místnost: Zavařování
HOT SAUCE! (+cool story, bro)
Jasne ze jsem ten reaper ochutnal, kdyz uz jsem je vypestoval. Dal jsem si slusny kus, ale ne celou papriku protoze nejsem debil hahaha.. zuriva, bolestiva skytavka nastesi presla rychle, ale potom nastoupila brutalni bolest zaludku, jako by me tam nekdo bodnul rezavym nozem. Tak 5 minut jsem to rozdychaval chozenim sem a tam a soplenim. Pak me zaclo natahovat a dalsich nevim kolik minut jsem stravil zlomeny nad hajzlem se slzama v ocich. Ale neblil jsem protoze jsem nic nejedl :). Nevim jestli by to bylo lepsi s plnym brichem, protoze by me to tak nerozbilo, nebo jsem mel jeste stesti ze jsem nic neblil a nepropalilo mi to utroby jeste jednou po ceste nahoru :) hadam zjistim priste..
Zluta omacka jsou zlute habanera. Mrkev a cibule 1:1, osmahnout a pak spolu s paprikama hodit do octa s vodou 1:1 a povarit do mekka. Dost soli, trochu cukru. Na panvi zvlast opect nasucho neloupane strouzky cesneku, pak oloupat a hodit do blendru se vsim vyse uvedenym. (Az to vychladlo). Prepasirovat, do sklenic, zavarit (ale vzhledem k mnozstvi octa vlastne ani neni treba)
Cervena omacka jsou coko habanera. Prekrojit a spolu s oloupanyma cesnekama do trouby trochu upect pokipane olejem. Pak o hrnce spolu s rajcatama (nemam svoje, takze 4 plechovky), dost soli, trochu cukru, bazalka z okna, pepr. Tak 3 deci octa. Varit jak dlouho se mi chce, treba nizsi desitky minut. Vychladit, do blendru, propasirovat a zavarit (nepovinne, je tam ocet).



Ty papricky i vysledne omacky vypadaji vylozene krasne. Libi se mi, ze ac budou obe omacky nejspis palit jak certovy slzy, bude tam diky rozdilum v pouzitych surovinach i specificka prichut. Vlastne na to skoro dostavam i chut, ale nejsem na tak ostre zvykly, musel bych to delat z mene palivych paprik, nez jsou habanera. Ostatne pri cteni uvodni historky jsem te dost litoval a rikal si, jak bylo super, ze me ke kousnuti do Carolina reaper jeste nikdy nikdy nepremluvil :).
ja jednou sezral celou bhut jolokia a lituju toho jeste ted po 10 letech.
Na yt je i video :D
Ja mam pocit, ze to video tu nekdo nekdy musel linkovat, protoze si vybavuju, ze je to snad z firmy, kde jsi delal spolecne s BroERem a ze jste se k pojidani palivych papricek nejak hecovali v obedovych pauzach nebo tak :).
To te lituju dvakrat, pze bhut jolokia je navic jeste chutove hrozny kentus, narozdil treba od morugy nebo caroliny :)
Slušné :o)) záleží co by jsi jedl předtím, pokud něco tucneho, tak by to nemělo takový nicivy ucinky
Jj, přesně tak.
Byla to jen čistá bolest, nic silnějšího než habanero sem si od té doby nevzal. Habanero má aspoň nějakou chuť :)
Ted mi ale stačí ručně omáčky z chilli
semínka.cz
Já teda žral dračí dech i reapera/nagu/škorpiona/ghost peppera a chuťově je mezi nima rozdíl jako hovado. Nejvíc mi paradoxně chutná naga/reaper/dračí dech. Škorpion je takový habanero na steroidech chuťově, hodně do kysela a jelikož ani habanero mi moc nejede, tak mi nechutná ani škorpion.
Chuťově nejlepší mi překvapivě přišel dračí dech (nejpálivější z nich), protože má hezky ostrou, jemnou (lol) chuť, neni nakyslá. Akorát prostě pálí jak svině. Za večer jsem jí sežral půlku, břicho v pohodě (ano, na prázdnej žaludek si člověk leda tak koleduje o vředy nebo jestli má náběh, tak že mu rovnou rupnou neboco), ale bolest hlavy, čelisti, dutin a rauš jak po koksu :D
Jj, to bylo období kapsicinového masochismu na našem oddělení.
Největší bolest mi způsobila omáčka Satan's Shit, kterou jsme tenkrát objednali v nějakým UK eshopu. Jednalo se o čistej extrakt kapsicinu. To bylo jak rozpálené žiletky.... Na jazyku, žaludku, ve střevech a následně i na WC.
Good times.
