místnost: Zavařování

od: ATtI
pro: all
31.07. 14:44
KYSELY OKURKY!
37 velkych flasek, ale byl jsem jen pomocnou silou, takze uplne presny pomer ingredienci do nalevu bych musel zjistit u tchyne.
Bylo by toho i vic ale musela se na trhu dohadat se stankarema ktery ji prodali pytle ve kterych byla vzdy pulka okurek na vyhozeni. No, na pristi rok uz je odber domluveny u pestitele.. ze Znojma :)
od: mightning
pro: ATtI
02.08. 14:00
Cemu rikate velky flasky?
od: ATtI
pro: mightning
06.08. 00:22
Ja nevim, tak sedmicka to je? Proste normalni flaska, ale nekde jsem videl pouzivat i treba nejaky 0.3 na maly okurky, tak jsem chtel byt dostatecne konkretni :)

od: ATtI
pro: all
12.10. 16:03
HOT SAUCE! (+cool story, bro)
Jasne ze jsem ten reaper ochutnal, kdyz uz jsem je vypestoval. Dal jsem si slusny kus, ale ne celou papriku protoze nejsem debil hahaha.. zuriva, bolestiva skytavka nastesi presla rychle, ale potom nastoupila brutalni bolest zaludku, jako by me tam nekdo bodnul rezavym nozem. Tak 5 minut jsem to rozdychaval chozenim sem a tam a soplenim. Pak me zaclo natahovat a dalsich nevim kolik minut jsem stravil zlomeny nad hajzlem se slzama v ocich. Ale neblil jsem protoze jsem nic nejedl :). Nevim jestli by to bylo lepsi s plnym brichem, protoze by me to tak nerozbilo, nebo jsem mel jeste stesti ze jsem nic neblil a nepropalilo mi to utroby jeste jednou po ceste nahoru :) hadam zjistim priste..

Zluta omacka jsou zlute habanera. Mrkev a cibule 1:1, osmahnout a pak spolu s paprikama hodit do octa s vodou 1:1 a povarit do mekka. Dost soli, trochu cukru. Na panvi zvlast opect nasucho neloupane strouzky cesneku, pak oloupat a hodit do blendru se vsim vyse uvedenym. (Az to vychladlo). Prepasirovat, do sklenic, zavarit (ale vzhledem k mnozstvi octa vlastne ani neni treba)

Cervena omacka jsou coko habanera. Prekrojit a spolu s oloupanyma cesnekama do trouby trochu upect pokipane olejem. Pak o hrnce spolu s rajcatama (nemam svoje, takze 4 plechovky), dost soli, trochu cukru, bazalka z okna, pepr. Tak 3 deci octa. Varit jak dlouho se mi chce, treba nizsi desitky minut. Vychladit, do blendru, propasirovat a zavarit (nepovinne, je tam ocet).



od: vrennatic
pro: ATtI
12.10. 16:43
Ty papricky i vysledne omacky vypadaji vylozene krasne. Libi se mi, ze ac budou obe omacky nejspis palit jak certovy slzy, bude tam diky rozdilum v pouzitych surovinach i specificka prichut. Vlastne na to skoro dostavam i chut, ale nejsem na tak ostre zvykly, musel bych to delat z mene palivych paprik, nez jsou habanera. Ostatne pri cteni uvodni historky jsem te dost litoval a rikal si, jak bylo super, ze me ke kousnuti do Carolina reaper jeste nikdy nikdy nepremluvil :).
od: Nightmare
pro: vrennatic
12.10. 16:47
ja jednou sezral celou bhut jolokia a lituju toho jeste ted po 10 letech.
Na yt je i video :D
od: vrennatic
pro: Nightmare
12.10. 16:54
Ja mam pocit, ze to video tu nekdo nekdy musel linkovat, protoze si vybavuju, ze je to snad z firmy, kde jsi delal spolecne s BroERem a ze jste se k pojidani palivych papricek nejak hecovali v obedovych pauzach nebo tak :).
od: nithril
pro: Nightmare
12.10. 17:00
To te lituju dvakrat, pze bhut jolokia je navic jeste chutove hrozny kentus, narozdil treba od morugy nebo caroliny :)
od: Oneiros
pro: ATtI
12.10. 17:00
Slušné :o)) záleží co by jsi jedl předtím, pokud něco tucneho, tak by to nemělo takový nicivy ucinky
od: Nightmare
pro: vrennatic
12.10. 18:10
Jj, přesně tak.
Byla to jen čistá bolest, nic silnějšího než habanero sem si od té doby nevzal. Habanero má aspoň nějakou chuť :)
Ted mi ale stačí ručně omáčky z chilli semínka.cz
od: panta
pro: Nightmare
12.10. 18:28
Já teda žral dračí dech i reapera/nagu/škorpiona/ghost peppera a chuťově je mezi nima rozdíl jako hovado. Nejvíc mi paradoxně chutná naga/reaper/dračí dech. Škorpion je takový habanero na steroidech chuťově, hodně do kysela a jelikož ani habanero mi moc nejede, tak mi nechutná ani škorpion.

