místnost: Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.

od: angelripper
pro: all
05.09. 13:46
objednal jsem na rohlíku koriandr, kterej vypadá jako koriandr, chutná jako koriandr, ale voní jako kopr. myslel jsem, že byl prostě uloženej v balíku bylin někde ve skladu a načichnul, ale umyl jsem ho, otrhal lístky a na dva dny je uložil do ledničky, a furt voní jako kopr. wtf? no, do toho kari ho asi dávat nebudu...

anyway, nechci vytahovat ten starej thread, ale konečně mi dozrály všechny papriky a máte to štěstí, že mám zrovna sdílnou náladu! ok, kecám, musím dělat něco do práce a hledám kreativní způsoby, jak to odsunout. letos jsem ovšem příliš kreativní nebyl a vsadil víceméně na klasiku:



zleva doprava:
de arbol - sušený je používám v kuchyni furt, ale nikdy jsem ji neměl čerstvou, takže nedokážu posoudit, jestli tak má fakt chutnat, ale překvapilo mě, jak je nahořklá a "přímá" - skoro nepálí, nástup přichází hned a v rámci vteřin zase odezní. zkusím je usušit a porovnat, ale zatím nejsem zrovna největší fanoušek.

cayenne purple - pálivost mírná, chuť nikterak výrazná. plody jsou asi tak dva dny zelený, poté zfialoví a po hrozně dlouhý době (cca tři - čtyři týdny) začnou pomalu červenat, přičemž ve fialový podobě byly nezralý a tudíž nejedlý. špatný nejsou, ale nějak nevidím důvod je sázet znova.

hungarian black - naprostá pecka, jsou sladký, výrazný a ovocný, mají celkem hodně "hmoty" a tenkou slupku (asi jako jalapeno, kterýmu se fyzicky podobaj, samozřejmě až na barvu), ale zároveň skoro nepálej, takže se jich dá do jídla narvat tuna. stejně jako předchozí cayenne jsou v černým stavu nejedlý, je nutný počkat, až začnou červenat. určitě zasadím znova.

cayenne - klasika, všichni znaj, není moc co dodat :) neutrální a univerzální, pálivost akorát, zároveň ničím extra zajímavý.

nějakej hybrid cayenne s něčím dalším z holešovický tržnice - ve všem horší než cayenne, pálí míň a chutnaj hůř, což vynikne při přímým porovnání, jinak bych to asi nepoznal.

serrano - můj dlouholetej oblíbenec, akorát letos mi obě kytky skomíraly - jedna vyplodila čtyři papričky a pak chcípla úplně, druhá pomalu plodí a stále kvete, momentálně ale svádí bitvu o květináč s nějakým lopuchem, nechávám tomu volnej průběh. papričky ovšem skvělý, minulej rok jsem je často používal i v zeleným stavu, kdy jsou takový víc "rostlinný", teď je kvůli malýmu množství sklízím až červený. pálivost je nižší než u cayenne a má příjemnej průběh, chuť je hodně ovocná a šťavnatá, jsou perfektní při vaření i na finální dochucení. v podstatě by mi stačily jako jediná paprička :)

aji benito - moc mě neoslovily, podle mě jim pražský podnebí moc nesvědčí - po dozrání se na kytce začnou skoro okamžitě kazit, variabilita v chuti jednotlivejch plodů je taky značná, ale ani ty "lepší" nejsou nijak výjimečný. není to ovšem ani žádná tragédie, jenom by jim v bolívii bylo asi trochu líp... případně ve skleníku :)

birds eye - opět klasika, není třeba představovat. pálí jako čert, ale pálivost ustupuje stejně rychle jako přichází, strašně dobře se s nima pracuje - u většiny papriček odstraňuju semínka a někdy i blány, tady to kvůli velikosti moc dobře není možný, takže jich vždycky jenom pár otrhám, nasekám na pár kusů a hodím do jídla, díky uniformní pálivosti všech plodů člověk snadno odhadne, jakej má čekat výsledek.

habanero lemon - jsem přesvědčenej, že plody jsou už zralý, ale chutově mě o tom příliš nepřesvědčily :) nechám je ještě pár dní na kytce, protože se jim daří dobře, ale zaprvý skoro vůbec nepálí, zadruhý je u nich ten typickej citrusovej a ovocitej habanero charakter zatím pouze v zárodku. možná je to opět podnebím, ale u jinejch pálivejch druhů jsem s tím nikdy neměl problém, pouze dozrávaly podstatně pozdějc (říjen byl ještě hodně aktivní). ale předminulej rok mě takhle vypekly už chocolate habanero, takže se na ně příště možná vykašlu úplně.

