připadají z těch běžně dostupnejch nejlepší (třeba to samý od vitany je mnohem horší). nicméně je to spíš nouzovka, kterou můžu vždycky použít, když nemám nic lepšího po ruce - ale dělat z toho vyloženě polívku fakt nechceš :) připadá mi, že i u těch sebelepších bujonů není problém chuť, ale spíš taková divná "písková" aftertaste, který se člověk nezbaví ještě půl hodiny po dojedení. chvilku jsem kupoval hodně redukovanej bujon od marks&spencer, což bylo hodně podobný tomu, co linkuješ v prvním postu, ale ještě o něco dražší, přičemž ten problém tam byl taky.

jinak v podstatě vždycky platí, že kupovaný vývary/bujony jsou nejlepší kuřecí a nejhorší hovězí, který nemá cenu vůbec kupovat. zeleninový jsou někde mezi, ale nevím, proč bych je používal, pokud teda nevařím pro vegetariány :)

takže k věci - jak malej máš mrazák? :))
od: mightning
pro: vrennatic
03.07. 09:40
rozhodne to neni jedno, ty kostkovy bujony dokazou jidlo naprosto spolehlive zkurvit.

jinak ja jsem si zvykl zeleninovej vyvar delat vzdycky kdyz ho potrebuju, proste dojdu dom, okrajim tech par veci a necham to varit, zatimco si pripravim veci na to samotne vareni vedle. i kdyz se to vari treba jenom dvacet minut tak ta chut uz tam je
od: bigfutus
pro: vrennatic
03.07. 21:38
Marco Pierre White tiez pouziva Knorr bujon, tak mozes aj ty. Aj ked tebe Knorr na ucet par nul neposle :D
od: pete
pro: vrennatic
04.07. 22:42
Kupuj vývvar z rohlíku a pohoda.
https://www.rohlik.cz/1292045-konecne-vyvar-kureci
od: vrennatic
pro: pete
05.07. 01:21
Ja bydlim v Mordoru, tady se nejake Rohliky a Damejidlo atp. vubec nechytaji 🙂.
od: angelripper
pro: vrennatic
06.07. 01:52
konečně vývar je fajn a dá se koupit na docela dost místech (teď jsem ho třeba viděl v kauflandu), ale není moc koncentrovanej a používat ho furt, tak se nedoplatím... ale dá se na něj spolehnout :) nicméně to myslím vážně, záleží samozřejmě na kontextu, ale slušnou zásobu vývaru dokážeš vytvořit fakt levně, rychle a jednoduše i doma a s pidimrazákem.
od: vrennatic
pro: angelripper
06.07. 02:30
Ja vim, ze to myslis dobre, ale mrazak proste mivam plny a debatu o tom, co se kam vejde nebo nevejde, i kdyz by se to nakonec mozna veslo, nechme do scenaru pornofilmu :). Odpovedi jsem v threadu nasel uspokojive. Konecnevyvar bych nekdy mozna vzal, prave proto, ze nekdy jidlo na dalsi den delam prave na zaklade nakupu v osm vecer, ale u nas jsem ho nevidel. Zkusim Bujonku i Knorr do zasoby.
od: angelripper
pro: vrennatic
06.07. 02:57
však proto se ptám, páč kontext = všechno. byť samozřejmě lze efektivně svařit tři litry vývaru do deseti ledovejch kostek o celkový velikosti jednoho balení ruský zmrzliny, který ti následně vystačí na deset jídel, ale bezpochyby to nemusí dávat vždycky smysl. každopádně jako náhrada vody ale knorr i konečně vývar (pokud teda nemluvíme o nadpoloviční části celkovýho objemu) fungujou za mě asi nejlíp.

jinak se o to zajímám asi i z důvodu, že s místem v mrazáku bojuju v poslední době taky často... ještě pár let nazpátek jsem v něm měl tak maximálně pytel ledu a flašku vodky, a když se výjimečně poštěstilo, tak zmrzlinu, špenát a hrášek :)

od: Gandalf
pro: all
04.07. 23:36
PSA Amano asi neustálo nebo jen velmi těžko ustává efekty covidu a zrušili jejich (fantastickej) koncept degustačních menších porcí a jídel, který byly z 0% vata a ze 100% zajímavý chutě. Už z toho je naprosto standardní generická italská jako jakákoliv jiná další la bottega.
Škoda. Prej "neví jestli a kdy" se zase vrátí k původnímu konceptu. Je fakt, že za tu dobu, co tam chodim jsem to neviděl víc jak z 25% zaplněný a když jsem tam byl v pátek večer, tak jsme tam seděli sami..

od: vrennatic
pro: all
21.05. 18:19
Prave jsem videl na jednom jidelnim listku pizzu s oznacenim "Valasska" ve slozeni:

smetanový základ, šunka, slanina, klobása, pečené vepřové žebro, zelí, sýr, hořčice

...

Coz me privedlo ke dvema otazkam - jaky nejvetsi bizar jste na pizze kdy videli vy? A proc, sakra, nekdo vubec vymysli takove zhuverilosti, ale normalni pepperoni pizzu aby u nej clovek pohledal a na quattro formaggi cpe nivu a uzeny syr?
od: DJK
pro: vrennatic
21.05. 18:22
ananas
od: renus
pro: vrennatic
21.05. 18:31
ananas
od: angelripper
pro: vrennatic
21.05. 18:32
asi dvakrát jsem byl v práci při výběru oběda zlomen a objednal si pizzu odtud...

https://praha-pepikova-pizza.cz/produkty?kat=1

už nevím kde to bylo, ale při stejný příležitosti jsem viděl svíčkovou pizzu a tuším knedlo-vepřo-zelo.
od: angelripper
pro: vrennatic
21.05. 18:33
(a ananas)
od: Oneiros
pro: vrennatic
21.05. 18:37
turbo pizza zejo :o))
od: vrennatic
pro: angelripper
21.05. 19:06
Radeji budu jist rok pizzu s ananasem, nez bych si dal jednu se zelim. A teda na tom samem jidelnim listku byla pizza se sunkou, syrem a broskvi, coz imho ananas taky strka do kapsy levou zadni :).
od: Jay Zak
pro: vrennatic
21.05. 19:12
kua kdo by dával na pizzu něco s kostí. to jsem netušil, že může existovat něco třikrát horšího než ananas
od: BroER
pro: vrennatic
21.05. 20:05
od: ElessaR
pro: vrennatic
21.05. 20:13
U nějaké pizzerie v Ostravě jsem viděl pizzu ve stylu:
Smetanový základ, ananas, lentilky + něco k tomu, to už si nepamatuju..
od: nithril
pro: vrennatic
21.05. 21:32
Ananas je kokotina, ale jinak jakakoliv pizza od ostravskeho Chachara je proste bizar presne tohohle typu, co popisujes.

https://porubajih-chachar.cz/produkty/?kat=1
od: angelripper
pro: nithril
21.05. 21:35
chachar = pepík, jo? ach bože :))
od: nithril
pro: angelripper
21.05. 21:39
Jojo, zacal v Ostrave jako chachar, a pak, z nejakeho pro me zahadneho duvodu, se mu asi tak darilo, ze zacal expandovat do dalsich kraju jako pepik.. to jako lidi fakt tohle zerou?
od: Oneiros
pro: nithril
21.05. 22:16
zerou. taky jsem si parkrat objednaval do prace (nejaky aspon trochu normalni ovsem), kdysi to tady byla jedina pizzerie s rozvozem az do vecera
od: vrennatic
pro: nithril
21.05. 22:36
Teda jako Chachar/Pepik tam ma dobre slataniny, ale porad mi tam "chybi" suroviny jako bramborove platky, fazole, pomazankove maslo ci kaviar, ktere se vyskytuji treba napric timhle retezcem pusobicim v Olomouckem kraji 🙂

https://www.pizzarozvozjvs.cz/
od: nithril
pro: vrennatic
21.05. 22:38
haha, to je pecka jak tam maji na te pizze vzdycky tu slaninu vyskladanou vedle sebe na te pizze :))
od: BroER
pro: vrennatic
21.05. 23:04
:O
od: PiTRiS
pro: vrennatic
21.05. 23:27
říkejte si co chcete, nenazývejte to pizzou, ale po dobré kalbě bych si tohle asi dal s radostí... :D
od: dew
pro: vrennatic
21.05. 23:40
nejak se mi z toho menu zamzily oci a mel jsem dojem, ze pizza red scorpion (s nejpalivejsimi paprickami na svete!!!) ma slaninove platky vyskladane do hakoveho krize...
od: BroER
pro: dew
21.05. 23:45
Ano, je to slaninová svastika.
od: vrennatic
pro: dew
21.05. 23:48
To je tzv. Henleinova metoda pro sudetske zakazniky, jine pizzy (viz nithriluv postreh) maji platky slaniny uhledne naskladane vedle sebe 🙂.
od: Nightmare
pro: vrennatic
22.05. 15:38
ty kraso
Gucinna
smetana, pomazánkové máslo, tvarůžky, kukuřice, vejce, sýr (1, 3, 7)
od: Alibaba
pro: vrennatic
25.05. 10:00
Za mě pizza Americana, v jinak docela dobré reštice/pivnici v Brně. Pičo pizza a na ní jsou ještě hranolky, to jsem si musel dát, když jsem to viděl.
od: Mleako
pro: vrennatic
25.05. 11:04
Pizza Rustica z brněnské Vivy - mozzarella, brambory, česnek, majoránka, uzený špek. Rozebranej bramborák na pizza těstu s mozzarellou.
od: guy.freeman
pro: vrennatic
28.05. 12:33
Ve wannabe pizza ristorante na prizemi nasich kanclu jednou meli na obed pizzu, na ktery byly hranolky. Ale jak tak koukam na Alibabovu odpoved, asi to nebude az tak neobvykly. Nicmene bizar je to slusnej.
od: Dark
pro: vrennatic
29.05. 16:29
Já jsem obecně dost prase, takže ananas mi na pizze nevadí, stejně tak jsem si několikrát objednával z pepíkovy pizzy a dalších (pizza4you taky mívala dobře jeblý recepty a i teď tam vidim i třeba pizzu s brusinkama) všechny možný příšernosti jako uzený koleno se zelím, hořčicová pizza ("Mustardi"), BBQ Pizza a tak... Ono když člověk dělá roky noční, tak ho po čase popadne chuť experimentovat. Nemůžu říct, že by nějaká z těhle divnejch pizz byla nějak nechutná. Jenom si pamatuju, že ta vepřo-zelo pizza se trošku roztejkala, protože to zelí pouštělo dost vody, takže jsem si po jednom plátku dal na pár hodin pauzu, aby pořádne ztvrdla/vyschla a všechno bylo ok.

