místnost: Finance, investice, škvára, kurvy, chlast a chlebíčky

od: panta
pro: all
05.07. 09:49
Si pro srandu hraju s automatem na obchodování se shitcoinama (shitcoin/btc). Dal jsem mu 0,012BTC, pohrál si s tim bez prachů nejdřív, vyladil konfiguraci a před šesti dny to pustil na binance, aby to reálně tradovalo :D

No průměrně to dělá cca 1% profit denně. Někdy 0,8%, někdy 1,2%. Teď po šesti dnech mam 0,0144BTC...a ani jsem na to nesáhnul.

Solid :D

od: blackfox
pro: all
02.07. 23:09
nasdaq dnes opět ath, tyve

od: dew
pro: all
26.06. 16:11
https://www.ft.com/content/284fb1ad-ddc0-45df-a075-0709b36868db

tohle se resilo? wirecard krachuje po letech falesnych hospodarskych reportu, majitel byl zatcen, miliardy eur "zmizely".
od: dew
pro: dew
26.06. 16:14
https://uk.reuters.com/article/us-wirecard-accounts-survival/no-clear-path-to-salvation-seen-for-stricken-wirecard-idUKKBN23T1UD

a odhadovana hodnota firmy je pravdepodobne NULA a neexistuje sance na restrukturalizaci nebo rozprodej, proste to zmizi do ztracena :))
od: dew
pro: dew
26.06. 16:25
od: noximo
pro: dew
26.06. 17:34
Za pár měsíců si někdo po dlouhé době vezme zimní bundu a ty miliardy najde v kapse.
od: panta
pro: dew
26.06. 18:26
Holy shit, to je slušný počteníčko :O
od: Oneiros
pro: dew
26.06. 19:15
To jsem četl no, vůbec jsem nepochopil, jak se jim povedlo vyvést tolik peněz. Prej to je čistý zisk firmy za posledních několik let. W T F
od: blackfox
pro: dew
26.06. 20:12
je to dost wtf no, některým fintech společnostem to docela zavařilo, protože wirecard používali jako hlavní card issuer a teď žádný ty prepaid karty nefungují
od: PiTRiS
pro: dew
28.06. 10:07
od: dew
pro: blackfox
28.06. 12:31
hlavne je dost sokujici, jak sel nemecky BaFin wirecardu tak dlouho na ruku a kryl jejich podvody. naprosto zadne pouceni z 2008.
od: DJK
pro: dew
29.06. 13:52
prodej nastaven na 4,3 tak schvalne jestli to dneska vyjde..
od: blackfox
pro: DJK
29.06. 17:28
čeká se nějaký poslední pump&dump záchvěv jako s hertz? :D
od: panta
pro: blackfox
29.06. 22:44
https://markets.businessinsider.com/news/stocks/wirecard-stock-share-price-surges-after-week-from-hell-2020-6-1029349481

Pump už jede imho :) Co jsem koukal, tak se zavíralo s 3,26 a nemá to už sílu...ráno vyjela rampa a zbytek dne se to drželo, pochybuju, že to pude ještě vejš.
od: DJK
pro: blackfox
30.06. 13:04
prodal jsem tretinu za 6 coz mi pokrylo prodej a ted se holt uvidi co bude, je mi to docela sumak, uz to neni zadnej risk
od: djneo
pro: blackfox
30.06. 18:28
Dead cat bounce? :)
od: Jeelwert
pro: DJK
30.06. 19:12
Se divím, že se s tím ješte může obchodovat. Každej, kdo to nakupuje, normálně podporuje scam.
od: DJK
pro: Jeelwert
01.07. 08:54
Hh, jasne

od: Mission_Failed
pro: all
25.06. 20:39
Jak je to, prosím, s daňovým přiznáním fyzických osob? Daň z příjmů nepodnikatele? Platí nově i pro mě lhůta do 18.8.? Díky
od: Gandalf
pro: Mission_Failed
25.06. 21:10
jo
od: Mission_Failed
pro: Gandalf
25.06. 21:34
Paráda, ráno nemusím kvaltovat. Děkuju. Aby to bylo úplné - jsem přítelkyni říkal, že posunuli termín a stránky ministerstva jí byly málo. A chtěla mě po echt oser období v práci hnát na úřad. Se na té mateřské angažuje.

od: DJK
pro: all
17.06. 15:04
Co si myslite o Beyond meat? Je to jen nejaka trendy bublina nebo neco s velkou budoucnosti? Prijde mi to dost nadhodnoceny, ale v nejakym rozmaru jsem to nakoupil za polovic a ted premyslim jestli se toho zbavit
od: ATtI
pro: DJK
17.06. 15:41
trendy to určitě je ale bublina bych neřekl. Mají deal s McD a spoustou jinejch fast foodů a řetězců. V Kanadě ve vybraných McD akorát doběhlo testování PLT (plant, lettuce, tomato). Začínají se dostávat do Číny prostřednictvím Starbucks.
Někde jsem četl, že minulý kvartál navýšili výdaje na vývoj o 40% a taky se jim zdvojnásobily provozní náklady, což může mít negativní následky pokud se neudrží na trhu před Impossible, kteří mají mimo jiné deal s KFC, ale menší výrobní kapacity.
Takže myslím, že velkou budoucnost mají.
BTW investicím nerozumím, ale tahle problematika mě trochu zajímá :)
od: DJK
pro: ATtI
17.06. 15:54
najs, to zni pozitivne do budoucna, 40% je teda kurevsky hodne, takze bych skoro prodal a pak zase nakoupil, ale logikou se to vetsinou neridi, takze to necham jak to je

investicim nerozumet je samozrejme vyhoda, kdyz se podivas jak se na internetu prezentuji lidi co tomu rozumi, tak bys nikdy nic nekoupil a krize by byla ob den
od: iassai
pro: DJK
17.06. 22:19
podle me to budoucnost neni, dalsi vec ala smakoun.. je tam v tom myslim dost chemie atp..

jestli bude v budoucnu cim dal tim vic vegetarianu / veganu, tak to pujde smerem cisty potraviny, jednoduchost, zdravi.. a ne chemie ani nahrada masa.

ale jestli to nevyleti ted nejakym trendem, to tezko rict no.
od: vrennatic
pro: iassai
17.06. 22:30
Ja teda nejsem ani vegan, ani zvlast sympatizant, ale hrozne by me zajimalo, jak jsi prisel k nazoru, ze to obsahuje hodne "chemie" ci co pro tebe vlastne "chemie" v potravinarstvi znamena a proc je jakoze "chemie" odlisna od prirody, ktera se tedy z chemickych latek pravdepodobne asi nesklada, nebo co.
od: iassai
pro: vrennatic
17.06. 23:49
Here's what's in a Beyond Burger:
Water
Pea protein isolate
Expeller-pressed canola oil
Refined coconut oil
Cellulose from bamboo
Methylcellulose
Potato starch
Natural flavor
Maltodextrin
Yeast extract
Salt
Sunflower oil
Vegetable glycerin
Dried yeast
Gum arabic
Citrus extract (to protect quality)
Ascorbic acid (to maintain color)
Beet juice extract (for color)
Acetic acid
Succinic acid
Modified food starch
Annatto (for color)

Chemie v prirode v podobe potravin, ktere se vyvijeli miliony let spolu s nami v symbioze a chemie aka potraviny, ktery v poslednich 50ti letech nekdo v laboratori dal dokupy - tam bych videl rozdil, abych to nejak jednoduse napsal.