trinidad moruga scorpion - netuším, ještě jsem nesebral odvahu to otestovat :)) o víkendu jsem sebral jeden plod, kterej doteď suším v ledničce. nicméně pár dní nazpátek jsem se divil, proč mě brní konečky prstů na pravý ruce, přisoudil jsem to tomu, že jsem se asi spálil v kuchyni o horkej hrnec. o dva dny pozdějc se to ale opakovalo, načež mi došlo, že jsem předtím pohmatem kontroloval, jestli jsou ty morugy už zralý, chmmm. jsem zvědav, věřím, že to bude furt slabej odvar oproti pěstování za vhodnejch podmínek, ale ty vyšší pálivosti už stejně moc nedávám. překvapilo mě ovšem, že dozrály už koncem srpna, odhadoval jsem tak říjen.
od: LukKe
pro: angelripper
05.09. 14:09
pekna sbirka!
moje choco habanero zacaly ted dozravat.. zatim jsem utrhl jen jednu na zkousku a je to takove, jake to ma byt - explozivni ovocna chut a pak nastup bolesti :)) asi ma nejoblibenejsi papricka.. zimbabwe black uz se taky dostaly do zrale faze, kdy maji takovou jemnou palivost, ale bohuzel tam asi neni tolik te chuti navic, aby to byl nejaky must have.. ale je to "pristupnejsi" cayenne.. no a birds eye tez klasika.. mala, ale vykonna :)) taky se mi libi, ze jen utrhnu 2, 5x seknu nozem, hodim do jidla a hotovo
od: Gandalf
pro: angelripper
05.09. 14:52
Hodně super recenze, dík :)
od: djneo
pro: angelripper
05.09. 15:05
Noice!
od: ATtI
pro: angelripper
05.09. 15:19
Pekna uroda, jak paprik, tak novych postu tady. Cenim :)
od: Mleako
pro: angelripper
07.09. 20:10
Naše sbírka je letos výrazně chudší :D Bishop's Crown letos narostly parádně, ale bohužel prakticky nepálí. Sem tam nějaký kousek jádřince trochu polechtal, ale jinak to krájíme dětem k večeři.
https://imgur.com/a/xR65SM9
od: angelripper
pro: Mleako
13.09. 12:21
bishops crown teda vypadá fakt vtipně, dobrá chobotnička :) já teda musím celkově zhodnotit, že jsem těžce přecenil vlastní síly - loni jsme rekonstruovali terasu, takže jsem nepěstoval nic, ale letošní kombinace jedenácti kytek s tím, že jsem moc nebyl doma, a když doma jsem, tak většinou vařím i pro tříletý dítě, celkem jednoznačně vyústila v to, že to nestačím ani omylem zpracovávat, takže mi ty plody prostě usychaj na kytkách. alternativou je, že je sklidím a nechám pro změnu rozpustit v ledničce, ale to zabírá akorát víc prostoru :))

aji benito a de arbol už ani nesklízím, protože bych je stejně nepoužil, ale těch ostatních je mi líto. mrazit je to blbost, sušit taky, a omáčky z toho dělat nebudu. zajímavý, že skoro každej rok dospěju ke stejnýmu závěru, a pokaždý to pak stejně udělám jako vždycky, ehm.
od: LukKe
pro: angelripper
13.09. 19:10
jn, letos mam nejak podobny problem, ze to nestiham zpracovavat a nemam silu z toho neco udelat.. mozna hecnu nejaky vikend na aspon jednu sauce.. z tech mensich se to taky hur dela, no.. mi to nevezme skoro ani mixer asi
od: angelripper
pro: LukKe
13.09. 19:17
minule jsem zkoušel papričky "vykostit", rozmixovat ve food procesoru, pak projet tyčovým mixérem, pak propasírovat, a pak zmrazit ve tvořítku na led. tuším, že je mám v mrazáku ještě teď :))
od: LukKe
pro: angelripper
13.09. 19:45
;)) jinak teda nejjednodussi na zpracovani je chilli sul.. proste to s ni rozemeles za "mokra" jeste idealne a nechas uschnout a pak nasypes do mlynku.. done.. mam jeste doma nejakou zasobu z lonska a celkem pise
od: ATtI
pro: angelripper
14.09. 08:12
Nasusit > navlockovat > chilli olej > profit

Da ti to moznost odlozit to hlavni penzum prace na "az se budu citit". Ted staci jenom krok jedna: utrhat/ususit. A neodstrelis tim tywe celej pulork snahy.

Ale teda urcite nejsi jedinej s timto, na kazdyho to nekdy padne takhle.
od: LukKe
pro: ATtI
14.09. 08:15
chilli olej bych mohl taky udelat
od: Nightmare
pro: angelripper
14.09. 09:19
Co Sambal olek? Je na to potřeba speciální paprička? Žena na tom ulitava
od: angelripper
pro: ATtI
14.09. 12:59
nevím, jestli tyhle papričky budou na olej úplně ideální, ale zkusit to můžu. sušil jsem už dva roky nazpátek, a doteď mám pár skleniček vloček mezi kořením - hlavně ty extra pálivý moc neubejvaj :)

od: BroER
pro: all
04.09. 20:03
Okej, na konci zari mame jakoze cela family dovolenou a prave doslo na vyhlaseni souteze o krale/kralovnu nakladaneho hermelinu.

Mate nekdo nejaky fakt osvedceny a treba i netradicni recept?
od: zila
pro: BroER
04.09. 22:14
Hmm...tak v tom ti moc nehelfnu. Nakládal jsem tak třikrát v životě a vždycky to bylo "co dům dal". V zásadě bych taky ocenil nějaký osvědčený recept. Dovnitř obvykle dám nějakou pastu z rozetřeného česneku a koření (třeba paprika, čubrica, trochu chilli a co se mi zrovna válí doma a přijde mi, že se tam hodí) + trochu cibule na jemné plátky. Dokola do oleje pak cibuli, bobkáč, chilli papričky, celý pepř, nové koření. Nesnáším v nálevu kyselé věci (beraní rohy třeba), ale v tom jsem zjevně výjimka.
od: zbr
pro: zila
04.09. 22:21
Tvl, miluju kyselý věci, ale do nakládanýho hermelínu by mě to teda ani nenapadlo. Jakože dát si ten beraní roh nebo feferonku pak k tomu hermelínu na talíř, to je jasná věc, ale přímo to s tím naložit určitě ne.