Doufam, že se vás aspoň 5 po tomhle postu poblilo ;)
od: mightning
pro: vrennatic
29.05. 16:51
pri pristi zacpe si vzpomenu na tenhle thread. nebo az budu potrebovat vyvolat zvraceni. muj nejhorsi zazitek s pizzou je obycejna havaj, jediny problem byl ze to byla prvni pizza, kterou jsem v zivote mel. u nas to nejak nebylo, nekdy kolem roku 2000 jsem sel v praze do nejake pizzerky s tetou a brachancem, kde oni objednali tohle. bohuzel jsem si to nespojil jenom s tim ananasem bo jsem nemel nic na porovnani, takze jsem si nasledujicich nekolik let myslel, ze nesnasim pizzu, a zacal jsem ji zrat snad az nekdy na vejsce
od: iassai
pro: mightning
30.05. 02:59
havaj je super.. stejne tak kure s broskvi mam rad :))

imho jako ruzny mixy knedlo zelo vepro nebo pizza s nutellou jsou prasarny protoze je to prekombinovana chut bez napadu, jidlo by melo byt jednoduchy, vsechno co v nem je by melo davat smysl, bejt dobre pripraveny a nebejt tam zbytecne.

ale nevidim problem v tom udelat netradicni malou zmenu ve zvyklostech pripravy nejakyho jidla.

ale pravda, ze kdybych jedl jako prvni pizzu v zivote s ananasem tak bych i mozna taky tukal na celo proc davaj kompot na chleba.;)
od: dew
pro: angelripper
30.05. 18:18
A doprdele. Tady v mb krachla před pár měsíci sídlištní pizzerka, teď nový majitel dokončil rekonstrukci a otevřel. Takže bydlím na dohled "parťákovy pizzy" s klenoty jako "kosmonoská" a "jičínská". Já si tam chodil pro takeout při home office, ale tohle je drsné. Navíc jsou dražší než pizzerka v centru Prahy. :))
od: vrennatic
pro: dew
30.05. 18:31
Dat marketing, vyrabet napric celou republikou stejne slataniny, ale davat jim regionalni nazvy, to bych vyucoval :)). Je to jako kdyby se Becherovka jmenovala v Praze "Stara Prezidentska", v Brne "Jostuv liker" a v Ostrave "Stajgruv lomcovak".

Pepik = Chachar = Partak
Vysocanska = Westiho sen = Laurinova
Modrany City = Bohumin City = Radouc City
Tamara = Piskove doly = Komsonoska
Kulatak = Matej = Jicinska
mind = blown
od: dew
pro: vrennatic
30.05. 18:51
"partak" je brand pro severni cechy. tady je liberecke nazvoslovi: https://liberec-partakova-pizza.cz/produkty/?kat=1

nemuzu se dockat, az prorostou na mostecko
od: Fox.cz
pro: vrennatic
09.06. 05:28
Kdyz jsem studoval na Slovensku, to byly nekdy kombinace. Klobasa, ovci syry, cibule, kukurice atp.

Ale to nic nemelo na to, kdyz skoro porad ve skolni jidelne davali ryzi a hranolky k tak 80% jidel. Jako wtf, nepochopim...
od: Martianno
pro: vrennatic
29.06. 12:09
Nejhorsi pizzu zivota jsem mel kupodivu v nejake turisticke pasti v Benatkach. Strucne: zkazene morske plody na rozmrazene pizze..
od: Jay Zak
pro: Martianno
30.06. 22:04
bliju jen když to říkáš, dpč
od: Oneiros
pro: vrennatic
30.06. 22:40
dneska jsem si objednal hawai pizzu. nice
od: BroER
pro: Oneiros
01.07. 12:21
od: Oneiros
pro: BroER
01.07. 13:55
dal jsem si extra ananas

od: LukKe
pro: all
14.04. 00:22
od: Oneiros
pro: LukKe
14.04. 02:02
jo cetl jsem clanek na seznamu. je to skoda no, zrovna kuchyn me bavila, byl tam mimo dobreho jidla peknej vyhled a slusny pivo
od: Neod
pro: LukKe
15.04. 09:52
jj. kuchyn jsem mel rad.
od: angelripper
pro: LukKe
15.04. 10:15
podle mě nic překvapivýho, no... ale smutný to je rozhodně, stejně tak to, že jsem tam nikdy nebyl, i když jsem děsně chtěl, chmm. trochu se obávám, kolik dalších podniků to ještě položí.
od: PiTRiS
pro: angelripper
15.04. 10:35
hodně... těch podniků, co se táhly na vlně konjunktury bez přemýšlení nad tím, že by měla přijít nějaká krize (natož taková) bude dost :/ hlavně v menších městech, vesnicích...
od: LukKe
pro: angelripper
15.04. 12:39
mne se libi, ze se tam neboji pojmenovat nektery ty problemy, treba ten hipstersky "ja urcuju, co ti bude chutnat" trend, ktery se prave podle me dokazal prosadit diky ty vlne konjuktury, jak kupodivu pise pitris, a ktery mi nekde prisel uz taky moc snobskej a zahledenej do sebe.. pomijim samozrejme ten statni bullshit, coz verim, ze je za trest :)
od: vrennatic
pro: angelripper
15.04. 12:46
No pro restaurace a hospody bude trimesicni vypadek trzeb samozrejme totalni holokaust, o tom asi neni pochyb. Vyhodu bude mit ten, kdo je ve svem a neplati zadny krvavy najem. A samozrejme ze mi kazdeho zavreneho podniku bude lito, krome toho, co se tu probiral snad nekdy v loni a nabizeli tam nejaky rohlik s maslem a marmeladou jako tradicni ceskou snidani od poctive ohodnocenych regionalnich ekovyrobcu za tri kila, vlastne viz lukke :).
od: PiTRiS
pro: vrennatic
15.04. 13:05
bude, na druhou stranu, podobně jako u živnostníků co jedou jen samy na sebe, k tomu přidám ty, co brečeli že zavírají/bankrotují už kvůli 14 dnům, protože mají naprosto nulové rezervy. Jakože fakt asi nepochopím nemít rezervu (nebo nějakou contigency, typu dostatečně vysoký kontokorent) minimálně na měsíc dva... vždyť na takovou dobu ti to může zavřít i hygiena kvůli nějaké kravině...

každopádně líbí se mi, jak se spousta podniků dokázala přizpůsobit. Jak najedou na výdejová okna, rozvozy, atd. Je mi jasné, že běžnému provozu se to nevyrovná ani z 1/10, ale zaplatit aspoň nájmy a pár mezd by to mohlo...
od: Gandalf
pro: LukKe
15.04. 13:13
sakra, tak to je škoda, taky jsem tam nestihl zajít...
Zajímavá ta poznámka "mne se libi, ze se tam neboji pojmenovat nektery ty problemy, treba ten hipstersky "ja urcuju, co ti bude chutnat" trend"
- mně se zdá, že pokud chci dělat zajímavou restauraci s konceptem, tak takovej přístup je skoro stěžejní, ne? Standardních restaurací, který mají basic pokrmy, co chutnají všem (ať už řízek/svíčková/plzeň nebo carpaccio/aglio olio/creme brulee) jsou všude mraky, ale já třeba se často, ne vždy, snažím vyhledávat něco, co se trochu vymyká. Samozřejmě, že takový niche hospody jsou ve větším riziku, ale nevidim s tim přístupem něco špatně
od: DJK
pro: LukKe
15.04. 13:22
viz gandalf, polozilo je, ze si nestihli vytvorit polstar a s dovozem to nemuze fungovat

koncept hodne lidi naopak prilakalo a to ze tam nemaj colu fakt rozdil neudela, na takovy lidi je to moc draha restaurace
od: DJK
pro: LukKe
15.04. 13:22
ale vlastne o tom vim uplny hovno, takze mozna se fakt zazobanci naserou kdyz nedostanou lehkou colu, cert vi
od: renus
pro: DJK
15.04. 13:29
prcat gastro snoby...ty co to provozují i ty co to žerou
od: LukKe
pro: Gandalf
15.04. 14:14
mno, to nechapej spatne.. nemam nic proti rozumnejm/zaimavejm konceptum, abys vsude nezral jen gulas.. ale vsak i on to identifikoval jako jednu rizikovou oblast.. a zjevne doba, kdy si muzes dovolit nedelat nejake kompromisy, je proste nadstandard..

