místnost: Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.

od: pindič
pro: all
17.07. 21:11
neco dobreho a jednoducheho z cukety nebo lilku?
od: Scott
pro: pindič
17.07. 21:21
Cuketa na platky, ogrilovat, zalit troskou olivace, pridat prolisovany cesnek, spetka soli, pepre, promichat. Podekujes mi pozdeji
od: PiTRiS
pro: pindič
17.07. 21:24
viz scott, na gril a koření dle chuti :) mě třeba stačí pepř, sůl a třeba trocha papriky
od: woyta
pro: Scott
17.07. 21:27
<3
od: ATtI
pro: pindič
17.07. 21:29
jak říká Scott, ale nasrat na Pitrise a udělat to přesně jak říká Scott. Poděkuješ mu později
od: Oneiros
pro: pindič
17.07. 21:51
lilek to samy co pise scott
od: Gandalf
pro: pindič
17.07. 21:57
já mám rád kombinaci lilek s rajčatama a fetou, ale asi to nebude úplně tak easy jako to, co se píše výše.
Je to řeckej předkrm a má to vypadat asi nějak takhle: https://www.everylastbite.com/2014/03/27/eggplant-with-tomatoes-and-feta/

Ale je to dobrý :)
od: Gandalf
pro: Gandalf
17.07. 21:57
a veřejně se omouvám všem, že jsem nedodal seriouseats link na recept.
od: postal
pro: pindič
17.07. 22:04
od: tsu
pro: pindič
17.07. 22:29
od: angelripper
pro: Gandalf
17.07. 22:40
blablablatyvole...:) zkoušel jsem tuhle verzi (v troubě, v tý době jsem ještě neměl gril) a osvědčilo se velmi. ne že bych ti chtěl něco podsouvat, samozřejmě...!

https://www.seriouseats.com/recipes/2014/07/grilled-eggplant-rollups-yogurt-tomatoes-recipe.html

pindič> viz scott, hlavně když mi zbyde lilek nebo cuketa, tak jde skoro vždycky na gril a pak se s tím dá dělat milion věcí. jak postal zmínil těstoviny, moje zdaleka nejoblíbenější jsou pasta alla norma - seriouseats je samozřejmě nejlepší, ale jedná se o tradiční italský jídlo, takže si najdi recept třeba na klucivakci nebo kde, whatever.

https://www.seriouseats.com/2013/01/sicilian-style-pasta-with-eggplant-tomatoes-and-ricotta-salata-pasta-alla-norma.html

pak je naprosto geniální eggplant parmesan, klasická sicilská verze je super, ale obalovaná americká je úplně nejvíc. akorát to teda už asi nesplňuje tu podmínku o jednoduchosti, no :) teda jednoduchý to je, ale časově dost náročný, cca jako musaka, takže i milion nádobí...

https://www.seriouseats.com/recipes/2011/02/all-american-eggplant-parmesan-recipe.html

jinak moje guilty pleasure je grilovanej lilek, kterej se v pekáči prokládá vrstvama variace na boloňskou omáčku, navrch rajčata na plátky, parmezán (případně feta, ale pak je potřeba přizpůsobit další koření) a pořádně zapéct v troubě. tohle z seriouseats nelinknu, páč to je zbastardizovanej recept z mýho dětství - zčásti eggplant parmesan, zčásti lasange, zčásti český devadesátky :)
od: Black.Tulip
pro: angelripper
17.07. 22:53
:))
od: vrennatic
pro: pindič
17.07. 23:50
Seriouseats nemuzu konkurovat, ale cuketu ci lilek lze rozpulit, naplnit masovou smesi a zapect v troube. Cuketu taky rad pridavam do smesi na spagety z mleteho masa, cibule, rajcat a paprik.
od: nuclear74
pro: pindič
18.07. 06:55
z cukety
https://clanky.vareni.cz/prave-italske-risotto-s-cuketou-a-parmazanem/
akorat to misto krajeni nahrubo strouham. je to hotovy zachvilu a je to dobry.

nebo cuketova buchta, ale to uz je na dyl.
od: fanatic
pro: pindič
18.07. 08:24
Baba Ganoush !!!!!
od: Mleako
pro: angelripper
18.07. 08:38
Kluci v akci... Na italský recepty máš Itala v kuchyni, neasi:)
od: blackfox
pro: fanatic
18.07. 09:48
+1
od: pindič
pro: angelripper
18.07. 12:34
Na serious eats mám otevřené 4 recepty, včetně nakladanych.

Dík všem a hlavně scotovi
od: angelripper
pro: pindič
18.07. 15:01
&mleako> whoa, on to někdo čet? to jsem nečekal :)) jinak offtopic, ale předevčírem jsem poprvý zkoušel grilovat květák a je to naprosto boží... akorát teda budu muset vymyslet nějakej způsob krájení/přípravy, aby mi čtvrtina nepropadla grilem, ehm.
od: pindič
pro: angelripper
18.07. 16:43
Ale tak já se tam občas dívám. Asi něco nalozim/zavarim
od: mightning
pro: angelripper
18.07. 18:22
jak jsi delal ten kvetak?
od: angelripper
pro: pindič
18.07. 18:26
heh, to je docela náhoda, páč já cca tři tejdny nazpátek poprvý v životě něco nakládal :) ve švédsku jsem měl úplně úžasný nakládaný okurky, tak jsem se snažil je zreplikovat, což se mi sice nepodařilo, ale výsledek je přesto super. nicméně to není zrovna kreativní, okurky na tenký plátky jsem šoupnul do nálevu z bílýho vinnýho octa, trochy česneku, drcenýho chili, bobkovejch listů, celýho pepře, soli a cukru. zkoušel jsem víc variací (nakládačky vs salátový, s koprem a hořčičným semínkem, atd), ale nedá se na tom víceméně nic zkazit (akorát teda salátový nenakládejte, je to blbost:)). pak jsem zkoušel ještě japonský variance se sojovkou a rýžovým octem, ale to budu muset ještě vychytat. teď se chystám na řepu, v holešovický tržnici maj nádhernou zlatou. na zavařování si ještě netroufám :))

co se ovšem povedlo hned napoprvý je tohle:

https://www.seriouseats.com/recipes/2016/05/yucatan-style-red-onion-pickle-sour-orange-recipe.html
od: angelripper
pro: mightning
18.07. 18:33
člověče, neuvěříš, kde jsem našel recept!