Však tyhle věci v sobě mají spoustu vody, nějak mi to s tím olejem nejde dohromady.
od: myny
pro: BroER
04.09. 22:36
Dovnitř dávám česnek, mleté chilli s olejem z Lidlu, sůl a plátek papričky. Do oleje cibuli na kroužky, pepř, bobkový list, chilli papričky. Nakládám do skleněné IKEA pixly s gumovým těsněním. Největší zlepšovák, co jsem vymyslel, je po týdnu tu pixlu v lednici otočit vzhůru nohama, protože jinak jsou ty spodní hermelíny tlakem dřív hotové než vrchní. Za dva týdny jsou ideální, ale vydržím to obvykle tak 10 dni.
od: zbr
pro: zila
04.09. 23:32
I když počkej, myslíš to vážně tak, že tam někdo dává kyselé, tj. předem naložené beraní rohy? To snad ne, ne? Čerstvé si dovedu představit...
od: zila
pro: zbr
05.09. 08:17
No podle mě ano a taky mi to přijde jako kravina.
od: nithril
pro: BroER
05.09. 08:58
S oreganem a zelenyma, nebo mixem zelenych a cernych oliv. Nacpat olivy a oregano mezi podelne rozkrojene hermose, cele zasypat olivama a oreganem a zalit olejem. Top strop.

A nebo jinak delam klasiku co jsme busili kdyz jsme delali Attimu otroky ve washi - smichat v oleji cerstvy cesnek, sladkou papriku, chilli, a jakekoliv dalsi koreni - ja treba pridavam kari nebo kurkumu. Zase rozkrojit podelne napul a tu smes mezi ty pulky nacpat, a pak to cele zasypat cibuli a nakladanyma feferonkama/chilli
od: zbr
pro: nithril
05.09. 09:25
A ten Clubwash recept není tajný, jo?
od: PiTRiS
pro: BroER
05.09. 09:29
já dělal nakládanej hermelín jeednou a ve výsledku zjistil, s tím kolik stojí, kolik stojí olej, atd, že je jednodušší si ho koupit :)

jinak upřímně, imo největší rozdíl udělá sýr - já tam dával buď krále sýrů nebo sedlčanskej a výsledek nic moc, oproti těm "hospodskejm", nebylo to tak správně "rozleželý" a to ty poslední jsem jedl po víc jak měsíci. Paradoxně jeden z nejlepších co jsem kdy měl, tak když jsme hodně hodně let zpátky vzali nějakej ARO kyblík v makru - naloženej opravdu simple, jen cibule, pepř, asi nějaké další koření, ale kurva, ten byl... se úplně rozplýval na jazyku, chuťově naprosto dokonalej. A 10 (malých) kousků stálo asi kilo :)

A ad nějaké zajímavé kombinace, ať nebereš jen klasiku - jednou jsem měl s plátkem ananasu mezi tím a byl to luxus :)
od: zila
pro: nithril
05.09. 09:41
Téhle olivové varianty jsem se svého času hrozně přejedl a od té doby ji nemůžu ani vidět:)
od: nithril
pro: zbr
05.09. 09:54
Tajne je, ze dalsi tajna prisada bylo semeno vsech barmanu.
od: zila
pro: nithril
05.09. 09:58
Tajná přísada bylo nechat to odležet maximálně hodinu, aby to nedej bože nemělo nějakou chuť.
od: ATtI
pro: nithril
05.09. 11:01
Tenhle olivovo / oreganovej hermos z Pomalace pro me zustal navzdycky top. Kdysi davno, tak pred 15 lety, jsem to zkusil replikovat doma a nedalo se to zrat, nevim proc. To oregano jakoby vubec nezmeklo v tom oleji ani po dlouhe dobe a bylo to jak zrat suche oregano rovnou ze sacku. Nevim jestli tam nekde nema byt nejaky mezikrok infuze toho oleje, uz jsem to pak nikdy nezkusil :)
od: Mleako
pro: BroER
05.09. 11:14
My děláme takovou klasiku - cibule, trocha česneku, čerstvý nebo sušený chilli papriky podle chuti, bobkovej list, celý zelený pepř, koriandr nedrcený. A samozřejmě zalít olejem. Našel jsem ten recept kdysi někde na netu. Na první dobrou to chutnalo dobře a motivaci to dál ladit už jsem neměl.
od: Mleako
pro: PiTRiS
05.09. 11:16
Tak to musíš nechat nějakou dobu uležet, aby to změklo. A ne to jeden den zalít, druhej den žrát a divit se, že je to málo uleželý :) Nech to pár dní na pokojovce a přijde ti za chvíli naproti.
od: PiTRiS
pro: Mleako
05.09. 11:33
"a to ty poslední jsem jedl po víc jak měsíci."
od: BroER
pro: PiTRiS
05.09. 12:14
"doslo na vyhlaseni souteze o krale/kralovnu nakladaneho hermelinu."

Pitris: "nejlepší je koupit kýbl ARO v makru."


Srsly :D
od: Mleako
pro: PiTRiS
05.09. 12:20
Ok, to jsem přeskočil. Moje chyba. A měl si je celou dobu v lednici nebo si je měl nějakou dobu i při pokojový teplotě?
od: BroER
pro: myny
05.09. 12:21
Tu Ikea sklenici asi zkusím, dík za tip.

Možná ho udělám s těma olivama,to zní dost dobře. ale tam je riziko, že dost lidí olivy nemá rádo. Nejdřív zjistím, jestli je někdo od přítelkyně z rodiny vůbec jí.