Ale myslim ze DJK myslel spis jestli se vyplati do toho investovat, takze to tu nechci zaplevelit offtopicem ;)
od: DJK
pro: iassai
18.06. 00:10
Klidně pleveluj, zajímá mě primárně názor na tu firmu obecně, ne jestli se s nekym soudí nebo má jejich CEO moc vysokej plat
od: vrennatic
pro: iassai
18.06. 00:10
Ja bych to taky nechtel hnat mimo tema mistnosti, tak jen reknu, ze s tebou zasadne nesouhlasim a ze myslim, ze naopak seznam ingredienci svedci o tom, ze se jedna o produkt pouzivajici primarne prirodni suroviny a jen par naprosto beznych aditiv, ktere jsou taky v zasade na existujici bazi. Debata na jindy, no 🙂
od: noximo
pro: iassai
18.06. 03:28
No, ale s takovou pak musíš odsoudit jakýkoliv recept, protože jakékoliv míchání nebo zpracovávání ingrediencí jde proti přírodě, což je samozřejmě blbost (krom receptů z mimibazaru, ty proti přírodě rozhodně jsou).

DJK: Imho v tom budoucnost je. Zatím je to celkem neekonomický produkt, ale až se to povede naškálovat, tak to bude super byznys. Navíc i ty nejoptimisčtější scénáře vývoje klimatu předpokládají předpokládají jeho zhoršování, takže poptávka po ekologičtějších alternativách poroste. Ani bych se nedivil, kdyby některé státy uvalily na pravé maso hodně vysoké ekologické daně.
Ale to není prognóza na tři roky, ale spíš na třicet.
od: iassai
pro: noximo
18.06. 07:54
je rozdil zmenit neco jen trochu protoze to bude mit vic proteinu / lepsi vlastnosti a poslepovat umely maso z 20 vselijak ziskanych ingredienci (rafinovany oleje atp) protoze chci vytvorit neco, co mne bude pripominat vec, co jsem si rano vymyslel.

souhlas ze v budoucnosti budeme mit jidla tohoto typu bezne, ale to chce jeste hodne let a zkusenosti.
od: nithril
pro: vrennatic
18.06. 09:39
Asi tak no.. tady ten vycet surovin zni lepe nez spousta masovych potravin osetrenych vsema moznyma Eckama. Osobne v tom nevidim nic spatneho.
od: Mleako
pro: noximo
18.06. 10:04
Ono to ale stejně není moc ekologický, když jednotlivý suroviny dováží přes půl planety, ne? A vidím, že bez glutamátu se to stejně neobejde. Akorát tam není čistej, ale v podobě kvasničnýho extraktu a sušenejch kvasnic :)
od: PiTRiS
pro: noximo
18.06. 10:30
mě tohle připomíná, jak moje bio veganská známá házela na FB link na nějaké maso, co se "pěstuje ve zkumavce". jakože reálný maso, co se nechá vyrůst ale není ze zvířete. Tak jsem jí na to jen napsal, jak je úžasné, jak všichni tihle lidi házejí hate na GMO potraviny a pak jásají nad masem ze zkumavky :))
od: ATtI
pro: Mleako
18.06. 11:42
Není to ale tak, že kyselina glutamová se v těch sušených kvasnicích, potažmo extraktu vyskytuje přirozeně a kvůli tomu se pro dochucování používají?
Jasně, můžou mít MSG added/enhanced ale to zrovna v tomhle případě nevíme, ne?
od: noximo
pro: iassai
18.06. 11:49
Dort začneš vejcem a moukou, myslím, že u něj uděláš z těch ingrediencí mnohem větší transformaci než u toho jako-masa. Vždyť to není nic jiného než hrachová placka. Oni z toho nedělají nějakou magií maso. Jen něco co chutí a texturou maso připomíná.

Mleako: Rozhodně je to ekologičtější než chovat zvířata.
od: Mleako
pro: ATtI
18.06. 13:17
Jasně, obsahují ho přirozeně. Spousta výrobců ale používá kvasničný extrakt/autolyzát hlavně proto, aby tam nemuseli psát E621 a mohli uvést, že je to bez přidaného glutamátu. Ačkoliv ty kvasnice se tam dávají hlavně kvůli němu. Já nejsem žádnej bojovník proti glutamátu, aby bylo jasno. Jen jsem čekal, že tu masitou chuť tomu dává nějaká jiná kouzelná ingredience :)
od: iassai
pro: DJK
18.06. 14:58
tak pozor, prave jsem ochutnal Beyond Meat Burger a neco francouzskyho co tu nazyvaji Les Nouveaux Fermiers.

Beyond Meat: prislo mi to strukturou jednoznacne jako nahrada veproveho masa. Je to nasakly vodou jak houba (nebo napr sojove maso), clovek cejti predevsim vodu a pak teda ten hrachovej protein (pripodobnil bych to k sojovymu masu)
Jako za me jasny ne, rozvareny veprovy kdy to zuzlate jak vodovou zvejku, nedovedu si predstavit, ze se to uchyti.

Nouveau Fermier me ale prekvapil, takovej karbenatek s tvrdsima hrudkama co fakt konzistenci pripominal hovezi maso, chut byla temer nijaka (trosku po nejake zelenine naznakem, jako cervena repa), coz je teda plus bo holt chut masa nedocilite asi nicim.
To bych si fakt dovedl predstavit ze budu zrat misto hoveziho obcas.

Teda az na ten divnej pocit hroznyho pokrytectvi pri jezeni toho nesmyslnyho pokrmu ;))
od: iassai
pro: noximo
18.06. 15:13
ale dort nejim jako hlavni jidlo kazdej den.
ale uznavam ze nejsem expert na jidlo, jen vychazim z dojmu. ja proste nebudu prvni co naskoci na tyhle potraviny, jim jednodusse s minimalnima upravama.
od: nithril
pro: iassai
18.06. 15:17
Hele ono asi nema cenu se s tebou o tom bavit, kdyz jsi celkem ocividne odpurce tehle zalezitosti :)

Ja parkrat beyond burger mel, a s nicim z toho, co tu vypisujes, jsem problem nemel. Chutnalo to dobre, struktura byla fajn, hodne podobna hovezimu burgeru, nasakle to nebylo, a se sojou to taky nic spolecneho nemelo. Takze bud ti to pripravili na hovno, nebo haters gonna hate.
od: PiTRiS
pro: nithril
18.06. 15:30
což je taky otázka, jak to chutná v základu a koklik chuti na tom udělá to, že to napereš kořením... chci to taky někde zkusit, ale abych si to objednal domů, když to stojí 2x víc jak dobré hovězí, k tomu jsem se fakt ještě nedokopal
a to upřímně vidím jako největší problém tohohle - jak sakra "zeleninová" srágora co můžeš masově vyrábět stojí víc jak namletá kráva co se o ni 3 roky musíš starat... dvojnásob když melou o tom, jak je to násobně ekologičtější. To je pro mě prostě nepochopitelné.
od: noximo
pro: iassai
18.06. 15:50
Dort není jediné jídlo. Pečivo, těstoviny, ty taky nerostou na stromě.

Pointa je v tom, že ty to bereš jak nějaké jídlo tvořené ve zkumavkách, když je to ve skutečnosti jen víceméně obyčejná kaše.