https://www.seriouseats.com/2014/10/grilled-spiced-cauliflower.html

*ba dum tss*

půlku jsem udělal podle receptu (teda bez sušenýho zázvoru a česneku, páč je doma nemám), půlku jenom se solí, pepřem a olejem, protože jsem zároveň dělal i květákovou polívku, do který jsem pak ty nekořeněný použil. oboje geniální, ten květák je pak sladkej a má oříškovou chuť. jenom teda v receptu asi použili nějakej olbřímí květák, protože dvě lžičky soli jsou totální overkill :)
od: Nightmare
pro: angelripper
19.07. 07:42
ten květák vypadá božsky

od: ElessaR
pro: all
09.07. 11:47
Máte někdo nějaký dobrý recept na nakládané tvarůžky? Nejlépe takové ty rozteklé aby byly..
od: postal
pro: ElessaR
09.07. 12:08
Prostě je dej na týden do piva a máš to
od: pindič
pro: ElessaR
10.07. 18:48
nerika se tomu nejak hanlive? :D
od: tsu
pro: ElessaR
11.07. 07:33
od: blackfox
pro: tsu
11.07. 07:43
� � � � � � �
od: tsu
pro: blackfox
11.07. 08:06
si změň encoding na Central European (ISO)
od: PiTRiS
pro: tsu
11.07. 09:46
u tohohole jsem brečel když mi bylo 18 a četl jsem si o strahovských kolejích... nejdřív jsem brečel smíchy, pak že es mi nechce do prahy... :( :D

od: Oneiros
pro: all
05.07. 12:29
nikdy by me nenapadlo, ze si dam v hospode v jihlave dobrej ramen. prekvapeni roku. rozhodne doporucuji:
https://www.facebook.com/zverimexbistrobar/

takze jsem se rozhodl asi po peti letech si ho udelat doma. nejaky osvedceny recept? je celkem jedno jakou verzi, ikdyz asi zacnu miso ramenem
od: Neod
pro: Oneiros
07.07. 15:10
dobrý nazev podniku
od: Oneiros
pro: Neod
07.07. 16:05
Tak jeste pred dvema lety tam opravdu zverimex byl
od: miras1
pro: Oneiros
09.07. 08:16
To bude asi nějaká populární volba, v Chomutově taky máme jednu takovou restauraci. Akorát je čínská/vietnamská, tak to tam možná dávalo větší smysl.
od: bigfutus
pro: miras1
09.07. 08:25
:D
od: angelripper
pro: Oneiros
09.07. 08:44
hmm.

https://www.seriouseats.com/2013/09/food-lab-miso-ramen-crispy-pork-black-garlic-sesame-oil.html

tradičně... ještě v momofuku byl dobrej recept, ale to teď nemám po ruce.
od: PiTRiS
pro: Oneiros
09.07. 10:37
takže zvířátka co se neprodají jdou do jídla? :))
od: Nightmare
pro: angelripper
09.07. 12:20
Momofoku ! Dostal jsem od jednoho new yorcana v ramci secret santy knizku z Momofoku a velmi si rozsiril sve ramen obzory,doporucuji :)
od: fanatic
pro: Nightmare
09.07. 14:42
David Chang neasi
od: Black.Tulip
pro: miras1
10.07. 12:08
Hh :)

od: renus
pro: all
04.07. 14:42
Polomačené z Opavie rodinné balení...konečně 😁

od: fanatic
pro: all
17.06. 11:43
od: PiTRiS
pro: fanatic
17.06. 11:57
až na ten rohlík mi to přijde docela úměrné... jako rohlík za 13? O_o
od: LukKe
pro: fanatic
17.06. 12:04
tvl.. jako tohle je tezky, na jednu stranu je chvalihodna podpora nasich vlastnich poctivejch farmaru/pestiren whatever mimo fabriky na slepice/cinu/babofert.. jenze.. pokud mi nekdo chce prodat eidam za litr/kilo, porad je to zkurvenej eidam.. i kdyz ho ten clovek vyrabel sam na louce a potil u toho krev a nesl to pesky do prahy, aby nezamoroval ovzdusi.. to uz je pak spis fakt jak galerie, kde kupujes abstrakci a ne fyzickej predmet.. pokud to esku uzivi, tak budiz.. jestli se najde dost $$ lidi, co v podstate misto na charitu daj prachy na cesky farmare tim, ze si daj vysocinu s rohlikem za 5nasobek ceny.. pro beznyho cloveka je to asi v ramci dnesnich cen trochu mimo.. ten syr je treba drazsi, nez gouda s lanyzem, kterou si tu vedle kupuju v cheese housu :)
od: panta
pro: fanatic
17.06. 12:08
Hele...ono to tak prostě je. Tyhle bio/kvalitní potraviny prostě stojej neúměrně víc prostředků na výrobu/vypěstování. Ta cena je adekvátní tomu, o co jde.

Vyjma rohlíku. Kde si cucat z prstu, že je pečou v pecích na dřevo (což je dobrý proč přesně? Buď si to uplně vymysleli nebo jsou to čuráci, že pečou rohlíky na dřevě lol...ekologie ftw evidentně, hlavně že bio pro pražáčky).

Mě vždycky jenom pobaví, když se nějakej privilegovanej zmrdipíčus začne navážet do zbytku národa, že žerou polskou šunku a ne megadobrou šunku z amasa a že nežerou lokální bio potraviny, že by svět byl najednou krásnější místo. A vůbec si díky svojí zabedněnosti neuvědomí, že na to třeba ti lidi nemaj, nechat za jednu snídani kilo a za oběd dvě...se mi vole ježej chupy vzteky jen si na poslední takový setkání vzpomenu :D
od: panta
pro: LukKe
17.06. 12:10
Tak sejra samozřejmě záměrně vybrali půl roku zrající, aby to bylo pěkně vyšroubovaný :) Nevim, jak moc uzrálou goudu kupuješ, ale přehoupnout se v goudě i bez lanýžů přes litr/kg neni žádnej problém, když kupuješ takhle uzrálou.
od: fanatic
pro: panta
17.06. 12:14
+ lukke .... jako ten sejra me taky dostal, kg/litr stoji 4 letej parmezan a to si troufam rict, ze je to trosku kvalitnejsi sir, nez nejaky to blatacky zlato :D

hlavne ze pan Vomacka to dela bez dotaci, proto jsou jeho cukety rovnejsi, dafuq

a bohuzel ten rozdil v chuti/kvalite si troufam rict, ze je zanedbatelnej. Chapal bych parek, protoze park z amasa proste rozdil je + prirazka za lokaci, protoze poctivej reznik to bude taky delat stejne a za min, nekde na vsi.