Chuťově nejlepší mi překvapivě přišel dračí dech (nejpálivější z nich), protože má hezky ostrou, jemnou (lol) chuť, neni nakyslá. Akorát prostě pálí jak svině. Za večer jsem jí sežral půlku, břicho v pohodě (ano, na prázdnej žaludek si člověk leda tak koleduje o vředy nebo jestli má náběh, tak že mu rovnou rupnou neboco), ale bolest hlavy, čelisti, dutin a rauš jak po koksu :D
od: BroER
pro: vrennatic
12.10. 18:33
Jj, to bylo období kapsicinového masochismu na našem oddělení.

Největší bolest mi způsobila omáčka Satan's Shit, kterou jsme tenkrát objednali v nějakým UK eshopu. Jednalo se o čistej extrakt kapsicinu. To bylo jak rozpálené žiletky.... Na jazyku, žaludku, ve střevech a následně i na WC.

Good times.
od: mightning
pro: ATtI
12.10. 23:09
Omacky vypadaj luxusne... hlavne ta zluta vypada zajimave :)

Jinak reaper kvalit no... vzpomnel jsem si, jak jsi jednou do washe dotahl z makra nejake v te dobe nejpalivejsi papricky a vsichni jsme to tam zrali na baroze, ale meli jsme rozum a zrali jenom maly kousky, takze nas to akorat nastrelovalo jak cyp. Aspon ty zkusene teda, pamatuju ze evans kopcikova sla k zemi jak kdyby ji nekdo strelil do bricha a imakovi se spustila krev z nosu a zdrhnul domu radsi :)
od: vrennatic
pro: mightning
13.10. 02:57
Moje sestra ma hodne rada paliva jidla a nazivo jsem videl, jak behem vecera po kouscich snedla pul reapera. Mozna to byl nejaky vyjimecne slabsi kus, mozna to mohla byt papricka podobneho vzhledu (napada me Scotch Bonnet, nicmene reaper tomu vzhledu odpovidal vic), ale fakt si to na party behem chlastani a pojidani jinych dobrot pochvalovala a vzdycky glosovala, jak to zacina byt teprve super, kdyz te zacnou brnet rty a patro. Musim z ni vyrazit, jestli to nebyla nejaka habadura.

BTW Evcu Kopcikovou si pamatuju z vysoke, myslim, ze se me na ni ptal i Philizor, kdyz se hlasila na brigadu do Washe :). Svet je holt maly
od: vrennatic
pro: BroER
13.10. 03:04
Heh... nemam moc slov, cisty kapsaicinovy extrakt uz je meta, ktera nejde moc prekonat, coz? To uz jste si rovnou mohli strikat peprak na mandle :). Pocitam, ze brzy pote jste se hecovani vzdali, nebot jakakoli dalsi vyzva by byla minimalne na hospitalizaci :).
od: panta
pro: vrennatic
13.10. 07:47
Hlavně ty extrakty pálej uplně jinak, než jakákoliv paprika. Da Bomb (ta nejpálivější varianta, ono jich je tuna) má míň bodíků pálivosti, než reaper, ale pálí dramaticky víc...a nepříjemně. To radši sežeru celýho reapera na posezení, než si kapat tyhle extraktový shity na jazyk :)
od: ATtI
pro: vrennatic
13.10. 08:50
Tenhle post vznikl jen diky inspiraci tvojim zavarovanim, takze pochvala od mistra hreje, diky :)
Ja mam na extremne palive veci dost bolestive telesne reakce, takze ani ty omacky nejsou zas tak hrozne. I kdyz ten ohen je nekdy to, co chces, tak vetsinove si vic uzivam chut nez bolest :)
Ad sestra - jsou lidi kteri to proste davaji prirozene, klidne bych veril ze to nehraje :)

Bhut Jolokie mam samo nasazene taky, ale letos jsou divne. Z jednoho stromu dozravaji/ly tak po jednom kuse, ze treba i odpadla zrala a zadna dalsi jeste nebyla rdy. Vic nez 2-3 nikdy neslo naraz vzit. Takze ty jsem rovnou susil. Jeden rok jsem z nich zkousel delat nejakou tu fermentovanou verzi omacky, ale moc jsem do toho nepronikl. Myslim ze pristi rok uz je davat nebudu. Ale na tu fermentaci se mam vyhledove v planu jeste podivat.