Imho na tebe sedí tenhle citát od Douglase Adamse:

1. Anything that is in the world when you’re born is normal and ordinary and is just a natural part of the way the world works.
2. Anything that’s invented between when you’re fifteen and thirty-five is new and exciting and revolutionary and you can probably get a career in it.
3. Anything invented after you’re thirty-five is against the natural order of things.
od: iassai
pro: noximo
18.06. 16:04
tak to vubec neni:))

jakykoliv odbornik na vyzivu ti rekne, ze nejlepsi je jist jednoduche, malo upravovane prirodni (vubec ne rafinovane napr.) produkty..

Kdyz nekdo zplacne dohromady 20 chemicky ziskanych (napr. rafinovane oleje co musis cistit bo pro jejich ziskani pouzivas latky co jsou jedovaty) ingredienci, ktere nejak musis taky slepit dohromady zj. tak to proste idealni jidlo neni. Proc to jist, kdyz muzu jako vegan jist normalni mrkev atp, namichat veganske chute?

Nerikam, ze je to proti prirode, to sis vymyslel ty..
od: djneo
pro: DJK
18.06. 19:40
Trochu neskoro, ale aj tak...
Produkt som vyskusal a bolo to rovnako bez chuti ako akekolvek “to co na zaciatku procesu este bolo maso” v hambaci od mcd. Pre mna je to hipsterina a zrat to proste nebudem. Ale...
Ked mali ist na burzu tak som ich chcel kupit prave preto lebo to je hipsterina, je to nieco nove a jednoducho ludia po tom pojdu lebo tymto trendom veci smeruju.
Bohuzial som bol jebnuty a nezapisal som si datum a potom ked uz bolo neskoro som sa na to vykaslal.
Aktualne to papierovo nevyzera dobre, su v minuse, neplatia dividendy a podobne, ale zase tak je na tom zo zaciatku par rokov kazda takato boom spolocnost. Ak sa taketo nieco uchyti tak mozes byt v buducnosti v plnke, ale takziez moze niekto zistit ze je to sajrajt,aleto to jednoducho vyjde z mody a budes mat hovno.
Sledujem si ipo pravidelne s rym, ze chcem mat v portfoliu aspon jedno, ale nic zaujimave tam teraz nieje.
:)
od: panta
pro: vrennatic
18.06. 21:53
heh, já se teda spíš klonim k iassaiovi popravdě.

"seznam ingredienci svedci o tom, ze se jedna o produkt pouzivajici primarne prirodni suroviny a jen par naprosto beznych aditiv, ktere jsou taky v zasade na existujici bazi."

wtf...nerafinovaná/přírodní tam je...voda, sůl...a to je všechno. Zbytek toho jsou rafinovaný hovna. Reálně na výrobu týhle posraný placky potřebuješ cca 20 fabrik a 4 kontinenty tyvole. Jako už jsem se tady jednou poučil, jak neekologická je většina masa a i import přes půl planety je lepší, než si dát flákotu hovězího. Ale tady se tyvole bavíme o importu ze 4 kontinentů a dvaceti továrnách, kde ti rafinujou věci z půlky světa, aby vyrobili...placku, která má chutnat jako maso. What the fuck?

Jako tak buď jsem vegan a nežeru maso a nebo si dam maso. A ne že budu vymejšlet jak naprostej píčus hypersložitý kokotiny, abych to maso "napodobil". Tohle obecně vůbec nechápu. Veganský věci se daj udělat luxusní, tak proč tim mermomocí (a to slovo "mermomocí" tady platí jak prdel na hrnec) imitovat maso? Prachy a vypatlanci, co si chtěj dát maso, co neni maso, protože jsou vegani a chtěj šetřit planetu. Heh.

Water
Pea protein isolate
--- docela složitej proces s mokrou a suchou fází, fabrika.

Expeller-pressed canola oil
--- řepka, yay!

Refined coconut oil
--- asi protože kokosovej olej je teď trendy as fuck. Rafinovanej je docela pracnej na výrobu

Cellulose from bamboo
---lol, nemáme dost vlákniny, vrazíme tam kus dřeva, nice

Methylcellulose
---Methylcelulóza se nevyskytuje přirozeně, vyrábí se synteticky zahříváním celulózy se zásaditým roztokem (např. hydroxidu sodného) a působením methylchloridu. Pro zajímavost: Kvůli obavám z jeho toxicity (Chlormethan/Methylchlorid) se již ve výrobcích pro spotřebitele nepoužívá. A louh je prostě louh no (hydroxid sodný)

Potato starch

Natural flavor
---To je jako co?

Maltodextrin
---Se vyrábí enzymatickým zpracováním škrobu (v Evropě pšeničnýho)

Yeast extract
Salt
Sunflower oil

Vegetable glycerin
---Ten je asi jako vedlejší produkt při výrobě řepkovýho oleje.

Dried yeast

Gum arabic
---aka E414 se dováží někde ze severní afriky (súdánu)

Citrus extract (to protect quality)

Ascorbic acid (to maintain color)
---Cčko se vyrábí chemickou syntézou z hroznovýho cukru.

Beet juice extract (for color)

Acetic acid
---Kyselina octová. Tu dělaj biochemicky, kde se ve fabrice oxidací ethanolu...se nějak skrápěj bukový hobliny, který probublávaj zespoda a následně se to destiluje.

Succinic acid
---Kyselina jantarová. Tu vyráběj buď z kyseliny octový (nahoře) nebo fermantecí glukózy z kukuřice. Taky docela fajn fabrika.

Modified food starch
---Vůbec netušim, co je. Škrob. Ale jak je modifikovanej, proč a proč je tam slovo "food" netušim. Takže nějaká černá díra asi.

Annatto (for color)
---To je barvivo z oreláníku barvířskýho. 99% produkce je v jižní americe.
od: panta
pro: noximo
18.06. 22:00
Jinak teda asi spíš jde o komplexitu složení, než o to, že dort/chleba/rohlíky neroste na stromě. To je argumentace jak od pětiletýho dítěte (doslova).

Yep. Do chleba dáváš přesně 3 přísady, který jsou všechny lokální a bez přidanejch chemickejch procesů. Voda, mouka, sůl...a kmín, když jseš fancy.

Do rohlíků dáváš nějakej tuk teda ještě navíc místo kmínu, tak když nechceš sádlo použít, tak můžeš JEDEN typ oleje...lokálního třeba.

Můžeme klidně pokračovat a můžeš vymejšlet běžný věci, co si člověk tak normálně dělá, ale dost pochybuju, že pakliže se nebudeme bavit o kupovanejch balenejch prefabrikátech z tesca, se nikdy v životě nedostanu ani do půlky toho seznamu, co je v týhle placce. A neobletim kvůli tomu půlku planety 4x dokolečka taky no.
od: LukKe
pro: panta
18.06. 22:21
jo, ja tuhle posedlost nahrazkama taky nechapu.. kolegyne si ted v praci nesla vegansky utopence.. a burty.. jako wtf? tak bud mam vegansky zradla a seru na maso, nebo teda zeru, co je v tyhle strave prirozeny, a nejsem pokrytec.. to je jako bych rikal, ze nezeru jogurty, a pak vsechno jidlo slehal mixerem a dochucoval, aby chutnalo jako jogurt.. tak proste zeru salam a sem spokojenej, ne? :) ze vsech moznejch nahrazek, co sem zkousel, mi teda nic nejak extra nechutnalo.. maximalne se to blizilo levelu "jo, to snesu".. coz nevim, jestli je teda takova vyhra..
od: panta
pro: LukKe
18.06. 22:29
Tak mě ani tak nejde o to chuťový popravdě. Hrachová placka se dá udělat skvělá, ale furt to je hrachová placka a taky jí tak budu říkat a nevidim důvod jí nazývat ne-maso a nebudu do ní míchat jed na krysy, hlavně aby chutnala jako maso. Mě vadí spíš ta mentalita kolem toho no.