Koriandr podobně :)

No dík za tipy všem
od: angelripper
pro: BroER
05.09. 12:45
btw, ta ikea sklenice (řada korken) má úplně retardovanej design, víčko je na pantu a je v něm taková výduť, takže když ji otočíš dnem vzhůru a pak časem otevřeš, všechno ti to vyteče kolem :)) mám jich doma tunu, ale používám je spíš na suchý věci.

myny> PSA, ty italský mletý papričky v oleji už v lidlu nějakou dobu nemaj :(
od: nithril
pro: ATtI
05.09. 12:46
Ja si ho doma teda obcas delam a je to v pohode. Nemels nejake spatne/stare oregano? :)

Zila: Tak to nebyla nase vina, ze sly na odbyt, a lidi je furt chteli zrat, kdo to mel furt stihat nakladat :D
od: nithril
pro: PiTRiS
05.09. 12:47
Kamo neco delas spatne proste. Ja nalozim hermeliny a po dvou dnech v pokojove teplote jsou perfektne roztekle.
od: PiTRiS
pro: BroER
05.09. 13:25
neříkám, že to je nejlepší, jen že to byl paradoxně fakt jeden z nejlepších, co jsem měl... cena výkon jednoznačně nejlepší :))

mleako: to už se mě moc ptáš, to už je strašně dávno... a od té doby jak říkám, když jsem si tenkrát spočítal, na kolik mě to vyšlo, tak si radši koupím už nějakej hotovej, ať už v hospodě nebo u nás v masně mají taky skvělé
od: Mleako
pro: myny
07.09. 20:04
To myslíš tuhle? U té se mě asi po dvou letech úplně rozpustilo to gumové těsnění. Změnilo se to na takovou mazlavou lepivou hmotu, jako když vytlačíš silikon z tuby, přitom to bylo celou dobu v kredenci nebo v lednici.
https://www.ikea.com/cz/cs/p/korken-doza-s-vikem-cire-sklo-70213545/

od: ATtI
pro: all
04.09. 11:45


Moje doporuceni z lokalniho Chilli Festu. Ani jedna z tech veci nijak zvlast nepali, brutalnich smrticich produktu tam samozrejme byly stovky, ale to umi kazdej, ze :) Mene lidi umi opravdu chutne veci :)
Onion Chutney by Gajdy je pro me dokonale trefeny pomer sladke/slane ktery u takove veci potrebuju. Nepali skoro vubec. Cibulova chilli omacka od Chilli Maga (ehm?) ma dost podobny profil, klasicky cukr, sul, balsamico, ale zabavny twist tomu dodavaji rozinky. Plus Bhut Jolokia to trochu pritvrzuje, ale nijak brutalne. Pesto z medvediho cesneku s chilli je od Tomas Patera Chilli-semena. Chutova dokonalost, dostavas presne co cekas, vyrazne, slane, trochu habanera. A Smokey green jalapeno sauce od My Chilli, brutalni kourova naloz, opravdu hodne vyrazny kour plus zabavna ovocna chut jalapena (a limetove stavy). Po ochutnani nevim kolika desitek veci predtim mi to vyslovene rozsvitilo oblicej. Od My Chilli je uz leta u me v lednici staple jejich hot Maracuja Mango, ktera je teda mnohem palivejsi. A tato kourovka me teda dostala hodne :)

Plus skoro vsichni, zda se, delaji kimchi, coz super. Ja vybiram jen ty bez rybi omacky, tam jsem bral od chillimat.cz ktery mi na miste chutnalo, ale v tom nejakou moc revoluci delat nejde, nastesti (?) nejake dobre kimchi mam v lednici celorocne.
od: LukKe
pro: ATtI
04.09. 12:31
pekna review.. my-chilli mam taky hodne rad, casto beru honey mustard nebo smokey bbq.. tohle urcite zkusim, chci ted objednavat :)
od: angelripper
pro: ATtI
04.09. 12:34
supr, dík za tipy! sháním něco fermentovanýho a neoctovýho, koukám, že tady se dá slušně vybrat :) co to je za lokální chili fest, btw?
od: ATtI
pro: angelripper
04.09. 13:11
chillibrani.cz
Tyve zrovna ten Martin Gajdos (ByGajdy) mel nekolik palivych levelu Srirachy vzdycky ve 3 variantach, sladka, kourova a klasicka (myslim) akorat nikde nemuzu najit zadny web. Mozna ze ma jen FB nebo Insta, ktere nemam ja.

Lukke: tak sem pak napis jak ti to sedlo, jestli jsem se zblaznil nebo ne :)
od: zbr
pro: ATtI
04.09. 13:46
Máš tip na něco jemnějšího od těch My Chilli, ale něco, co by nebylo brutálně kouřové? Budu od nich brát tu Maracuja Mango, kterou zmiňuješ, protože já chtěl spíš něco ostřejšího, tak bych do té objednávky chtěl přihodit i něco pro slečinky. :D
od: ATtI
pro: zbr
04.09. 14:26
Tak to uprimne nevim..eeeh, tu green jalapeno maji aji nekourovou, ale nezkousel jsem ji.

Ja jsem uzaviral den zmrzlinou jahoda/habanero (udajne 3z5), ktera me nepalila vubec a mel jsi videt jaky xicht udelala manzelka kdyz to chutnala (: ja asi nemam ty miridla uplne nastavene na ty nejnizsi palivosti ;)
od: ATtI
pro: zbr
04.09. 16:01
Vzpomel jsem si.. Zach's pesto & chilli: pestoandchilli.cz maji docela zabavnou grafiku a nekolik omacek ktere udajne nepali vubec haha. Ale ver lidem jejichz vlajkova lod je MURDERDEATHKILL :)
Oni jedou takovou tu brutalne ovocnou linku same tresne a maliny a kiwi atd.. kazdopadne Forest Smoke od nich by mel byt uplny base level, nebo Weedberry jestli nechces kourove. Akorat oni jsou asi nejak provareni skrz nejaky cesky ripoff hot ones (nevim, nevidel jsem), tak jsou krapet drazsi.