Omacky vypadaj luxusne... hlavne ta zluta vypada zajimave :)
Jinak reaper kvalit no... vzpomnel jsem si, jak jsi jednou do washe dotahl z makra nejake v te dobe nejpalivejsi papricky a vsichni jsme to tam zrali na baroze, ale meli jsme rozum a zrali jenom maly kousky, takze nas to akorat nastrelovalo jak cyp. Aspon ty zkusene teda, pamatuju ze evans kopcikova sla k zemi jak kdyby ji nekdo strelil do bricha a imakovi se spustila krev z nosu a zdrhnul domu radsi :)
Moje sestra ma hodne rada paliva jidla a nazivo jsem videl, jak behem vecera po kouscich snedla pul reapera. Mozna to byl nejaky vyjimecne slabsi kus, mozna to mohla byt papricka podobneho vzhledu (napada me Scotch Bonnet, nicmene reaper tomu vzhledu odpovidal vic), ale fakt si to na party behem chlastani a pojidani jinych dobrot pochvalovala a vzdycky glosovala, jak to zacina byt teprve super, kdyz te zacnou brnet rty a patro. Musim z ni vyrazit, jestli to nebyla nejaka habadura.
BTW Evcu Kopcikovou si pamatuju z vysoke, myslim, ze se me na ni ptal i Philizor, kdyz se hlasila na brigadu do Washe :). Svet je holt maly
Heh... nemam moc slov, cisty kapsaicinovy extrakt uz je meta, ktera nejde moc prekonat, coz? To uz jste si rovnou mohli strikat peprak na mandle :). Pocitam, ze brzy pote jste se hecovani vzdali, nebot jakakoli dalsi vyzva by byla minimalne na hospitalizaci :).
Hlavně ty extrakty pálej uplně jinak, než jakákoliv paprika. Da Bomb (ta nejpálivější varianta, ono jich je tuna) má míň bodíků pálivosti, než reaper, ale pálí dramaticky víc...a nepříjemně. To radši sežeru celýho reapera na posezení, než si kapat tyhle extraktový shity na jazyk :)
Tenhle post vznikl jen diky inspiraci tvojim zavarovanim, takze pochvala od mistra hreje, diky :)
Ja mam na extremne palive veci dost bolestive telesne reakce, takze ani ty omacky nejsou zas tak hrozne. I kdyz ten ohen je nekdy to, co chces, tak vetsinove si vic uzivam chut nez bolest :)
Ad sestra - jsou lidi kteri to proste davaji prirozene, klidne bych veril ze to nehraje :)
Bhut Jolokie mam samo nasazene taky, ale letos jsou divne. Z jednoho stromu dozravaji/ly tak po jednom kuse, ze treba i odpadla zrala a zadna dalsi jeste nebyla rdy. Vic nez 2-3 nikdy neslo naraz vzit. Takze ty jsem rovnou susil. Jeden rok jsem z nich zkousel delat nejakou tu fermentovanou verzi omacky, ale moc jsem do toho nepronikl. Myslim ze pristi rok uz je davat nebudu. Ale na tu fermentaci se mam vyhledove v planu jeste podivat.
Maris: podle me to byla Moruga Scorpion, ale jistej si nejsem :) Kazdopadne nektere ty sklenice tu maji tvoje jmeno, se domluvime :)
Nejake ty reapery (a dalsi) susim, budu je experimentalne pridavat do chili oleju v prubehu roku :))
tak da bomb je hlavně fakt hnusná :)) popravdě jsem ani netušil, že má v sobě extrakt, ale smrdí strašně chemicky a chutná jako popelník. měl jsem i mnohem silnější extrakty, ale popravdě netuším, k čemu to je - vždycky jsem přidal tři kapky do hrnce a pak litoval, že jsem tam radši nedal čerstvou nebo sušenou papričku. navíc nechápu, proč se to vždycky prodává v 100+ ml lahvičkách - sice se to nezkazí, ale odkazovat další generaci to úplně nepotřebuju :)
atti> vypadá to krásně! hlavně ty papričky samotný jsou jak ze žurnálu :) jenom teda můj osobní beef s velkou většinou omáček je, že jsou přehnaně octový, přičemž tady bych tu obavu měl taky a asi zkusil spíš tu fermentaci. nicméně omáčku jsem nikdy nedělal, tak o tom vím prd - snad se zadaří příští rok, páč sušenejch mám ještě dostatek :)
Diky, muj lokalni growshop me naucil aplikovat technologie pestovani konopi na chili :) Naklady jsou sice exponencialne vyssi nez hlina z hornbachu + krystalon, ale tak to me netrapi. Tim samozrejme nerikam, ze na budget verzi je neco spatne, taky jsem s kufrem plnym zeminy za 200 a litrovou flaskou hnojiva udelal paradu. Akorat proste to hracickovani okolo je pro me kus te zabavy :)
Jasne octove omacky jsou vice ci mene.. octove :) ale da se s tim hodne hybat ruznyma octama (a ze jich je), delkou vareni, atd. Coz napsany dava smysl, ale musi se toho vyzkouset vic no.