Jinak veganský utopenci :D
"buřty (bílé fazole, pitná voda, pšeničná bílkovina, rostlinný olej, rajčatový protlak, sůl, směs koření)"
od: Mleako
pro: panta
18.06. 22:42
Asi tak. Když si dáš obyčejnej čočkovej burger z minima ingrediencí, tak to chutná mnohem líp než pokus o rostlinný hovězí.
Vždycky si v takovejch situacích vzpomenu na společný obědy u mejch rodičů. Brácha se ženou jsou vegetariáni a všichni ostatní maso jí. Naši pokaždé strašně spekulujou, co budou vařit, aby to mohli jíst všichni. Místo toho, aby uvařili nějaký jednoduchý těstoviny s rajčatama nebo tak něco, tak vymýšlí, jak uvaří vegetariánskou svíčkovou s tempehem.
od: noximo
pro: panta
18.06. 22:54
Nejde o to, jestli jsou přísady dvě anebo dvacet, reagoval jsem na to, že iassai preferuje potraviny, které se vyvíjely samy v přírodě miliony let, ale to tak nějak není úplně případ dortů, rohlíků a drtivé většiny dalších věcí, co jíme. Chemické procesy můžou být primitivnější a ingrediencí menší množství, ale už to není přírodní.

Co se týče těch náhražek a proč to lidi chtějí, to není zas tak složité si odvodit. Když jseš vegetarián/vegan tak je to předpokládám z velké většiny z etických důvodů a ne proto, že by ti maso nechutnalo. Pro vegany s tím jejich extra omezeným výběrem musí být každá nová (resp. dostupná) chuť úplným požehnáním. Proč myslíš, že jsou všichni tak pošahaní, to jim hrabe z té monotónnosti.
No a pro lidi co maso vynechávají z ekologických důvodů (kterých si myslím bude ve středně vzdálené budoucnosti hodně přibývat, možná i nedobrovolně) je to podobná volba jako třeba jet MHD místo autem.
Pokud existují lidi, kterým maso fakt nechutná, tak ti asi těžko budou vyhledávat jeho náhražky.
od: panta
pro: noximo
18.06. 23:01
Tomu ale taky nerozumim. Vegetariánská strava je všechno možný, jenom ne monotonní a i veganská strava může bejt dost pestrá. To, že to většina veganů/vegetariánů neumí a dělaj furt dokolečka červený fazole "ála" carbonara je jejich demence...ale rozumim tomu argumentu asi no. S masem je to jednodušší udělat chutnou a pestrou stravu, než bez něj.
od: PiTRiS
pro: LukKe
18.06. 23:03
tohle krásně shrnul pohlreich v ano šéfe, když byl v plevelu... věci na jídeláku jako "svíčková z tempehu" "saitanová kachna", "vuřty na pivě", atd...
od: LukKe
pro: panta
18.06. 23:04
no, ale dyk to je ono, co rikam.. udelej dobrou hrachovou placku.. nesnaz se z toho udelat (pod)prumernej nemasovej burger, co se jmenuje veggie burger.. jinak proti vege/a nic nemam
od: LukKe
pro: PiTRiS
18.06. 23:05
me by ted vlastne bavila dost restaurace, ktera by zasadne delala prasacky verze veggie jidel :D
od: panta
pro: Mleako
18.06. 23:06
Haha, tempeh...funny story. Kamarádi rádobyvegani (co jezděj do kfcčka a na akcích jedí řízky)...holčina, že jestli nemam 4kg pšeničný mouky navíc. Já že jasně, k čemu to chceš? Ona: budu dělat seitan.

And thats when I learned...seitan je 100% lepek. Prostě vezmeš mouku pšeničnou a zredukuješ jí na 10% tak, aby ti zbyl jen čistej lepek :D :D :D Jsem jenom čuměl tyvole :D Oni prostě aby měli plný břicha klidně sežerou kus polystyrenu (kterej má stejnou nutriční hodnotu vzhledem k tomu, že lepek je v lidskym těle nestravitelnej a měl by sloužit leda tak jako nosič...teda aspoň myslim), jsem nechápal.
od: panta
pro: panta
18.06. 23:07
Ale s tempehem to teda nesouvisí ta historka koukam, jen mi to nějak asocioval. Tempeh je boží a mam ho fakt rád. Seitan...not so much :D
od: PiTRiS
pro: panta
18.06. 23:10
jo, to bylo úplně to samé, když mě právě kamarádka do toho plevelu vytáhla... jakože jídlo dobré, dal jsem si "čočkový hamburger" (doslova) a pošmák si... no a pak jsem hledal, co je to ten saitan, bo jsem neměl tušení... ty ve, fancy jméno pro lepek.
od: LukKe
pro: PiTRiS
18.06. 23:16
plevel byla super zkusenost asi 3 roky zpatky, kdyz jsme tam sli poprve a naposled na tymovej obed.. volalo se, rezervacka pro asi 14 lidi, no problem.. prijdem a pulka veci z listku neni, wtf? obsluha marna, trvalo to.. a heslo na wifi "govegan".. sem se z principu neprihlasil :))
od: LukKe
pro: LukKe
18.06. 23:17
ne, tak pastva to byla.. bych krivdil plevelu
od: PiTRiS
pro: LukKe
18.06. 23:45
plevel byl v pohodě, jak jídlo, tak obsluha... ale je pravda, že jsme tam byli právě až po pohlreichovi, což jsme ani nevěděli a ženská se divila, jaktože nemají "saitanovou kachnu" na kterou mě vytáhla bo byla super a byla na ní s bratrem měsíc zpět :))
od: nithril
pro: LukKe
19.06. 00:18
Hele ja treba zas nechapu tenhle v kazde vegan diskuzi se opakujici argument neveganu 'proc vegani potrebuji nahrazky masa, kdyz nechteji jist maso?' Wtf, to je tak tezke pochopit, ze spousta lidi neji maso z uplne jinych duvodu, nez proto, ze by jim nechutnalo? To ze se nekdo rozhodne byt vegan, musi znamenat, ze uz si nikdy nesmi dat gulas nebo svickovou s nahrazkou masa, i kdyz mu to jidlo chutna, protoze tim ze sebe dela pokrytce? Co to je za logiku tyve?
od: nithril
pro: noximo
19.06. 00:20
Eh, mel bych refreshovat nez zacnu reagovat na nekolik hodin otevrenou diskuzi :)
od: iassai
pro: nithril
19.06. 01:07
no kdyz chci dobrej gulas, tak si udelam dobrej gulas tak, jak se delat ma, aby tam byli vsechny chute.

jestli chci neco na styl gulase, kde zmenim maso za nejakou lusteninu / zeleninu, protoze to chut klasickyho gulase obohati (urcite jsou desitky verzi se zajimavou chuti) - proc nerozvijet i tradicni recepty, treba vytvorim takovou chutovou bombu, ze lidi maso prestanou jist dobrovolne.

ale snazit se ukuchtit gulas s masem, tim, ze tam nahradim ingredience co se mi nelibi (pridam tam ruznou chemii) a pak me u srdce bude hrat, ze jim zdrave a budu rikat, ze jim klasicky gulas, to mi proste prijde jako nesmysl.
znam dost lidi, co ti do livancu mermomoci cpou vlocky atp a boji se klasickych jednoduchych osvedcenych receptu jak cert krize, a tvari se, ze to jsou normalni livance.