Maris: podle me to byla Moruga Scorpion, ale jistej si nejsem :) Kazdopadne nektere ty sklenice tu maji tvoje jmeno, se domluvime :)

Nejake ty reapery (a dalsi) susim, budu je experimentalne pridavat do chili oleju v prubehu roku :))
od: angelripper
pro: panta
13.10. 09:48
tak da bomb je hlavně fakt hnusná :)) popravdě jsem ani netušil, že má v sobě extrakt, ale smrdí strašně chemicky a chutná jako popelník. měl jsem i mnohem silnější extrakty, ale popravdě netuším, k čemu to je - vždycky jsem přidal tři kapky do hrnce a pak litoval, že jsem tam radši nedal čerstvou nebo sušenou papričku. navíc nechápu, proč se to vždycky prodává v 100+ ml lahvičkách - sice se to nezkazí, ale odkazovat další generaci to úplně nepotřebuju :)

atti> vypadá to krásně! hlavně ty papričky samotný jsou jak ze žurnálu :) jenom teda můj osobní beef s velkou většinou omáček je, že jsou přehnaně octový, přičemž tady bych tu obavu měl taky a asi zkusil spíš tu fermentaci. nicméně omáčku jsem nikdy nedělal, tak o tom vím prd - snad se zadaří příští rok, páč sušenejch mám ještě dostatek :)
od: ATtI
pro: angelripper
14.10. 12:23
Diky, muj lokalni growshop me naucil aplikovat technologie pestovani konopi na chili :) Naklady jsou sice exponencialne vyssi nez hlina z hornbachu + krystalon, ale tak to me netrapi. Tim samozrejme nerikam, ze na budget verzi je neco spatne, taky jsem s kufrem plnym zeminy za 200 a litrovou flaskou hnojiva udelal paradu. Akorat proste to hracickovani okolo je pro me kus te zabavy :)

Jasne octove omacky jsou vice ci mene.. octove :) ale da se s tim hodne hybat ruznyma octama (a ze jich je), delkou vareni, atd. Coz napsany dava smysl, ale musi se toho vyzkouset vic no.
Fermentace je celkove velky tema. Jak rikam, vyhledove to je taky plan.
od: panta
pro: angelripper
16.10. 23:42
Naprostej souhlas no, taky tyhle extraktový hovna nemam rád a přijdou mi uplně zbytečný. Tuplem dneska, kdy máš volně a snadno dostupnýho sušenýho reapera za pár korun nebo v okolí skoro každej má někoho, kdo pěstuje.
od: BroER
pro: angelripper
17.10. 21:20
"Toxickej chemickej smrad" bych to nazval. Přesně tak nějak mi přišel ten Satan's Shit. Tenkrát to byl zajímavej experiment s kolegama a gulášovou polívkou v eurestu.

Ale do jídla bych si to už nikdy dobrovolně nedal. Jak píše Panta, jakákoliv paprika nebo omáčka z ní, je chuťově úplně něco jiného a mnohem lepší.

od: vrennatic
pro: all
15.07. 19:33
Letos prvni varka. Jahodova je z domaciho zahonu a je v ni mensi primes malin (neb jahodova sezona konci a malinova zacina), visne jsou dovezene z jizni Moravy. Zavarovani is not dead

https://imgur.com/a/xOwanIz
od: nithril
pro: vrennatic
15.07. 20:11
Tyve visnovou bych si dal jako svine
od: Oneiros
pro: vrennatic
15.07. 21:04
Chtěl jsem zkusit jahodu s rebarborou. Kdysi jsem to měl to je super. Uvidíme, až budou později druhý jahody
od: zila
pro: vrennatic
18.07. 08:25
Hmmm...to nevypadá vůbec zle. Domácí jahodovou marmeládu miluju.
od: vrennatic
pro: zila
25.07. 23:02
Druha varka. Cerny rybiz a maliny jsou vlastnorucne trhane ze zahrady, visne a cerveny rybiz darovane, ale tentokrat jiz z regionu. Dochazi sklenice, asi bude potreba nakoupit nejake presnidavky :).