Fermentace je celkove velky tema. Jak rikam, vyhledove to je taky plan.
Naprostej souhlas no, taky tyhle extraktový hovna nemam rád a přijdou mi uplně zbytečný. Tuplem dneska, kdy máš volně a snadno dostupnýho sušenýho reapera za pár korun nebo v okolí skoro každej má někoho, kdo pěstuje.
"Toxickej chemickej smrad" bych to nazval. Přesně tak nějak mi přišel ten Satan's Shit. Tenkrát to byl zajímavej experiment s kolegama a gulášovou polívkou v eurestu.
Ale do jídla bych si to už nikdy dobrovolně nedal. Jak píše Panta, jakákoliv paprika nebo omáčka z ní, je chuťově úplně něco jiného a mnohem lepší.
Letos prvni varka. Jahodova je z domaciho zahonu a je v ni mensi primes malin (neb jahodova sezona konci a malinova zacina), visne jsou dovezene z jizni Moravy. Zavarovani is not dead
https://imgur.com/a/xOwanIz
Tyve visnovou bych si dal jako svine
Chtěl jsem zkusit jahodu s rebarborou. Kdysi jsem to měl to je super. Uvidíme, až budou později druhý jahody
Hmmm...to nevypadá vůbec zle. Domácí jahodovou marmeládu miluju.
Druha varka. Cerny rybiz a maliny jsou vlastnorucne trhane ze zahrady, visne a cerveny rybiz darovane, ale tentokrat jiz z regionu. Dochazi sklenice, asi bude potreba nakoupit nejake presnidavky :).
https://imgur.com/a/iiulBDH
vpravo jsem četl "rybí mix, malina". Přišlo mi to trochu divný :)
my letos zavařovali jen okurky. Malej to jí jako nic jinýho. Když ho bolí třeba zuby a nic moc nejí, tak aspoň tu okurku si dá
Letos si davam zalezet, no. Jednak je v tom bordel, kdyz je to nepopsane, jednak se to lepe dava darem. Premyslel jsem, ze bych nechal i nejake natisknout, ale zas az takova manufaktura nejsme a nikdy nevim dopredu, kolik toho bude.
Guzo> k okurkam bych se taky rad letos dostal. Posledni dve sezony nebyly z hlediska domaci produkce nic moc, tak treba to tentokrat bude lepsi.
Nám začínají pomalu dozrávat chilli papriky, ale zatím je to v tak omezeným množství, že se mi nechce svařovat nálev na dvě malý skleničky.
Tady alespon fotky te rajcatove salsy, o ktere jsem neuvazene psal do mistnosti o jidle. Na tuhle trochu vysledneho produktu padly bez legrace dva lavory rajcat, chut je ale nakonec plna a koncentrovana. Krome rajcat jsem pouzil bazalku, tymian, cesnek, sul, pepr, cukr a trochu chilli. Jestli ve skleniku jeste neco dozraje, zpracuju to podobne, neb jsem s vysledkem spokojen:
https://imgur.com/a/rpTXPHk
To je vtipný, jak je toho málo:) Ale zní to dobře a vypadá to hezky. Gratz.
Hezke to mas. A jak to budes pouzivat?
Normálně se tím potře a tvoje matka to z něj slíže, ne?
Imho to bude dobry zaklad na domaci pizzu, da se to pouzit jako dip k masu nebo nachos. Trocha mi zbyla v lednici, co se mi nevesla do sklenic, tak jsem ji vcera pouzil do zapecenych toastu a taky pohoda.
Jako kdybys nevedel ze mati nesnasi tymian
hezký to máš! pro tip - doporučuju ty rajčata před redukcí upéct, případně je redukovat přímo v troubě. dělám takhle jednou za čas vlastní rajčatový pyré a ta trouba tomu dodá správně připečenou chuť :)
Kamarade, tak luxusne to vyzerá, že by som to všetko zjedol
TOP.