Libi se mi, ze tohle lidi proste bezne obhajujou a zda se jim to vcelku normalni, jako rakvicku se slehackou za 80korun od Mysaka :D
od: LukKe
pro: panta
17.06. 12:14
no a nejsmutnejsi je, kdyz pak jdu do cestru na steak, kravicky/priprava top, susej to a kdesi cosi.. a stejne se to zdaleka nevyrovna obycejny krave z jizni ameriky :))

standardne zrajici jinak, mekkou, s tema lanyzema mi prijdou ty dyl zrajici uz hodne agresivni na jazyk i.. ale beru tam nejaky prestarly holandsky syry na chut jeste.. maj tam ale vetsinu do toho 1k (tahle gouda je btw 980/kg, co koukam na pohozenej listek jeste :)
od: PiTRiS
pro: fanatic
17.06. 12:30
"a bohuzel ten rozdil v chuti/kvalite si troufam rict, ze je zanedbatelnej"

říká člověk co tu týden zpět postuje video týpka, co jedno posraný kafe dělá půl hodiny doma nad uhlíkama a lisuje ho studenou vodou či co... :D
od: panta
pro: fanatic
17.06. 12:32
ad "poctivej řezník někde na vsi"...ještě jsem takovýho nenašel. A to zkoušim všechny možný řezníky všude možně po vesnicích. Všichni berou krávy z velkochovu a párky jsou hnusný, maso tuhý...jediný, co dělaj je, že dělaj supernakládaný maso na grill stylem, že ho prodávaj v pytli s barevnou omáčkou tak, aby to maso pro jistotu nebylo vidět ani, co je to zač. Máš tak 70% šanci, že je dávno prošlý to maso.

Jako že lokální řezník = dobrej řezník je fakt kravina ohromná, přestože to tak dost lidí vnímá (hlavně lidi, co žijou ve městech :)). Já kupuju z farem, kde jsem byl a viděl jsem, jak zvířata tam fungujou (at už maso, mlíko nebo vejce) a to maso neni rozhodně 3x dražší, než sračka ze supermarketu (a to to kupuju v posh krámě nakupzfarmy)...dražší je, ale ne zas o tolik.
od: panta
pro: PiTRiS
17.06. 12:33
To bylo zajímavý video a nevim o tom, že by k tomu psal "ta chuť je při tomhle způsobu udělání diametrálně jinde" O_O

Jinak rozdíl v kafi je zrovna poznat celkem hustě. Rozdíl v cuketě podstatně menší :)
od: PiTRiS
pro: panta
17.06. 12:38
ne, ale psal, že ten rozdíl poznáš :) přijde mi to prostě dvojí metr... někdo má chuťové buňky na kafe, někdo na cuketu. Já třeba pochybuju, že bych nějaký zásadní rozdíl v tom kafi poznal, dvojnásob po zalití tím vším. Nebo poznal, ale neřekl bych co je lepší. To si troufám říct, že rozdíl v zelenině ze supermarketu a doma ze zahrádky je naprosto drastickej (včetně cukety)
od: bigfutus
pro: fanatic
17.06. 12:41
Az budem velky, tak sa tam pojdem raz naranajkovat. A ta fotka vypada jak z Mimibazaru.
od: panta
pro: PiTRiS
17.06. 12:46
Hele hádat se s tebou o chuťovejch pohárkách asi nebudu radši :)))

V zelenině je obří rozdíl samozřejmě, ale zrovna cuketa...nevim, asi kupujeme dobrou cuketu v lidu, že ten rozdíl zas tak dramatickej neni teda :) U hadovek to samý...má to trochu jinou konzistenci, když jsou domácí, ale chuťově je to skoro to samý. Cuketa jakbysmet. Rajče/paprika třeba je rozdíl neskutečně velkej, to neni ani ta samá zelenina, když to porovnáš chuťově, přestože se to asi stejně jmenuje.
od: fanatic
pro: panta
17.06. 12:55
Kacice za Kladnem, je tam super reznik a jeste i dokonala zmrzlina od 2AD kousek vedle

pitris: tak jako v eidamu a turistaku ten rozdil proste nebude, nebavim se tady o nejakym chorizu nebo tak
od: PiTRiS
pro: panta
17.06. 13:01
ty ve, zrovna okurky jsou za mě velkej rozdíl, když vezmu od našich co to tam mají od místního "zahrádkáře" a to co koupím v tescu/lidlu... normální okurku bych třeba samotnou nesnědl (max do salátu, smoothie), ta venkovní jinej lvl :)

