místnost: Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.

od: Cobra
pro: all
12.04. 11:40
Nějaké místo v Kolíně které byste doporučili na oběd ? :D
od: zila
pro: Cobra
12.04. 12:50
Jídelna v Paramu.
od: panta
pro: Cobra
12.04. 21:33
Nad náměstim je jedna italská, která neni zlá vysloveně...jinak tady chcípnul pes :D
od: panta
pro: panta
12.04. 21:33
La Farina Ristorante & Pizzeria
od: Cobra
pro: panta
13.04. 00:49
Šli jsme bistro tradice 1984 a nic moc no :( na to že to má 4,8* rating na gmapach lol
od: mightning
pro: Cobra
13.04. 08:12
V koline bych doporucil nadrazi, da se odtamtud dobre a rychle dostat treba do prahy nebo nekam jinam
od: panta
pro: Cobra
13.04. 18:58
Tradice je dobrá kavárna, ale ne místo na oběd, proto jsem ti doporučil La Farinu, protože tam maj obstojný italský jídlo...k obědu :D
od: Black.Tulip
pro: mightning
13.04. 20:05
Má jet k pantovi, ten určitě vaří líp jak michelinská restaurace, učil se to, když nahazoval novej IS v bance.
od: Cobra
pro: Black.Tulip
13.04. 21:25
Jo panta by byl úplně nadsenej kdybych se u něj jen tak objevil bez domluvy přede dverma :D

A navíc neodpovídal :D

od: HY3N4
pro: all
17.03. 01:50
Chcem robiť medailónky z bravčovej panenky ale nemám thermometer, nejaký typ ako zistiť že sú hotové bez toho aby som ich vysušil do oblivionu?
od: Oneiros
pro: HY3N4
17.03. 03:47
zalezi jak je chces. imo nejlepsi jsou medium rare. ja davam na tloustku tak 2,5-3cm aspon, nech je vytemperovat na pokojovu teplotu, opekej zprudka (na 8/10 vykon) a nech je jen zatahnout povrchu. z boku budes videt, jak postupuje teplota nahoru, z ruzove do bile. nechavam vzdycky tak na tretiny, prostredek 1/3 ruzove, to pak odpovida medium rare. kdyz je nechas, aby z kazde strany dosly do bila cele strany, tak to je tak medium. potom je dobry je dat odpocinout na prkynko a prikryt alobalem aspon 5 minut
od: HY3N4
pro: Oneiros
17.03. 08:12
Pecka, presne niečo takéto som chcel, vďaka moc! :)
od: Nightmare
pro: HY3N4
17.03. 08:15
Jinak teploměr je pro mě základ, používají ho snad všichni dobří kuchaři v restauracích a vědí proč,stoji 10€
od: HY3N4
pro: Nightmare
17.03. 08:42
Rozmýšlam nad ThermoWorks Thermapen One, ale ak je niečo lacnejšie čo urobí to isté tak kľudne pošli. :)
od: Azeroth
pro: HY3N4
17.03. 09:35
Sous vide :)
od: Nightmare
pro: HY3N4
17.03. 09:40
Od tescomy za asi 400,ale nečte do vteřiny jako to co si poslal, ale trvá to tak 5 sekund :)
od: angelripper
pro: HY3N4
17.03. 09:46
thermapen one mám a velmi doporučuju :)
od: HY3N4
pro: Azeroth
17.03. 09:55
Uuugh, to je celý proces a zariadenia navyše. :D No rozhodne je to vec nad ktorou rozmýšlam, mno. :))

@Night,Ripper: Jo ako keď už do niečoho celkom špecifického idem tak tá 1s vs 5s je celkom rozdiel a asi pôjdem smerom kúp raz, ale kvalitne. :)
od: ATtI
pro: HY3N4
17.03. 13:07
Offtopic, ale ne moc: Jestli uz budes objednavat z Thermowroks, doporucuju prihodit k nakupu Thermo Drop - fantasticka vec na pobyt venku. Maly, lehoucky, odolny. Pokud ladim nejaky outdoorovy vybaveni, tak presna znalost teploty je k nezaplaceni. Vim jak se citim v konkretnim obleceni nebo spacaku v konkretni teplote, super.
od: HY3N4
pro: ATtI
17.03. 20:44
Heh, pomrkoval som aj po tom no a aj keď niesom veľmi outdoors človek tak za tie prachy to rozhodne znie ako zaujímavá vec, čo sa nestratí, vďaka za tip! :)

Inak robil som tú panenku podla oneirosa a úplna pecka!! Vnútro len jemnulinko ružovo biele a krásne štavnaté a mäkúčke, priatelka si veľmi pochvalovala, ďakujem! :)
od: Miguel
pro: HY3N4
08.04. 10:21
Ad sous vide: Je to samozrejme Pitris-grade advice, kedze sa na to nepytas, ale sous vide asi upgradne bravcovu panenku najviac zo vsetkych veci, co som skusal. Ten proces je az trapne jednoduchy a blbuvzdorny, ale tak ten gadget treba.

od: angelripper
pro: all
05.09. 13:46
objednal jsem na rohlíku koriandr, kterej vypadá jako koriandr, chutná jako koriandr, ale voní jako kopr. myslel jsem, že byl prostě uloženej v balíku bylin někde ve skladu a načichnul, ale umyl jsem ho, otrhal lístky a na dva dny je uložil do ledničky, a furt voní jako kopr. wtf? no, do toho kari ho asi dávat nebudu...

anyway, nechci vytahovat ten starej thread, ale konečně mi dozrály všechny papriky a máte to štěstí, že mám zrovna sdílnou náladu! ok, kecám, musím dělat něco do práce a hledám kreativní způsoby, jak to odsunout. letos jsem ovšem příliš kreativní nebyl a vsadil víceméně na klasiku:



zleva doprava:
de arbol - sušený je používám v kuchyni furt, ale nikdy jsem ji neměl čerstvou, takže nedokážu posoudit, jestli tak má fakt chutnat, ale překvapilo mě, jak je nahořklá a "přímá" - skoro nepálí, nástup přichází hned a v rámci vteřin zase odezní. zkusím je usušit a porovnat, ale zatím nejsem zrovna největší fanoušek.

cayenne purple - pálivost mírná, chuť nikterak výrazná. plody jsou asi tak dva dny zelený, poté zfialoví a po hrozně dlouhý době (cca tři - čtyři týdny) začnou pomalu červenat, přičemž ve fialový podobě byly nezralý a tudíž nejedlý. špatný nejsou, ale nějak nevidím důvod je sázet znova.

hungarian black - naprostá pecka, jsou sladký, výrazný a ovocný, mají celkem hodně "hmoty" a tenkou slupku (asi jako jalapeno, kterýmu se fyzicky podobaj, samozřejmě až na barvu), ale zároveň skoro nepálej, takže se jich dá do jídla narvat tuna. stejně jako předchozí cayenne jsou v černým stavu nejedlý, je nutný počkat, až začnou červenat. určitě zasadím znova.

cayenne - klasika, všichni znaj, není moc co dodat :) neutrální a univerzální, pálivost akorát, zároveň ničím extra zajímavý.

nějakej hybrid cayenne s něčím dalším z holešovický tržnice - ve všem horší než cayenne, pálí míň a chutnaj hůř, což vynikne při přímým porovnání, jinak bych to asi nepoznal.

serrano - můj dlouholetej oblíbenec, akorát letos mi obě kytky skomíraly - jedna vyplodila čtyři papričky a pak chcípla úplně, druhá pomalu plodí a stále kvete, momentálně ale svádí bitvu o květináč s nějakým lopuchem, nechávám tomu volnej průběh. papričky ovšem skvělý, minulej rok jsem je často používal i v zeleným stavu, kdy jsou takový víc "rostlinný", teď je kvůli malýmu množství sklízím až červený. pálivost je nižší než u cayenne a má příjemnej průběh, chuť je hodně ovocná a šťavnatá, jsou perfektní při vaření i na finální dochucení. v podstatě by mi stačily jako jediná paprička :)

aji benito - moc mě neoslovily, podle mě jim pražský podnebí moc nesvědčí - po dozrání se na kytce začnou skoro okamžitě kazit, variabilita v chuti jednotlivejch plodů je taky značná, ale ani ty "lepší" nejsou nijak výjimečný. není to ovšem ani žádná tragédie, jenom by jim v bolívii bylo asi trochu líp... případně ve skleníku :)

birds eye - opět klasika, není třeba představovat. pálí jako čert, ale pálivost ustupuje stejně rychle jako přichází, strašně dobře se s nima pracuje - u většiny papriček odstraňuju semínka a někdy i blány, tady to kvůli velikosti moc dobře není možný, takže jich vždycky jenom pár otrhám, nasekám na pár kusů a hodím do jídla, díky uniformní pálivosti všech plodů člověk snadno odhadne, jakej má čekat výsledek.

habanero lemon - jsem přesvědčenej, že plody jsou už zralý, ale chutově mě o tom příliš nepřesvědčily :) nechám je ještě pár dní na kytce, protože se jim daří dobře, ale zaprvý skoro vůbec nepálí, zadruhý je u nich ten typickej citrusovej a ovocitej habanero charakter zatím pouze v zárodku. možná je to opět podnebím, ale u jinejch pálivejch druhů jsem s tím nikdy neměl problém, pouze dozrávaly podstatně pozdějc (říjen byl ještě hodně aktivní). ale předminulej rok mě takhle vypekly už chocolate habanero, takže se na ně příště možná vykašlu úplně.