10/10
Šupuje to
Vedom si toho, ze mightningova mama nesnasi tymian, nachystal jsem si na zaver (?) zavarovaci sezony jeden totalni experiment. Opet to vyplynulo z nutnosti - rodice na chalupe na Rejvizu pestuji i hrozny (rad tvrdim, ze se jedna o nejvyse polozene hrozny v republice, byt to asi neni pravda) a nejake se urodily, byt vzhledem k chladnejsimu a zamracenemu zari nebyly buhvijake velikosti ani sladkosti. Pridal jsem k nim nekolik sesbiranych jablek "kozuchu" z volne rostouciho stromu a zkusil z toho udelat omacku, ktera by byla podobna brusinkovym ci svestkovym omackam, ktere se casto podavaji treba ke grilovanym syrum nebo chili cheese nuggetum. Dochutil jsem to nejprve skorici, hrebickem a badyanem, posleze jsem pridaval sul, cukr a chili. Po znacne redukci propasirovano kvuli mnozstvi zrnicek v hroznech a zavareno do sklenic (na fotce je jen vzorek, par uz jsem jich narychlo rozdal predtim, nez jsem je polepil etikatimi). Jsem velmi spokojen s konzistenci, v chuti a texture by se nasly jeste rezervy, pouzil jsem imho prilis jablek, ale testoval jsem to ke camembertu a je to fajn.
https://imgur.com/a/LGrPYwZ
Dekuju za tip, snad budu mit sanci vyzkouset pristi sezonu, idealne s chutnejsimi rajcaty. Ta bych pak asi korenil podstatne mene, nebo mozna vubec, ale vidina "pripecenejsi" chuti mi imponuje. Musel bych zaroven poridi lepsi nadobi, aby se vetsi mnozstvi dobre redukovalo v troube, nevim, jestli postaci obycejny pekac a nebyla by lepsi poradna, velka a hluboka nerezova panev.
mojzo> Diky za pochvalu, cenim si ji na 100 korún a za predpokladu, ze budu mit na zavarovani nadale cas a chut, pokusim se zlepsovat :).
To zni super :) ja az nebudu vwdet co s casem, tak chci zacit experimentovat s nejakym chutney. Nevim proc jsem to tak dlouho ignoroval, ted jsem zral nejake domaci u nasich a je to uplne genialni
Letos brusinek až po kokot. Už to nemám kam dávat. Kdyby někdo chtěl, pošlu souřadnice kde nasbírat ty červený malý kundy.
Jako, brusinky nejsou můj šálek Zichovce, ale souřadnice klidně pošli
ja bych mu na to neskocil, dojdes na ty souradnice, koli te tam prasti klackem a pak oprzni do anu
Vsk proto jsem chtel ty souradnice
Není nad teplé lidské slovo.
Tyve jaká nálož. To přece nemůžeš za rok sežrat.
Jako letos toho bylo trochu vic nez jsme cekali, loni jasme z podobneho poctu kytek meli tak 2/3 tohohle. Ale posledni zbytky zasob jsme spotrebovali ted na zacatku leta, takze to vyslo tak akorat.
Buzna: To vypada dobre, dik za tip!
Anyway kdybyste meli zajem, klidne vam nekdy na pivko donesu naloz v pytliku (pun intended)
jako kdyby ses toho vylozene potreboval zbavit, tak bych klidne par vzal, prave me laka udelat nejakou takovou omacku jako jsem poslal. akorat skoda ze to nebude tak pekne cervene jako ma typek na videu :)
Hele ja zjistil, ze v pokojove teplote jeste docela dozravaji. Puvodne byly krome te jedne cervene vsechny zelene, a ted po dvou dnech uz to vypada takhle
https://imgur.com/a/ASUimlGTakze kdovi, treba to jeste zoranzovi, nez se sejdem :)
Mate ted nekdy v planu nejaky sraz, ze bych se vetrel?
Jsi si jistý, že nějaká basket vůbec bude? A jinak teda dneska v devět hraje slávia předkolo LM, takže já jdu na 1000% do spursu.
Kurna, na fotbal bych zasel, ale uz mam na dnesek domluvene deskovky s kamosema..
njn...a nezrobíš nic. Ale jestli tě ta zvrhlá touha neopustí, tak snad na podzim bude dost příležitostí.
To nech na okně na světle a ještě ti to dojde. Nebudou tak dobrý, jako kdyby zrály na slunku na záhoně, ale určitě budou lepší než ty zelený. Naši to dělají běžně s paprikama a rajčatama. U těch paprik je to příjemnější, protože v nezralým stavu nejsou kyselý jak prdel.
Rajčata dozrálá bez kytky jsou krásně polystyrenová. Snad ty papriky budou lepší.