fanatic: za mě určitě ten rozdíl nebude takovej, aby mi to opodstatnilo 900/kg rozdílu v ceně... ale říkat, že tam nebude (a pro někoho odpovídající tomu rozdílu), mi přijde mimo :)
od: Oneiros
pro: fanatic
17.06. 13:23
nesouhlasim. nebudu resit cenu, to uz je kazdyho vec, ale kupuju obcas lovecak z mladych nevykastrovanych prestickych kanecku (dobry :o)) a jako oproti klasickymu lovecaku je to proste o dva levely jinde, oproti nejakymu vakuovanymu klacku vlhkymu, co vydavaji za lovecak nemluve. zakladni suroviny ti muzou posunout bezny jidlo uplne nekam jinam sakra
od: fanatic
pro: Oneiros
17.06. 13:26
ja tomu rozumim, ale proste u veci jako je turistak a eidam je to wtf
od: vrennatic
pro: fanatic
17.06. 13:35
Za ty prachy tam mohli alespon uvarit nebo osmazit jedno biovejce, na taliri to jako snidane za kilo vypada vylozene smutne, tak ze by si nestastnici treba dvacku priplatili a alespon se najedli :).
od: PiTRiS
pro: fanatic
17.06. 13:38
možná právě proto, že si neochutnal eidam za litra :D
od: PiTRiS
pro: vrennatic
17.06. 13:39
za kilo? to jsou náklady... koukám do jídeláku a tohle je za krásných 225 CZK :))
od: vrennatic
pro: PiTRiS
17.06. 13:45
To jsem si musel normalne overit na vlastni oci. Pretentious fuckery prosteze :).
od: angelripper
pro: panta
17.06. 13:46
já jsem jeden z největších zastánců lokálních a kvalitních surovin, ale všechno má prostě někde nastavenej strop... bohužel je dost blbý, že každej má ten strop jinak vysoko :) takže třeba právě do esky nikdy nepůjdu, protože mi to připadá celý jako naprostá zhovadilost... ale to nemění nic na tom, že maj furt plno :)
od: PiTRiS
pro: vrennatic
17.06. 13:48
pokud se chceš zbavit své babičky nebo dědečka na vesnici, ukaž jim tady ten jídelák mno :D :D
od: mightning
pro: fanatic
17.06. 13:49
jaka curakovina. za tech +- 80 kc si dokazu predstavit mnohem bohatsi snidani z lokalnich, dobrejch veci. mrdat jejich luxusni vysocinu a eidam. nemyslim si, ze lokalni, kvalitni veci musi byt az o tolik drazsi. staci nepect rohlik na mahagonovym dreve tyvole
od: basa
pro: PiTRiS
17.06. 13:57
Loupák s termixem - 155 Kč

:D
od: mightning
pro: fanatic
17.06. 14:01
jako pripada mi jak kdyby to menu delal miklus proste
od: LukKe
pro: angelripper
17.06. 14:54
a jakej je pomer turisti/mistnaci? by me taky zajimalo.. jako snidane za 8,5e je to v podstate takovej mirne drazsi standard "na zapade" :)

mtg> taky si myslim, ze uz je to skoro stylem - dame tam rohlik, eidam a turistak a ted v cr najdeme ty nejdrazsi bio/free range/czech made moznosti, u kterejch muzeme okecat i tu cestu na valniku misto dodavky.. ja kupuju ted vajicka aspon od kolegyne, ktery je vozi od rodicu z vysociny, takze free range slipky za 3kc/kus
od: PiTRiS
pro: LukKe
17.06. 15:20
za to si dám slušnej oběd... well, i tam a nebude to 6 koleček turisťáku a 3 plátky eidamu :D
od: Gandalf
pro: fanatic
17.06. 15:29
okej. myslim, že za jídlo jsem ochotnej utratit fakt velký rány, domu kupuju snad jen výhradně potraviny od farmářů, ale v esce jsem nikdy nebyl. tohle fakt mrdám do ucha, rohlík za dvacku pečenej na speciálnim dřevě...lol
od: LukKe
pro: PiTRiS
17.06. 15:42
jo? ve vetsine eurozemi mas za tohle tak pizzu margheritu v prumerny restauraci.. nepamatuju si, kde bych jedl pod 10e za jidlo.. ty continental/english breakfast takhle cca bezne stoji, ale mas tam teda aspon ty michany vajicka apod.. kazdopadne koukam na menu a ty ostatni snidane jsou fakt uz uplnej nesmysl za ~13e :))
od: PiTRiS
pro: LukKe
17.06. 15:47
já myslel v čechách :) proto píšu i tam... na oběd tam máš skoro za stejné prachy tatarák, na večeři se taky něco najde...
od: James
pro: Gandalf
17.06. 15:57
Možná to dělaj na speciálním dřevě aby mohli prodávat brambory v popelu za 3 kila :)
od: Gandalf
pro: James
17.06. 16:02
to je byznysová hlava! :D
od: dew
pro: fanatic
17.06. 16:21
vis co je na tomhle nejhorsi? ze oni se povazuji za neco lepsiho a ze kdyz zeres ze supermarketu, tak zabijis prirodu a jdes sam proti sobe. ale dovedes si predstavit, ze by mel timhle stylem zrat cely narod? a tedka ani nemam na mysli to, ze by duchodci zrali jen dvakrat tydne... ale tyve kolik tech jonaku z petravce budes potrebovat, abys nakrmil prahu?

jinde se resi, ze kvuli postupujicim zmenam klimatu bude muset cim dal vetsi cast lidstva zacit zrat hmyz, ale ja si pojedu pro cuketu k panu hechtovi na kole, ktere mi rucne ukoval panta z zelezneho odpadu, a cestou se budu zdravit se vsema ostatnima, co u pana hechta taky berou, protoze proste mistni komunita picovole. a pan hecht mi tu cuketu poda s laskyplnym poctivym vyrazem, protoze se muzu spolehnout, ze kazdou tu cuketu nesl ze zahradky zvlast narvanou v prdeli. a to je panecku sverac, kdyz musi kazdy den obcuketovat cely pragl. to ti ve spanelsku nikdo nezaruci.

jako viz ostatni, rad si priplatim za kvalitni zradlo, ale vocad pocad. delat z predrazenych uplne obycejnych surovin noblesu, protoze to nekdo delal pomalu a neefektivne, je silena hipsterina a civilizace takhle stejne nemuze fungovat.
od: Leefo
pro: fanatic
17.06. 16:36
Zvýšené požadavky hostů i kuchařů a neznalost sezony stojí farmáře mnohem více energie i peněz, za ochotu a výdrž si proto zaslouží podporu a spravedlivé ceny. „S farmáři o cenách nediskutujeme. Akceptujeme je, protože chápeme, že se jim jejich úsilí musí vyplatit. Vážíme si jich, ale to nestačí. Musíme a chceme je docenit i finančně,“ zdůrazňuje Martin.