trinidad moruga scorpion - netuším, ještě jsem nesebral odvahu to otestovat :)) o víkendu jsem sebral jeden plod, kterej doteď suším v ledničce. nicméně pár dní nazpátek jsem se divil, proč mě brní konečky prstů na pravý ruce, přisoudil jsem to tomu, že jsem se asi spálil v kuchyni o horkej hrnec. o dva dny pozdějc se to ale opakovalo, načež mi došlo, že jsem předtím pohmatem kontroloval, jestli jsou ty morugy už zralý, chmmm. jsem zvědav, věřím, že to bude furt slabej odvar oproti pěstování za vhodnejch podmínek, ale ty vyšší pálivosti už stejně moc nedávám. překvapilo mě ovšem, že dozrály už koncem srpna, odhadoval jsem tak říjen.
od: LukKe
pro: angelripper
05.09. 14:09
pekna sbirka!
moje choco habanero zacaly ted dozravat.. zatim jsem utrhl jen jednu na zkousku a je to takove, jake to ma byt - explozivni ovocna chut a pak nastup bolesti :)) asi ma nejoblibenejsi papricka.. zimbabwe black uz se taky dostaly do zrale faze, kdy maji takovou jemnou palivost, ale bohuzel tam asi neni tolik te chuti navic, aby to byl nejaky must have.. ale je to "pristupnejsi" cayenne.. no a birds eye tez klasika.. mala, ale vykonna :)) taky se mi libi, ze jen utrhnu 2, 5x seknu nozem, hodim do jidla a hotovo
od: Gandalf
pro: angelripper
05.09. 14:52
Hodně super recenze, dík :)
od: djneo
pro: angelripper
05.09. 15:05
Noice!
od: ATtI
pro: angelripper
05.09. 15:19
Pekna uroda, jak paprik, tak novych postu tady. Cenim :)
od: Mleako
pro: angelripper
07.09. 20:10
Naše sbírka je letos výrazně chudší :D Bishop's Crown letos narostly parádně, ale bohužel prakticky nepálí. Sem tam nějaký kousek jádřince trochu polechtal, ale jinak to krájíme dětem k večeři.
https://imgur.com/a/xR65SM9
od: angelripper
pro: Mleako
13.09. 12:21
bishops crown teda vypadá fakt vtipně, dobrá chobotnička :) já teda musím celkově zhodnotit, že jsem těžce přecenil vlastní síly - loni jsme rekonstruovali terasu, takže jsem nepěstoval nic, ale letošní kombinace jedenácti kytek s tím, že jsem moc nebyl doma, a když doma jsem, tak většinou vařím i pro tříletý dítě, celkem jednoznačně vyústila v to, že to nestačím ani omylem zpracovávat, takže mi ty plody prostě usychaj na kytkách. alternativou je, že je sklidím a nechám pro změnu rozpustit v ledničce, ale to zabírá akorát víc prostoru :))

aji benito a de arbol už ani nesklízím, protože bych je stejně nepoužil, ale těch ostatních je mi líto. mrazit je to blbost, sušit taky, a omáčky z toho dělat nebudu. zajímavý, že skoro každej rok dospěju ke stejnýmu závěru, a pokaždý to pak stejně udělám jako vždycky, ehm.
od: LukKe
pro: angelripper
13.09. 19:10
jn, letos mam nejak podobny problem, ze to nestiham zpracovavat a nemam silu z toho neco udelat.. mozna hecnu nejaky vikend na aspon jednu sauce.. z tech mensich se to taky hur dela, no.. mi to nevezme skoro ani mixer asi
od: angelripper
pro: LukKe
13.09. 19:17
minule jsem zkoušel papričky "vykostit", rozmixovat ve food procesoru, pak projet tyčovým mixérem, pak propasírovat, a pak zmrazit ve tvořítku na led. tuším, že je mám v mrazáku ještě teď :))
od: LukKe
pro: angelripper
13.09. 19:45
;)) jinak teda nejjednodussi na zpracovani je chilli sul.. proste to s ni rozemeles za "mokra" jeste idealne a nechas uschnout a pak nasypes do mlynku.. done.. mam jeste doma nejakou zasobu z lonska a celkem pise
od: ATtI
pro: angelripper
14.09. 08:12
Nasusit > navlockovat > chilli olej > profit

Da ti to moznost odlozit to hlavni penzum prace na "az se budu citit". Ted staci jenom krok jedna: utrhat/ususit. A neodstrelis tim tywe celej pulork snahy.

Ale teda urcite nejsi jedinej s timto, na kazdyho to nekdy padne takhle.
od: LukKe
pro: ATtI
14.09. 08:15
chilli olej bych mohl taky udelat
od: Nightmare
pro: angelripper
14.09. 09:19
Co Sambal olek? Je na to potřeba speciální paprička? Žena na tom ulitava
od: angelripper
pro: ATtI
14.09. 12:59
nevím, jestli tyhle papričky budou na olej úplně ideální, ale zkusit to můžu. sušil jsem už dva roky nazpátek, a doteď mám pár skleniček vloček mezi kořením - hlavně ty extra pálivý moc neubejvaj :)
od: angelripper
pro: ATtI
30.09. 22:36
ok, žena a dítě pryč, lednička plná zeleniny v polorozpadu a chorizo po datu spotřeby, tak jsem se rozhod to zpracovat formou polívky, kterou případně můžu zamrazit - vyhrabal jsem řapíkatej celer, papriku, červenou, bílou a jarní cibuli, šalotky, česnek, fenykl, listovej špenát, koriandr, petržel a rajčata. zároveň jsem začal péct rajčata s bylinkama a česnekem, abych měl základ na omáčku, a uvařil si pinto fazole do polívky a červený fazole do chili, který chci dělat zejtra.

připadalo mi jako dobrej nápad využít vlastní zdroje, takže jsem do polívky hodil jedno serrano, tři lemon habanera (který stále vůbec nepálí, ale už maj aspoň trochu tu habanero chuť) a cca půlku morugy bez semínek a blan. a nedá se to kurva žrát! takže tu teď poslední hodinu trávím tím, že fazolema do chili ředím polívku, ale valnej úspěch to nemá. příště se na tyhle pokusy fakt vykašlu :)
od: BroER
pro: angelripper
30.09. 22:42
To je ta pulka morugy. To je jak krev z vetrelce, proste.
od: Oneiros
pro: angelripper
01.10. 00:52
Mrdni tam kysanou smetanu
od: Kosmic
pro: angelripper
01.10. 16:30
Tvl narve tam pul morugy a divi se :)
od: LukKe
pro: angelripper
01.10. 17:06
bahah.. pouceni pro priste :))
od: Žylvér
pro: angelripper
01.10. 18:26
tak první sezona, 4x Jalapeno, spousta super paprik, ale v podstatě nic pořádně nepálilo, asi jsem to měl přihnojit, nebo dát tomu max slunce místo na zahradě, nevím...bral jsem zelený s žilkama nebo nechal přejít do červený a prostě normální papriky :D

pak tam už bylo jen to orange habanero a to teď mám šest papriček teprve sklizenejch (první před týdem) a jsem zvědavej na test

přes kamarády už jsme ale letos nějaký papričky testovaly, byla grilovačka plněnejch :) ale já se držím při zemi :D něco jsem si vzal taky na vaření chilli cor carne/vege, což se teď snažím mástrovat...jo burgery už taky umím udělat mnohem líp :D
od: Žylvér
pro: Žylvér
01.10. 18:27
btw. to habanero tam pořád je a je tam min. 10 dalších paprik v různým stadiu, spokojenost...v řijnu se budu potit :D
od: ATtI
pro: angelripper
02.10. 08:10
Haha well played :))
Nastavovat jedine, no. Utop to v objemu, dojdi si pro pradelni hrnec :)
od: Žylvér
pro: Žylvér
03.10. 19:12
tak koštovačka dalšího Jalapena a dělá to konečně, co bych čekal...na kytkách mi jich ještě taky pár zbejvá, tak snad to nakonec nebude úplná katastrofa...ted mi jede chilli v pomaláči, kam jsem dal dvě ty habaneros...tohle je lepší než pěstovat trávu
od: postal
pro: angelripper
03.10. 20:11
Moje habaněrka začala konečně kvést, bude mocná úroda 🤩❤️
https://i.imgur.com/x46xY41.jpeg
od: Oneiros
pro: postal
03.10. 20:30
tyjo, a co delaly v lete?
od: Zabri
pro: postal
03.10. 20:45
Ty žiješ v Austrálii?
od: postal
pro: Oneiros
03.10. 21:10
Předstírala, že je okrasná květina.
od: LukKe
pro: postal
03.10. 22:12
Lol wot
od: Guzo
pro: postal
04.10. 06:46
Ja to takhle mel loni, letos uz to bylo obsypany. Dal jsem jim vic svetla a objednaval jsem sazenice na jinym webu
od: woyta
pro: LukKe
04.10. 12:39
Me taky vyrostlo velke hovno, akorat mam ted v byte kolonie smutnic :D uz jsem to vyhodil, ale rozsirili se do ostatnich kytek
od: Mleako
pro: postal
04.10. 15:37
Kdy si to vysíval, že ti kvetou až teď?
od: miras1
pro: angelripper
03.11. 20:01
Taky vám někomu chili ještě roste a plodí? Mám to v takovém poloskleníku-zahradním domku a zatím ne a ne přestat. Už mě to trochu sere zalejvat, takže přemýšlím, že prostě sklidím, co vyrostlo a zastříhnu to a nechám to hibernovat do jara.
od: LukKe
pro: miras1
03.11. 22:17
jo, kazdy rok jeste za prizniveho pocasi nasazuji i v prubehu rijna, problem je, ze na balkone to uz pak v listopadu nema sanci dozrat.. ve skleniku/doma asi jo.. ja ale nemam misto, abych se s tim jebal jeste v obyvaku.. i kdyz mozna zkusim ty maly jedny..
od: miras1
pro: LukKe
03.11. 22:56
Chili by snad mělo dozrát i utržený, ale nevím jak dlouho to trvá.
od: nithril
pro: miras1
04.11. 12:21
Ja to sklidil ze zahrady do kvetinace a dal na chodbu a habanero je zatim furt osypane a postupne se barvi, tak cekam :)
od: nuclear74
pro: angelripper
10.11. 18:43
jakej je teda score recept na uchovani papricek? vim, ze se to tady resilo milionkrat, ale furt nemame hotovy to vyhledavani. meli bysme si zalozit nejakou score kucharku dpc

spis bych dal prednost nejakymu receptu na sauce. nejake huste, co bych si ji pridaval bud jen tak lzicku k jidlu nebo bych to hodil na ostreni rovnou do jidla.