djk> a neni to jen o malinovce, ale treba prave ochote se pruzneji prizpusobovat poptavce.. ale samozrejme - krom faktu, ze byla nova, je to urcite i o pristupu NGP, no.. celkove spatna kombinace.. jen rikam, ze mi prislo celkem fajn, ze i "insider" z konceptu se nebal trochu introspektivne strefit do vlastni rady..
od: DJK
pro: LukKe
15.04. 14:29
ono je asi dost tezky od konceptu koukani pod poklicku prejit k rozvozum... coz je jedina poptavka ted, prakticky zavodni kuchyne
od: angelripper
pro: vrennatic
15.04. 14:42
to myslíš esku, která taky spadá pod ambiente a má podle mě dost podobnou klientelu jako kuchyň :)) možná s lehkou převahou hipsterů nad turistama.

lukke> no nevím, trochu souhlasím s gandalfem, to, že nenabízeli espresso a colu není kámen úrazu - přesně jak tam píše "známá se divila, že u nás nedostane xyz", to je podle mě cesta do hrobu a pro mě úplný vvtf :) přitom když si odečtu ten koncept "vhledu do kuchyně", tak tam podle mě žádnou objevnou gastronomii nenabízeli (což je dobře). spíš mi to připadá jako hledání dalších důvodů, proč to nemohlo fungovat, přičemž podle mě jako důvod bohatě stačí kombinace pronajímatele a nulový finanční rezervy... nicméně když si zkusím zodpovědět, proč jsem v kuchyni nikdy nebyl (a to samý mi říkala spousta lidí), tak trochu problém vidím v tom "navrácení hradu pražanům"... nevím jak vy, ale pokud v okolí nepracujete, tak většina pražanů procházela těmahle končinama tak pětkrát do roka i před nástupem zemana na trůn, natožpak teď :)
od: Scott
pro: angelripper
15.04. 15:12
Byl jsem tam dvakrat, bylo to super. Ale ten zazitek udelala hlavne atmosfera, koncept, vyber u plotny, vyhled. Jidlo bylo dobre, ale nic o cem bych psal domu. Ja si treba objednal rizek, ale vzhledove jsem nic podobneho nemel. Zadne sloni ucho. Proste poradny flak masa, mozna 3cm tlusty. Vzhledove vsechno top. Ale chut? Jako dobre, ale za 250 za rizek trosku malo.

Eskas je teda mega hip, ale tam to aspon chutnalo zvlastne, tak zvlastne a jinak ze jsem mel nutkani zkusit neco dalsiho, fermentovane kroupy s jehlicim atd. V Kuchyni to vsechno okolo bylo lepsi nez samotna chut jidla. Cola byla nejmensi problem
od: fanatic
pro: angelripper
15.04. 15:41
hlavne 2m od Kuchyne je Starbucks, takze na kaficka se tam nechodilo
od: blackfox
pro: angelripper
15.04. 15:58
nevím na koho reagovat, spíš jen taková obecná poznámka, která mě k tomuhle taky napadla po tom, co jsem is přečetl článek a thread. ono si myslím (pitris mode on), že to bude dost často tak, že tyhle "konceptuální" podniky založili spíš nadšenci do gastronomie než dobří podnikatelé :)
od: Gandalf
pro: LukKe
15.04. 16:05
Hmm, já to právě neberu úplně jako cennou introspektivu, spíš jen zajímavá úvaha, naopak budu rád, kdž víc lidí přijde s neotřelejma konceptama pro restaurace. Je to pro mě spíš hledání zástupnejch důvodů, proč nám krachnula velká investice. V realitě to prostě bylo: neměli jsme rezervy, platíme obří nájem a hlavně, přišla neočekávaná situace a navazující krize, která ve světě nemá obdoby a my na to nebyli připravený. Stejně jako všichni ostatní. Shit happens prostě, škoda.. Koukám, že ripper napsal úplně to identický jako já teď, no.
od: Gandalf
pro: blackfox
15.04. 16:06
also true, ale zrovna v případe ambiente group myslim, že to vedou lidi, co maj business mozky.. i když teda v článku zmiňuje, že očekávali daleko větší průměrný tržby na člověka..by mě zajímalo proč a na základě čeho.
od: LukKe
pro: Gandalf
15.04. 17:10
+ ripper> tak mozna jen trochu obsirne se snazim vysvetlit to, co tu shrnul blackfox, no.. :) vsak presne jak rikas pak v tom druhym prispevku.. odkud jak teda brali ty nadhodnoceny uvahy o trzbach.. proc z 3letyho planu najednou byl 5lety? proste koncept+dreams > business, no :)

vsichni maj problemy, ale tak to ani nebyla tolik ta pointa, proc jsem to psal.. ty fakticky duvody jsou samozrejme jasny, mne se jen libilo, ze to nebylo "bwaaaa.. najem... bwaaa.. korona", ale i celkem fakticky veci k businessu..
od: ATtI
pro: PiTRiS
15.04. 19:21
nooo, já jsem v gastru (haha víme :)) spoustu let pracoval a mám i dost kamarádů/známých kteří různé a různě úspěšné podniky mají/měli/rozjížděli/zavírali atd..
do hlubší analýzy se tu ani nebudu pouštět, jen podotknu, že spousta podniků jede hranu tak říkajíc neustále. Z ruky do huby, hlavu tak tak nad vodou. Důvodů proč se do mrtva dřít na takovým podniku bývá spousta všemožných a racionálně se kolikrát vysvětlit nedají, ale tak to je.
Rezervy nejsou protože, jak je i v tom rozhovoru, plán máš, že zisk budeš generovat za XY let.
A contingency plan bez rezerv znamená, že zainvestuješ nebo si půjčíš ještě víc, prohloubíš tu díru ve který už jsi, protáhneš si období červených čísel ze 3 na 5 let apod. Nebo už sis půjčil max a víc nikde nedostaneš, pokud neprodáš auto, nebo si nepůjčíš nějakou lichvou.
Spousta lidí si tohle vyhodnotí hned jak jsou trochu rozumný informace o budoucím vývoji situace a proto ty bankroty po 14 dnech. Být v minusu milion je pořád lepší než být v minusu dva, obrazně řečeno.
od: Ludva
pro: Scott
15.04. 21:54
3 cm řízek je špatně, musí se to vyklepat.
od: PiTRiS
pro: ATtI
15.04. 22:23
jasně, když zavřeš z důvodu, že víš že se z toho nevytáhneš ani za x let, tak to beru jako rozumné... ale prostě nepochopím jet nějaké podnikání, kdy jedu na krev - tj nemám žádnou rezervu, ani možnost nějaké rozumné půjčky. to je pro mě nepochopitelné. viz třeba věčně zmiňované kadeřnice... kurnik, tam jsou náklady minimální a mám prakticky jistotu, že jakmile otevřou, tak tam budu mít frontu jakou člověk neviděl. a pokud to dělám tak, že opravdu jedu z ruky do huby, nebylo by lepší se nechat zaměstnat?
jako stavět svůj život na tom, že všechno bude růžové... já nevím, ale přijde mi to postavené na hlavu, zvlášť v tomhle státě, kde už se opakovaně ukázalo, že ti bude max házet klacky pod nohy :/
od: Scott
pro: PiTRiS
16.04. 17:04
Náklady kadeřnice jsou minimální? Jsi si jistý? A dobře se zamysli, moje teta je kadeřnice
od: DJK
pro: Scott
16.04. 17:15
nemohla by me ostrihat? ja uz jedu na Feriho
od: PiTRiS
pro: Scott
16.04. 17:17
v porovnání s hospodou? téměř určitě... z toho co musíš platit každej měsíc mě napadá asi jen nájem, voda, elektrika. Předpokládám, že gel na vlasy se ti nezkazí a nůžky nezreznou, když je nepoužíváš. Jako určitě to nejsou drobné, ale zároveň by to neměl být likvidační náklad, když tam měsíc nejsi
od: Scott
pro: PiTRiS
16.04. 17:25
Ok, jsi pica která vi hovno a timhle postem jsi to jen potvrdil. To je moje odpověď, protože kdybych ti tu začal tvoje nesmysly vyvracet FAKTAMA, tak by to stejně k ničemu nevedlo, a na to fakt nemám čas ani nervy
od: dew
pro: Scott
16.04. 17:39
bud rad, ze nenavrhnul, at tema nuzkama zatim striha treba vino
od: Oneiros
pro: PiTRiS
16.04. 17:55
Hlavně že si pamatuj, jak se tu půlka lidí ofrnovala nad stříháním za 200. Když si tohle mysli spousta lidí, tak si pak určitě vydělá majlant...
od: PiTRiS
pro: Scott
16.04. 18:03
tak proč mě nevyvedeš z omylu a nenapíšeš co víc? rád se poučím, inteligente ;)

oneiros: tak to bylo... 10 let zpátky? :) za pánskej co trvá 15 minut to je dneska asi nejnižší cena co (minimálně v praze) seženeš mno... zas na druhou stranu tam pak máš ženské co si nechají udělat barvu a nevím co všechno a nechají tam trojku np...
od: Gandalf
pro: Scott
16.04. 18:04
taky se rád nechám poučit
od: Oneiros
pro: PiTRiS
16.04. 18:12
to je tak dva tri roky. jo jsou zensky, ktrea tam necha trojku, ale taky to trva treba dve hodiny a spoustu veci k tomu
od: Scott
pro: PiTRiS
16.04. 18:13
Nasrat, Gandalf to bude mít v osobce, s tebou se tu dohadovat nebudu, nenechám se zase zatáhnout do hádky s tebou, ta nikam nevede
od: PiTRiS
pro: Oneiros
16.04. 18:15
tj, ale půlku času ti sedí v takovém tom nesmyslu kdy se můžeš věnovat někomu dalšímu, když na to přijde...