Fair play hraje Eska i se zahraničními dodavateli. V kuchyni se používá červený pepř z Malajsie, který dovážejí dva nadšení Češi přímo od chudých farmářů. 3000 korun za kilo je nejnižší možná cena za ruční sklizeň, sušení na slunci a nelehký život tamních sběračů.

boze, to jsou kecy, emoce, cinty. Proste vsichni se chceme napakovat, 'fair trade' ... ale tak kdyz to kancl krysy v Karline zaplati, aby se mohli citit duleziteji, nez krysy z vedlejsiho oddeleni, tak dobry.
od: Leefo
pro: dew
17.06. 16:38
jojo viz ty, potreba se cittit povysene je jeden z hnacich pohonu lidstva. Jen citit se povysene, protoze jsem ochotny zaplatit za rohlik s termixem 2 kila s dyskem mi pripada jako slepa evolucni vetev :D
od: Leefo
pro: fanatic
17.06. 16:44
vicemene Martin rika, nechovame se trzne, protoze ty jsi ochotny to zaplatit. Do takovyho podniku muze chodit fakt jen nabubrelec.
od: James
pro: LukKe
17.06. 16:46
Ted jsem si všiml, že u sejra jim dost nevychází počty - (nákupní cena 16,70 Kč/55 g), což dělá nějakejch 305 kč/kg a né tisícovku
od: DJK
pro: James
17.06. 16:55
tam neni zapocteny ze ho musi nekdo s nepohodlnym zivotem nosit mesic za rafkem
od: panta
pro: PiTRiS
17.06. 17:04
A jako hadovku nebo zavařovačku? Protože chuťově zavařovačka je skvělá a jedině samozřejmě domácí, ale hadovky jsou vole celkem bez chuti i z mojí vlastní zahrádky, kde si pěstuju kdeco počínaje salátem a konče pěti druhama rajčat a chilli papriček...hadovky jsem zkoušel jednou a je to uplně to samý jako dobrá, dobře vybraná hadovka z lídlu chuťově, tak jsem se na ně vysral a pěstuju věci, kde ten rozdíl je uplně kosmickej...rajčata, papriky, saláty, mrkve, ředkvičky, kedlubny, kiwano (wtf, yeah fakt), zavařovačky...a pak tunu různýho ovoce malýho jako maliny/ostružiny a kdesijakou píčovinu, o který jsem nikdy neslyšel do svejch třiceti (jako třeba zimolez lol).

Ale je samozřejmě možný, že jenom nemam dostatečně citlivej jazyk (nedivil bych se, deset let jsem kouřil a mam obecně ne moc vyvinutou chuť).

Jinak teda aby bylo jasno v esce jsem nikdy nebyl a nikdy tam nepudu, protože nechci pěstovat tenhle bullshit mindset, kterej jsem popsal vejš nebo ho popsal vlastně skoro stejně dew. Takhle si můžeme žrát my jako šlechta, ale rozhodně se tim nebudu plácat po ramenou a aspoň zkoušim co nejvíc věci si vypěstovat sám, co to jde.
od: PiTRiS
pro: panta
17.06. 17:08
obojí... mluvil jsem tedy ale o hadovce. jako taky bych tomu nevěřil, bo okurky jsem vždycky bral jako mokré něco bez chuti, ale to co dovezla matka bylo fakt o něčem uplně jiném. Ale jasně, taky to není něco co bych pěstoval doma, mít na to prostor, to je tuna lepších věcí co se oplatí více (ať chutí, tak finančně)
od: panta
pro: Leefo
17.06. 17:08
Mě docela rozesmál ten rohlík právě s tim dřevem :) Jakože na ekologii sereme prokazatelně a evidentně, budeme pálit lesy kvůli rohlíkům za dvacku (protože to je 99% ceny evidentně)...je to ale posh a bio, tak si to koupíte dementi :D
od: Scott
pro: fanatic
17.06. 18:14
Já v Esce byl, ochutnal, pochutnal si, koupil bochník chleba za 300 a řekl si, že už tam nikdy nepůjdu. Pak jsem si přečetl ten článek a řekl si, že se přeci jen vrátím. Nachcat jim do tváře a vysrat se za stěrače. Takové kydy tvl.
od: basa
pro: fanatic
17.06. 18:47
Já bych teda hlavně čekal, že bude mít aspoň nějakou úroveň interiér, ale tvle tam maj židle na kterejch jsem seděl pár roků na základce než je vyměnili. A vůbec, to tam vypadá jak nějaká jídelna pro dělníky. :)
od: Azeroth
pro: basa
17.06. 18:51
Však tam žereš rohlíky s máslem a se salámem, co bys chtěl, křišťálový lustry?
od: fanatic
pro: basa
18.06. 09:08
problem esky je trosku jinde, a to, ze se eska snazi bejt NOMA, ale to, ze Rene Redzepi je trosku blazen a Eska se spis snazi drzet trend je jinde.

Ja jsem magor do kafe - nejdrazsi salek jsem mel za 250 filtrovanyho kafe, ale .. ALE ... neni to porad a bylo to neco naprosto neobvyklyho a lepsi kafe jsem do ty doby nemel, ale tam je to znat, farmari, odrudy, zrani, metoda upravy atd.

V Eske jsou super ty jejich fermentovany limonady a jejich domaci tonik je neco super, ale ten zbytek, je naprostej mindfuk.

no a chleba za 300 jak pise Scott je demence nejvyssiho kalibru. Neco tak obycejnyho a zakladniho jako chleba budou omlouvat timhle, ze to stoji tolik a tolik.
od: iassai
pro: fanatic
18.06. 09:22
jako sorry, urcite chleba neni jidlo za miliony, ale 'obycejnym' a 'zakladnim' bych to nenazyval. fakt dobrej kvalitni chleba od normálního poznas hned ;) je to taky trochu umeni to vyrobit.
od: PiTRiS
pro: iassai
18.06. 09:33
to ano... ale kvalitní chleba si od pekařů koupím na trhu za 50/~0,5kg... dvakrát dražší jak v krámě, šestina proti tomu co uvádí scott :) 300 je naprosto přestřelené...
na druhou stranu, když koukám na web, chleba tam mají za cca 100/kg, tak nevím kde vzal scott 300... 100 za kvalitní kilovej chleba mi nepřijde špatné
od: Mleako
pro: iassai
18.06. 09:38
Tak samozřejmě, že dobrej chleba chutná mnohem líp, ale štricla za 300 je prostě předraženej nesmysl a jen snaha se napakovat. A když se tak koukám na jejich večerní menu, tak to je podobný u většiny jídel. Brambory v popelu za 288 korun. To si dělával můj otec před šedesáti lety jako malej kluk, když nebylo nic jinýho k jídlu a vařený brambory už mu lezly krkem. Z toho žádnej kulinářskej majstrštyk neuděláš ani kdyby to pekli v popelu z javánskýho kafrovýho dřeva:)

Pitris: S domácíma hadovkama mám stejný zkušenosti jako panta, ze skleníku to chutnalo téměř identicky jako ty, co koupíš v obchodě. Nejlepší je nechat přerůst nakládačku na velikost hadovky a to je pak jiná.
od: vrennatic
pro: iassai
18.06. 09:39
Chleba za tri kila obhaji jen hyperinflace
od: mightning
pro: vrennatic
18.06. 09:47
nebo kdyz je v nem zapecenej kvalitni pilnik
od: Scott
pro: PiTRiS
18.06. 10:28
Meli to tam dole v pekarne, nejaky oldschool trikvaskovy chleba, takove to "kolo". Vahu nevim, ale myslim si ze 2kg mel urcite. Je mozne ze nebyl soucasti normalni nabidky.