chilli ani nevim jaky mam. jsou zluty uzky. nevyznam se v tom a podle chuti poznam akorat, ze pali:D semena jsem dostal darem
od: tsu
pro: nuclear74
10.11. 18:44
od: ATtI
pro: nuclear74
11.11. 20:16
+1 za chilli olej
Delam uz spoustu let podle Mike Chana a po zbeznem procteni tsuova postu je to defakto to stejne
https://m.youtube.com/watch?v=RayiXikKsC0&pp=ygUTbWlrZSBjaGVuIGNoaWxpIG9pbA%3D%3D
od: nuclear74
pro: tsu
11.11. 22:02
+atti: no jak to teda susite a pripravite nez se to hodi do oleje?
od: Nightmare
pro: tsu
12.11. 21:17
kde vzit ingredience nejakej tip ? cinske chilli vlocky,drceny zazvor,cinsky pepr ?
od: Oneiros
pro: Nightmare
13.11. 01:29
kdyz jsem delal olej, tak jsem pouzil gochugaru, udajne je to vhodna nahrada, da se shnat snadno. secuansky pepr se da koupit bezne
od: ATtI
pro: Oneiros
13.11. 08:15
+1 za oboji
Secuansky pepr se je bezna vec (ve vietnamskych potravinach napr.)

Pokud je cele tohle cviceni o tom, ze zpracovavas svoji nadurodu paprik, tak zadne specialni chilli stejne nekupujes.
Kdyz uz teda musim kupovat chilli vlocky, tak beru to co zrovna maji (opet ve vietnamskych potravinach) a nikdy to nebyla chyba. A kdyz jsem jednou uprostred pripravy tady na ten recept zjistil, ze mi do chilli vlocek vlezli brouci, pouzil jsem gochugaru, ktereho je doma vzdy balik. Jako ano, vysledna chut je trochu jina ale porad je to super.
od: Nightmare
pro: Oneiros
13.11. 08:15
hm,zkusim na vse asi nejakej asijskej shop,brat to online tak zaplatim na vsem dohromady vic za dopravu :D
Nejakej tip na vetsi obchod v centru ? Jinak skocim do vecerky..
od: tsu
pro: Nightmare
13.11. 08:24
papričky jsem sušil normálně na vzduchu, překrojené napůl, trvá to sice dlouho, ale to mi bylo jedno
@Nightmare - nebo zkus Sapu... mně chyběl černý kardamom a galgán a to jsem vzal z Koření od Samuela, poštovné nestálo moc
od: woyta
pro: Nightmare
13.11. 08:28
“U modreho slona” na letne?
od: Nightmare
pro: tsu
13.11. 11:20
&woyta: neco dalsiho u centra nemate ? mam ted desne malo casu :/
od: Nightmare
pro: woyta
13.11. 11:21
i kdyz ten slon jako asi pujde
od: angelripper
pro: Nightmare
13.11. 11:55
kromě slona ještě vršovická klasika :)

https://maps.app.goo.gl/3AcxYzEeQq7ojZTh7
od: postal
pro: angelripper
01.03. 09:47
https://imgur.com/a/YqXL5CK

Já jsem to věděl! Já jsem to říkal! Já jsem jí věřil! A žena že ji mám vyhodit a já nenene nic takového, z ní ještě budou kila .. a už je to tady!!!
od: angelripper
pro: postal
01.03. 10:15
nejsou habanera trvalky? třeba si usmyslela, že je jaro, to ji asi ty očekávaný ranní mrazíky docela překvapí :)) každopádně fandím, má náskok, takže z toho ta jedna paprička třeba do podzimu bude!
od: vrennatic
pro: postal
01.03. 10:50
Tleskám a mám slzy v očích, story tebe a tvé papričky je takový Malý princ phora :D
od: woyta
pro: postal
01.03. 12:10
A ja vse vyhodil kdyz to do rijna nic nevyplodilo :D priste musim vydrzet
od: Guzo
pro: postal
01.03. 12:38
diky za pripomenuti, objednal jsem sazenice :) jinak po lonske zkusenosti beru zase z https://www.chilli-semena.cz/
Tusim, ze to tu nekdo doporucoval a byl jsem spokojenej. Jen teda jejich jalapenos fakt nepali (jako vubec, trilety dite to chroupalo jako normalni papriku). Nicmene habanera palily slusne, takze jsem z prebytku obou druhu zkusil udelal jeden mash dohromady a byl dobrej
od: angelripper
pro: Guzo
01.03. 12:59
koukám, že nic moc výběr, tak zase asi zůstanu věrnej woch.cz, jestli někdo teda nedoporučí lepší alternativu :) tentokrát jsem se ale definitivně rozhod, že to trochu omezím a vezmu maximálně pět nebo šest kytek... tak snad to nedopadne jako vždycky :))
od: Mleako
pro: angelripper
01.03. 14:35
Včera jsem zahlídl v nějakým pořadu v televizi tu ženskou z World of Chilli a vyprávěla, jak se k pěstování chilli dostala. Na nějaké kalbě si prý ožralé rozhodly přes net objednat pár semínek. Za týden jim přišla krabice za 20k a zjistily, že omylem objednaly asi 200 balení semen, tak pak řešily, co s tím. Tak to převzaly, vysely a začaly postupně vyrábět a prodávat všechno možný. Nevím, jestli je to true story, ale historka o počátku firmy je to celkem dobrá :)
od: Guzo
pro: angelripper
01.03. 15:45
premyslel jsem, odkud jsem bral rok predtim a bylo to prave woch. Prislo mi, ze jsem delal vsechno vicemene stejne a loni byla uroda x krat vetsi, nez rok predtim. Ale mozna byly proste celkove lepsi podminky pro pestovani, nevim :)
od: Cobra
pro: angelripper
01.03. 21:00
K tomu koriandru mívám většinou opacny problém že většina toho co člověk v Praze koupi v obchodě sice vypadá a voní jako koriandr ale je to v podstatě bez chuti :(
od: blackfox
pro: Guzo
01.03. 22:34
trochu offtopic, ale jen malý rant na ty různé podmínky :) máme zahradu, kde jsem se nadřel stavěním (vysokých) záhonů (jako naprostý amatér), a snažíme se pěstovat, co se dá. a tak čemu se dařilo jeden rok, jsme se pokusili zopakovat stejným způsobem a pak úroda stála za hovno. a naopak co stálo za hovno, jsme zkusili i tak znova a úroda jak prase. v zahradničení mi přijde, že je tolik proměnných, že člověk fakt musí mít hromadu let zkušeností, aby to fakt nějak vychytal a dosáhnul nějaký konzistence, teď nemluvim jen o paprikách, ale obecně ve větším měřítku. snažíme se různě vzdělávat (co a jak a kde a kdy), ale asi to člověk fakt musí pár let zkoušet než zjistí, co na tvojí zahradě funguje a co ne.

pic related
https://i.imgur.com/6DpbOqh.jpeg
od: angelripper
pro: blackfox
01.03. 23:08
můžu potvrdit, já bych rozhodně nevinil prodejce, páč kupuju na stejným místě už tuším popátý, a výsledky byly i u stejnejch kytek pokaždý naprosto odlišný - předloni mi skvěle rostlo serrano, takže jedna kytka v podstatě zcela pokryla moji běžnou potřebu, naopak birds eye jsem musel šetřit, protože stěží plodila tak dvě papričky denně. podle toho jsem sázel loni, výsledkem bylo, že dvě kytky serrana vyplodily asi deset papriček za sezónu a pak chcíply, zatímco z jedný miniaturní kytky birds eye jsem tahal papričky neustále a ještě cca každejch deset dní otrhal něco takovýho, tzn naprosto nezkonzumovatelný množství :)

https://imgur.com/05ULBja

a zahrada teda hustá, krásný to máš!
od: Guzo
pro: blackfox
02.03. 00:34
Hele, neber mi moji ideu, ze letos se zase zadari, kdyz beru sazenice ze stejnyho mista! :)

Ono zahony jsou na vykyvy pocasi o neco nachylnejsi, nam se taky cesnek obcas na zahonu podaril, obcas ne, i kdyz jsem se snazil dodrzovat postup, co tchan delal desitky let.