scott: lol :D :D ty seš kretén a to ti říkám já :) takže buď argumenty nula nebo budeš počítat kolik stojí štěteček a že na něj má úvěr co musí splácet? :D

gandalf: můžeš prosím přeposlat, ať se také pobavím, když pán tady je urážlivý? děkuji
od: Scott
pro: PiTRiS
16.04. 18:37
urazlivka.....kde si vzal ze jsem urazeny. jen nejsem urazeny, jen nemam naladu tu psat elaborat na zaklade zkusenosti od nekoho, kdo dela 30 let v oboru jen aby ty jsi priletel s klasickym "je myslim ze to tak neni, takze mam pravdu". Deje se to dnes a denne, kazde mistnosti. Jednou jsi expert na stavebnictvi, automoto, ted jsi epidemiolog a vecer budes sef svazu kaderniku. Ne dekuji, fakt takhle nechci travit volny cas, ktereho mam sim dal ti mene
od: PiTRiS
pro: Scott
16.04. 18:54
ok, takže raději tu místo toho budeš vysvětlovat proč to neudělat a nedoplnit můj seznam o opomenuté věci. makes sense... nebo prostě meleš hovna, jen abys podjebával jen čistě proto, že můžeš, jak to zrovna u tebe také často bývá ;)
od: Scott
pro: PiTRiS
16.04. 18:57
zkoušíš to hezky, ale marně, moulo
od: PiTRiS
pro: Scott
16.04. 19:09
https://www.svobodny-svet.cz/4155/kadernice-udajne-kradou-jako-straky-a-jsou-tezce-v-baliku.html

ah, už vidím, zapomněl jsem poplatky OSA! :D (které se teď myslím platit nemusí, když je zavřeno, tak zas nic :( )
od: Scott
pro: PiTRiS
16.04. 19:36
Ty mě balíš nebo co? Nebo proč máš potřebu mi psát? Už jsem psal, že do nějáké diskuse na tohle/jakékoliv téma se s tebou nebudu pouštět
od: Machi
pro: Scott
16.04. 21:46
Mohl bych pro zajímavost poprosit taky ty náklady kadeřnice? Paní ke které chodím si v kadeřnictví platí jenom nájem za křeslo. Od ní vím tak jen to, že pro majitelku toho kadeřnictví hraje hodně velkou roli zrovna právě nájem prostor, který ji prý nedávno zvyšovali.
od: PiTRiS
pro: Scott
16.04. 22:02
já jsem hodil a rozepsal co je dle mého pevný měsíční nájem kadeřnice a tys přicválal zas s okopáváním, tak jen reaguji a čekám, s čm příjdeš ;)

machi: děkuji za další potvrzení, že scott je kokot a nejsem jedinej kdo nad tím přemýšlí takhle :)) zatím 3 v 1... :)
od: Oneiros
pro: PiTRiS
16.04. 22:03
napis si 3 v 2
od: Machi
pro: PiTRiS
16.04. 22:15
Já tady nikomu nic nepotvrzuju prosím pěkně. Jak jsem psal, paní která mě už několik let stříhá tak si pronajímá jenom křeslo a o víc se strat nemusí, (samozřejmě má ještě svoje kadeřnické produkty, nůžky, strojek, atd). Nepobavili jsme se tedy nikdy o tom co obnáší takové kadeřnictví provozovat. Opravdu nemám tušení kolik stojí třeba to vybavení co může v tom kadeřnictví používat, popřípadě jestli tam nejsou další bullshit poplatky spojené s provozem nebo dodavateli.
od: PiTRiS
pro: Machi
16.04. 22:22
nemluvím o potvrzování... jen že evidentně tě taky zajímá, jaké další náklady tam jsou :) jinak by ses na to hádám neptal :)
od: PiTRiS
pro: Machi
16.04. 22:23
a jinak jasný, "pronajímat si křeslo" je asi vůbec nejlvnější varianta, kdy se o nic moc starat nemusíš... já prostě mluvím o normální kadeřnici, co jede někde sama na sebe
od: Scott
pro: Machi
16.04. 22:27
Pošlu zítra do osobky ;)
od: Scott
pro: PiTRiS
16.04. 22:43
Co to zkoušíš jako :D
já to komukoliv napíšu a vysvětlím, ale s tebou se odmítám bavit. Chápeš to.

A že bych měl nějakou morální povinnost ti cokoliv vysvětlovat jen proto že jsem tě nazval picou? Ani hovno, prostě jsi pica. Každý ti už milionkrát zkoušel předkládat data a fakta ke každému myslitelnému tématu. Nikam to nevedlo. Většina s tebou ještě diskutuje, jsou trpelivější. Já tu trpělivost nemám. Takže s tebou nebudu vést nevyhratelnou diskusi na téma, o kterém víš hovno. Opět
od: mightning
pro: Scott
16.04. 22:44
posli i mne. nebo zrusime pitrise a pak to muzes napsat sem
od: Jay Zak
pro: Scott
16.04. 23:06
vzbudilo to ve mně zvědavost, +1. also epic thread
od: Mleako
pro: Scott
16.04. 23:27
Ser na pitrise, ignoruj modrou barvu a napiš to sem:) Mě to taky zajímá, kromě již zmíněnejch nájmu, energií a materiálu (barvy, peroxid apod.) taky nemám moc představu, jaký mají kadeřnice náklady.
od: vrennatic
pro: Scott
16.04. 23:49
Ja na to zacal byt taky docela zvedavy, protoze bych se chtel nechat poucit, aniz bych o danych informacich dale diskutoval. Kdyz ti slibime, ze nebudeme reagovat na eventualni Pipiho pripominky? Prosze pana 😉
od: nithril
pro: PiTRiS
17.04. 00:03
Tyve ty jsi takovy arogantni hnup, ze bys potreboval fackovat, az by si o tebe clovek zlomil ruku. A je uplne jedno jestli v tomhle mas pravdu, nebo ne. Ten tvuj in-your-face attitude kdykoliv mozna jen naznakem nejsi uplne mimo je strasne na presdrzku.
od: PiTRiS
pro: Scott
17.04. 00:37
můžeš to napsat a dál nereagovat :) každej si určitě udělá obrázek, jestli na tom něco je nebo není a fakt nemám problém přiznat, že jsem něco opomenul (i když mě a evidentně i pár dalších lidí fakt nenapadá co). místo toho tady budeš hrát zagorku a vytvoříš z toho takovejhle thread :D fakt geniální :))

nithril: yep, většina lidí tomu u mě říká spíš asertivita, ale pro mě za mě :)
od: dew
pro: PiTRiS
17.04. 01:02
Lol, chtěl bych tě vidět, jak bys byl asertivní scottovi tváří v tvář, ty alfo. Dostaneš jednu do žeber a s brekem běžíš pro neschopenku.
od: PiTRiS
pro: dew
17.04. 01:04
já věci násilím neřeším, na to to mám narozdíl od tebe v hlavě v pořádku :) to sis asi s někým spletl
od: nithril
pro: PiTRiS
17.04. 01:34
Doporucuju si tu asertivitu vyhledat ve vyznamovem slovniku a poradne se nad tim zamyslet. Protoze vmetat lidem do ksichtu 'tentokrat imo nemelu uplne hovna, a myslim si, ze par lidi ma stejny nazor, kretene', nebo jako onehda kdyz tady nekdo jiny ustrelil tys to rozmazaval pres nekolik mistnosti, to opravdu neni.
od: iassai
pro: PiTRiS
17.04. 02:38
majitele kadernictvi se valej ve zlate, to vi kazdy, drahy doutniky, byt v centru, dovolena kazdy dva mesice.
od: iassai
pro: PiTRiS
17.04. 03:10
ja premejslel co a malo penezi zalozit, kamos zalozil sw firmu na drupal.. no myslim ze ho trumfnu, kdyz zalozim sit kadernictvi.
od: PiTRiS
pro: iassai
17.04. 08:59
fakt? hmm, jakože mít celé kadeřnictví, asi může vydělávat v určitých místech slušně, ale upřímně by mě nenapadlo, že se mají až tak dobře. klidně to rozveď... :)
od: Jitrnicka
pro: vrennatic
17.04. 09:01
+1
od: Scott
pro: vrennatic
17.04. 09:03
Předem se omlouvám za chyby, bude jich tam požehnaně. Psal jsem to ve vzteku a spěchu
od: Scott
pro: vrennatic
17.04. 09:05
ok, sice vím že to je chyba a ze se mi to vrati, ale pokusím se to nastínit

Uvedu to na případu tety, která má upravenou mistnost ve vlastní nemovitosti, což je asi nejideálnější varianta.

Pitris měl defacto pravdu s tím, že největší položkou jsou energie a nájem. Tím to ale asi končí.

Teta je specifický případ, do záloh za energie se jí počítá i spotřeba v nemovistosti, ale je to spotřeba na jednu osobu, obě dcery už bydlí ve vlastním.

Zálohy na vodu má 18k měsíčně. Ta spotřeba vody je obrovská. Navíc je to TUV, nikdo nemyje studenou vodou. Ano, na konci roku vrací několik tisíc na vodě, ale zálohy jsou schválně vyšší, protože nikdo dopředu nedokáže odhadnout spotřebu vody za rok.