A chleba to byl skvely, lepsi jsem asi nemel. Ale nebyl tak skvely, abych se vratil pro nasup. Za ty penize ne
od: PiTRiS
pro: Scott
18.06. 10:32
depends mno... naši třeba berou od "místního" pekaře chleba taky a stojí kolem 70,-... odhadem tak kilo a půl mít bude. A to je bez pražské přiřážky :) na druhou stranu ten chleba vydrží 3 dny jak čerstvej a týden naprsoto bez problémů... narozdíl od krámského, který je druhý den na hranici poživatelnosti a třetí den plesnivý...
od: LukKe
pro: Mleako
18.06. 10:41
jo, to sou zas takovy hipster "navraty k tradicim", coz opet odkazuje na zhyralou dobu, ze lidi si priplati extra za to, aby mohli zrat jako nasi dedove, ktery nemeli co do huby a delali to tak z nouze :)
od: Mleako
pro: PiTRiS
18.06. 10:43
Ty chleby z velkejch pekáren totiž pořádně nedopejkaj, protože lidi si z nějakýho zvláštního důvodu zvykli na to, že chleba má bejt měkkej. Kůrka má být přitom ale pořádně vypečená a tvrdá, aby ten chleba co nejpomaleji vysychal a pak ti ten tejden vydrží.
od: LukKe
pro: PiTRiS
18.06. 10:44
to zalezi na skladovani a prostredi, i posrana sumava z tesca mi na miraku 5 dni vydrzi celkem v pohode, na skalce o neco min, pac tam je asi teplejc, no
od: panta
pro: Mleako
18.06. 11:07
Jojo zavařovačky jsou ftw. Uplně přerůst je taky nesmíš nechat teda, protože ty semena pak začnou tvrdnout uprosřed a celá okurka pak zhořkne celkem dost.

Jinak chleba kupuju v kolínský malinkatý pekárně, kde to dělaj lidi ručně z vlastního kvásku a v malym objemu (ale ne na dřevě lol) a platim za velkej pecen asi...heh...120 korun nebo tak něco. Dvě kila bude mít stopro a cenově je to pro mě v pohodě, protože to, co popisuje lukke, že by mi vydržel chleba DOBREJ 5 dní z tesca, se mi teda nikdy nepodařilo docílit...už druhej den je hnusnej a drobivej. Ten z pekárny je pátej den furt skoro stejnej jako ten první den, co ho koupim O_O

mleako: Jako to omačkávání chlebů v tescu a vybírání toho nejvíc hebkýho a měkkýho jsem nikdy nepochopil. Nedělaj oni to dokonce tak, že jim dojde zmraženej bochník a oni to jenom naházej do pece v tý pseudopekárně v tescu/lidlu a pak to prodávaj jako "zde pečený, čerstvý" chléb? :) Jsem žil doteď v tom, že to všechno jsou zkurvený mražáky právě a proto je všechno to pečivo z těch supermarket pekáren takovej hnůj :)
od: panta
pro: LukKe
18.06. 11:08
Šumava z tesca ti možná za pět dní nestihne zplesnivět, ale že by byla pátej den poživatelná jinak, než jako topinka, to jsem nikdy nezažil teda...nějakej fígl? :D
od: PiTRiS
pro: LukKe
18.06. 11:13
ty ve, to by mě fakt zajímalo jak... viz panta prostě... už druhej den drobivej, chuťově nic moc... asi sem to trochu přehnal s tou plísní, ale poživatelnost od třetího dne dál se značně snižuje. Dobrej z pekárny fakt vydrží týden (dobře, nevydrží, je většinou moc dobrej a mizí sakra rychle :)
od: dew
pro: PiTRiS
18.06. 11:21
jenom bych te chtel poprosit, abys nepsal "depends mno". anglictina tak nefunguje.
od: LukKe
pro: panta
18.06. 11:22
rikam, zalezi na skladovani asi.. na miraku je obecne celkem mirny podnebi na pecivo, matka se tomu taky dycky divila :) v chlebniku proutenym normalne +- v igelitu.. ale je pravda, ze ja z toho chleba obvykle delam topinky ;)) obyc jim malo
od: Mleako
pro: panta
18.06. 11:40
Je to půl na půl. Takový ty semínkový speciality apod. jsou v 99% dopejkaný z mraženýho polotovaru, ale šumavy a ty klasičtější chleby jsou čerstvý ten den z pekárny. Musíš číst cenovky, tam to musí být ze zákona uvedený, pokud je z polotovaru.

Tady je jinak ten rozhovor, o chlebu se mluví cca od 5:30
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/proc-nektery-chleba-vydrzi-tyden-a-jiny-za-dva-dny-zplesnivi-zname-odpoved-73071
od: bigfutus
pro: Mleako
18.06. 12:48
Dozvedel som sa ze kvalitny chleba neplesnivie a ked plesnivie tak sa s nim zle zachadzalo, super :D
od: panta
pro: Mleako
18.06. 12:52
fckn nice, díky :)
od: panta
pro: Mleako
18.06. 12:53
Tyve ta moderátorka je jednovaječný dvojče Martiana? O_O
od: Alibaba
pro: bigfutus
18.06. 13:10
Nevystudoval jsem vysokou školu chleba, ale správně uložený chleba na strouhanku ti vydrží překvapivě dlouho. Že si na něm vylámeš zuby už asi ale nikdo nezkoumá. Na druhou stranu nech ho v igelitce z obchodu a do týdne máš plíseň.
od: fanatic
pro: Alibaba
18.06. 14:17
strouhanku z chleba?!
od: Alibaba
pro: fanatic
18.06. 14:20
Impossibru!
od: fanatic
pro: Alibaba
18.06. 14:21
a ted mi doslo, dokazete si predstavit, kolik by stal takovej rizek v esce?!!