Kdyz pouzijes stejny kvetniky, stejnej substrat, stejny zalejvani, stejny umisteni, tak bych necekal u neceho typu chilli tak velkej rozdil. Ale ja jsem opravdu hodne velkej amater v pestovani, takze tohle neber moc vazne :) ja to beru tak, ze "vitezny tym se nemeni" a uvidim po sezone
od: ATtI
pro: blackfox
02.03. 09:03
Zahrada vypada suprove!
od: vrennatic
pro: blackfox
02.03. 11:14
Nějaký tip, co sázet/nesázet na vyvýšené záhony? Popřípadě nějaké další věci, které udělat nebo se jich naopak vyvarovat? Koupil jsem je k Vánocům mámě, bo si je přála, ale jelikož asi moc nepomůžu s jejich stavěním, vyhledávám alespoň tipy :)


Zahrádku máš jak malovanou, paráda <3
od: blackfox
pro: vrennatic
03.03. 13:29
díky kluci

tak v podstatě stejně jako normální záhon, jen se člověk nemusí tolik ohýbat a nebudou mi tam chodit srát psi :)) a taky teda bych tam nedával věci co člověk musí nějak vykopávat jako brambory nebo věci co zaserou časem všechno jako máta nebo i křen:). ale jinak jedeme hromadu standardních věcí - saláty, česnek, cibule, špenát, mangold, mrkve, celer, fenykl, fazole (jako popínavky pak lezou na ten vstupní oblouk), lilky, papriky... a samozřejmě nejede vše najendou, např. ředkvičky a špenát má sklizeň na jaře a pak uvolní jiným věcem, který budou mít akorát čas jít ze sazenic ven.

cukety, okurky a dýně máme tam vzadu vlevo od těch hnědých dveří od zahradního domku, protože to pak taky leze všude, tak je to trochu izolované.

a na rajčata jsem vybudoval záhon s přístřeškem, protože když na ně chčije, tak chytají nějakou plíseň, a loni jsme to tak měli poprvé a musím říct, že dobrý

od: Vilda
pro: all
23.02. 11:56
od: postal
pro: Vilda
23.02. 12:30
Top
od: zila
pro: Vilda
23.02. 12:58
To chceš prostě. Jak vidíš, tak dle ankety našli regulérně díru na trhu:)
od: angelripper
pro: Vilda
23.02. 13:09
tenhle tejden to bylo všude na twitteru. a samozřejmě, top!
od: PiTRiS
pro: Vilda
23.02. 13:34
já nevím proč, ale mě to přijde jako geniální kombo. dal bych si :)
od: noximo
pro: Vilda
23.02. 14:04
To je super. Nahoře večírek, vespod výlet do hor, akorát bez alobalu.
od: Oneiros
pro: Vilda
23.02. 15:27
76% lidi s tebou nesouhlasi
asi si zkusim udelat doma
od: vrennatic
pro: Vilda
23.02. 15:58
Na tohle už musí mít člověk umělecké vlohy, no :)
od: mojžo
pro: Vilda
23.02. 18:17
Akože... Zožral by som to, not gonna lie
od: DJK
pro: Vilda
23.02. 21:41
Kvůli kantyne znalců mám stále facebook
od: panta
pro: Vilda
23.02. 23:45
Nevidim na tom nic špatně. Dal bych si :D
od: Oneiros
pro: Vilda
23.02. 23:58
Jinak jsem si vzpomněl, jak jsme na skautu jednou zrali rizkovou pochoutku: kuřecí řízek mezi dvěma vepřovými řízky (protože selhalo zásobování chlebem)
od: angelripper
pro: Oneiros
24.02. 00:13
od: Oneiros
pro: angelripper
24.02. 00:50
Jasně že to byla variace na chlebovou pochoutku. V ty době jsme ujizdeli na představeních Semaforu
od: zila
pro: Oneiros
25.02. 15:58
Však řízek se žere zásadně bez chleba. Pečivo už máš v tom.

od: miras1
pro: all
31.01. 10:10
Máte někdo nějaký prověřený eshop na nákup dobrého čaje? Přivezl jsem si nějaké čaje z vietnamu, a pomalu mi dochází, tak budu muset dokoupit, ale popravdě vůbec nevím kde. Díky za tip :)
od: Black.Tulip
pro: miras1
31.01. 10:12
Lukke nebo kdo mi doporučil manutea a kupoval jsem tam před Vánoci dvacet tisíc čajů za 3 litry
od: LukKe
pro: miras1
31.01. 10:25
Manutea obv
od: miras1
pro: Black.Tulip
31.01. 10:31
+ Lukke super, díky za rychlý tip :)
od: vrennatic
pro: miras1
31.01. 10:41
Já léta kupuju čaje od Harney and Sons, ale protože nepotřebuju čaj pít z nepálské hliněné misky, beru je porcované v pyramidových sáčcích. Sypané ovšem mají v nabídce taky.
(Něco mi říká, že má rada asi není tak úplně užitečná, tak přihodím, že ty HS čaje jsou alespoň hezké dárky :) )
od: tsu
pro: miras1
31.01. 10:49
na čínské/taiwanské čaje mi kámoš doporučoval https://orijintea.com/
od: miras1
pro: tsu
31.01. 10:58
+ vren
díky, mrknu
od: Oneiros
pro: tsu
31.01. 14:20
dobrej tip. maji tam peknou keramiku taky
od: djneo
pro: miras1
01.02. 07:23
Ja pouzivam Oxalis a som spokojny. Niesom ale cajovy specialista co ku priprave potrebuje hodinove ritualy :P
https://oxalis.cz/cs/
od: fanatic
pro: miras1
02.02. 09:25

od: Cobra
pro: all
29.01. 05:15
Tak jsem v ramci wolt+ tydne poprve vyzkousel Domino's pizzu - a musim rict ze neni vubec spatna, pripomina mi to stareho Little ceasara v Maji/My na Narodce i kdyz ten byl porad lepsi no, ale ve srovnani s Pizza Hut mi to teda prijde asi lepsi i kdyz ten se taky o neco zlepsil asi posledni dobou, loni jsem ho jednou mel protoze sem to dostal zadarmo a nedalo se to zrat zatimco letos uz to bylo celkem fajn :D
A pri akci 1+1 ta Domino's teda taky hned chutnala vic :D
od: Black.Tulip
pro: Cobra
29.01. 08:57
Pizza hut je někde na úrovni průměrných mražených pizz, o tom vůbec nepiš :))
od: PiTRiS
pro: Cobra
29.01. 10:18
jako špatná určitě není, když chceš tu z "amerického" tlustého těsta, tak asi i top... ale za ty prachy mi to jako něco extra nepřijde tbh... ano, když jsou 1+1 nebo tak něco, tak je to jiná :)
od: biges
pro: Cobra
30.01. 18:59
Dominos v Kanade byla fajn, v Cesku jsem ji nemel. Pizza hut v USA je asi nejhorsi pizza co jsem v zivote ochutnal. U nas mi diky tomu prijde "jen" spatna.
od: Cobra
pro: PiTRiS
30.01. 19:18
Jinak když chceš americké těsto tak jsou celkem fajn pizza raketou ale mají netradiční názvy a občas i složení pizz :D
od: Nightmare
pro: biges
31.01. 08:58
Pizza hut za me neni pizza ale koláč se sýrem :D
Kdyz už nějakou vyloženě fast food pizzu tak 360pizza. Spustil to ten co stojí za crocodilem bagetami a bageterii Boulevard a dělají tam alespoň průměrnou neapolanskou pizzu.
Jinak si doporučuji přečíst jeho story. V 17 chodil do music klubu a došlo mu ze nemaj bagety tak je začal balit ve stánku kde dělal po pracovní době. Další rok už musel najmout spolužačky a krátce na to rozjet výrobu, wtf jako. Já se v 19 placal tvorbou webovek :D
od: Black.Tulip
pro: Nightmare
31.01. 09:01
360 plus jedna, to je jako si prostě zajít do pizzerie slušný :)

od: LukKe
pro: all
25.11. 18:39
https://www.gourmetkava.cz/cs/mlynky-na-kavu/mlynek-timemore-chestnut-cc2-cerny-1314p
https://www.gourmetkava.cz/cs/mlynky-timemore/timemore-chestnut-c2-fold-cerny-1886p

je v te rukojeti nejaky zasadni rozdil? fold mi prijde logicky praktictejsi, ale jestli to neni nejaky gimmick a nebude me to srat pri mleti
od: Oneiros
pro: LukKe
25.11. 19:56
Nevím, ale chtěl jsem podotknout, kup si přímo na aliku C3, vyjde to stejně a má lepší kameny
od: LukKe
pro: Oneiros
25.11. 20:11
noo, cet jsem reviews a ze pry to S2C je spis gimmick a actually zpomalil mleti kavy v testu a neprinasi zadnou zasadni vyhodu tim padem.. takze zustanu u c2
od: Oneiros
pro: LukKe
25.11. 20:32
To je možný, nedokážu porovnat. Každopádně i tak C3 mele dost rychle na můj vkus. Měl by ovšem mlit konzistentneji, to je imo dulezitejsi
od: mightning
pro: LukKe
25.11. 22:58
Mne se vic libi normalni.. nedelaji ty skladaci jenom kvuli nejakemu tomu commandante lawsuitu?
od: myny
pro: Oneiros
25.11. 23:12
Já si teď v rámci BF na Ali koupím C3 ESP, který má víc kroků nastavení hrubosti kvůli espressu, je asi o 300 dražší než C3, což není tak hrozný. Bude to můj první normální ruční mlýnek (kdysi dávno jsem měl dva hrozné šunty), tak jsem zvědavej, jestli elektrický skončí na dně skříně.
od: Oneiros
pro: myny
25.11. 23:21
na to jemnejsi nastaveni jsem kupoval tohle
https://www.aliexpress.com/item/1005005466099443.html
od: Nightmare
pro: LukKe
26.11. 09:25
Jinak sem šel do toho normálního a sem s tím strašně moc spokojenej, je to parádní mlynek za ty prachy
od: fanatic
pro: LukKe
27.11. 07:41
no v tom foldu ti to drzi v mlynku, takze ti kdyz s tim nekam cestujes, nelita bordel ven.