Od nich jsem ale ten low range netestoval snad vubec, mel jsem asi vsechny ty mid range a ze by me nejaka zaujala natolik, abych je bral domu to ne, ale rozhodne to neznamena ze nejsou dobre. Akorat jsem proste asi mel naladu na neco trochu jineho.
od: LukKe
pro: ATtI
04.09. 19:07
forest smoke mi tedy vubec nechutnal bohuzel, nalakalo me to, ale bylo to az prilis takove lesneplodove na me.. jinak zachs chilli taky jedu uz roky, snad co to zalozili, maji skvele pesta na testoviny z uzenych papricek, lanyzove a tak :)
od: angelripper
pro: ATtI
05.09. 12:48
dík, udělám pár objednávek :) nějaký ovocný omáčky docela postrádám, zároveň nechci žádný extra zabijáky, byť zrovna ten forest smoke mi připadá, že bude už naopak fakt málo - "lyofilizované chilli Chipotle 0,4 %", wtf.
od: postal
pro: ATtI
05.09. 16:27
Damn you all, objednávka dokončena na Barbecue omáčka se sušenými rajčaty, Cibulové chutney, Hellfire Spicy Peanuts – pekelné arašídy, Maracuja Mango Hotsauce, Mexický dip, Smokey Jalapeño Hotsauce

od: PiTRiS
pro: all
10.08. 12:23
dlouho tu nebyl kafovej thread což? :) místní gurmáni, kde kupujete kafe? se svou spotřebou hledám něco s dobrým poměrem cena/výkon, nebráním se nějakému předplatnému, kdy mi každej měsíc to kilo+ dovezou a bude :) když by to bylo 4x různé 250g, tak asi ideál... Kafe zrnko, na espresso

našel jsem https://www.aromaniac.cz/predplatne-kavy/#a_aid=77522 což mi vzhledem k ceně přišlo velmi sympatické, ale rád si nechám něco doporučit...
případně i třeba nějaká pražírna v praze, okolí vršovic, pankrác, když by byla kamenná prodejna

thx .)
od: tsu
pro: PiTRiS
10.08. 12:36
Když chceme něco spešl, vybereme si z kofio.cz, jinak často bereme z uprazeno.cz, bo tam si to vyzvednu osobně na kole
od: LukKe
pro: PiTRiS
10.08. 15:35
Candycane obv, mají v mezisrnkach.. Nebo kmen, ale přijde mi už moc drahý
od: ATtI
pro: PiTRiS
10.08. 18:20
Nakupuju v lokalnich kavarnach/prazirnach co navsetevuju, ev. v kavarnach/prazirnach co navstivim na cestach, ev. co mi kde kdo da ze svych cest.
Dlouha leta kupuju kavy Coffee Collective a je to absolutni top za me :)
od: BroER
pro: PiTRiS
10.08. 21:05
Mazelab.coffee
od: Oneiros
pro: PiTRiS
10.08. 21:20
aromaniacs obcas koupim, ale nektery kafe tam maji dobry, nektery me neadchnulo (treba papua nic moc). muzes zkusit njedriv ten degustacni balicek
od: fanatic
pro: PiTRiS
29.08. 10:28
v kavarnach, doubleshot ma dobrej pomer cena vykon.

proste co se kde namane

coffee source dela dobry kavy a myslim, ze taky maji predplatny.

muzes si nechat posilat the barn z reichu a tak vubec
od: PiTRiS
pro: fanatic
29.08. 11:59
díkes všem :) ozkouším .) zásoba na test tak na 5 let :D :D

od: Miguel
pro: all
31.07. 10:27
Aka je najnovsia hipsterina s kavou? Ja som z aeropressu presiel na kotogo (a skusil rozne Bialetti a nakoniec mi najviac sedelo to najmenej pokrocile, bez cumshotu (neviem si teraz spomenut ako sa povie tej pene) ale nerezove). A ofc vlastny kamenny mlyncek a bud Etiopske, alebo stredoamericke bobule (stredne prazene).

Proste napiste co a preco robite vy, mozno ma to inspiruje.
od: PiTRiS
pro: Miguel
31.07. 10:47
viz asi 2 thready na tohle téma tady... pokud nemáš kávovar za 30 a mlýnek aspoň za 10 (ruční za 5), tak slušnou kávu neuděláš :D :D
od: Nightmare
pro: Miguel
31.07. 10:48
O dva thready níž je na to jedna z největších diskuzi v téhle místnosti letos :)
od: angelripper
pro: Miguel
31.07. 10:58
já už na to kašlu, jedu jenom filtr přes V60 a kafe kupuju na rohlíku. smutný, vím :)
od: PiTRiS
pro: angelripper
31.07. 11:17
jako mě fakt překvapilo, jak velký rozdíl udělá mlýnek (a kávovar teda asi taky no). I s tím kilovým kafem z lidlu je ten výsledek fakt o něčem jiném (jakože ne že by předtím z té páky bylo špatné, jen teď je ještě lepší no).