jde o to, ze to jako maso proste nechutna.

stejne tak bujony -> kdyz chci vyvar, tak si udelam vyvar (v papinaku za hodku hotovo). kdyz nemam cas, udelam neco jinyho. ale cpat do jidla bujon protoze nemam cas.. hodne lidi bez bujonu neumi ani nic uvarit a kdyz delas vyvar, tak na tebe koukaj jak na bozi zjeveni (moje spolubydla :)) )

misto abych rozsiril svoje chute a obzory tak koupim nahrazku masa bez chuti za prehnanou cenu a myslim si, jak jsem na to nevyzral.
obecne mne to neprijde jako dobrej zivotni styl - ale zase kazdej at si ji, co se mu libi.
od: noximo
pro: iassai
19.06. 01:27
Hele, víš že v jednom příspěvku oroduješ za rozšiřování chutí a obzorů a zároveň se divíš lidem, že se bojí osvědčených receptů?
od: iassai
pro: noximo
19.06. 01:51
ty se vzdy chytnes takove predvidatelne blbosti kterou bys sam mohl vymyslet, kdybys to precetl dvakrat:))
od: iassai
pro: nithril
19.06. 01:57
jeste posledni post, uz pisu moc :))

zas ale chápu, ze nekdo k tomu pristupuje jinak, rekne si: chci maso a nechci zabijet zviratka.
aa hle beyond meat.
prachy na to mam, struktura jidla je fajn, chut neni, vypada to jako maso - hotovo, staci mi to, kupuju.

ja spis sam zmenim svoje preference jidla na to, co zrovna muzu udelat v dobry kvalte a varim z toho, co zrovna mam. kdyz na neco nemam, nejim to atp
od: Alibaba
pro: iassai
19.06. 07:24
Nech brouka žít tyve. Víc masa pro nás. Jsou to jejich peníze a když nebudeš blbej, tak tady ty hipster píčoviny nakoupíš a budou i tvoje. Nějakou vitariánku nakrmíš večer údem a budeš pán světa, jak jsi na ty dementy vyzrál. Win-win.
od: nithril
pro: iassai
19.06. 09:54
Hele vypsal tady spoustu od tematu odbihajicich veci, takze jen ve zkratce.. :)

Proc vsechno stavis na predpokladu (a nejen ty v tomhle threadu), ze pokud nekdo ji nahrazky masa, tak automaticky zere jenom nahrazky masa a same sracky? Ja treba znam dost veganu, a vetsina z nich ji fajn pestrou stravu (muzu rict ze o dost pestrejsi nez vetsina neveganu), ale presto si obcas radi daji nejakou tu nahrazku masa, kdyz na to maji chut.

Kamoska treba dela ultimatni vegansky BLT sandwich, s vegan majonezou a slaninou z ryzovych placek, ktere napousti kourovym aroma a nevim cim vsim moznym, a muzu rict, ze je to super. Kdybych byl vegan, a i kdyz nejsem, tak si to obcas rad dam, protoze je to fakt dobre, a protoze kdyz mas jako vegan chut na slaninu, tak ji nikdy neukojis tim, ze si do toho BLT das misto slaniny cibuli.
od: PiTRiS
pro: nithril
19.06. 10:15
v pohodě, ale nebudu tomu říkat slanina...
od: nithril
pro: PiTRiS
19.06. 10:24
Takze uz jsme se dostali ke slovickareni? Jakoze te jako nevegana urazi, ze si vegani dovoluji svou nahrazku slaniny nazyvat veganskou slaninou, nebo o co jde? :)
od: Shot
pro: PiTRiS
23.06. 19:58
Seš to ty, kdo tu před časem hlásal "sňatek homosexuálů v pohodě, ale neříkejme tomu manželství..", nebo to byl zas někdo jinej?:)
od: Black.Tulip
pro: nithril
23.06. 20:47
zas ta lingvistická debata je celkem na místě u vegan/vegetarian jídel... úplně psychopati ti pisatelé jídelníčku někdy... "vaječná omeleta bez vajec", "chilli con carne bez masa"... tak kruci con carne nebo sin carne? :)
od: PiTRiS
pro: Shot
23.06. 22:14
to netuším, ale myslím, že by to vytrhlo spoustě lidí trn z paty :)

bt: virgin cuba libre! :D
od: nithril
pro: Black.Tulip
23.06. 22:20
Delas, jakoby vsechno praseni nazvu jidel meli na svedomi vegani :)
od: vrennatic
pro: nithril
24.06. 14:44
Nejvetsi praseni nazvu jidel maji na svedomi lide, kteri si davaji kurizek s brkasi
od: nithril
pro: vrennatic
24.06. 15:15
No jasne.. a certime se tu, ze vegani delaji prasacke nahrazky skutecnych jidel, ale vsichni jsme videli sushi po cesku s parkem a salamem, zejo :)
od: dew
pro: nithril
24.06. 15:28
tak ale kua... chilli con carne sin carne je uz jak parodie :))
od: nithril
pro: dew
24.06. 15:36
Jako to nepopiram, ale nehazel bych to na vegany, jako spis na lidi, co nemaji zakladni znalost spanelstiny..:)
od: panta
pro: nithril
24.06. 15:40
Tak na španělštinu to házet můžeš v tom jednom konkrétním případě, co napsal dew a i to je trochu chytání se stébla no :)
od: nithril
pro: panta
24.06. 16:01
Hele tak zrovna u chilli con/sin carne je to vtipne hlavne proto, ze je blbost rikat chilli con carne bez masa, kdyz staci vymenit predlozku (coz je chyba, kterou muze udelat vegan i nevegan), ale u ostatnich veganskych nahrazek s pojmenovavanim vegani moc nemaj na vyber, a naprosto chapu, ze si neco pojmenuji vegan/fake slanina, nez aby tomu rikali ryzove placky s prichuti slaniny krajene do obdelnicku. Tady se chyta stebla spis kazdy kdo haji opak :)
od: dew
pro: nithril
24.06. 16:02
ja nemam problem s bezmasym burgrem a podobne, ale to nahrazovani kazdeho zradla alternativou ukazuje na zasadni problem veganstvi, ze ani ta kuchyne neni dostatecne sebevedoma, aby prosazovala vlastni jidlo. myslis, ze v indii delaji bezvajecnou vajecnou omeletu? proc se o to vubec pokouset? pro masozrouty je to akorat duvod, proc si z to ho delat jeste vetsi srandu.
od: panta
pro: nithril
24.06. 16:07
Viz dew víceméně. Indové na to serou a jídlo maj skvělý. Jenom západní vegani jsou prostě gumy, co neuměj vařit tak, aby uspokojili svojí paletu, tak vymejšlej píčoviny, který jsou prostě k smíchu a proto se jim za to lidi smějou.

Vegan slanina...:D Mi řekni, že ti to nepřijde komický tyvole. Mi kamarádka včera (rádobyveganka) vyprávěla, jak byla na fermentačním kurzu se učit dělat kimchi (lol za 2k za 4 hodiny jim tam kluk ukazoval, jak naházel zelí do sklenice a udělat jíšku) a jak skvělý a bombastický to tam bylo a jak tam jedou v tý vile všichni raw food a vegan food a jak to bylo bombastický a že tam maj dvě holky co dělaj raw pečení...and there I lost it a tlemil jsem se snad půl hodiny tyvole :D
od: nithril
pro: dew
24.06. 16:11
Tak treba to prameni z toho, ze tady lidi na slanine a vajickach vyrustaji, a kdyz se pak ve dvaceti rozhodnou ze 'go-vegan!', tak jim to proste chybi, zatimco v indii mas veganska jidla mnohem hloubeji zakorenena do jejich gastronomie a vyrustaji na tom.
od: panta
pro: nithril
24.06. 16:17
Já teda z vlastní zkušenosti si myslim, že to je prostě o tom, že neuměj vařit veganský jídla.