Koupil sem ctyry kila habaner a kvasim, bude toho po kokot. Nejlepší ze se žida zrát jak to je, nebo do toho nahazim další zeleninu, atp
Nepodelil by se nekdo o vyzkouseny recept na rajcatovy protlak? :)
Nemělo by to přijít spíš do místnosti "Kvašení"?
tak ja myslim ze od vreannticovy exhortace xz roku 2019 se tu resi i cinnosti lehce odbocujici od klasickeho zavarovani. navic tohle probiha v zavarovacich sklenicich
Tak jako samozřejmě. Jenom mi místnost "Kvašení" přišla jako zajímavý nápad:)
nestaci prejmenovat mistnost 'Práce 4.0 - klub přátel pondělního rána'? :)
Heledte, zavarovaci sezona byla alespon u nas vcelku slaba, tak bych mozna pozvedl tuhle mistnost na obecne pestitelskou, pokud general, admiral a velitel vesmiru a veci s nim spojenych zila dovoli. Co vam letos vyrostlo na vasich zahradkach ci ve vasich kvetinacich? Jakou urodu zavarujete, nakladate, susite, mrazite ci jen tak konzumujete?
Ja pestuju akorat bylinky
I bylinky jsou pripustne 🙂. Na balkone, za oknem nebo dokonce hydroponicky?
Tak dokud to jde tak venku na balkone, kdyz se ochladi tak je presunu dovnitr
Svháleno. Na zahradě mám nějaké byliny, rajčata, cukety, okurky (na salát), ale všechno se spotřebuje. Mimochodem letos rajčata slabé řekl bych. Začaly zrát celkem pozdě.
Letos jsem zkoušel hydroponicky rajčata a saláty za oknem, protože to prý rychleji a lépe rosto. Dvě rostliny rajčat mě vyšly a sklidil jsem z toho celkem dost, ale sazenice, co jsem dal normálně do květináče do hlíny měla rajčat asi tak dvakrát víc. A saláty mi chytly plíseň. Jak se to neustále musí udržovat vlhký, tak i vyrostla plíseň na rockwoolu a přelezlo to i na listy. A opět paralelní výsev v květináči asi desetinásobná sklizeň:)
Me rajcata popraskaly skoro vsechny jak se stridaly ty deste a sucha.
Na balkoně jedu rajčata, papričky neznámé odrůdy, a bylinky (pažitka, petrželka, bazalka, máta, tymián). Papričky suším, rajčata spotřebuju, letos byla proti loňsku slabší úroda. To naši měli rajčat ze zahrady nadúrodu.
zatim na balkone bylinky a chili papricky (ktery prave dozravaj a je to parada). ale mamew ve vnitrobloku zahradu kde je travnik, tak to mam v planu zryt (aspon kus), chci vysadit cesnek, a kdyz budu mit energii, tak potom i neco dalsiho. tak nejak me prestalo lakat zrat zeleninu ze supermarketu
toustovaci imho jen cekali na tenhle moment, kdy zmeknete :X nyni se plan muze posunout
To hydro za oknem jsi jel noncirculating/kratky nebo neco jineho?
Tvoje matka čekala na tenhle moment.
To je součást plánu. Vaše tradice a hodnoty byly rozmelneny, ikdyz si nyní říkáte pestovatele, tak o kořeny přicházíte a v novém světě už nevíte, kde má zavařování místo. Jste slabí a konec vaší éry se blíží.
Jinak bazalka a rozmarin letos pekne nahovno. Nevim proc.
Ale mam radost z koriandru, ten se letos vydaril
me letos bazalka roste v kvetinaci uvnitr uz od jara uplne krasne, nestiham ji ani poradne zrat. naopak koriandr mi sežraly msice. priste zkusim dat jo vedle levandule, u papricek to pomohlo
Chilli - mash, zavarene, možná i něco usušit a udělám další ověřené pochutiny.
Cukety - cuketove catny plus něco nalozeneho jako okurky.
Dýně - ženy doména.
Berani rohy - zavarene.
Plus nějaká lékařská zelenina ale ta se zavarovat nemusi
A mas ze sazenice nebo seminka? Ja to mam ze seminek a asi bylo nejaky slabsi. Jinak levandule na msice funguje docela dobre to jo
Papriky - jalapeno/habenero rostou v kvetinacich krasne, zbytek ve skleniku uz moc ne. Mam v nem starou hlinu tak to neroste a co cerveneho dorostlo, tak ozraly mysi :( Vicemenne se to zavari/ususi/zamrazi.
Rajcat jsou sice mraky, ale teprve ted to dozrava - klasika zavarit kecup, protlak, leco.
Okurky - uspesne zavareno aspon dvacet sklenic.
Cukety - viz. pindič, zkousel jsem recepty co pohodil v jídle. Zbytek asi do kompostu, protoze se to nestacilo spotrebovat/prerostlo.
A ostatni veci jako je mrkev, petrzel apod. bud uschlo pres leto, nebo to sezrali mysi/hrabosi.