Ja mam doma https://www.kofio.co/coffee-equipment/1zpresso-hand-grinder-q2/5090
je super, ale proste me osobne stve, ze sundas celou tu rukojet a je vsude bordel, tak jsem si nechal na 3D tiskarne vytisknout krytku.

jinak doma na filtr a semtam espresso pouzivam tohle a spokojenost

https://www.alza.cz/sage-bcg820btr-black-truffle-d5532909.htm?kampan=adwsda_domaci-elektro_pla_all_nominace_domaci-elektro-nominace_c_1003799__SAGPK383&gclid=CjwKCAiA9ourBhAVEiwA3L5RFsOFQymeP1_nUrbetkRP4qewCwCLy1TLhKFFx1siV4JNt_D07dAHWxoCQWYQAvD_BwE

jinak teda viz oneiros, asi bych fakt sel do C3

ale mleti s commandante je uplne jinej zazitek
od: fanatic
pro: Oneiros
27.11. 07:49
jinak teda uvazuju jeste o jednom mlynku, ale jak vim, kterej ten timemore z aliexpressu je legit? :D
od: LukKe
pro: fanatic
27.11. 09:04
vzal jsem ten C2 fold, meli posledni, takze to bylo znameni.. a mam to po ceste do prace.. nechce se mi cekat zas 3 tejdny na cinu a stejne by tam bylo jeste clo, takze to nevyjde o moc lip ta C3.. kor taky fold verze

timemore je cinska firma, takze asi budou legit ty na ali nejspis vetsina/vsechny :)
od: fanatic
pro: LukKe
27.11. 09:46
me tam spis zarazi treba 20$ rozdil na stejnym produktu.

hele ja myslim, ze stejne budes spoko.

co jsi mel ted?
od: Oneiros
pro: fanatic
27.11. 09:48
Tak buď má timemore přímo svůj shop na aliku, já ho kupoval odsud, lepsi cena a dobrý hodnocení. Nebyl problem
LESHU COFFEE Store
https://a.aliexpress.com/_mMDqCgC
od: LukKe
pro: fanatic
27.11. 11:19
tchibo za 500:
https://www.tchibo.cz/products/402110204/mlynek-na-kavu-vinovy

jako spatnej neni az tak, ale rekl sem si, ze kafe delam tak casto, ze aspon ten timemore se asi vyplati za tu cenu
od: Nightmare
pro: LukKe
27.11. 12:02
taky sem sel z toho tchiba,docela sok to byl :D
od: LukKe
pro: Nightmare
27.11. 13:09
jj, jsem myslim i tehdy doporucoval jako entry level mlynek :))
od: zamp
pro: LukKe
27.11. 18:09
To tchibo mam taky:)) tak pak napis dojmy, jestli stal upgrade za to
od: fanatic
pro: LukKe
28.11. 10:28
tak ja mel lepsi sekvenci :) a stejne je to rozdil jako prase.

hario slim, porlex mini a ted 1zpresso a asi si udelam radost na timemore :D

na commandante jeste nemam :D
od: LukKe
pro: fanatic
28.11. 16:30
na porlexu jsme mleli u kolegy v seznamu a uprimne me moc nenadchl, no.. hlavne z toho furt klouzala ta zasrana klicka :))
od: Oneiros
pro: fanatic
28.11. 19:03
Já měl předtím Hario plus a jako jediná výhoda oproti C3 je větší kapacita :o) rychlost a kvalita úplně jinde. Jinak teda nevím, když máš 1zpresso, jestli má timemore C3 cenu, nemyslím si, že by byl lepsi
od: LukKe
pro: fanatic
28.11. 20:24
mno jinak jsem si teda namlel test hrnek a rychlost a lehkost mleti je znat dost a chut je taky vyvazenejsi a jemnejsi rekl bych na 18 kliku, tak asi ok :) ma to mensi ty steps nez tchibo o dost

jinak jak rika oneiros, ty 1zpresso by mely byt celkem top s tim commandante, nevim, jestli je nutne upgradovat, pokud nemas nejakou detskou verzi :D
od: fanatic
pro: Oneiros
29.11. 07:38
ja to nemam jako nahradu, ale chci druhej slusnej mlynek prave a ta cena je celkem fajn.

ja mam tu mensi verzi, ale tu c3 budu mit takovou na hozeni do batohu, nebo pujcovani zene :)

porad si pamatuju ten pocit, kdyz jsem poprvy mlel v commandante a pak i na tom svym 1z

jinak teda, at to nedavam do dalsiho threadu, v cem si to kafe delate?
od: Oneiros
pro: fanatic
29.11. 08:16
V60, aeropress nebo frenchpress, pokud je to pro víc lidi
od: Nightmare
pro: fanatic
29.11. 08:38
Aeropress
od: myny
pro: fanatic
29.11. 08:42
espresso, aeropress, výjimečně frenchpress
od: LukKe
pro: fanatic
29.11. 17:30
v60 nebo moka na presicko
od: Oneiros
pro: LukKe
29.11. 18:38
Vidíš moka si chci koupit, ale musím mít indukcni
od: fanatic
pro: Oneiros
04.12. 07:24
staci tu plotynku trosku ztraci teplo ale funguje a bialetti je proste <3
od: LukKe
pro: Oneiros
04.12. 17:31
mno, tak uz jsem full on znerdovatel.. uz si vazim kafe na kuchynske vaze a timuju a ted jsem koukal krom hoffmana na dalsi dve metody - 4:6 katsuya a lance hedrickse, kterje je celkem ez:
https://www.youtube.com/watch?v=BG5Tc8MR2_4

spousta appek na to taky :))
https://theminimalpour.com/
https://aeyoll.github.io/4-6-method/
https://calculate.coffee/v60/tetsu-kasuya
od: Oneiros
pro: LukKe
04.12. 19:00
kasuya jsem taky zkousel. jinak to strilim od oka uz vsechno :o))
od: Nightmare
pro: LukKe
04.12. 19:03
Dokážu vzít přesně 15g kafe do ruky na první pokus :) když mi to vyšlo asi dvacetkrát v řadě tak sem přestal vážit
od: LukKe
pro: Nightmare
04.12. 19:35
ja to teda delam hlavne kuli ty vode, pac ta od oka moc trefit nejde s tim pour overem na v60, no.. rikal jsem si, ze s poradnym mlynkem to zkusim by the book, abych to porovnal :))
od: fanatic
pro: Oneiros
05.12. 09:38
kasuyu jedu dlouho, a ted od lance zkousim ten 50st bloom a husty.

jinak muj to go recept je pro v60 na 30g kafe mix hedricka a kasuyi
90g 50st vody na 45s mezitim dohrat vodu na pak druhej pour 90g zase 45s, treti pour 180g a pak zbytek na 480-500g podle toho jak chci intenzivni vysledek

Vahu mam tuhle https://www.gourmetkava.cz/cs/digitalni-vahy/vaha-kaffia-gourmet-3-kg-01g-809p
od: mightning
pro: fanatic
05.12. 14:56
Tyjo ted jsem zkusil ten studenej bloom a na prvni pokus dost dobry
od: Oneiros
pro: fanatic
05.12. 16:05
vyzkousim
od: ATtI
pro: LukKe
05.12. 22:13
Delam ten Hoffmanuv ultimate postup cely roky a jsem s tim happy. Hendrickse jsem chvilema taky zkousel, ale nezustal jsem u toho.
od: fanatic
pro: ATtI
06.12. 14:40
Lance Hedrick
od: PiTRiS
pro: Oneiros
22.01. 14:01
gravedigger... jedno jakej prodejce nebo tam jsou i fejky? nevím co to je za značku, ale kamarádka chce mlýnek :D
od: Black.Tulip
pro: PiTRiS
22.01. 14:30
Co to je furt za posty o kamarádce, to je projekt budoucí pitrismanželky?
od: Oneiros
pro: PiTRiS
22.01. 14:45
Mělo by tom být jedno, ale stejně radši beru od prodejců, co prodali aspoň pár stovek kusů s dobrým hodnocením. Nebo značkové shop taky mají, ale bývají dražší o neco
od: fanatic
pro: PiTRiS
22.01. 15:16
znacka dobra