Záloha za el. je cca 4k měsíčně. Klimatizace, osvětlení, fény, nabiječky, to všechno jede nonstop.

Nájem, u tety odpadá. Ale je dalších několik scénářů. Buď si člověk pronajme neupravený prostor, dejme tomu za 150 kč z m2 (7500 při 50m2) a za statisíce ten prostor předělá (provděpodobně si vezme půjčku na rekonstrukci). To je jedna varianta.

Druhá varianta je si pronajmout zařízeny prostor. Když to bude těch zase 50m2, tak to bude 10k až 20k měsíčně, záleží na lokalitě. Plus teda energie k tomu.

Varianta třetí, pronajmout si křeslo. Opět cca 10k-15k.

Varianta čtvrtá, zaměstnanec. Většina lidí jede na OSVČ

To byly částky, které člověk musí platit chtě nechtě. Do toho ještě materiál který se může hodně lišit. Někdo barví běžnou barvou z obchodu, někdo jede profi. To samé šampóny a ruzné vyživové toniky. Je barva, která z černovlásky udělá přírodní blondýnu během jednoho barvení a pak během dvou mití se to celé "zacelí". Ta barva stojí snad 2,5k. Ted si vemte že třeba taková holčina co chtěla tu barvu, nepřijde. Řekne že je nemocná a že to musí odložit třeba o měsíc. 2,5k v prdeli. Takže cena za materál může být různá, ale pro ilustraci dáme třeba 5k.

Do toho voňavky, desinfekce, ochrané pomůcky atd. cca 500 za měsíc.

Aby bylo celkem slušné živobytí, tak řekněme čistý výdělek bude 25k měsíčně. Většina kadeřnic jede OSVČ, takže odvody na sociální a zdravotní. Dovolená placená není, takže něco jde stranou i na dny mimo zaměstnaní.

Kdyuž se ty částky sečtou, tak to dá celkem ranec a s tím aby člověk dělal nějakou rezervu která bude stačit na překlenutí delší doby, tak aby bral pomalu 100k. Navíc, ceny za ostříhání se liší. To neznamené že když někdo nechá u kadeřníka 2000 za barvení (jako moje Terka před důležitým pohovorem), že to samé si řekne kadeřnice z Aše.

Ale to je jen čistě finanční stránka.

Ona je ale i druhá stránka, o které jsem nechtěl psát. Psal jsem o tom Gandalfovi, napíšu to i vám, i když jsem si to dlouho rozmýšlel.

Teta měla koronu. Težký průběh. Nákaza od zákaznice. Finančně přežije, ale má teď prostě strach a neví jestli se k řemeslu vrátí. Nikdo nevý jaké dlouhodobé následky na zdraví korona má. Jednou je zpráva že ma vyléčený imunitu, pak přijde zpáva o tom, jak vylečený pacient je znovu nakažený. Když by se teta vrátila, tak už má strach brát takové množství lidí jako do teď. Ale to pak zase nebude vycházet finančně.

A takhle je to ze vším. To není jen o jednom měsíci. To jsou měsíce. Nikde neni psané že se to 25.5. otevře. Přijsou čísla za velikonoce a všechno se může zase zpřísnit. A to už jsme na třech měsících. Navíc, prvotní nával po otevření opadne, lidi budou šetřit kvůli ekonomické krizi. Proč se stříhat za 200 když to vezmu strojkem doma.

A při téhle nejistotě se nedivím že to někdo po měsíci zabalí a jde na pracák.
od: Black.Tulip
pro: Scott
17.04. 09:22
holy fuckin cow, 18 litrů za vodu, to jsou bomby :))

můj holič vodu neviděl ani z rychlíku, tak na tom asi bude líp, ale před koronakrizí si zlomil nohu neboco a dva měsíce měl pauzu, tak mám o něj teď velké obavy, jestli ho ještě vůbec uvidím... stříhal za 80 a jaký to byl borec
od: Scott
pro: Black.Tulip
17.04. 09:33
Těch 18k je specifický případ tety, má v tom zálohy klasické a navíc ji vracejí, chce mít radši přeplatek než nedoplatek.
od: Black.Tulip
pro: Scott
17.04. 09:43
jo vlastně máš recht... úplně mi to zatemnilo mozek, záleží na spotřebě

jinak samozřejmě správná připomínka na závěr... kadeřníci, maséři... nevím, jak bych to bral... i jako zákazník třeba důchodového věku...
od: PiTRiS
pro: Scott
17.04. 09:56
mno, tak ale to fakt vcelku sedí na to co jsem psal, nechápu, proč s tím tolik nadělals :) a ne, fakt s tím nejde nesouhlasit...
jen mě zajímá, ad třeba ty barvy, nechápu proč by to mělo být v prdeli? to snad vydrží, až ten někdo nebo někdo jiný přijde klidně za půl roku ne? jako jasně, leží ti to na skladě a máš v tom uložené prachy. ale není to nic o co bys přišel, jako je ten nájem?

a jak jsem psal, porovnej to s hospodou... kde máš nájem násobný (hospodu velikosti kadeřnictví jsem moc neviděl), násobné spotřeby energie a i jako osvč většinou musíš tak či tak někoho platit, bo sám to prostě dělat nejde. Jasně, hospoda bude asi vydělávat výrazně více, ale vem si, že ti najednou bez varování zavřou. Nejen, že platíš vše, včetně zaměstnance, pokud nejsi svině, ale na skladech (pokud tedy vaříš) máš potraviny, které prostě nevydrží.

toť asi vše co k tomu napíšu

jinak je to vážně hodně specifické a osvč co si prodělává koronu je v tomhle případě extra komplikace... kaaždopádně tetě hodně štěstí a ať se z toho co nejrychleji komplet dostane :)
od: Ashe
pro: PiTRiS
17.04. 10:26
To je sice pěkné, že máš v barvě schované prachy, ale předpokládám, že v Albertu je neberou místo stravenek.
od: Scott
pro: PiTRiS
17.04. 10:59
"viz třeba věčně zmiňované kadeřnice... kurnik, tam jsou náklady minimální a mám prakticky jistotu, že jakmile otevřou, tak tam budu mít frontu jakou člověk neviděl"

napsal jsem tu že náklady nejsou minimální a jediné co je minimalní je jistota, že za chvilku bude všechno fajn. Asi tak, to je poslední věc kterou s tebou probíram na tohle téma
od: PiTRiS
pro: Scott
17.04. 11:14
"v porovnání s hospodou? téměř určitě..."
Sorry, ale prostě měsíc dva nájmů (a s tím souvisejících věcí) za malou provozovnu by nemělo být něco, co člověka položí...v zvlášť s prakticky jistotou návratu do normálu v brzké době. Hospody i když otevřou, tak určitě nepojedou na plnou kapacitu, ať z důvodu, kdy bude omezení na kapacitu ze strany státu, absence turistů nebo lidí co stále budou sedět doma na homeoffice...

ashe: samozřejmě že ne :) ale není to pro tebe ztráta, je to sklad. Který se ti hádám tvoří i běžně během roku, když nakupuješ běžné produkty do zásoby nebo tyhle specifické, když ti někdo něco zruší. Akorát budeš mít prostě o 2 měsíce delší prodlevu, než to použiješ.
od: vrennatic
pro: Scott
17.04. 11:21
Diky za elaborat a hlavne at je teta zdrava a vrati se k remeslu!
od: nithril
pro: PiTRiS
17.04. 12:09
od: Scott pro: PiTRiS 17.04. 10:59

napsal jsem tu že náklady nejsou minimální a jediné co je minimalní je jistota, že za chvilku bude všechno fajn.


od: PiTRiS pro: Scott 17.04. 11:14

Sorry, ale prostě měsíc dva nájmů (a s tím souvisejících věcí) za malou provozovnu by nemělo být něco, co člověka položí...v zvlášť s prakticky jistotou návratu do normálu v brzké době.



Az se zase budes divit, proc se s tebou clovek nechce bavit..
od: blackfox
pro: Scott
17.04. 12:47
no, měl jsi pravdu, pitiris už zase jede jako kolovrátek :))
od: mightning
pro: Scott
17.04. 13:10
dik za info, zajimave... snad teda teta bude v pohode a preju at s tim nesekne, duvody jinak naprosto chapu... na pitrise ser, je to kreten, jehoz maly mozecek neni schopen udrzet vic jak jednu vetu. meli bysme zavest nejaky limit na jeho prispevky, treba jeden za den
od: mightning
pro: Scott
17.04. 13:16
jeste bych dodal, ze si myslim ze spousta lidi se bude nechavat strihat od pribuznych/doma/sami a podobne. nejen kvuli financim, ale i proto ze jit ke kadernici je pocitove dost rizikova aktivita v dobe pandemie, ktera fakt neskonci za 14 dni nebo jak si to ta modra pica predstavuje
od: PiTRiS
pro: blackfox
17.04. 13:39
hele a tobě fakt nepřijde, že scott napsal to samé co já + pár věcí co jsou skladové a kupoval bys je stejně?

mightning: ty ve, co to zas kurva meleš? napsal jsem snad někde, že jsou ty lidi v pohodě? jasně že celá situace je na hovno a naruší ti to rozpočet neskutečně... ale kurva, když podnikám a mám takhle malé náklady (ano, v podnikání je 20k imo úplně hovno), tak nemít rezervu na 2 měsíce mi přijde úplně mimo. nehledě na to, že domluvit se na nějakém odkladu tědlech plateb, narozdíl od mezd, se často dá (jestli už to i neuzákonili, to nevím). Vždyť u posmátého zaměstnance ti každej tvrdí, že bys měl mít rezervu aspoň na 3-6 měsíců nutných výdajů... a to je živočich chráněný narozdíl od osvč.
od: dew
pro: PiTRiS
17.04. 13:47
je fakt smutne, jak uplne mimo realitu jsi s tim financnim planovanim. to si jako myslis, ze kadernice delaji business plan a zasobi se na pandemicky vypadek prijmu? ty jsi naprosto encyklopedicky pripad moderni marie antoinetty - "kdyz nemaji chleba, proc neji kolace?"
od: blackfox
pro: PiTRiS
17.04. 13:56
ty pořád operuješ s tím, že za měsíc nebo dva se věci vrátí do normálu, to prostě nebude pravda, ten rozjezd bude pravděpodobně dost pomalý a uvědom si, že ti lidi prostě nevedí co bude, aby teď útápěli desítky až stovky tisíc do něčeho nejistýho.

a už zase házíš nějaký hausnumera jako náklady 20k mesíčně
od: noximo
pro: mightning
17.04. 14:02
Pro spoustu lidí bude nouzový stav a zavření podniků ještě ta lepší varianta, protože to dostanou alespoň nějak proplacené od státu. Až otevřou a nikdo nebude chodit, tak to už jim nikdo nekompenzuje.