https://imgur.com/a/iiulBDH
od: Black.Tulip
pro: vrennatic
26.07. 00:27
Citronová. Good job
od: zila
pro: vrennatic
26.07. 08:48
Lovískuju tvoje etikety.
od: Guzo
pro: vrennatic
26.07. 09:19
vpravo jsem četl "rybí mix, malina". Přišlo mi to trochu divný :)

my letos zavařovali jen okurky. Malej to jí jako nic jinýho. Když ho bolí třeba zuby a nic moc nejí, tak aspoň tu okurku si dá
od: vrennatic
pro: zila
26.07. 13:01
Letos si davam zalezet, no. Jednak je v tom bordel, kdyz je to nepopsane, jednak se to lepe dava darem. Premyslel jsem, ze bych nechal i nejake natisknout, ale zas az takova manufaktura nejsme a nikdy nevim dopredu, kolik toho bude.

Guzo> k okurkam bych se taky rad letos dostal. Posledni dve sezony nebyly z hlediska domaci produkce nic moc, tak treba to tentokrat bude lepsi.
od: Mleako
pro: vrennatic
26.07. 13:56
Nám začínají pomalu dozrávat chilli papriky, ale zatím je to v tak omezeným množství, že se mi nechce svařovat nálev na dvě malý skleničky.
od: vrennatic
pro: zila
28.09. 17:43
Tady alespon fotky te rajcatove salsy, o ktere jsem neuvazene psal do mistnosti o jidle. Na tuhle trochu vysledneho produktu padly bez legrace dva lavory rajcat, chut je ale nakonec plna a koncentrovana. Krome rajcat jsem pouzil bazalku, tymian, cesnek, sul, pepr, cukr a trochu chilli. Jestli ve skleniku jeste neco dozraje, zpracuju to podobne, neb jsem s vysledkem spokojen:

https://imgur.com/a/rpTXPHk
od: zila
pro: vrennatic
29.09. 11:53
To je vtipný, jak je toho málo:) Ale zní to dobře a vypadá to hezky. Gratz.
od: mightning
pro: vrennatic
29.09. 23:16
Hezke to mas. A jak to budes pouzivat?
od: zila
pro: mightning
30.09. 08:39
Normálně se tím potře a tvoje matka to z něj slíže, ne?
od: vrennatic
pro: mightning
30.09. 09:35
Imho to bude dobry zaklad na domaci pizzu, da se to pouzit jako dip k masu nebo nachos. Trocha mi zbyla v lednici, co se mi nevesla do sklenic, tak jsem ji vcera pouzil do zapecenych toastu a taky pohoda.
od: mightning
pro: zila
30.09. 12:01
Jako kdybys nevedel ze mati nesnasi tymian
od: angelripper
pro: vrennatic
04.10. 15:27
hezký to máš! pro tip - doporučuju ty rajčata před redukcí upéct, případně je redukovat přímo v troubě. dělám takhle jednou za čas vlastní rajčatový pyré a ta trouba tomu dodá správně připečenou chuť :)
od: mojžo
pro: vrennatic
04.10. 21:23
Kamarade, tak luxusne to vyzerá, že by som to všetko zjedol

TOP.
10/10

Šupuje to
od: vrennatic
pro: zila
08.10. 23:55
Vedom si toho, ze mightningova mama nesnasi tymian, nachystal jsem si na zaver (?) zavarovaci sezony jeden totalni experiment. Opet to vyplynulo z nutnosti - rodice na chalupe na Rejvizu pestuji i hrozny (rad tvrdim, ze se jedna o nejvyse polozene hrozny v republice, byt to asi neni pravda) a nejake se urodily, byt vzhledem k chladnejsimu a zamracenemu zari nebyly buhvijake velikosti ani sladkosti. Pridal jsem k nim nekolik sesbiranych jablek "kozuchu" z volne rostouciho stromu a zkusil z toho udelat omacku, ktera by byla podobna brusinkovym ci svestkovym omackam, ktere se casto podavaji treba ke grilovanym syrum nebo chili cheese nuggetum. Dochutil jsem to nejprve skorici, hrebickem a badyanem, posleze jsem pridaval sul, cukr a chili. Po znacne redukci propasirovano kvuli mnozstvi zrnicek v hroznech a zavareno do sklenic (na fotce je jen vzorek, par uz jsem jich narychlo rozdal predtim, nez jsem je polepil etikatimi). Jsem velmi spokojen s konzistenci, v chuti a texture by se nasly jeste rezervy, pouzil jsem imho prilis jablek, ale testoval jsem to ke camembertu a je to fajn.