od: Cobra
pro: all
29.12. 19:58
Tak bych asi zacal Thaj Samui v Praze - U plynárny 89/23 Praha 4 Michle https://www.thajsamui.cz/jidelni-listek
po prestehovani je to pro me bohuzel trosku daleko a uz mi nikdy nedovezou zadny jidlo s rozvozem zdarma ani s wolt+ = sadpanda, ale maji polevku Kuáj Tyo kterou bych popsal asi jako "vic fresh pho z thajska misto vietnamu" ktera je uplne super a nikde jinde sem ji jeste nevidel
a krome toho teda maji dobre i ostatni veci ze treba moje pritelkyne ktera je asiatka nefrflala nad ostatnimi jidly a rikala ze jsou dobra (kuaj tyo zrovna rada nema resp by do nej pridala hromadu kyseleho a palivosti a pak to uz chutna proste jako pho :D)
jinak maji teda jak wolt tak foodoru tak snad i vlastni rozvoz ale neni vubec problem jim zavolat kdyz by clovek treba jel kolem a nechat si to pripravit s sebou nebo i pripravit predem ze si to sni clovek tam ale uz to ma ready a nemusi cekat
Ceny byvaly driv mirne vyssi nezli normal ale jak ted vsude zdrazili tak mi to uz dneska prijde uplne normal
od: Cobra
pro: Cobra
29.12. 20:02
Sia - klasicky V Celnici - "drazsi hogo fogo" asijska restaurace v centru, ktera ma ale na obedy celkem fajn ceny ze tam clovek mohl chodit na obedy klidne i jako paralegal a dalo se to prezit
Interier je fajn, vypada to jako nejaka restaurace z New Yorku a minimalne cast obsluhy je uplne super, drinky maji taky celkem neotrele fajn a da se prezit cena
ALE
chodivali jsme tam celkem casto s pritelkyni ze jsme si zajeli z karlina na "obedove rande" a krome toho ze si vetsinou stezovala ze ta jidla nejsou moc autenticka tak nam obema prijde ze se celkove kvalita/chut jidla proste postupem casu celkem dost zhorsila
od: Cobra
pro: Cobra
29.12. 20:06
Bam Bam Bistro - Konevka/hartigova na Ohrade na krizovatce se Zelivskeho
"Asi nejkvalitnejsi normalni vietnamska restaurace o ktere zatim v Praze vim"

Normalni rodina vietnamska restaurace, ktera ale byla snad prvni vietnamska restaurace v Praze kde pritelkyni chutnalo a chvalila to tam + rikala ze tam maji i spoustu jidel z jizniho vietnamu ktere ve vetsine ostatnich nemaji
O par korun drazsi nez vetsina klasickych Vietnamskych restauraci a rozvoz maji foodora i wolt ale nemaji wolt+ tak je to na rozvoz jeste o dalsi kousek drazsi nez vetsina rodinych viet restauraci
od: Cobra
pro: Cobra
29.12. 20:14
Black Royal - Budečská na Vinohradech https://blackroyal.cz/
Asian Fusion/"Rodinná Viet restaurace" s "hogo fogo twistem"
= kvalitni jidlo + hezky interier ale vyrazne vyssi ceny nezli normalni a jsou asi drazsi nez jakakoliv jina vietnamska restaurace kde sem kdy byl (prijde mi ze na webovkach maji nejake nizsi ceny a vyrazne limitovany vyber, nazivo maji mnohem vetsi)
Ale kdyz si da clovek treba Phobo Thai Lan jestli si to pamatuju spravne tak je to sice polevka asi za 370,- ale naji se z ni pomalu dva lidi a prinesou to separatne kamenou misu ze se ta polevka realne jeste asi 5 minut vari na stole (bez horaku) + obri talir s platky veci co si tam postupne strkas
Celkove je to dobra asijska restaurace na rande nebo mozna i business dinner kdyz vam nebude vadit ta cenovka, ale pritelkyne tam byla dost nadsena coz se ji jinak v asijskych v Praze moc nestava :)
Rozvoz maji minimalne Wolt a mivaji tam na woltu i obcas ruzne akce/slevy
od: Cobra
pro: Cobra
29.12. 20:21
Zprávu odstranil(a): Cobra
od: Cobra
pro: Cobra
29.12. 20:29
Noi - v Praze na Ujezdu - https://www.noirestaurant.cz/
"Asian Fine Dining" primarne thajska restaurace s peknym interierem, kde maji hodne dobre a zajimave koktejly ktere stoji za tu cenu, ale jidlo je i kdyz dobre tak celkem predrazene a podle pritelkyne jidlo za tu cenu nestoji
Jinak je to ale asi fajn na rande/drinky/firemni vecirky, meli jsme ho tam ve stare praci dvakrat a bylo to super - kdyz to za nas platila firma :D
od: Cobra
pro: Cobra
29.12. 20:39
Jinak bych se asi jeste vyjadril ke Cafe Buddha - https://cafebuddha.cz/
Ktere byvalo pomerne zarukou kvality nebo ja ho tak aspon vnimal ale postupne zavreli vsechny provozovny krome holesovic kde se to ted jmenuje PRU58 a je to drahy fine dining kde jsem jeste nebyl nazivo
Rozvoz driv meli asi ze 2-3 ruznych mist a dal maji na foodore asi 4 profily, kde mivaji obcas odlisne ceny podle toho na kterem je clovek zrovna profilu nebo tam treba vyskoci 15minut fast order sleva na jeden nebo dva profily, jeste loni to fungovalo tak ze i kdyz uz vsechno realne delali v Holesovicich v PRU/u PRU58 tak si i nektere profily vozili sami a kdyz si clovek v 5 vecer objednal tak treba v 5:20 mel u baraku kuryra zatimco ted jim na foodore vsechno vozi foodora ktere to nekdy trva 20 minut nekdy 3 hodiny - objednavky pres vlastni stranky si podle toho co mi rikali dal obcas vozi sami pokud maji cas a objedna si clovek primo u nich ale proste uz jen nekdy podle toho jak stihaji
no a ke kvalite - ja mam treba od nich fakt rad Pad kee mao beef = thajsko/indoneske smazene sklenene nudle s prichuti lekorice/badyanu ktere muzu s radosti doporucit(a ktere maji jen na nekterych profilech ne na vsech), ale kdykoliv sem od nich objednal cokoliv vietnamskeho tak to byva az prehnane marinovane/korenene atd ze to nechutna ani pritelkyni ktera si sama vzdycky skoro do vseho pridava kysele nebo palive a ted minule rikala ze to proste nezvladne ani dojist ze se ji z toho dela spatne
od: Cobra
pro: Cobra
29.12. 20:41
Quan Que - V Karlovych Varech na Jaltske http://quanque.cz/index.php/kontakt/
Asi Nejlepsi Vietnamska Restaurace ve ktere sem v cechach kdy byl :D

Vzhledem vypada jako obyc vietnamska rodina bistro restaurace kde sef ani sefova moc neumi cesky, ale kvalitou je to uplne jinde - spis na urovni nejakeho fajnoveho asian fusion - maji celkem obri vyber autentickych vietnamskych jidel, dobre udelanych thajskych jidel a dobreho sushi a vari tam fakt brutalne dobre
treba maso na bun chu nebo bun bo nam bo sem jeste v Praze nikdy nemel tak dobre
od: Cobra
pro: Cobra
29.12. 20:59
Ještě můžu doporučit Hanoi Goodies v Dejvicích a Tonkin v Dejvicích ty jsou obě docela fajn i na rozvoz akorát pak bývá drahý kamkoliv mimo Dejvice
Hanoi goodies teda byly celkově trošku dražší na Woltu ale mají tam často akce/kombo menu a tak a na Foodoře teď mají koukám taky dost pěkné slevy.
Kromě toho je pak ještě skoro na Zličíně kousek od Nových Butovic - Red Bean restaurant by Hanoi Goodies - a to je taky hodně fajn rodinná vietnamská v nové residenční zástavbě kde mají třeba super závitky - asi jediné které jsem v Praze měl a byly lepší nežli od přítelkyně :D
Ale je to samozřejmě strašně z ruky takže leda pokud tam někdo bydlí.
od: Cobra
pro: Cobra
29.12. 21:02
Pho Olšanka - dřív mi to někdo doporučil a mají na dnešní poměry na vietnam brutálně nízké ceny (na foodoře teď třeba bun bo nam bo i pho za 125-139 podle masa) ale kvalita tomu bohužel aspoň co sem zatím zkusil pho taky odpovídá :(
od: LukKe
pro: Cobra
29.12. 21:18
hmm, ja jim skoro exkluzivne jen pad thai - mam i srovnani primo z thajska :)) a nejradsi mam proste obyc pho andel vzadu u alberta a pho naproti metru krizikova - oboje za 150-160 od kureciho po krevety :)) ale nekdy zkusim i porovnat neco ze seznamu
od: Cobra
pro: Cobra
29.12. 21:22
pak je pár fajn "klasických Čín"
jako třeba Jing Asia and Sushi - Novovysočanská - na Bolt Foodu
Mívají na bolt foodu s odpoledními slevami třeba klidně jídla po 130-150kč a je to kvalitou taková celkem fajn klasická Čína - a kuře po sečuánsku je podle mě ten recept co kdysi když sem byl malej prodávali všude jako Kung Pao a dneska Kung Pao chutná jinak

Hong Čínská restaurace - klasické čínské bistro na Jana Želivského
za mě spolehlivé a většinou brutálně rychlé stalo se mi že sem si to objednal v poledne přes Bolt Food, za 6-7 minut byla objednávka hotová, za dalších 7 byl u mě Ind na motorce s jídlem :D
akorát bacha že třeba kung pao dělají sladké - buď napsat do poznámky jak to chcete že chcete slané nebo prostě jako to u těch čínských bister bývá vyzkoušet co tam zrovna jak dělají jak vám to vyhovuje
Mají Wolt Bolt i Foodoru a můžou mít odlišné ceny kvůli akcím
dá se tam u toho zastavit metr před vchodem na chodníku takže taky fajn na pickup když člověk pojede kolem