Ve Švédsku nezavřelo prakticky nic, legislativně business as usual, ale podniky mají 80-90% propady. Kina třeba rovnou 99%

Ony ještě ty nezodpovědné skupinky co už teď dělají jako by se nic nedělo nakonec budou páteří naší ekonomiky.
od: mightning
pro: PiTRiS
17.04. 14:06
nevim kde beres 20k. scott tam vyjmenoval naklady kolem 50k a to je jenom ten byznys, z neceho ti lidi musej zit. ten byznys se tezko hned rozjede na sto procent, takze to jsou stovky tisic. ale tak proc se bavit s tak zkusenym podnikatelem jako jsi ty no, urcite vis lip nez lidi co to zijou.
od: mightning
pro: noximo
17.04. 14:08
no, to je dobrej point. tezko predpokladat ze kina, hospody, koncerty, kadernictvi a kdovi co jeste bude narvane k prasknuti v momente, kdy vlada rekne ze muzou otevrit...
od: PiTRiS
pro: blackfox
17.04. 15:01
kurva, ale kdo řeší v tomhle threadu do budoucna? to bude tak specifické nejen pro každou profesi ale i lokalitu. Jasně jsem zmiňoval řešení v době daných 2 měsíců, co máš zavřeno. Než otevřeš a business se zas začne stabilizovat. O osvč co jim prostě vypadne měsíc na příjem na měsíc a už jsou v prdeli bo jdou do mínusu... prostě naprosto bez rezervy. Samozřejmě pokud si spočítám, že business nebudu mít 2 měsíce, ale rok, tak to asi nemá cenu horko těžko držet. A to se bojím, že bude případ mnoha podniků, restaurace především

ad náklady, píšu vysloveně to co ti prostě vyletí oknem a nikdy to neuvidíš. vodu kterou nevyužiješ nezaplatíš až třeba na nějaký paušál (podstata záloh), předpokládám, že vzhledem ke stavu se bude dát domluvit na snížení po dobu zavření/posun/etc. Podobně jako u nájmů, ale ty prostě doplatíš...
od: DJK
pro: PiTRiS
17.04. 15:34
jako clovek, co se soudi o ctvrt milionu a taky o 20 tisíc (!!!) a mel pred pul rokem 5 mesicu prijem 10K zacinam z tech tvejch spekulaci uz taky docela rust
od: Scott
pro: mightning
17.04. 15:35
že ja něco psal, vědel jsem že to takhle dopadne. On napíše "tam jsou náklady minimální", já tu rozepíšu proč jsou kurva vysoké a ta jitrnice zahlasí že se shodneme a vlastně má pravdu.

Nemá to smysl hoši
od: blackfox
pro: PiTRiS
17.04. 16:04
Jenže když ty náklady dostaneš zpět někdy za rok, tak je to to hovno platný, když ty prachy potřebuješ (resp. neplatit) teď hned.

Ale dokážeš kurva pochopit, že ti lidi nevědí jestli jestli a kdy a za jakých podmínek budou moct otevřít? To si prostě rozmyslíš lejt prachy (ať už je máš nebo nemáš) do něčeho x měsíců a může to být k hovnu. Tak prostě teď komplet zavřeš krám, přerušíš živnost a půjdeš dělat něco jinýho a budeš čekat
od: blackfox
pro: Scott
17.04. 16:05
Pičo to jsme se zas nachytali
od: Machi
pro: Scott
17.04. 16:14
Děkuji za rozepsání, to že třeba záloha za vodu byla taková pálka, mě vůbec nenapadlo, ani to, kolik může stát podělaná barva na vlasy. To proč je pro podnikatele složité, když mu zboží/materiály stojí zbytečně na skladě asi není třeba rozebírat. ;) Nemluvě o neplánovaném absolutním výpadku příjmů na víc než měsíc s koncem v nedohlednu.
od: Gandalf
pro: Scott
17.04. 16:37
hej tak vláda prej povoluje otevření kadařenictví. pro psy. tak zkus, jestli se teta nechce zaměřit na jinej druh zákazníka :D
od: PiTRiS
pro: blackfox
17.04. 17:53
"Ale dokážeš kurva pochopit, že ti lidi nevědí jestli jestli a kdy a za jakých podmínek budou moct otevřít? "
ale vždyť to píšu, že to je na úplně jinou diskuzi, protože to se imo zobecnit nedá. Celou dobu mluvím jen o aktuálních rezervách... ach jo :)