Rajcata a okurky u nas letos slabota, musim rict. Okurky vystrelily hrozne rychle, stihly prerust tak, ze uz nemely idealni format na zavarovani a pak nejak uschly. Castecne nase chyba urcite. Cemu se darilo, byly zelene fazolky, dobry byl i hrach a spenat, i kdyz ho bylo poskrovnu. Urodily se nejake cukety, dyne budou obrovske, asi je nabidnem do skolek na Halloween. Na sklizeni cekaji jeste mrkve a porad plodi maliny.
Bylinkovou zahradku budu chystat asi na pristi rok, urcite se na foru nezapomenu poptat na rady :).
Jen tu bubbler metodu, stojící voda s hnojivem provzdušňovaná akvarijním bublátkem. A na jaře jsem tomu přisvěcoval červenomodrýma led páskama. Nebyl to žádnej extra setup.
Kolečko rajčat do pudlice, sežrala to plíseň
No tak my tak nějak tradičně letos, ale úroda nic moc.
Rajčata: Měli jsme asi 5 různejch odrůd. Černý byly zdaleka nejlepší odrůda, kterou jsme kdy měli. Černý zvenku, červený zevnitř a pak druhá odrůda černá zvenku a zelená (i plně zralá) uvnitř. To byly chuťově naprosto nejlepší rajčata, který jsem kdy jedl. Akorát protože nemáme skleník, tak popraskaly a hodně pohnily díky střídání vedro/déšť bohužel. Pak malý salátový...ty vyrostly asi do 2,5 metrů a porodily tři kytky asi 20kg rajčat.
Papriky: Sladký papriky mi furt dozrávaj..nechápu. Zelený papriky jsou už měsíc a kus a dozrávaj po jedný postupně, netušim, jestli stihnou vůbec dojet, budu je muset dolikvidovat :( Chuťově ale bomba ofc.
Chilli: Sloní choboty jsem tady už zmiňoval. Nasušeno a udělaný flakes z toho...hned po namletí furt jedovatý jako svině a po dvou tejdnech to už pálí jenom hodně decentně, takže toho jde použít hodně. Ze dvou kytek bylo těch papriček asi 5kg, to jsem vůbec nepochopil, ještě tam mam jednu várku k posbírání a nasušení :O Pak nějaký random chilli papriky od kámoše taky fajn.
Bylinky: Bazalku jsme měli asi 1,5 metru vysokou a nestíhali ani tu jednu kytku absolutně otrhávat :D Cibulky a další věci jsou klasika.
Zavařovačky: Jedna kytka a milion okurek, fajnovka.
Speciality: Letos jsme zkoušeli poprvé kiwano (a naposledy). Zarostlo to asi 50m2 zahrady ostnatym bullshitem, kterej píchal jako svině a vyplodilo to asi 20kg plodů...chutná to jako lehce nakyslá okurka, ale aby se člověk dostal k tý jedný části, musí nejdřív celý kiwano okrájet nožem...přičemž to píchá jako svině, takže tak v rukavicích to dělat. Příště radši dam o dvě zavařovačky víc, než tenhle shit. K těm můžeš přijít, urvat a sežrat aspoň :)
No a taky jsem dozaložil letos konečně řadu u plotu s malinama/ostružinama a ostružinomalinama (i různý barvy a tak) asi 12 kousků, z toho mam radost, první ostružiny byly už letos, před zimou to zastříhám a příští rok bude kopec snad, uvidíme.
Pak taková ta klasika, co máme po zahradě jedlýho no. Nejlepší je asi Zimolez...to je taková borůvka, co si absolutně neláme hlavu s ničim. Brutální vedra loni? Bez zalejvání TUNA plodů, ptáci? Nezájem, plody jsou schovaný uvnitř ohromnejch keřů, takže ptáci se tam efektivně nedostanou. Fakt supr keříky. Hloch se rozjíždí, ale plody má a měly by dozrát tak během měsíce cca. Pak hrušky a tak no. A ořechy letos nic moc to vypadá, ale nějaký budou (máme 3 stromy padesátiletý, 20m vysoký hovada).
Papriky jsem měl loni a mrdat to. Furt to zalíváš jak kokot a urodí se ti na třech rostlinách dokupy 6 paprik, a ještě malých. To nemá vůbec smysl.
Tak to zas u nás neni takhle no. Já jich už tak kilo sklidil. Mam asi 5 kytek a ještě tam tak 5 kilo mam, jen nevim, jestli dojedou neboco :)
no, matka vypestovala ze seminek me to predala uz jako sazenice nekdy na jare, ja to jenom doted udrzuju uspesne nazivu :)
jinak vcera jsem zryl kus zahrady kde byl doted travnik a tim padem si zalzil prvni zahod. najebu tam cesnek. tak jsem na sebe zvedav.