https://imgur.com/a/LGrPYwZ
od: vrennatic
pro: angelripper
08.10. 23:58
Dekuju za tip, snad budu mit sanci vyzkouset pristi sezonu, idealne s chutnejsimi rajcaty. Ta bych pak asi korenil podstatne mene, nebo mozna vubec, ale vidina "pripecenejsi" chuti mi imponuje. Musel bych zaroven poridi lepsi nadobi, aby se vetsi mnozstvi dobre redukovalo v troube, nevim, jestli postaci obycejny pekac a nebyla by lepsi poradna, velka a hluboka nerezova panev.

mojzo> Diky za pochvalu, cenim si ji na 100 korún a za predpokladu, ze budu mit na zavarovani nadale cas a chut, pokusim se zlepsovat :).
od: mightning
pro: vrennatic
10.10. 15:28
To zni super :) ja az nebudu vwdet co s casem, tak chci zacit experimentovat s nejakym chutney. Nevim proc jsem to tak dlouho ignoroval, ted jsem zral nejake domaci u nasich a je to uplne genialni
od: nithril
pro: mightning
10.10. 16:32
My letos delali tady tohle z merunek, co jsme dostali od tchanu, a bylo dost epesni. Kazdy se po nem olizoval az za usima.

https://kitchenette.cz/clanek/merunkove-chutney-s-sherry#utm_source=whisk&utm_medium=android&utm_campaign=meru%C5%88kov%C3%A9_chutney_s_sherry

od: koli
pro: all
04.09. 15:56
Letos brusinek až po kokot. Už to nemám kam dávat. Kdyby někdo chtěl, pošlu souřadnice kde nasbírat ty červený malý kundy.
od: Scott
pro: koli
04.09. 17:11
Jako, brusinky nejsou můj šálek Zichovce, ale souřadnice klidně pošli
od: mightning
pro: Scott
05.09. 10:11
ja bych mu na to neskocil, dojdes na ty souradnice, koli te tam prasti klackem a pak oprzni do anu
od: koli
pro: mightning
05.09. 10:25
Drž picu všechno zkazíš
od: Scott
pro: mightning
05.09. 10:41
Vsk proto jsem chtel ty souradnice
od: zila
pro: koli
06.09. 08:45
Není nad teplé lidské slovo.

od: nithril
pro: all
27.09. 17:24
Tak uz jsem ze zahrady sklidil chili papricky po zoufale snaze nechat je jeste v te zime dojit, ale habanera bohuzel nestihly dozrat.

https://imgur.com/a/YAL8ZpN

Rikal jsem si, ze by ty mensi nemusely by spatne na zavareni do sladkokyseleho nalevu (viz https://www.cayennediane.com/sweet-spicy-pickled-habaneros/), nemate s tim nekdo zkusenosti? Pripadne nejake dalsi napady na dlouhotrvanlive zpracovani?
od: mightning
pro: nithril
28.09. 16:18
ja mit kotel svejch papricek, zkusil bych je nechat zfermentovat a pak z toho udelat nejakou omacku. treba jako tohle
https://www.youtube.com/watch?v=uL8UJPQ_zoU
buzno
od: zila
pro: nithril
29.09. 08:25
Tyve jaká nálož. To přece nemůžeš za rok sežrat.
od: nithril
pro: zila
29.09. 09:04
Jako letos toho bylo trochu vic nez jsme cekali, loni jasme z podobneho poctu kytek meli tak 2/3 tohohle. Ale posledni zbytky zasob jsme spotrebovali ted na zacatku leta, takze to vyslo tak akorat.

Buzna: To vypada dobre, dik za tip!