gandalf: četl jsem, to už je totální mindfuck... pár paniček napíše ministrům že potřebují ostříhat pejska a psí "kadeřnice" budou mít otevřeno jako první :D
od: blackfox
pro: PiTRiS
17.04. 18:00
Ale pochop, že i když mnozí by na ty 2 měsíce peníze dokázali dát do kupy, tak radši kvůli nejistotě skončí hned protože ani po těch 2 měsících jim nikdo nezaručí, že se rozjedou a tak to můžou být vyhozené peníze (tj ty aktuální rezervy)?
od: PiTRiS
pro: blackfox
17.04. 18:12
ale to já naprosto chápu :) o tědlech lidech já naprosto nemluvím a beru to jako racionální podnikatelské rozhodnutí po zvážení možností... já nechápu ty lidi kteří podnikají a po 14 co mají zavřeno vědí, že za týden nebudou mít co do huby
od: Ludva
pro: Scott
17.04. 20:21
Holku, co dá dva litry za barvení bych kopnul do řiti. Jak s tím můžeš žít?
od: dew
pro: PiTRiS
17.04. 20:47
nechapes, protoze jsi psychopat. nedokazes videt jiny kontext nez svuj vlastni. jestli kadernice nema na zalohy na vodu, muze zkusit prodat vsechny svoje dell notebooky, dobre jim drzi cena. nebo muze binge watchnout vsecky serialy a zrusit netflix, zbytek tajgr kinga postahuje z piratskyho fora. ale je fakt, ze tenhle choromyslny zivotni styl neskutecne pomaha proplouvat zivotem a tlemit se vsem do xichtu, protoze dokud ty nejsi ve srabu, je vsecko okej.
od: PiTRiS
pro: dew
18.04. 00:53
s trochou štěstí nebudu, umím šetřit, respektive rozumně hospodařit s penězma a vždycky jsem si dělal rezervy "co by kdyby" i když především na vejšce a po ní to občas znamenalo se dost uskrovňovat. Teď by pro mě vzhledem k investicím, které jsem měl v poslední době/mám naplánované, korona taky zaskočila, přijít o práci, ale pořád bych pár měsíců vyžil bez nějakých větších trablů
od: blackfox
pro: PiTRiS
18.04. 01:52
jenže ty si myslíš, že jsi kdovíjaký podnikatel, když někde jako osvč děláš na švarc kontraktora projekťáka, nejubožejší pozici na planetě. ty vážně absolutně nemáš tušení jak to funguje pro hromadu jiných lidí, když ty máš nastarost akorát tak jednu fakturu pro tvýho "zaměstavatele". ty máš úplně ukázkovou narcistickou poruchu osobonosti, ideální kandidát do dnešního světového politického spektra, běž vystřídat bojoa nebo trumpa.
od: vrennatic
pro: blackfox
18.04. 01:59
Ted se budu bat jit spat, abych z te posledni vety nemel nocni mury
od: nithril
pro: PiTRiS
18.04. 09:34
Cywe jaky pan podnikatel s rozpoctem pod kontrolou. Smekam!
od: Jay Zak
pro: vrennatic
18.04. 14:42
si představ pitrisování na vládě, kde by se ho ale báli přerušit, protože by byl premiér
od: PiTRiS
pro: blackfox
18.04. 15:08
a) ani jedno z toho už nedělám pěkných pár let
b) podniká matka, podniká otec, podniká matky přítel, podnikám i já bokem v jiných věcech mimo hlavního jobu... dál? :)
od: DJK
pro: PiTRiS
18.04. 18:41
...tak kdo se zeptá první?
od: nuclear74
pro: blackfox
18.04. 19:24
Me by zajimalo kdo striha a upravuje vlasy schillerove:-D jeji vlasy v tv nevypadaji jako mesic neupraveny:-D :-D
od: Jay Zak
pro: PiTRiS
18.04. 20:05
Tento thread je o vzájemném a vřelém sdílení. V čem podnikáš bokem?
od: Mleako
pro: Jay Zak
18.04. 20:14
Tipuju odborné poradenství
od: Black.Tulip
pro: Mleako
18.04. 20:32
... pro podnikatele postižené koronakrizí
od: DJK
pro: PiTRiS
21.04. 14:32
tvle na otazky ktery nedostanes odpovidas, ale na tohle neodpovis, tak povidej
od: PiTRiS
pro: DJK
22.04. 00:22
sry, už sem to tu ignoroval, málo flejmu :)) různě v IT nejen to hlavní co mám a nemovitosti
od: dew
pro: PiTRiS
22.04. 11:15
:DDD ty spino
od: DJK
pro: PiTRiS
22.04. 18:21
Jj, to je konkrétní jako kdybych rek ze se živím prací
od: woyta
pro: DJK
22.04. 18:22
dela byznis
od: dew
pro: DJK
22.04. 18:26
to je dostatecne vagni smyslem, ale malo dementni slovni polivkou vychcaneho vymrdanka. musis rict, ze te zivi primarne i treba nejen prace a tak.
od: Scott
pro: dew
22.04. 19:33
Osoba 1 : Jeee, nazdar Pitris, dlouho jsem te nevidel, co ted vlastne delas? Cim se zivis?
Pitris 1 : Ano
od: dew
pro: Scott
22.04. 20:21
Je sranda, jak má ke každému tématu dlouhý elaborát, ale tady je tajemnější než Andy o čapím hnízdě. :))
od: Scott
pro: dew
22.04. 21:04
Nemá na nás čas, pomáhá teď skrze jeho finanční dovednosti a business skill kadeřnicím v nesnázích
od: blackfox
pro: Scott
22.04. 21:10
doufám, že už ho tvoje teta kontakovala, aby se poradila jak dál
od: PiTRiS
pro: DJK
22.04. 21:48
nemám nějak potřebu to rozvádět, stačí že si dew už asi 3 roky myslí, že dělám projekťáka, i když jsem mu asi 100x řekl, že už dávno ne :) by jeho hlavička nepobrala :)
od: Scott
pro: blackfox
22.04. 21:51
Kontaktovala. Nabídl ji IT systém, výhodnou koupi nemovitosti a týdenní pobyt na Modřanské cyklostezce
od: DJK
pro: PiTRiS
22.04. 23:00
Tvle když ale tetě pomužeš přeinstalovat windowsy a dostaneš za to čokoládu a pronajimas rodičům byt tak se tomu podnikání nedá úplně říkat, je ti to jasny?
od: renus
pro: DJK
22.04. 23:13
:)
od: dew
pro: DJK
22.04. 23:26
OMG kolikrat ti ma opakovat, ze uz nedela projektaka? kdy uz to konecne pochopis???
od: PiTRiS
pro: DJK
22.04. 23:45
ne to fakt není, na to už jsem dávno zanevřel, respetkive mají to v takovém stavu, že na to nemusím vůbec sahat :)
od: vrennatic
pro: dew
22.04. 23:50
Hele tohle neni legrace, zjevne jen kvuli tobe nam tady pan podnikatel Pitris odmita pootevrit dvere do sveta sveho uspechu 🙁. Jinak uz vsechny kadernice v CR mohly byt z nejhorsiho venku, nebot by jim urcite poradil nejake triky, mozna by udelal i nejaky online koucink za drobny poplatek 🙁. Nemohl bys mu treba rict, zes tim oznaceni "projektak" minil stav mysli?
od: PiTRiS
pro: vrennatic
23.04. 00:08
nenapovídej mu, na to by nepřišel :))
od: dew
pro: vrennatic
23.04. 00:19
Tak ať ti to napíše do osobky, co dělá, když je kokot a mně to nechce říct, protože nemá argumenty, makes sense.
od: nithril
pro: dew
23.04. 00:22
Uz jste nekdo zkouseli checknout zdrojak?
od: vrennatic
pro: dew
23.04. 00:28
Jsem myslel, ze dva smajliky budou stacit, ja se jen vezl na nastavene vlne sarkasmu 🙂. Verim tomu, ze realita je blizka tomu, co psal DJK - Pitris pronajima nejaky byt nebo je na nej psana chata rodicu, plus ma zivnostak, aby mohl obcas nekomu udelat web.
od: BroER
pro: vrennatic
23.04. 03:31
+all: well, a já naivně při 102 nových příspěvcích čekal nějakou pořádnou várku receptů...
od: Scott
pro: BroER
23.04. 06:35
Recept na první místo ve Forbes ti nestačí?
od: dew
pro: vrennatic
23.04. 09:38
mne to vysvetlovat nemusis. ale vzhledem k tomu, jak o kousek vys v threadu keroval do scotta, ho nehodlam jen tak vysumet do eteru. picus to tady prede vsema napise, nebo to bude mit na taliri v kazde mistnosti aspon rok.
od: fanatic
pro: BroER
23.04. 10:44
no, vyzivny je to dost, ale moje oblibene jidlo to moc neni
od: PiTRiS
pro: dew
23.04. 10:57
tak už jen proto, abys měl čím zas frustrovaně nadávat, se na to těším :D
od: Scott
pro: PiTRiS
24.04. 19:40
Tak jak pitrisu? Nedelej zagorku a sver se.
od: James
pro: LukKe
08.05. 09:34

od: angelripper
pro: all
20.04. 14:04
až vám bude vaše žena tvrdit, že desetilitrovej hrnec na vývar určitě bude stačit, tak ji proboha neposlouchejte.

...!!!§

od: angelripper
pro: all
12.04. 15:05
first world problems otázka - jaký konzervovaný rajčata kupujete?
od: Azeroth
pro: angelripper
12.04. 15:33
od: BroER
pro: angelripper
12.04. 15:49
od: BroER
pro: angelripper
12.04. 15:51
Jeste je delaj i s bazalkou, a ty jsou taky dobry.
od: Oneiros
pro: angelripper
12.04. 16:16
Freshona v lidlu, cirio v tescu nebo v coopu nějaké ten jejich brand (jedny jsou italský, pak mají ještě jedny který dělá hame, tak ty ne)
od: maxa
pro: angelripper
12.04. 17:05
od: Mission_Failed
pro: angelripper
12.04. 20:36
Jelikož mám vedle baráku Tesco a kromě masa a pečiva nakupuji vše tam, tak to mám stejné jako BroER a Oneiros.

Jinak, kdybys měl s těmi rajčaty problém, tak pro tebe mám záložní plán. :)

https://electropiknik.cz/zena/minutkove-spagety-hawaj-se-sunkou-a-zakysanou-smetanou-prudce-zrave-a-tak-jednoduche-ze-jsou-na-stole-pravidelne/2020/03/?utm_source=facebook&utm_medium=ppk&utm_campaign=CPC&fbclid=IwAR06808mPAxv9LPt_mgv8VI7-AxhQe4uU4DztNKNxNhnABwTs7ODpt9AGY8
od: Oneiros
pro: Mission_Failed
12.04. 20:40
so much wow
od: Jay Zak
pro: Mission_Failed
12.04. 21:28
když jsem četl hawaj, lekl jsem se, že tam bude ananas
od: vrennatic
pro: Jay Zak
12.04. 21:52
No a kdyz jsi zjistil, ze tam je, tak se ti ulevilo nebo pritizilo?
od: Jay Zak
pro: vrennatic
12.04. 23:35
I am fucked :D
od: Jay Zak
pro: vrennatic
12.04. 23:39
předtím jsem četl jenom odkaz a říkal jsem si "hm, může být dobrý". po otevření odkazu a obrázku v něm asi nebudu večeřet ani snídat
od: Oneiros
pro: Jay Zak
12.04. 23:50
ja bych na to jeste strouhnul muskatovy orisek
od: vrennatic
pro: Oneiros
13.04. 00:10
Muskatovy orisek a listky cerstve bazalky to jiste spravi 🙂
od: angelripper
pro: vrennatic
13.04. 00:30
bazalku pro barvu, zjemníme smetanou, pokarujeme a přidáme trochu sole? :)

azeroth je šibal a šikula, co umí pracovat s internetama, takže jeho vtipnej post obsahuje důvod, proč nekupuju krájený rajčata, ale od doby, co v makru přestali prodávat (a pravděpodobně vyrábět) můj oblíbenej druh, jsem se vydal na the epic quest for mighty rajče, zatím se střídavýma úspěchama. cpu je totiž do všeho a mám jich obrovskou spotřebu, takže je to pro mě samozřejmě nadživotně důležitý a jsem ochoten zajít až do krajnosti... teď ovšem nevím, jestli je moje testovací měřítko objektivní, například z těch, co zmiňoval oneiros, mi jedny přijdou velmi dobrý (cirio), zatímco druhý úplně hrozný (lidl) :))
od: Mr. M
pro: Mission_Failed
13.04. 11:09
mmm, to by si Ripper čvachtal :D
od: Oneiros
pro: angelripper
13.04. 14:40
no nevim hele, mi teda spatny ty z lidlu neprijdou. nejsou ani nijak kysely, ale je fakt, ze treba protlak nemaji moc dobrej
od: angelripper
pro: Oneiros
15.04. 10:14
zkoušel jsem je asi třikrát, poprvý ze zvědavosti (byly dost levný), podruhý když mi došla domácí zásoba, nutně jsem je potřeboval a byl zrovna v lidlu, a potřetí, když jsem dělal slepej test (seriously). připadaly mi právě dost kyselý a trochu chemický/kovový... podobně jsou na tom třeba kaufland rajčata, ale tam to jde trochu líp srazit přidáním cukru. ale je to tak rok, co jsem je měl naposled, tak to testnu znovu :)