Česnek je super, protože ho nic nezničí, to je dobrá volba :) A domácí česnek píše jak sviň :)
doufam no :) me prave vyschne prisun domaciho cesneku od nasich bo poustej zahradu po babicce, kde se vzdycky pestoval, tak jsem se rozhod ze to vezmu na sebe :)
No a ty žížaly ještě budeš chtít nebo z toho už sešlo?
vzal bych je, akorat jsem se zasekal na vybirani vhodny nadoby a ted jedu na dovolenou :) jestli to s nima jeste 14 dni vydrzis, tak je vezmu :)
S tim cesnekem jsi me inspiroval, asi do toho pujdu taky. Moril jsi strouzky v nejake te sracce proti napadeni houbami, jak to casto doporucuji nebo jsi to vynechal?
zatim ne, ale asi to jeste udelam. nicmene s mamou jsem loni sazel prave u babicky, do niceho jsme to nemorili a uroda na pohodu. jinak super, pojd do toho a budeme si vymenovat poznatky :)
jinak vidim to na satbu koncem listopadu, tak snad je jeste na moreni cas. v prvni rade musim vybrat odrudu. mozna jich zkusim dat nekolik, at je to zajimavejsi
Jo, pujdu do toho - na odrudy vhodne pro sadbu se chci zeptat mistniho borce, co ho potkavam pravidelne v patek v domovske knajpe, ktery pestuje vlastni zeleninu na ekofarme, akorat jsem ho tentokrat nestihnul 🙂. Verim, ze mi neco doporuci ci poskytne, stejne je do sadby jeste minimalne mesic. Pak se rad podelim o info.
Ja mel letos prvni sezonu na zahrade, takze krome bylinek (bazalka, oregano, pazitka, petrzel, salvej, estragon, koriandr, majoranka a mata, ktera mi momentalne okupuje cely zahon a myslim, ze se chysta napadnout Polsko), jsem letos zacal fusovat do zeleniny, takze uroda"
Mrkvi - s tema zatim nevim co, asi je budu zrat k humusu
Cuket - ty cpu prakticky vsude
Rajcat - polivka z pecenych rajcat 2x tydne, nejake jsem zavaril s jalapenos a kapary
Hrasek - toho ale pulka pochcipala
Redkvicky - ty hodily par kusu a zbytek chytil stejnou mrchu jako hrasek.
Chilli - Jalapenos, Azteco, hanabero rosso a chocolate. Habanera nestihly vsechny uplne dozrat, ale jsou spoko. Stiham je docela spotrebovavat, ale z neceho asi udelam pastu nebo zamrazim. Kdybyste nekdo meli nejake tipy na chutne uchovavani papricek, uvitam.
Ze srandy jsem jeste zasadil par kukuricnych seminek a neco malo se z toho urodilo, takze s maslem a soli ofc.
Jinak ted na podzim planuju zasadit cesnek, tak uvidime, co z toho pristi rok vyleze :)
tak matka uz mi cosi nakoupila - pry ze cesky dukat a bjetin. ale jeste mozna zkusim zjistit, jaka je nejbrutalnejsi odruda a zasadim i par takovych :) jinak jsem si rikal ze mozna tak tretinu toho zahonu necham na jine veci - par mrkvi, redkvi a mozna rajce... pripadne mangold nebo dalsi listove veci, ktere nerad kupuju v supermarketu
nithril: jaky zahradnik se z tebe stal. kdo by to do tebe rekl. dobra prace kazdopadne. budem vymenovat cesnekove poznatky.
jo a jeste chci zacit pestovat houby, zacnu obligatni hlivou. jenom jeste zvazuju vsechna kdyby.
Nejhorsi, co se ti muze stat je, ze tech hub budes mit moc najednou a budes se muset podelit se sousedama, ehmmm :)
ty kurvo. ale tak rozdelim se samozrejme rad, ted jenom vymejslim, v jaky forme to pestovat, (prodavaji se primo substraty prochcane myceliem, pripadne jsem videl pytel s pilinama, i kukuricny klas (predpokladam ze vymachany v substratu), a uplne nejradsi bych to pestoval primo z drevenych polinek) kazdopadne to jeste bude vyzadovat nejake studium :)
taxme tam vcera nastrkali ten cesnek. driv jsem nemel cas :) napul cesky dukat a bjetin. oba jsou silne jak svina, takze by to melo byt dobre. tak ted uz zbejva jenom cekat. jsem zvedaf.