teď koukám, jestli tady v okolí jsou nějaké pražírny/prodejci, co mají fakt čerstvě upražené a nestojí to 500 za čtvrt kila no :)) (kdyžtak klidně tipy - vršovice a okolí :))
od: Miguel
pro: Nightmare
31.07. 11:42
To je thread o pakovych kavovaroch pre korporaty a ako robit latte art. Moja otazka ma nulovy overlap s hentymi prasacinami.
od: nithril
pro: Miguel
31.07. 11:49
Spatny thread, Nightmare myslel tenhle: od: mightning pro: all 19.06. 14:25 :)
od: Miguel
pro: nithril
31.07. 12:51
Diky za upresnenie, ten thread vo mne zabil chut uz sa na cokolvek pytat :)
od: nithril
pro: Miguel
31.07. 12:54
jojo, tam celkem prohralo lidstvo obecne :)
od: Oneiros
pro: Miguel
31.07. 13:15
Já kurva hledám co je to kotogo a to je maďarsky moka konvicka :D
Jinak já jedu pořád 80% reversed aeropress a 20% V60. Tuhle jsem koupil Timemore C3 (povedenej mlýnek) a kávu tak různě, často dvě prazirny u nás, teď mám zrovna z alzy Dominikánská rep. a je to celkem dobrý kafe
od: Nightmare
pro: Miguel
31.07. 13:46
ja sem na tom jako Oneiros,akorat mam Timemore C2,ze kteryho jsem nadsen
od: ATtI
pro: Miguel
31.07. 14:38
Taky V60, mlynek mam Comandante C40
od: Miguel
pro: Oneiros
31.07. 16:06
Ja som teda robil priamu porovnavacku aeropress vs. kot...konvicku (tj rovnaky mlyncek a kava), a bolo to sice dost odlisne, ale nakoniec som vzdy viac tuzil po tom pseudoespresse z Bialetti. Zaujimave, ze som v tom asi sam :)
od: Miguel
pro: ATtI
31.07. 16:07
Ak je na tom mlynceku vyobrazeny Fidel, tak objednavam
od: nuclear74
pro: Miguel
31.07. 17:44
ja jsem sice prdlajs pič kavy, ale kdyz uz varim, tak taky bialetti. chutna mi z toho nejvic, ale urcite jsem neochutnal vsechno.
mlynek mam rucni, ale urcite horsi.)
a kafe kupuju illy etiopia, pze to je pro me ma dostacnej pomer cena/chut

takze to asi mame radi podobne
od: LukKe
pro: ATtI
31.07. 18:59
Doma Taky v60, random roční mlýnek a candycane coffee
od: ATtI
pro: Miguel
31.07. 21:15
Nooo je to nemecka firma, takze jestli nekdy udelaji edici s nejakym vudcem, tak to Fidel skoro urcite nebude :)
od: vrennatic
pro: ATtI
31.07. 22:33
Skoda, melo to potencial. Mohli treba udelat cestovni verzi mlynku, pojmenovat ji Subcomandante a dat tam pro zmenu toho zapatistickeho revolucionare :).
od: mightning
pro: Miguel
02.08. 07:58
Ja jsem se nakonec rozhodl vysrat na kraviny a delat si jenom filtr. Akorat jeste vybiram rucni mlynek. Momentalne jsem nakloneny objednat z taiwanu 1zpresso zp6. Akorat nrvim jak je to se clem a tak, doufam ze nebudu cekat mesic, zatimco to bude lezet u celniku
od: fanatic
pro: Miguel
29.08. 10:29
ten jsem si jen tak ze zajimavosti koupil the hoop a musim rict, ze to dela super kafe a je to docela foolproof.

jinak hlavne mam V60 a na cesty aeropress

co se mlynku tyce, tak 1Zpresso mele moc dobre

od: maxa
pro: all
12.08. 19:38
Delate nekdo domaci rajcatovou omacku na testoviny/pizzu/atd. aby se dala dat do sklenicek a zavarit? A pokud ano, podelite se o recept? :)
od: PiTRiS
pro: maxa
13.08. 19:09
na zavaření mi přijde nejlepší udělat čistě rajčatovou pastu a dochutit to až když to používám podle toho na co :)
od: mightning
pro: maxa
13.08. 21:26
Nebo proste jenom zavarit oloupany rozctvrceny rajcata, pak z toho udelas uz omacku rychle

od: JaVa
pro: all
30.07. 11:10
Používáte rýžovar? A mohla bych ho vidět? Send tips pls
od: angelripper
pro: JaVa
30.07. 11:14
https://www.alza.cz/siguro-rc-r700-rice-master-digital-black-d7070668.htm

rýžovar sigur rós, kterej vypadá jako urna, případně hlava darth vadera, a kterej navíc vyráběl sám scott! a taky dělá docela dobrou rejži, mimochodem.
od: PiTRiS
pro: JaVa
30.07. 12:21
nope... od té doby co jsem někde našel "trik", dát rýži do většiho než dvojnásobého množství vroucí vody, nechat 2 minuty vařit, pak asi 10 minut zavřené na plotně, slejt, propláchnout studenou vodou, jsem nad tím přestal přemýšelt... i vzhledem k tomu, že rýži dělám tak jednou za měsíc a je to prostě další krám do baráku, kterej bych zas někam musel uklízet, mýt, atd...
od: Shot
pro: JaVa
30.07. 12:21
Steba RK2. Koukám že už ho máme 10 let :D Vybrán tehdy podle nějakého dTestu nebo tak něco a za mě je to úplně dokonalý stroj. Asi koupím jeden do zásoby, dokud se prodává.
od: Oneiros
pro: JaVa
30.07. 13:12
Indukční xiaomi, už se asi neprodává. Rýži dělá super, ochucenou rýži, dělám v tom i kaše, vařenou zeleninu a rybu
od: Nightmare
pro: JaVa
30.07. 15:04
jasne,nejpouzivanejsi elektricky nastroj v kuchyni hned po konvici,nekolikrat tydne.
hodim do nej rejzi s vodou a necham bejt bez dozoru. Jestli tu rejzi zacnu jist za 20 nebo 100 minut je jedno,bude furt stejne tepla a dobra. Godsend kdyz ti kolem behaj deti.
mam nejakej levnej od sencoru
od: nithril
pro: PiTRiS
30.07. 19:02
Tyve z tebe by mel Uncle Roger radost teda :)
od: PiTRiS
pro: nithril
30.07. 21:58
je to možný no, ale rejže je pro mě opravdu okrajová příloha no... tu si dám fakt vyjímečně :) spíš rýžový nudle nebo tak něco no...
a hlavně se teda vážně snažím doma nemít specializovanej spotřebič na každou blbost, kterou můžu udělat jinak... i proto, že se to dvakrát nedaří, a další už nemám kam dávat :D :D
od: Nightmare
pro: PiTRiS
30.07. 22:11
Rýžovar není jen na rýži a rýže není pouze příloha
🤯
od: PiTRiS
pro: Nightmare
30.07. 22:17
např? jakože googlil jsem, ale nenašel jsem nic, co bych nedal do normálního hrnce případně na páru a měl to problém dobře uvařit...
od: Nightmare
pro: PiTRiS
30.07. 22:33
napr tu rejzi tam muzu hodit i s mrazenou zeleninou a jit od toho pryc se venovat priprave masa,sledovani serialu nebo cemukoliv jinemu,je to proste convinient v tom ze neresis cas,slivani a paru.
od: PiTRiS
pro: Nightmare
31.07. 09:59
"není jen na rýži"
"co jiného se tam dá dělat?"
"třeba rýže se zeleninou"