Čínská restaurace Sunshine na Korunní/Yang Guang Sunshine a další názvy na každé appce jinak
"klasická čína s twistem" že mají spoustu dalších autentických věcí
Například mají moc dobré dim sum/gyoza/Jiao zi knedlíčky a levnější nežli třeba ze specializovaného dim sum spotu, ale maji i Bao Knedlíčky i nějaké další autentické čínské věci které jinde moc nemají jako třeba "vepřový pečený chléb" s názvem v čínštině který říkala přítelkyně nikde jinde v Praze neviděla a když jsme si ho tam cestou z Black Royalu domu koupili s sebou tak nám ho taky dali celkem slušný kotel :D

Čínská restaurace Tong - ta je pro změnu na Hloubětíně resp až skoro na Čerňáku
Klasická kvalitní Čína se sympatickým provozovatelem co vypadá jak Gilgamesh z Eternals a mluví anglicky, na které je jinak asi nejzajímavější, že když tam půjdete naživo tak je v bývalé středověké krčmě/"hradní restauraci" což mi prostě přišlo strašně funny :D
od: Cobra
pro: LukKe
29.12. 21:24
tak to si nedávej z Bean House - nebo možná naopak dej na zkoušku co řekneš by mě zajímalo :D

sem začal taky psát ale tam si asi budu muset ještě rozmyslet co přesně chci napsat - nemají to špatné ale třeba pad thai sice chutná fajn ale nechutná jako pad thai :D
od: Gandalf
pro: Cobra
29.12. 21:29
dong hai je vyhlášená čínská na kobylisích
od: Cobra
pro: LukKe
29.12. 21:32
jinak ještě jak k pad thai tak k hongu - teď koukám že mají třeba pad thai za 118 i za 135 z nějakého důvodu (a nikdy jsem ho od nich neměl tak ho možná půjdu vyzkoušet lol),
jako nechápu, ale přijde mi, že foodoře když má člověk foodora pro občas slušně blbnou slevy, někdy v budoucnu napíšu něco k marketům ale minule se mi stalo že sem si na foodoře naklikal za 800+250 nákup asi za 4000 :D
od: Cobra
pro: LukKe
29.12. 21:39
jinak Bean house má teda na woltu třeba dva úcty - mají normálně Bean House a pak mají Nam-bo Kom-bo které je o kus dražší ale mělo by být "fajnovější" tak by mě zajímalo jestli bys tam viděl třeba případně rozdíl :D
od: Cobra
pro: Cobra
29.12. 21:54
určitě bych ještě doporučil Chi Xiao Mian - Laubova u Jiřáku na Vinohradech
https://www.instagram.com/chi_xiaomian/?hl=cs
Taková fajnovější Čínská autentická a na ČR atypická nudlárna

Mají různé čínské ručně dělané knedlíčky kdy všechno přípravují tak jako napůl před vámi jako "u Japonců ve filmech" ale hlavně druh nudlí co se snad nikde jinde v Praze neprodává - autentické nudle něco mezi polévkou a nudlemi s omáčkou na deset různých způsobů a chutí a nikde jinde sem to zatím neviděl
Rozvoz jídla pokud vím nemají, musí se tam naživo a můžete případně zkoušet hádat která osoba kterou tam potkáte je moje přítelkyně :D
od: Cobra
pro: LukKe
29.12. 22:09
tak pad thai z hongu neni vubec pad thai :D ale ploche ryzove/pho nudle smazene na cinsky pikantni zpusob :D
coz mi teda jeste ted pripomnelo jedno vietnamske pidi bistro primo na metru nove butovice ve stanku, kde teda pad thai taky vubec neni pad thai ale spis s omackou- ploche nudle s arasidovou pseudo pad thai omackou ale je to naprosto skvele :D
od: DJK
pro: Cobra
30.12. 11:21
Tvle super, asijský já rád ale teď to s dítětem moc nejde protože nevím co bych nacpal do něj, dejvicky dovozy vyzkouším, do pár měsíců se stehuju na borislavku
od: ATtI
pro: DJK
30.12. 13:25
Vietnamske restaurace a takeouty jsou tak tretina toho, co doma jime :) deti 4 a 1 jedi bez chilli (a bez zeleniny) to stejny, vcetne zavitku treba.
od: angelripper
pro: DJK
30.12. 14:19
mně se to naopak osvědčilo velmi, dítě nejí většinu věcí, ale právě pho, smaženou rejži nebo nějaký nudle do něj narvu spolehlivě vždycky :)

cobra> dík, zajímavý info. jenom to bam bam bistro mě teda dost zaskočilo, kousek od něj bydlím a když otevřeli, tak jsem tam párkrát zašel, protože předchozí okolní vietnamský zdroje (noodle bay a pho ever) naopak zavřely. a byl jsem teda spíš zklamanej, prostě klasickej průměr, kterej ale neurazí. postupně jsem zakotvil o dva bloky z kopce u pho nem, kterej teda taky není žádná extratřída, ale chutnalo mi tam přece jenom o něco víc. ale je možný, že se v bam bam zlepšili, hned příští týden to otestuju :) ale takhle mi nejel ani pho anděl, kterej zmiňuje lukke - byl jsem tam snad desetkrát, skoro vždycky si dal něco jinýho a pokaždý to bylo sice poctivý, ale zároveň strašně nudný.

a respekt za vyzkoušení pho olšanka, tam bych teda nevlez :)) PRU58 by mělo bejt skvělý, a co jsem kdysi koukal, tak ty ceny ani nejsou nijak přepálený. na chi xiao mian se těším hodně, mám to sice kousek, ale ještě jsem se tam nedostal.

trochu jsem se ale ztratil u těch "klasickejch čín" - je z toho něco opravdu autentický (kromě chi xiao mian), nebo to jsou ty klasický glutamátoškrobový variace? :) jak jsi zmiňoval rozdíly mezi kung paem, pad thai, atd, tak mi to právě tak připadá. taky se občas rád narvu nějakou prasárnou, ale autentickou čínu bych přece jenom ocenil o něco víc :)

jinak mám ještě v merku nhà hai hành, vietnam SH fast food a muc dong a dian, zkoušeli jste něco z toho?
od: Nightmare
pro: angelripper
30.12. 15:34
Eh, MSG fasuju od známých z vietnamské komunity kterým s tím vaří rodiče doma, to mi přijde docela autentický :D
od: Cobra
pro: angelripper
30.12. 16:18
No co říkala stará tak autentická Čína v ČR víceméně neexistuje protože prostě vaří činu "pro bělochy" jestli víš jak to myslím :D

+Teda ještě říkala že je to naopak i důvod toho proč ti v Číně neumí udělat dobrej pad Thai že zase naopak oni neumí tu chuť poznat protože v čínský kuchyni (ktery je teda reálně asi 5 nebo kolik hlavních druhů) se používá na kyselé hlavně ocet zatímco v thajské a vietnamské hlavně citron a limitky atd takže oni to prostě neumí protože to nepoznají pořádně to dochucení
Což by teda vysvětlovalo i to proč když si dáš pho v "Číně" kterou provozují Číňani tak je tak hnusny ehm :D
od: Cobra
pro: angelripper
30.12. 16:21
Ale dovedu si představit že když dojdeš do Číny kterou vedou Číňani a řekneš ať ti udělají neco autentický ho tak ti něco udelaj
od: Cobra
pro: Cobra
30.12. 16:29
A je to důvod proč dobrý thajský ti Vietnamci udelaj narozdíl od čínanu
od: zamp
pro: DJK
30.12. 16:55
Pridam se k ostatnim, dcera ted 3 roky, pokud jdeme do restaurace, se nejlepe naji ve vietnamske nebo indicke. Vybereme vzdy nepalivou omacku s kurecim a ryzi a je spoko
od: Cobra
pro: angelripper
30.12. 17:11
Je taky dost dobře možný že jí to bam bam bistro přišlo dobrý protože je pro ni autentický ale ty jsi zvyklý a máš rád něco jiného takže ti bude chutnat min no

Přítelkyně je jinak vietnamka narozená v Hong Kongu pak žila asi 10 let v jižním a 10 let v severním Vietnamu nebo naopak pak 5+ v Číně chvilku zase ve Vietnamu a teď je třetí, možná čtvrtý rok tady, nejdřív v Brně pak v Praze


Jinak jestli je to pho nem to který si myslím tak tam to strašně smrdí přepáleným olejem ale asi jen proto že prostě nemají dobře oddělenou restauraci od kuchyně a vzduchotechniku a peníze na investice atd jinak vaření od nich si co sem se někoho ptal lidí taky chválili a co si budem v půlce jiných to bude v kuchyni smrdět stejně jen jim to nepůjde do restaurace
od: Cobra
pro: angelripper
30.12. 18:14
Jinak ten sunshine tam určitě umí udělat nějakou autentickou čínu když tam mají ten speciální vepro chleba a jiao zi akorát většina normálního menu je dělaná pro nás
od: mightning
pro: DJK
30.12. 20:58
Viz ostatni, nase dite je vybiravy, ale dobrou smazenou rejzi zere jako svine. Ale zacala s tim teda az kolem druhych narozenin mam dojem
od: Cobra
pro: mightning
30.12. 21:36
Když jsme u těch smazenejch rejzi - připomněli jste mi ještě jednu levnou vietnamskou rodinnou restauraci z centra