Ze je potreba tvrdej rohlik na strouhanku + bude smazenej na prepustenym super masle a o tom mase ani nemluvim
od: Scott
pro: fanatic
18.06. 14:39
Dovedu, mam pomerne bujnou fantazii.

Jestli muzu doporucit, tak si skocte do Kuchyne od Ambi
od: fanatic
pro: Scott
18.06. 15:00
byli jsme tam a dali jsme si polivku :D a ja debil filtrovanou vodu lol, ktera byla drazsi nez pivo
od: Leefo
pro: fanatic
18.06. 15:57
pro lidi, co si pak stezuji, ze nedosahnou na bydleni a hypoteku, idealni podniky.

od: Mission_Failed
pro: all
15.06. 13:37
LEČO PYČO!
od: vrennatic
pro: Mission_Failed
15.06. 13:39
Uz jsem letos jednou delal. Az budou domaci rajcata, papriky a cuketa, bude to samozrejme jeste o necem jinem.
od: Mission_Failed
pro: vrennatic
15.06. 13:43
Cuketa? To jí nejdříve orestuješ? Kolegyně mi do leča doporučila likek. Musím zkusit.
od: zila
pro: Mission_Failed
15.06. 18:15
Osobně tam mám nerad jiné věci, než co tam patří. Ale proti gustu...
od: Mission_Failed
pro: zila
15.06. 19:11
Tak u leča je výhoda, že to snadno otestuješ v malém množství. Já dávám bílou, žlutou, červenou papriku, rajčata, cibuli, pórek, uzeninu a vajco. Cibuli teda na sádle. Koření - bobkový list, nové koření, sůl, pepř a podle chuti trochu worchestrové omáčky.
od: Mission_Failed
pro: Mission_Failed
15.06. 19:21
+česnek vole
od: angelripper
pro: Mission_Failed
15.06. 23:00
viz zila... tohle mi připadá jako svatokrádež :)
od: Mission_Failed
pro: angelripper
16.06. 06:55
No a jaký je teda ofiko recept? :)
od: zila
pro: Mission_Failed
16.06. 09:33
Cibule, paprika, rajče, lobás (nebo něco podobného), vejce, pepř, sůl.
od: angelripper
pro: zila
16.06. 10:23
*thumbs up*

ale dneska ho budu dělat taky :)
od: panta
pro: Mission_Failed
16.06. 16:06
To byl bait na food science, zejo? :D
od: PiTRiS
pro: panta
16.06. 18:16
Myslíš seriouseats? 😂
od: Mission_Failed
pro: panta
16.06. 18:19
Ppřiznám se, že nebyl. :(
od: fanatic
pro: zila
17.06. 08:08
pritelkyne je madarka, takze souhlas.

a na kotlikovy leco na ohni nic nema .... naprosta bomba
od: angelripper
pro: fanatic
17.06. 08:57
no jo, to doma nasimuluju těžko, ale aspoň jsem na to využil ten lamart litinovej hrnec - konzervativně jsem použil asi 1,2 kila rajčat plus stejný množství paprik a asi čtyři (gigantický) cibule, při poctivým podušení paprik by se tam klidně ještě něco málo vešlo... nicméně včera jsem sežral dva talíře, žena jeden, dneska nakrabičkoval oběma do práce a už tam skoro nic nezbylo, meh. ale bylo výborný! :) tentokrát jsem oproti zvyklostem opek klobásu zvlášť a přidal ji až úplně na konci - rozhodně doporučuju.
od: zila
pro: fanatic
17.06. 09:03
Ty przníš maďarku? I ty jeden:)
od: fanatic
pro: angelripper
17.06. 09:07
takze koukam, ze hrnec se osvedcil, to jsem rad. jinak oni opejkaj uzeny nejaky s klobasou na zacatku, dat to mimo, v tom vypeku delat zbytek a pridaj ke konci.

zila: áno :D
od: PiTRiS
pro: fanatic
17.06. 09:18
blablabla mám přítelkyni... jsem teda vždycky myslel, že to bude američanka... :)
od: fanatic
pro: PiTRiS
17.06. 09:25
ja taky co si budem nalhavat :D
uz jsem se pripravoval na zelenou kartu
od: PiTRiS
pro: fanatic
17.06. 09:39
teď ji chce ona, viď? :D

od: Mission_Failed
pro: all
16.06. 22:48
od: Gandalf
pro: Mission_Failed
17.06. 00:46
wat
od: vrennatic
pro: Mission_Failed
17.06. 00:56
Spravna biomatka by to sezrala jen se salatem z polnicku a pampeliskovych listu.
od: Mission_Failed
pro: vrennatic
17.06. 04:40
Jj, tohle je prostě next lvl shit.

od: fanatic
pro: all
30.05. 07:35
Tak jsem ted narazil na neco co me docela nasralo :D

asi vsichni znate mexicali mercado ze? + jejich www.front-line.cz velkoobchod

no a to, ze na nekterych vecech je rozdil treba 30 korun a clovek bez 'provozovny' nema moznost si to objednat ani, kdyz ma ICO.

Tak me napadlo, jestli nekdo nemate zkusenost s objednavanim odtud, nebo nemate nekoho, na koho by se od nich dalo objednat?
od: angelripper
pro: fanatic
30.05. 09:38
a co tam sháníš nebo obvykle kupuješ? většina věcí se dá sehnat třeba v makru :)
od: fanatic
pro: angelripper
31.05. 07:25
jo to jo, ale spis, kdyz muzes mit jednu objednavku vseho moznyho najednou

ale hlavne plechovky chipotle adobo, jalapenos, tomatillo a achiote pastu.

od: panta
pro: all
25.05. 20:51
Asi možá patří do výkřiků, ale...damn you rancheros.