skoro nejhorší mi v tomhle přijdou právě valfrutta, který jsou navíc ještě pekelně drahý... ale zase je maj všude :)

od: Azeroth
pro: all
26.02. 20:55
https://imgur.com/gallery/oamqT2Z
Ten gif neni az tak zajimavej, ale pobavily me komenty o tom, jak je kapr ryba dobra akorat tak na splachnuti do hajzlu.
od: panta
pro: Azeroth
26.02. 22:39
To je celkem populární názor i tady :)
od: zila
pro: Azeroth
27.02. 11:41
Však ať to nežerou. Aspoň neubyde.
od: dew
pro: Azeroth
27.02. 12:33
vzdyt jo... jednou za rok z nostalgie akorat, ale uz druhy den radsi kureci rizek, i kdyz je toho plny balkon, heh
od: Vilda
pro: panta
28.02. 11:54
Názor lidí, co to neumí upravit, nebo to nikdy nejedli dobře upravený...
od: panta
pro: Vilda
28.02. 11:59
Jen počkej zajíci. Teď přijde armáda dementů, která ti bude tvrdit, že kapr žere bahno a je to odpadní ryba tim pádem a kdesi cosi :D
od: HY3N4
pro: panta
28.02. 12:08
Ale.. je...
od: Jitrnicka
pro: Vilda
28.02. 12:24
Tenhle recept z komentaru mi prijde celkem pouzitelny

I know a great recipe...clean carp...put it on a Cedar plank...grill...then eat the Cedar Plank and throw the carp in the garbage
od: basa
pro: Vilda
28.02. 13:09
No a nebo žerou jen hnusný tučný kousky z bahnitýho rybníku. Přitom takovej vysvalenej kapr z písaku nebo jezera je pochoutka.
od: Nightmare
pro: Azeroth
28.02. 14:07
Sladkovodni ryby nemaj dost jodu,nevidim duvod je jist.
od: Nightmare
pro: panta
28.02. 14:10
A pamatuji si ze kdyz sem rekl amikum ze jime kapry tak se mi vysmali docela
Rikal sem si ze asi to bylo jen tou konkretni skupinou,ale
https://reelgame.com/are-carp-good-to-eat/
"If you are a U.S. reader, the idea of carp probably puts you a little on edge. These fish have been vilified for years, sometimes for good reason. "
od: Azeroth
pro: panta
28.02. 14:32
Nebo se objevi armada dementu, co ti bude tvrdit, jak je kapr super, kdyz ho vyudis nebo nalozis do nejakejch exotickejch omacek ignorujice fakt, ze kdybys tu stejnou vec udelal s nejakym jinym masem, tak vysledek bude chutnat lip a nebudes z nej pul hodiny lovit kosti. Nehlede na to, ze v CR tenhle argument dost pada, protoze tady ho vetsina lidi proste mrdne do strouhanky a osmazi, na coz uplne nemusis byt Gordon Ramsey, abys to nepomrdal.
od: Nightmare
pro: Azeroth
28.02. 14:59
Asi tak. Tahle ryba je prudce jedovata a vlastne chutna po cpavku ale kdyz ji nalozim do oleje,dva dny louhuju a pokapu krvi z pany tak je to k jidlu.
Dobre maso hodim na gril,posolim a je hned k jidlu. Pokud je s nim potreba delat neco vic nebo schovat chut ryby tak na to jebu
od: Ashe
pro: Azeroth
28.02. 15:00
Hlavně už ne tuhle debatu :D Ať si každý žere co chce. Mi třeba kapr chutná, zároveň mi z něho není blbě a neposeru se, což jsou asi jediné argumenty které mě zajímají v rozhodnutí jestli něco jíst nebo ne :)
od: vrennatic
pro: Nightmare
28.02. 15:44
"sladkovodni ryby nemaj dost jodu,nevidim duvod je jist"

Mam se podivat do zdrojaku? Protoze ted vazne nevim, jestli to jako je humor, nebo nejpitomejsi argument, co jsem slysel minimalne tenhle rok.
od: mightning
pro: vrennatic
28.02. 16:15
tenhle thread je cely kvalitni, ale jod vyhrava
od: noximo
pro: mightning
28.02. 16:52
od: Oneiros
pro: noximo
28.02. 19:04
:D
od: zila
pro: mightning
28.02. 20:05
Tak já se taky přidám. Kdo nejí kapra je čurák.
od: Mleako
pro: Nightmare
28.02. 22:48
Tvoje máma je prudce jedovatá. Dravý mořský ryby jsou na tom mnohem hůř, protože v sobě akumulujou rtuť a další těžký kovy z menších ryb a živočichů, který sežerou. Ja teda nejsem žádnej extra milovník kapra, ale když je to kousek chycenej v pomalu tekoucí vodě nebo rybniku bez výkrmu, tak je to v pohodě ryba.
od: dew
pro: Mleako
28.02. 22:59
nightmare je s tim vedatorstvim fakt mimo, no. ja proste nemam rad tucne ryby, vyhybam se kaprum i lososum. dobre upravene to muze byt fajn, ale jenom jako vyjimecna ochutnavka, na pravidelne zradlo si proste vyberu neco lepsiho.
od: vrennatic
pro: Mleako
28.02. 23:41
Ja myslim, ze ten Nightmareuv post, na ktery reagujes, uz snad byla nadsazka, ale tim predchozim si nejsem jisty. Hejt na kapra uz komentovat nehodlam, ale ochudit se o pstruha, candata, lina ci nedejboze stiku, to uz fakt nedava moc smysl 🙂
od: dew
pro: vrennatic
29.02. 01:07
ja rybu hodne rad... ale prave takovou, jak plebs rve, ze je to bezvyrazne. :)) a kapr je proste ryba z mcdonaldu, jeste poradne pocukrovat by to meli.
od: Mleako
pro: vrennatic
29.02. 11:44
Těžko říct, u nightmarea je dost obtížný rozeznat, co je ironie a co je myšleno vážně. Nicméně souhlasím, že naše dravý ryby jsou super a v dnešní době, kdy se téměř všechna sůl jódem fortifikuje byl ten argument naprosto debilní:))
od: Alibaba
pro: panta
02.03. 14:18
Sike, nežeru nic z vody, ryby mi smrdí všechny a co není ryba, tak se musí loupat z vlastní skořápky a kdesi cosi a nebo to vypadá jak z vetřelce. Fuck. That. U výběru dovolené je na prvním místě, jestli tam žerou domorodci i něco jinačího než věci z vody. Všechny ty vaše jódy v těle evokuju pouhou vůlí mysli :D
od: Nightmare
pro: dew
03.03. 09:04
To s jodem byla nadsazka na nektere fajnsmekry tady :D
To s tim ze na dobre maso staci sul/pepr ale myslim vazne,at si rika kdo chce co chce.
od: Nightmare
pro: vrennatic
03.03. 09:04
jinak o pstruha bych se ochudit nechtel,zbytek meh:)
od: troska
pro: Nightmare
15.04. 10:03
No on ten pstruh kteryho si nekde das nebo ho koupis, je krmenej vyhradne granulema a kvalitou masa je na tom dost podobne jako kapr.Nejlepsi ceska ryba je okoun a candat.

od: Oneiros
pro: all
08.04. 14:11
lanyzovy olej. koukal jsem, ze jich jsou miliony na trhu, mate neco osvedcenyho?
od: renus
pro: Oneiros
08.04. 14:53
to ani nevím že existuje, ale v papiňáku mám uzené kolínko
od: angelripper
pro: Oneiros
08.04. 15:46
v tomhle sdílím názor s altonem brownem, kterej je dlouholetej zastánce názoru, že jediný místo v kuchyni, kam patří lanýžovej olej, je odpadkovej koš... sorry :)
od: philizor
pro: Oneiros
08.04. 16:36
vyrabim si sam, pouzivam pouze stredy bilych lanyzu, zbytky bud psovi, nebo rovnou do kose.
ale vazne, ty to realne pouzivas? po zadani do googlu mi to naslo jeden hate vedle druheho. :)
od: Oneiros
pro: philizor
08.04. 16:48
ne, ale chci ho vyzkouset prave. asi vezmu neco random teda
od: LukKe
pro: Oneiros
08.04. 18:59
ja ujizdim dost tezce na lanyzich jako spravna burzoazie :( lanyzove syry, lanyzove pesto, lanyzove maslo, lanyzovy olej, lanyzova sul.. lanyze.. ehm..
od: LukKe
pro: Oneiros
08.04. 19:00
https://www.svetlanyzu.cz/oleje/
tady treba chybu neudelas uplne
od: Oneiros
pro: LukKe
08.04. 20:01
vezmu odsud teda. dik
od: dew
pro: angelripper
09.04. 02:54
"v tomhle sdílím názor s"... zajimava slovni struktura, ze by neco neobvykleho.. *google search*.. "Alton Brown, host of Good Eats".. jezisi kriste. kolovratek nad tebou obraci oci v sloup.
od: vrennatic
pro: dew
09.04. 03:02
No ja se v tech kucharich moc nevyznam, ale rekl bych, ze Good Eats ≠ Serious Eats :)
od: angelripper
pro: dew
09.04. 08:39
*ba dum tss*
od: mightning
pro: philizor
09.04. 10:02
:D
Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.
Vytvořeno26. prosince 2015 22:43
AutorBroER
Moderátor2/D