Hanoi Wok - v Bořivojově
Mívají sice na rozvoz zpoždění a jak mají celkem široký sortiment tak to co není vietnamské není moc autentické resp chutná prostě jinak i když ne vyloženě špatně a nevím jak většina vietnamských věcí, ale občas se tam dá chytit smažená rýže s kuřecím kolem 110-115kc a ta přitom chutná fakt dobře
od: Cobra
pro: Cobra
30.12. 21:40
Mají tam koukám dokonce i samostatně smaženou rýží s vejcem za 65 :D
A mají tam i ten můj oblíbený phad kee mao bo - ale chutná jinak než z Buddhy - a spoustu dalších jiných smažených nudly na thajský/indonéský způsob jen prostě reálně moc nechutnají jako na indonéský způsob no :D
od: Cobra
pro: Cobra
30.12. 21:42
Tě dobré levné smažené rýží co sem měl na mysli původně říkají thai fried rice kari - v tuhle chvíli je za 112+15 za kuře
od: Cobra
pro: angelripper
30.12. 22:34
Tak prej je autentická Nebeská vůně na Seifertově - ale ani jeden z nás tam ještě nebyl

A Basu hotpot u Slováče ale ten je fakt nechutné drahý + podobný druh je teď nová na Olšanské v přízemí tě velké residence -

Nali - tu otvírala druhá ze dvou holek co spolu měli na trzích stánek autenticke čínské kuchyně a pak jedná otevřela Chi Xiao Milan a druhá to Nali
od: Nightmare
pro: mightning
31.12. 09:04
Přesně tak, smažená rejze je její nejoblibenejsi jidlo
Kenji má dobrý recept pro lidi co nemaj wok pánev a nedosáhnou úplně wok hei kvůli tomu:

https://www.seriouseats.com/perfect-egg-fried-rice
od: angelripper
pro: Nightmare
31.12. 10:57
však škrob je autentickej taky, ale oba víme, jak to myslíme :)

cobra> jasný, otázka je, kolik čínskejch restaurací tu provozujou čínani a kolik vietnamci, žejo :) u bam bam docela předpokládám, že se nejspíš zlepšili, byl jsem tam doslova v prvním měsíci provozu, takže jim dám druhou šanci. pho nem je kousek dolů na koněvce, žádný neobvyklý aromata jsem nepozoroval, ale taky se musím přiznat, že jsem tam jídlo vždycky jenom vyzvedával - ale zato už minimálně tak dvacetkrát. ale je to fakt klasický levný bistro, víc než na lehkej nadprůměr bych to nehodnotil. včera jsem mimochodem podruhý objednával v banh mi makers, který byly zmiňovaný v threadu o pho, a můžu vřele doporučit.

tyjo, kolem nebeský vůně jezdím často, ale název a vizuál mě spolehlivě odradil :)) koukám na recenze, sice z toho mám pocit, jak kdyby se hodnotily dvě různý restaurace, ale i tak to nevypadá marně. otestuju, dík za tip!
od: Nightmare
pro: angelripper
31.12. 11:16
Jinak co zvyraznovacu chuti se týče, známy mi doporučil Podravku.
Říkal sem si že sem to viděl jako malej ale běžné tyhle věci ignoruju.
Je to ale super věc! Obsah je jen sůl a mraky dehydrovane zeleniny, používám do do všeho možného místo soli a je to takovej jednoduchej final touch kterej ale člověk pozná. Navíc to vydrží dost dlouho, stačí lžička a je to :)
od: DJK
pro: mightning
31.12. 12:07
Tak moje dítě zrovna sežere cokoli v jakýmkoli množství ale nějak se mi ještě nechce dávat mu smažený. Ale ok, nějaký vařený nudle bychom asi zkusit mohli a nebýt tak opatrny
od: Oneiros
pro: Cobra
31.12. 13:11
bump
od: panta
pro: Cobra
31.12. 13:41
Super tyjo, díky moc :)

Já za sebe z poslední doby Phở Bar na národní 18 naprostá spokojenost. Výtečný pho z telecího a bun bo nam bo, dobrá atmosféra a super ceny (doteď jsem dost v prdeli z toho, že se 50m od národního divadla v centru prahy najim za míň, než v kolínskym čínskym bistru v OCčku a kvalitativně to je uplně jinej vesmír).
od: Cobra
pro: angelripper
31.12. 14:28
No já byl v tom bam bam jíst zatim dvakrát zminjju ho fakt spíš kvůli tomu že ho schvaluje přítelkyně která si jinak v Praze skoro všude stěžuje :D
od: Cobra
pro: angelripper
31.12. 14:33
Jinak o banh mi makers sem plánoval psát příště v threadu o banh mi :D
Ale tldr verze - banh mi makers jooo - mnohem lepší než banh mi na která šla úplně do prdele kvalitou mi přijde
Jinak oblíbené moji staré je mr. Banh mi na rumunský u miraku nebo x různých v sape které neznám jménem
A pak je ještě jedno v dlouhé vedle meat vandals které není úplně špatne ale úžasné taky ne ale má zajímavost v tom že je otevřené až do noci a že kdybyste tam někdy byly naživo tak je lepší si to objednat na woltu na pickup protože na místě mají "dlouhá ceny pro turisty" :D
od: mightning
pro: DJK
31.12. 23:54
Jste dobry, nase dite zere (obedy) odjakziva hlavne smazeny :)
od: Cobra
pro: angelripper
03.01. 17:29
Teď sem koukal náhodou na recenze Bam bamu a podle toho kolik to má extatických recenzí se asi fakt zlepšilo a nebude to jen moji starou :D
A to pho něm není to které sem myslel na to sem vždy jen koukal z věnci když sem jel kolem uvnitř jsem nikdy nebyl
To které sem myslel já bylo Pho Thanh ly o kus níž na konevove pod french tacos
od: angelripper
pro: Cobra
04.01. 08:43
tak tam jsem zase nikdy nebyl já :) jinak do bam bam jsem zašel předevčírem, dal jsem si bun bo hue a ... bylo dost standardní :)) jakože dobrý, určitě lepší než po otevření, ale slabší vývar, skoro žádný bylinky a jako zástupce vepřovýho takový ty tuhý knedlíčky, který mám snad ještě míň rád než tu tradiční vietnamskou klobásu :) ale nejpozdějc do týdne udělám další pokus, jako rychlej oběd je to fajn varianta, takže dík za doporučení, jinak bych se tam nevrátil :)
od: Cobra
pro: Cobra
09.01. 15:27
Jinak jsme měli před pár dny domů Hanoi goodies a přítelkyně potvrdila že je to fakt dobrý :D
I kdyz teda katsu s red curry bylo tak pálivý že si to nakonec mixla s domácí polévkou aby to mohla sníst :D
A mají na foodore chapchae za dost fajn cenu (měli jsme katsu, peanut butter chicken a chapchae za něco jako 200+170+135 + 40 doprava celkem 550 s foodora pro slevou jinak by to bylo 713 za jídla +99 doprava )
od: Black.Tulip
pro: Cobra
10.01. 13:44
Dělal jsi z toho video na YouTube mrk mrk?
od: Cobra
pro: Black.Tulip
10.01. 17:45
Nedělal, i když upřímně jsem taky zvažoval ze bych mohl udělat kanál o pražských restauracích/takeoutech ale je to dost práce = moc práce na to co z toho budeš mít pokud neprorazis a uz v Čechách několik takových kanálu je
od: fanatic
pro: Cobra
11.01. 11:57
ale urcite horsich :)

tak jen insta reels
od: Cobra
pro: fanatic
11.01. 12:40
Zprávu odstranil(a): Cobra

od: Oneiros
pro: all
04.01. 15:42
Sháním dobrý chipotle papričky, ideálně celý, nebo aspoň drcený, mletý na prášek nechci. Máte nějakej osvedcenej tip?
od: angelripper
pro: Oneiros
04.01. 15:48
drcený má marks & spencer, celý jsem kupoval před časem v makru, velkej zavakuovanej pytel, ale už je na jejich stránkách nemůžu najít. jinak teda kupuju tyhle, ale to ti asi nepomůže :)

https://sortiment.makro.cz/cs/la-costena-chipotle-adobo-220g/235534p/
od: fanatic
pro: angelripper
05.01. 13:18
ty jsou ale skvely do majonezy jako dip!!
od: Oneiros
pro: angelripper
10.01. 14:53
diky, vzal jsem teda z m&s :o)
na tu konzervu jsem koukal, ale chci jen cisty papricky

od: LukKe
pro: all
30.12. 19:18
nemate nejakou osvedcenou maslenku, na ktery se da krajet a neklouze to? uz me trochu sere to mit furt v tom papiru, navic to soleny maslo jeste drobi ten bordel kolem.. matka mivala, ale prislo mi to jeste horsi, pac bez drzeni toho masla to pak skoro neslo krajet a furt to ujizdelo nejak, i kdyz to melo dubliky, tak jestli vubec existuje reseni :))
od: Cobra
pro: LukKe
30.12. 20:12
Rama ? :D
od: Oneiros
pro: LukKe
31.12. 13:11
no jako ja jsem kdysi koupil maslenku s okrajem, ale z toho se hrozne blbe odkrajivalo maslo a vzdycky mi zustavalo na tech krajich, takz jsem to mak musel vymyvat
pak jsem dostal tuhle
https://dozy-na-potraviny.heureka.cz/continenta-doza-na-maslo-250-g-c3926/#prehled/
je upne hladka a rovna, takze se z toho maslo kraji paradne. s klouzanim problem nemam teda. maslo na to vzdycky pekne priplesknu
od: fanatic
pro: LukKe
04.01. 08:15
butter bell
Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.
Vytvořeno26. prosince 2015 22:43
AutorBroER
Moderátor2/D