Což je možná proto, že to tady nemá dostatečnou historii a maminky je to nenaučily, ale dost o tom pochybuju. Dneska se dá naučit prakticky cokoliv, když chceš. Z vlastní zkušenosti (že teď posledních 5 let objíždim bohužel vegany v čechách jak na běžícím pásu) ti můžu říct, že 90% z nich nemá nejmenší ponětí, co v kuchyni dělá. Všechno jsou to bezchuťový sračky z fazolí, prakticky žádný koření, většina je uplně neurčitá, že ani nepoznáš, jestli v tom je květák nebo studnařská izolační montážní pěna, jestli je ta placka seitan nebo kus překližky namočenej v UME octu (to maj všichni společný. Ume ocet si lejou skoro i do kafe mam pocit). Kořenit absolutně neuměj, jen o tom furt mluvit dokolečka, jak je ten seitan s kari (všichni používaj všude kari) superskvělej.

Fuck that. Veganský jídlo dokáže bejt skvělý, akorát z principu je to prostě hodně eliminační co se surovin týče a tim pádem musí člověk bejt trochu nápaditej.

Ať si kurva zajdou na školení ke kršňákům, když to neuměj tyvole...ne, oni si radši vymyslej ne-maso.
od: panta
pro: panta
24.06. 16:19
"ne, oni si radši vymyslej ne-maso a dovezou si do něj pro jistotu půlku zeměkoule a ty nejvíc exotický věci, co jdou vůbec sehnat, hlavně aby to mělo nějakou chuť"
od: Oneiros
pro: panta
24.06. 18:02
Hele až na jed u výjimku jsem zatím potkal stejný vegetariány :o))
Ale předpokládám se to časem vyvine a zmeni, a, se lidi naučí vařit trochu, i restaurace se zlepsujou v tomhle
od: panta
pro: Oneiros
24.06. 18:10
Hele určitě se to zlepšovat bude, ono je to trend celkem a je to dobře asi. Taky znam jedny rodiče, který prostě uměj a to je lahoda si u nich něco dát prostě :)

Ono teda u vegetariána je to podstatně jednodušší uvařit pestře a chutně, u veganů je to fakt o dost složitější bohužel.
od: ATtI
pro: panta
24.06. 18:48
vsadím se, že tvoji pitrisovskou anekdotickou zkušenost tady může kdokoliv kontrovat přesně opačnou. To že ty jsi za 5 let objel jen vegany co neumí vařit vypovídá něco o tom s jakýma lidma se stýkáš :) kvůli čemu si je objížděl? zapojovat routery? nebo jsi nějakým způsobem objektivně testoval jak kdo umí vařit a z čeho? Tvoje autorita hodnocení může být legrační u trailerů ale rozhodně nebude zobecnitelná u jídla tywe, kde jsme? :)

spousta lidí neví co v kuchyni dělá, obecně, možná že ty tvoji vegani by ani moc nevařili kdyby mohli žrát každej den takeout. Takováhle změna stravování tě do kuchyně přinutí, ať už víš co děláš nebo ne. Třeba by svíčkovou a sekanou uvařili stejně nahovno jako ten seitan :)

"Ať si kurva zajdou na školení ke kršňákům, když to neuměj tyvole...ne, oni si radši vymyslej ne-maso." - tady jsi se nechal unýst ještě víc tywe, máš jako dojem, že lidi kteří ani nedovedou okořenit jídlo tak aby tobě chutnalo, dokážou vymyslet ne-maso? Chápeš doufám jak moc velký know how a potravinářský technologie stojí za nečím takovým? To si doma z hoven a vlasů neuplácáš a tím tuplem to nevymyslí tvoje kamarádka s kurzem kimchi za 2k :)

(nejen) tebe sere, že ti vegani kradou tvoje slaniny a tvoje burgery a tak hrozně jako bojuješ, ale hloupě úplně a hlavně zbytečně
lidi jsou líný nebo jsou alespoň někdy rádi líný a to bude platit i pro vegany. Prostě si někdy budou chtít dát bez práce rychlý jídlo a tady má beyond nebo podobný věci svoje místo asi stejně jako cokoliv jinýho co mrdneš z mražáku na sporák. Nebo v hladovým okně do housky.
A ta lenost (srozumitelnost?) se projevuje i u těch názvů samozřejmě, je mnohem jednodušší jak na napsání tak na pochopení "veganská slanina" nebo "not dog" nebo nevím co ještě, protože každej hend ví o co půjde. Doveděš si představit jak by na meníčku musel vypadat popis veganský slaniny aniž bys použil tyhle dvě slova? :D
Prostě nějaký vegani si na svým písečku žerou svoje divný věci, ale ty jseš kurva uraženej protože tomu říkaj párek a tak je potřeba jít do boje za tvoji kulturu špeku a škvarků protože tu tvoji nomenklatůůůru si ty sráčové přivlastňovat nebudou!
Bych si myslel že budeš víc nad věcí :)

Pitris, ty ani nereaguj prosímtě :)
od: PiTRiS
pro: ATtI
24.06. 21:47
ok :(

ale s kusem bych souhlasil... :D
od: panta
pro: ATtI
24.06. 22:05
Ufuf :)

Hele já nikde taky neříkám, že všichni vegani jsou vypatlaní kreténi přece. Možná jsem trochu víc emotivní a afektovanej, než by se slušelo, takže chápu, že to tak může vyznít. Je mi jasný, že čerpám ze svýho samplu a nemusí to nutně bejt všude stejný. Ti vegani, se kterejma přicházim do styku jsou povětšinou rodičové kamarádů/kamarádek dcerky. Trávíme s nima dost času, neni to o tom, že bych u někoho strávil 10 minut, dal si veganský kafe, veganskou sušenku a podle toho usoudil, že jsou všichni vegani chudokrevný (haha) nemehla, co neuměj uvařit ani polívku. A jsme na score foru, moje afektovanost by tě neměla překvapovat :D

Když se nad tim zamyslim, tak ta emotivnost a afektovanost proti veganství je do značný míry způsobená tim, že drtivá většina z toho mýho samplu aplikujou tu svojí totální neschopnost si sestavit bohatej jídelníček na svoje děti. Který tim pak trpěj tunou věcí, kterýma by trpět fakt uplně nemusely. A když prostě vidim podvyživenýho Fandu, kterej je v šesti letech chudokrevnej jak hovado, nemocnej je 80% roku (doslova), má nateklý a nepohyblivý kolena, když mi řikaj další dvoji rodiče, že nám záviděj, že nejsme vůbec nemocní a oni s děckama ležej půlku roku v chřipkách a kdesi cosi, tak mě to prostě trápí. Dospělej ať si žere klidně vozejky od tesca a porcuje si je do břicha plazmovym hořákem, ale u těch dětí to člověku nějak prostě nedá takhle přemejšlet.