:)) ale jasně, chápu, kdybych dělal rýži častěji, tak to asi taky zvážím, takhle mi to ale přijde jen jako další bazmek co jen zabírá místo... :)
od: angelripper
pro: PiTRiS
31.07. 10:56
já z něj jsem nadšenej, dělám rýži sice maximálně jednou nebo dvakrát týdně, ale většinou ve větším množství, přičemž zbytky použiju třeba na smaženou rýži. není s tím taková jebačka a výsledky jsou konzistentní.
od: PiTRiS
pro: angelripper
31.07. 11:15
"jen"... :) jako 1-2x týdně je to samozřejmě naprsoto cajk že jo :) to použiješ častějc jak já většinu věcí co v kuchyni mám... :D
ale pokud děláš rýži jednou za měsíc, tak to je za mě prostě pičovina navíc no (nebudu psát vyhozené prachy, vzhledem k tomu, že to stojí litr)
od: sairon
pro: JaVa
31.07. 13:05
máme už tak 10 let starej Silvercrest. vypadá po těch letech, že jsme ho vytáhli z popelnice, ale nemám důvod ho měnit. jen mi v něm jednou odešla tepelná pojistka, když špatně doléhala nádoba na plotýnku, ale oprava za pár korun a slouží dál. výjimečně vařím rýži na varný desce, ke který máme teplotní sondu, takže si stáhne sama teplotu, když se vyvaří voda, ale stejně preferuju rýžovar.
od: JaVa
pro: JaVa
01.08. 10:05
Heh, díky moc všem za rady. Objednám nějaký levný siguro/sencor asi nakonec a budu v klidu. :)
od: angelripper
pro: JaVa
01.08. 10:22
vlastně mě napadla jediná nevýhoda toho siguro - na víku při vaření kodenzuje voda, která následně po otevření steče na okraj varný nádoby - není to zásadní problém a vyřeší to jedna papírová utěrka, navíc to nikdo na alze v recenzích nereportuje, tak bůhví, jestli nemám vadnej kus :))
od: Nightmare
pro: angelripper
01.08. 10:30
to dela i muj ryzovar,neresim..
od: Shot
pro: angelripper
01.08. 19:20
I moje Steba to dělá :D

od: angelripper
pro: all
30.07. 13:51
tak co plantážníci, už jste letos dělali lečo?!
od: vrennatic
pro: angelripper
30.07. 14:08
Shodou okolnosti mam v planu jej varit dnes vecer nebo zitra, bohuzel jeste nikoli z domacich surovin :).
od: maxa
pro: angelripper
30.07. 15:14
Zatim jen jednou, domaci rajcata zatim nejsou zrala :)
od: angelripper
pro: maxa
31.07. 10:54
já dělal o víkendu první, dvě kila paprik, dvě kila rajčat, kilo cibule, tři nohy klobásy a osm vajec... a už je půlka pryč :'( normálně zvažuju, že toho příště udělám kotel a poprvý v životě něco zavařím.
od: sairon
pro: angelripper
31.07. 13:01
asi bys měl, v zavařování je poslední post třičtvrtě roku starej.
od: ATtI
pro: sairon
31.07. 14:39
Du to napravit ;)
od: vrennatic
pro: sairon
31.07. 15:35
Ja uz mam prvni marmelady zavarene, ale jaksi zapominam koupit etikety, abych k tomu mohl udelat vypimpene fotky jako vloni :(

od: LukKe
pro: all
26.07. 20:15
pro mistni coffee hipstery, dnes jsem koukal konecne na ten stroj, co si lidi vybrali do prace, a zjevne stoji 75 tisic :))
https://www.cerstvyboby.cz/nuova-simonelli-appia-life-1gr/

uz umim v latte artu udelat domecek jednim tahem aspon
od: Oneiros
pro: LukKe
26.07. 20:18
to si jako v praci fakt delate kafe pakovym strojem jo? :o))
od: LukKe
pro: Oneiros
26.07. 20:25
ano, mame tam normalni 2 masiny v kuchynkach i, ale jeste tuhle specialni, na kterou zaskoluji kolegove, byvali baristi, a bereme candycane coffee :)) je tam i nejaky prisnomlynek, z ktereho by mel atti urcite radost, ale to jsem nekoukal na znacku