Dneska jsem si potřeboval na čerňáku po nákupech rychle vzít s sebou jídlo. Do zásoby jsem si vzal enchilladas s nejpálivější omáčkou (všechno si tam vždycky dávám s nejpálivější a je to tak lehce spicy u všeho, co jsem tam doteď měl).

Quesadillas byly jemně spicy, super.

Teď jsem si ale tyvole ohřál enchilladas a to je reaper/scorpion materiál uvnitř...se tady chladim mlíkem jak malej jarda, wtf :O
od: Azeroth
pro: panta
26.05. 11:47
To je tak, když děláš machra a hajzl máš na chodbě.
od: Mission_Failed
pro: panta
26.05. 11:51
Njn, je to jinde, než skořice. :)
od: Nightmare
pro: panta
27.05. 15:40
Přihodím historku s chilli.
Ještě když sem dělal v coca cole tak jsme s Broerem a pár dalšími kolegy začli holdovat chilli.
Začlo to zlehka,nějaké to habanero,ale časem jsem se propracoval k reaperovi/moruze apod.

Tak jednou takhle doma dělám s morugou scorpion,jsem ve spodním prádle a mimoděk se přes něj lehce podrbu poté co jsem dělal s papričkou.

Těžko se dá vyjádřit ta bolest. Bylo to jak kdybych ho strčil dáblovi do zadku,jak kdyby mě někdo polil ptáka kerosinem a zapálil.
Nic nefungovalo,ale vzpoměl sem si na mlíko.
10min na to se bejvalka vrátila z práce.

Ležel jsem ve vaně,brečel jak malej kluk a penis sem měl naložený ve vaničcce s mlékem.

Tak hysterický smích jsem od ní dlouho neviděl :D
od: Black.Tulip
pro: Nightmare
27.05. 15:57
:)) historka k nezaplacení
od: Azeroth
pro: Nightmare
27.05. 16:13
Tady tu historku si docela dokazu predstavit jako scenku v nejake ceske komedii ala pelisky.
od: BroER
pro: Nightmare
27.05. 17:37
No, když už jsme u toho, tak jsem nedávno koukal na to video, kde jsi v Eurestu sežral Bhut Jolokiu....

Nebudu to sem postovat, taková kurva nejsem, ale ten moment kdy ze zoufalosti sáhneš po tom připraveném, rozbaleném nanuku (kterej ti tam už tak 20 minut ležel na tácu, protože jsi jedl oběd) a v ruce ti zůstane jen to dřívko, protože byl rozteklej... tak to jsem šel do kolen :D
od: postal
pro: BroER
27.05. 19:13
Tak jako nech es být kurva vůči Nichtmérovi, tak seš kurva vůči nám všem ostatním?!
od: Gandalf
pro: BroER
27.05. 19:30
needs of the many outweigh the needs of the few, bro
od: panta
pro: Nightmare
27.05. 19:55
Myslim, že podobnou historku má každej chilli-head :D A od tý doby už ví, že s těmahle věcma se zachází zásadně v rukavicích :D

Já i když si sázel semena reapera/scorpiona na letošní sezonu, tak jsem to celý dělal v chirurgickejch rukavicích, který jsem si hodně opatně pak sundal a pak si 10 minut drhnul ruce...pro jistotu :)

U mě to bylo tak, že jsem si sypal sušenej drcenej reaper na jídlo. A po jídle se šel neprozřetelně vychcat no. V mlíce jsem teda nechladil, ale řval jsem jak tur :)
od: vrennatic
pro: BroER
27.05. 21:16
Nebylo tady zminovane video nahodou i postnute?
od: BroER
pro: vrennatic
27.05. 23:22
Bylo, myslim :)
od: fanatic
pro: BroER
28.05. 07:26
no vidis .... takze se to vlastne jenom pripomene
od: Marta
pro: Nightmare
28.05. 07:56
kdyz jsi blby a sahnes si do oci...taky masakr, ale stale vidim, takze v poho...ma zkusenost :)
od: Mleako
pro: panta
28.05. 09:11
Na tohle doporučuju jednorázový nitrilový rukavice. Mají hrubší povrch, takže se v nich líp pracuje, jsou pevnější a nepraskají a nepustí nic skrz - ověřeno v laboratoři:) U latexovejch se mi často stávalo, že když je víc natáhneš, tak se někde lehce natrhnou a nevšimneš si toho a pak ti to zateče pod rukavici.
od: panta
pro: Mleako
29.05. 10:48
Nice, díky, zkusim až budu dělat mash letos :)
od: PiTRiS
pro: Nightmare
29.05. 10:54
jop, chápu tě... já měl něco podobného, ale opačně - dělal jsem s hodně pálivýma feferonkama a bejvalou tenkrát dvakrát neuchlácholilo, když jsem se jí snažil vysvětlit, jak moc jsem si ty ruce drhnul a myl, než jsem na ni sáhnul :))
od: Mission_Failed
pro: PiTRiS
29.05. 11:57
Kdybys si radši sáhl do svědomí.
od: woyta
pro: PiTRiS
29.05. 13:06
a ses si jistej ze byly problem ty papricky?:)
od: Nightmare
pro: panta
29.05. 14:26
kdybych si ze sebe neumel delat legraci tak nepisu tu historku
takze tady je to video,ale je to nuda docela :)

Je to 6 let stary,ted uz mam vlasy a rozum:
https://www.youtube.com/watch?v=6igZ4gOMvLk

nanuk se nicmene roztekl a nemel v sobe tolik mlika co sem doufal (mliko v tekute forme nepiju)
od: BroER
pro: Nightmare
29.05. 19:58
Haha. Nejlepsi byla Betka potom “Co kdo udelal Pavlovi? Brecel a utikal na WC”. :D
od: Marta
pro: Nightmare
30.05. 11:17
:)

uz jsem to sem davala, ale:

https://www.youtube.com/watch?v=A0GZ9-xib2c

;)

od: Mission_Failed
pro: all
29.05. 11:59
Tak jsem to asi přestřelil při přípravě a teď mám k obědu tři řízky a asi tak půl kila salátu, aby se to dojedlo. To vidím na dvě hodiny v bezvědomí.
od: Mission_Failed
pro: Mission_Failed
29.05. 12:23
Shutdown in 3...2...1...
Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.
Vytvořeno26. prosince 2015 22:43
AutorBroER
Moderátor2/D