"spousta lidí neví co v kuchyni dělá"...to je věc, na kterou jsem už tady taky narazil. To je prostě logický vyústění toho. Veganství je poměrně dost eliminační strava, kde máš v současný době dramaticky omezenej výběr potravin a tim pádem musíš bejt hodně vynalézavej (nebo si brát inspiraci z jídel národů, který to dělaj tisíce let...maybe), aby sis sestavil pestrej jídelníček a nežral furt dokolečka polystyren s fazolema. To chápu, ale neni řešení nad tim mávnout rukou a říct "lepší, než chodit do mekáče"...jasně, ale asi neni uplně potřeba dávat jako protipól mekáče. Jako protipol se sluší dát člověka, kterej má pestrej jídelníček a zároveň do sebe nehrne sto kilo mletýho hovězího tejdně a váží 200 kilo.

Celej tenhle thread začal Beyond Meat burgerem. Moje kritika spočívá v tom, že jenom proto, aby něco chutnalo jako maso, naseru do hrachový placky 40 ingrediencí z dvaceti továren. To je prostě pokryteckej bullshit.

Jsem vegan, mam chuť na burger. UDĚLAM SI TEMPEH BURGER PROBOHA. Tempej je skvělej, chutnej, dá se z něj udělat placka, v burgeru bude uplně boží. A POJMENUJU TO TEMPEH BURGER třeba nebo nevim co. A jsem v klidu...proč...bych...měl...dopiči...vozit...40 ingrediencí z celýho světa jen proto, aby to připomínalo maso? To nemá s leností co dělat jako...

A já nejsem uraženej, já jim maso vyjímečně, červený maso spíš svátečně a o žádnou kulturu špeku a škvarků (ne že by mi špek a škvarky nechutnaly) tady nebojuju. Mě přijde jenom na palici mermomocí uplácat 40 ingrediencí jen proto, aby to chuťově vzdáleně připomínalo maso...to je cely :)
od: Black.Tulip
pro: panta
25.06. 11:39
My 2 cents: znám hafec veganů a vegetariánů (aspoň to o sobě tvrdí, protože zvířátka trpí bla bla, ale jestli do sebe na tajňačku ládujou hovězí nemůžu vědět (jsou tací))... Je to můj laický názor, ale stejně jako se spousta všežravců stravuje nedostatečně, co se týče spektra nezbytných látek pro chod organismu, tak to samý se týká i veganů. Rozdíl je v tom, že ty vegany tyhle nutriční nedostatky doženou mnohem dřív, páč maso a vajíčka obsahujou hodně užitečnejch látek, který dohnat ve veganské stravě nemusí být tak lehký a nestačí si dát jednou denně oběd v dhaba beas ;). Tady si myslím, že jsou právě Češi dost v nevýhodě, že kulturně nejsou na bezmasou stravu zvyklí a prostě vyřadí maso a za pár let mají třeba zbytečný trable. To si myslím, že se ještě začne víc mediálně objevovat, až se všichni ti trendy lidičky vzpamatujou. Prostě do your homework než člověk úplně vyřadí živočišný produkty a beztak každej jsme jinej, takže jedny pravidla neplatí pro všechny. Někdo bude zdravej, když bude žrát jen trávu, a druhej z toho do roka umře. Asi jsem neřekl nic novýho, ale tak kredity +1.
od: panta
pro: Black.Tulip
25.06. 12:30
Ono to do your homework navíc neni zas tak snadný v dnešní době...najdeš milion protichůdnejch informací a reálně si ti lidi vybíraj podle confirmation biasu vlastního...kterej je pokřivenej tim, že vyrůstali za komoušů na uheráku.

od: panta
pro: all
24.06. 17:58
A jedem z kopce :D
od: djneo
pro: panta
24.06. 19:26
Tiez pozeram, ze sa to nejako rozbehlo :) Mozno to bude tym, ze v amikove sa im to zase pokoronilo dost :) Ale ten pokles nieje nic dramaticke, zajtra to mozno zase pojde hore lebo daytrading...
od: Oneiros
pro: panta
24.06. 22:31
Jsem si říkal wtf, co se jako rozjelo... Pak mi došlo, že nejsme v místnosti o jídle :D
Americky akcie jsou pořád hrozně preceneny. A očekávám, že v pátek Trump zase něco placne a půjde to nahoru
od: dew
pro: Oneiros
24.06. 23:48
jsem rad, ze lidi zacinaji videt, ze trh je dekuplovany od ekonomicke reality a fici na daytraderskych spekulacich, ale chytre investice jako 3M a zoom se takhle pres koronove klidne leto nejspis porad jeste vyplati :)
od: panta
pro: dew
25.06. 00:22
Stejně jako části pharmy, výrobci covid-related věcí a podobně no :)

btc hezky kopíruje dj poslední dobou + je tam dost indikátorů na vlastní drop, tak jenom čekam na dip :D
od: Mleako
pro: panta
25.06. 09:36
No nevím hele, mám v portfoliu mimo jiné i Bio-Rad a Thermo Fisher Scientific, který mimo jiné ve velkým vyrábí i zařízení a kity pro molekulárně biologickou diagnostiku a celkem spolehlivě to kopíruje obecný trendy. A stejně tak i zmíněný 3M, takže už úplně nevím, podle čeho se orientovat :)
od: panta
pro: Mleako
25.06. 10:03
:D aha :D No tak teď asi podle ničeho, protože ten decouple je příliš velkej. Tam to musí popadat a srovnat se na nějaký realistický úrovni, aby se daly líp odhadovat trendy. Teď to visí na tom, jak se tisknou prachy a jak jsou kde supporty :(
od: DJK
pro: panta
25.06. 10:12
tvle, vy ste fakt spekulanti, profesorove dojmologie :D
od: Oneiros
pro: panta
25.06. 10:37
Sleduju Fresenius a Roche holding a jako ty jsou na tom dobre, jsou aktivní v péči o pacienty a pečovatelské domy. v akci byly za půlku a teď jedou nahoru díky covidu, ale nevím, jestli se vyplatí koupit aktualne
od: Oneiros
pro: Oneiros
25.06. 10:47
Roche dělá vlastně taky pharma a diagnostics

od: djneo
pro: all
11.06. 21:08
Draha, padaju akcie. Zelaj si nieco :)
od: Oneiros
pro: djneo
11.06. 22:00
Čekám na to, jsem zvedavej, kam se to zase až dostane
od: DJK
pro: djneo
11.06. 22:44
prdele, sotva jsem se dohrabal nad nulu
od: noximo
pro: DJK
11.06. 23:20
Mně to dost sráží WFC, ale jinak jsem stále +7%
od: DJK
pro: noximo
11.06. 23:30
s WFC mam ja problem uz dlouhodobe...
od: dew
pro: Oneiros
12.06. 12:29
ten strmy rust byl podporeny tim, ze si vsichni v ameru mysleli, ze korona uz konci, plus ten super-skvely report o pracovnich mistech. pak se ukazalo, ze ten report byl kvuli chybne metodice o par milionu jinde, a ze korona v nekterych statech porad jeste nabira na intenzite v prvni vlne. no a pak FED zverejnil ten temny odhad o vyvoji DPH a uz to jelo.

ale neboj, je patek, takze je cas na dobre zpravy pred vikendovym uzavrenim trhu. trump dneska oznami, ze americani porazili centralni vedeni antify a znicili laborator koronaviru a zas to pojede nahoru. to kratkodobe ovlivnovani trhu silackymi prohlasenimi, aby mel trump pres vikend pozitivni zpravodajstvi v ekonomickych mediich, je uz docela trapne.
od: panta
pro: dew
12.06. 12:31
nebo se to drželo nahoře, protože si potřebovali udělat korektní exit s co nejmenšíma ztrátama :)
od: dew
pro: panta
12.06. 15:37
tak dneska +700 hned po startu. patecni efekt, nema to nic spolecneho s realitou, proste gambleri jsou "optimisticti" pred pauzou. :))
od: panta
pro: dew
12.06. 15:45
Hele přiznam se, že o tom nic moc nevim, ale přijde mi divny si myslet, že to jde nahoru kvůli emocím a optimismu brokerů :) Jde to nahoru, protože chtěj, aby to nahoru šlo si spíš myslim z nějakýho důvodu.