Jo, my to tam hodili minulou nedeli, taky cesky dukat, a pak nejakou francouzkou mrdku, ktera ale vypadala dost bidne, tak jsem zvedavy :)
Kazdopadne ta sracka ve ktere se to namacelo byl nejvetsi humac, co jsem za dlouhou dobu mel moznost cichat. A to cicham ke spouste prdeli v praci.
a v cem jsi to macel? ja jsem se na to moreni nakonec vysral, casove mi to nevyslo a dal uz jsem to protahovat nechtel. snad to bude v pohode i bez toho. uz je takova kosa, ze bych nejaky nemoce neocekaval (zaroven vim picu jak to funguje)
Ja to hodim v druhe pulce tydne, kdy ma pres den svitit slunko, ted mi zas prijde jako moc zima. Na moreni se pry mam vykaslat, zaryju akorat do zahonu trochu kompostu.
vidis, u vas bych cekal ze uz bude zamrzlo / nasnezino :))
Mrknu doma, co to bylo, nepamatuju si. Kazdopadne jsme to do toho jen hodili na noc a nechali venku, a dalsi den zasadili. Aspon uvidime, jestli to ma nejaky vliv na finalni produkt :)
Kde v Brně zahradničíte? Říkám si, že by bylo fajn na jaře taky někde něco zasít. Stačil by malej záhonek, v bytě za oknem toho moc nevypěstuju.
my mame zahradku ve vnitrobloku. ty bys mel nejlepsi sehnat neco na kravaku ;)
Tam je to ale prej jako s domovama pro důchodce - místo se uvolní až když někdo umře:)
Na 80m čtverečních zahrádky, co mám u bytu.
Nemel byste nekdo tip na zavarovani rajcat nebo nejakou omacku apod.? Uz mam tak 30 sklenic kecupu a protlaku, ale porad mi jeste pet bedynek rajcat zbyva.
Já to ususil a nalozil do olivace s bazalkou a cesnekem
Nebo bych zkusil to nechat prokvasit, fermentovat
Zima se zepta, cos delal v lete. Nejenze byly lonske marmelady nezbytnou soucasti vanocniho cukrovi, ale dnes rano se ukazalo, ze chutnaji vyborne i na domaci vanocce.
Maslo bylo taky. Na nem marmelada. Dobra symbioza.
Že? Já to nikdy nejedl jinak. Máslo dávám i jako základ pod paštiku na chleba.
mi to prijde uz jako moc velka kombinace chuti. ale proti gustu
+1, marmeládu na vánočce snesu, ale kombinace je pak hodně sladká i mastná a nic už vánočce s máslem navíc nepřináší
To neznas moje marmelady, ty vzdycky prinasi neco navic
Jsem s tebou v klubu. Vánočku jedině s máslem a marmeládou, nejlepší kombo vánoc skoro :)
BTW ted jsem trochu omylem zascrolloval dolu a tam zas chvalis francouzskou bagetu s maslem, fikovym dzemem a gorgonzolou, to je myslim jeste sirsi kombinace chuti, ne? :)
to jako fakt? bageta je prosty bily pecivo. vanocka obsauje mandle a rozinky a je sladka sama o sobe. to se neda moc srovnavat
já se teda hlásím taky do kombinace máslo a marmeláda na vánočce... máslo je ideální podklad, marmeláda sama o sobě tam s tím musí zápasit celkem
No jasne, ale kdyz nemas marmeladu preslazenou, tak to imho jde. Ja treba pouzil rybizovou, ta je lehce nakysla, tak to docela sedi, treba merunkovou bych asi nedaval. Ale jak jsi sam rikal, je to malickost, proti gustu zadny disputat.
vánočka s máslem je naprostá genialita, netřeba marmelády.
no nevim teda, vánočka je boží, marmeláda je boží a máslo je úplně nejbožejší, ale z kombinace všeho se mi obrací ponožky naruby... vyvolává to ve mě dost podobnou reakci jako spaní s hodinkama nebo věšení se z podhledu :)
:), Uz vidim tu obavanou nocni muru - vzbudis se s hodinkami na ruce, odlozis je v uprostred kuchyne na pripravny pult zaveseny z podhledu, namazes si vanocku maslem a marmeladou, pustis si desku Nickelback, novorocni projev v televizi a pak uz budes jen v poklidu sledovat chapadla Cthulhu monstra sapajici se okny dovnitr :D.
Pokud bych se tedy měl připojit se svým názorem, tak vánočku nežeru.
a co toasty, toasty zeres?
Protoze je porad jeste k dispozici zasoba fiku, budu par sklenic zavarovat
Neco udelam podle receptu na fig butter, neco dam zavarit v brandy. Uz se tesim, snad mi neco vydrzi aspon do vanoc
Hmmmm...v brandy. To zní dobře.
Dulezite je nakoupit brandy dost a lehce se najebat jeste pred zahajenim pripravnych praci, to pak jde od ruky jedna basen.
tak to samozrejme. a co zbyde tak vysosnu taky