moje posledni dve kavicky:
https://imgur.com/a/hgh2UVW
:))
od: ATtI
pro: LukKe
26.07. 21:55
Postni aji mlynek :)
od: Oneiros
pro: LukKe
27.07. 00:44
jo tak to jo potom, jsem si rikal, ze by byli vsichni schopni to obsluhovat uspesne :o)
od: Oneiros
pro: LukKe
27.07. 00:44
jinak teda zaklad je srdicko neasi, to umis??
od: vrennatic
pro: LukKe
27.07. 00:47
Jak tak koukam na ty kavy, tak latte art asi nebude uplne jednoducha disciplina 🙂. Mohl bys nam priste zkusit do peny napsat "cucuc"? Bylo by to stylove
od: iassai
pro: LukKe
27.07. 02:31
dobre napenit mleko, prvni lejes zhora, pak stop, jdes co nejbliz k povrchu kavy, prvni kreslis tu "prdel" od srdce, kvedlas do stran a pak dopredu a zvedat zaroven na udelani spicky.
od: LukKe
pro: vrennatic
27.07. 07:08
neni to uplne jednoduche, no.. musis se nejdriv naucit dobre vubec naslehat to mliko, aby to slo udelat.. pak trefit ten moment na konci a jeste s tim nejak manipulovat, aby to vubec neco nareslilo :))

atti> postnu, az si pujdu udelat kafe dopo dnes :))

iassai> a ja myslel, ze nejdriv lejes zdola.. wow, jsi zrejme prvni na internetu, kdo podrobne popsal postup latte art srdicka, bravo!
od: iassai
pro: LukKe
27.07. 09:45
tak zhora mysleno abys nekreslil zj, ted nemam zrovna prostredky udelat dobry latte art, ale zkusim narocit videjko jak to myslim
od: PiTRiS
pro: LukKe
27.07. 09:49
jako já po místním threadu jsem si začal připadat jak totální barbar, na to kolik kafe vypiju... no a minulej týden mi naskočil nějakej naprosto nesmyslnej deal na (imo) super kávovar, včetně mlýnku (což jsem bral jako svůj největší rest), takže jsem si udělal radost... a jako musím uznat, že i když jsem se s tím zatím pořádně nenaučil zacházet, nenastavil to a vlastně vůbec nevím co dělám, tak to kafe z toho je úplně jiná liga :D
a ano, bojím se postnout co, bo se bojím, že mi někdo zkazí radost :D
od: LukKe
pro: ATtI
27.07. 11:25
Měl by to být tenhle:
https://eshop.lazenskakava.cz/nuova-simonelli-mdxs.html

Je tam jen znak nuova a žádné označení
od: ATtI
pro: LukKe
27.07. 17:58
Dobre kombo, ostatni zamestnavatele by se mohli / meli inspirovat :)
od: PiTRiS
pro: ATtI
27.07. 18:14
pro všechny 3 zaměstnance, kteří zvládnou víc než zmáčknout ikonku "latte" na dotykáči? :))
od: ATtI
pro: PiTRiS
27.07. 18:59
Vsak pise ze tam maji 2 masiny pro lidi jako jsi ty a pak tenhle setup pro lidi, co maji radi kavu. Predpokladam, ze dred jsi jako obvykle necetl, je tak? :)
od: PiTRiS
pro: ATtI
27.07. 19:20
já to bral, že myslíš combo jako mlýnek a kávovar... a ne combo jako automat a k tomu ještě tohle :) pak v pohodě no :) evidentně dobrá firma...

(a ne, automat fakt ne :P )
od: LukKe
pro: ATtI
27.07. 22:18
tak je to MDJ podle toho tvaru tela ted koukam
od: blackfox
pro: ATtI
28.07. 14:37
my máme v práci pákový la marzocco (lol koukal jsem, že to stojí okolo půl mega :D) a používají to skoro všichni, co pijou kafe, tak nevím co pitris mele

https://i.imgur.com/0NooYCq.png
od: ATtI
pro: blackfox
28.07. 20:48
Kdyby se tenhle web nejmenoval scorephorum, tak by se jiste jmenoval 'nevim co pitris mele' :)
od: iassai
pro: LukKe
30.07. 11:54
od: iassai
pro: LukKe
30.07. 11:56
neni to uplne top, ale princip je stejnej, na zacatku fakt kreslit jen do stran, tady se mi tvori boule tak to neni uplne top srdce =)

od: PiTRiS
pro: all
26.07. 16:06
jako 3rd world problem, ale máte nějakej drtič na bylinky? :D napadlo mě akorát to samé co bývá na trávu, jestli to bude fungovat :)) nebo nějakej jinej tip?

abych to upřesnil, přebytečné bylinky, když to moc roste, tak prostě stříhám i s větvičku, bo se mi s tím nechce jebat po každém lístku a to pak nechám usušit... jenže pak když to chci dát do jídla a drtím to rukou, tak se samozřejmě láme i ta větvička a ta je pak na hovno mezi zuby :D tak buď něco, co by rozdrtilo i tu větvičku nebo naopak by nadrtilo lístky a větvička sítem nepropadla :D
od: Mleako
pro: PiTRiS
27.07. 07:30
Si kup hmoždíř, ne?
od: nithril
pro: PiTRiS
27.07. 09:00
+1 hmoždíř
od: PiTRiS
pro: Mleako
27.07. 09:15
hmm, vidíš, to mě vůbec nenepadlo :))
Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.
Vytvořeno26. prosince 2015 22:43
AutorBroER
Moderátor2/D