Každopádně měby takovýhle pily nevadily :D Včera jsem vyshortoval, dneska uzavřel long a vydělal +30% portoflia za 24hodin :D
od: noximo
pro: panta
12.06. 16:47
S čím obchoduješ?
od: panta
pro: noximo
12.06. 17:23
Si jen tak hraju s ktyptem :) Ale jako fakt si spis hraju, mam v tom minimum penez :)
od: dew
pro: panta
12.06. 19:47
A to tvoje zdání je na něčem založeno, nebo jen na emocích a optimismu, že finanční elity vědí, co dělají? :)
od: panta
pro: dew
12.06. 20:00
Proto to taky prezentuju jako svůj názor, kterej je určitě založenej na emocích. Určitě existuje tuna wallstreet punků, který v afektu tradujou podle prohlášení bílýho domu.

Ale dost silně pochybuju, že tvůrci trhu budou tak vypatlaní kreténí, že by z "optimismu" hnali cenu nahoru, když tiskárny prachů jedou na 200%. To mi přijde...dost nepravděpodobný i objektivně teda.
od: Jeelwert
pro: panta
12.06. 22:04
teď už ceny půjdou jenom nahoru, nárusty a propady budou už jen v rychlosti růstu
od: dew
pro: Jeelwert
12.06. 22:18
od: panta
pro: dew
12.06. 22:20
U tohohle tweetu jsem se málem pochcal smíchy no :D Aneb next level lootbox gambling :D
od: dew
pro: panta
12.06. 22:25
hele ten Hertz je fakt krachujici firma, ktera pozadala soud, aby ji odblokoval vydej novych akcii, protoze z nejakeho duvodu sly nahoru ve stovkach procent. plan je, ze budou tem robinhood trotlum prodavat naprosto bezcenne akcie, aby tak uspokojili co nejvic veritelu, kterym zaroven zustane vsechno, co firma vlastni. tzn ti novi akcionari by kupovali doopravdy bezcenne hovno. pry existuje sance, ze na to soud pristoupi. :))
od: Oneiros
pro: dew
12.06. 22:48
notyvole :D
od: noximo
pro: djneo
13.06. 02:25
od: LukKe
pro: noximo
13.06. 10:20
lol
od: djneo
pro: noximo
13.06. 16:34
lol, good one ^.^
od: dew
pro: panta
15.06. 10:48
tak nam to zas pri pondelku hezky zuchne, kdyz se ten patecni optimismus opet ukazal jako neopodstatneny :))
od: DJK
pro: dew
15.06. 12:19
v patek optimismus, v pondeli panika. Zitra se to zase srovna
od: panta
pro: dew
15.06. 20:13
A co jako žuchlo? Dyť DJ i NASDAQ šly nahoru (jak jinak).
od: panta
pro: dew
15.06. 20:16
od: Black.Tulip
pro: panta
15.06. 20:19
ekonomika jde do sraček, kupujte akcie, půjdou nahoru! waaat
od: panta
pro: Black.Tulip
15.06. 20:21
$BTC hype :D
od: noximo
pro: Black.Tulip
15.06. 20:34
Za poslední půlhodinu mi vyskočily tři zprávy, že něco vyrostlo o pět procent. Klokan udělal hop.
od: dew
pro: panta
15.06. 20:43
oteviralo se o 300 bodu niz, protoze pres vikend klesly futures. pak to spadlo o dalsi 400, pak to zacalo zas vyrovnavat... a pak fed oznamil, ze bude rozdavat prachy zadarmo, a cuklo to nahoru jeste vic. :))
od: Oneiros
pro: panta
15.06. 20:52
tyvole to je jako legalni, aby stat kupoval akcie soukromych firem jen tak? :D
od: panta
pro: dew
15.06. 21:51
To je to skupování corporate akcií no :D US free market ftw...tiskárny jedou už na full steam, tak začnem skupovat corporate sektor...dalším krokem bude asi skupování soukromýho majetku :D
od: Jeelwert
pro: panta
15.06. 22:37
brrrr
od: haakon
pro: Oneiros
16.06. 12:07
Japonsko už roky vlastní většinu akcií na tamějším trhu.
od: panta
pro: haakon
16.06. 14:26
A to jako říkáš proč? :) Jakože to neni nic tak špatnýho? :)
od: haakon
pro: panta
16.06. 17:27
Samozřejmě, že to není v pořádku. Ale není to ani žádná novinka.

od: LukKe
pro: all
12.06. 22:21
koukal jsem, ze v praci lidi resili etoro, o kterym jsem slysel zatim jen.. pouzivate nekdo? tam je ten zajimavej system kopirovani portfolii, coz zni trochu jako get rich quick scheme.. ale zjevne dle ohlasu, kdyz se tomu venuje trochu reserse, tak je to pouzitelny..
od: Oneiros
pro: LukKe
12.06. 22:48
kopirovat neci portfolio mi prijde jako cesta do pekel teda. o eToro jsem uz slysel (na twitch jsou furt na to ady), ale neresil to zatim

od: LukKe
pro: all
08.06. 23:31
https://www.airbank.cz/novinky/snizujeme-urokove-sazby-na-sporicich-uctech-a-u-hypotek/

mno.. i ta prijemna matrace uz zacina byt obycejnou matraci.. co s tim ted :(
od: Oneiros
pro: LukKe
08.06. 23:33
si matraci vycpi zlatem
od: LukKe
pro: Oneiros
08.06. 23:34
zvazoval sem :)) na revolutu uz mi zrovna naskocila nejaka reklama vcera
od: noximo
pro: LukKe
09.06. 00:51
Já dneska zlato nakoupil. Dřív to nešlo, alespoň ne s obyč účtem
od: Black.Tulip
pro: LukKe
09.06. 09:34
Taky už na spořicí účty kašlu no, si s tím vycpu plyšáky a aspoň mi to nezablokuje exekutor

Jinak bessergold tady v Praze je asi dobrá volba pro fyzický, pokud nemáš nějaký rizika ze skladování a moc cihel... Jsou levnější jak třeba česká mincovna, nekoukal jsem na cihly za mega, ale třeba trojskou unci a 10 g měli na skladě minulý týden
od: Jeelwert
pro: LukKe
09.06. 15:13
čekám s čím přijde mBank, zatím do listopadu garantují 1,2%

od: DJK
pro: all
04.06. 23:13
AAL 40% up, to už se zase zaclo lítat?
od: PiTRiS
pro: DJK
04.06. 23:22
dle současné logiky jim rioters zapálili centrálu a půlku letadel...
od: DJK
pro: PiTRiS
05.06. 14:11
Ale prd, tady se jen hrozně rado přehání o tom co se děje x tisíc kilometrů daleko
od: blackfox
pro: DJK
08.06. 23:50
a kdo koupil nějakou rafinerii?
od: DJK
pro: blackfox
09.06. 09:00
Já aspon exxon a shell
Finance, investice, škvára, kurvy, chlast a chlebíčky
Vytvořeno24. listopadu 2017 11:36
AutorDJK
ModerátorDJK