Anyway kdybyste meli zajem, klidne vam nekdy na pivko donesu naloz v pytliku (pun intended)
od: mightning
pro: nithril
29.09. 10:22
jako kdyby ses toho vylozene potreboval zbavit, tak bych klidne par vzal, prave me laka udelat nejakou takovou omacku jako jsem poslal. akorat skoda ze to nebude tak pekne cervene jako ma typek na videu :)
od: nithril
pro: mightning
29.09. 10:32
Hele ja zjistil, ze v pokojove teplote jeste docela dozravaji. Puvodne byly krome te jedne cervene vsechny zelene, a ted po dvou dnech uz to vypada takhle

https://imgur.com/a/ASUimlG

Takze kdovi, treba to jeste zoranzovi, nez se sejdem :)

Mate ted nekdy v planu nejaky sraz, ze bych se vetrel?
od: mightning
pro: nithril
29.09. 11:47
dojdi zitra po basketu
od: ATtI
pro: nithril
29.09. 19:15
můj oblíbený chili člověk Khang Starr
https://www.youtube.com/user/KhangStarr010/videos
má několik receptů na omáčky, který bys určitě mohl zkusit
od: zila
pro: mightning
30.09. 08:19
Jsi si jistý, že nějaká basket vůbec bude? A jinak teda dneska v devět hraje slávia předkolo LM, takže já jdu na 1000% do spursu.
od: nithril
pro: zila
30.09. 09:01
Kurna, na fotbal bych zasel, ale uz mam na dnesek domluvene deskovky s kamosema..
od: zila
pro: nithril
30.09. 09:38
njn...a nezrobíš nic. Ale jestli tě ta zvrhlá touha neopustí, tak snad na podzim bude dost příležitostí.
od: Mleako
pro: nithril
30.09. 11:49
To nech na okně na světle a ještě ti to dojde. Nebudou tak dobrý, jako kdyby zrály na slunku na záhoně, ale určitě budou lepší než ty zelený. Naši to dělají běžně s paprikama a rajčatama. U těch paprik je to příjemnější, protože v nezralým stavu nejsou kyselý jak prdel.
od: zila
pro: Mleako
30.09. 12:34
Rajčata dozrálá bez kytky jsou krásně polystyrenová. Snad ty papriky budou lepší.
od: pindič
pro: mightning
30.09. 12:59
Koupil sem ctyry kila habaner a kvasim, bude toho po kokot. Nejlepší ze se žida zrát jak to je, nebo do toho nahazim další zeleninu, atp
od: pindič
pro: pindič
30.09. 13:01

od: maxa
pro: all
03.07. 19:47
Nepodelil by se nekdo o vyzkouseny recept na rajcatovy protlak? :)

od: mightning
pro: all
14.04. 10:46
kvasim doma, tak jsem zacal kvasit. moje zvedavost nezna mezi
https://imgur.com/a/zef0DfJ
od: zila
pro: mightning
14.04. 11:26
Nemělo by to přijít spíš do místnosti "Kvašení"?
od: mightning
pro: zila
14.04. 11:33
tak ja myslim ze od vreannticovy exhortace xz roku 2019 se tu resi i cinnosti lehce odbocujici od klasickeho zavarovani. navic tohle probiha v zavarovacich sklenicich
od: zila
pro: mightning
14.04. 11:44
Tak jako samozřejmě. Jenom mi místnost "Kvašení" přišla jako zajímavý nápad:)
od: mightning
pro: zila
14.04. 11:49
nestaci prejmenovat mistnost 'Práce 4.0 - klub přátel pondělního rána'? :)

od: vrennatic
pro: all
16.09. 02:19
Heledte, zavarovaci sezona byla alespon u nas vcelku slaba, tak bych mozna pozvedl tuhle mistnost na obecne pestitelskou, pokud general, admiral a velitel vesmiru a veci s nim spojenych zila dovoli. Co vam letos vyrostlo na vasich zahradkach ci ve vasich kvetinacich? Jakou urodu zavarujete, nakladate, susite, mrazite ci jen tak konzumujete?
od: Oneiros
pro: vrennatic
16.09. 02:37
Ja pestuju akorat bylinky
od: vrennatic
pro: Oneiros
16.09. 02:48
I bylinky jsou pripustne 🙂. Na balkone, za oknem nebo dokonce hydroponicky?
od: Oneiros
pro: vrennatic
16.09. 06:21
Tak dokud to jde tak venku na balkone, kdyz se ochladi tak je presunu dovnitr
od: zila
pro: vrennatic
16.09. 08:38
Svháleno. Na zahradě mám nějaké byliny, rajčata, cukety, okurky (na salát), ale všechno se spotřebuje. Mimochodem letos rajčata slabé řekl bych. Začaly zrát celkem pozdě.
od: Mleako
pro: vrennatic
16.09. 09:48
Letos jsem zkoušel hydroponicky rajčata a saláty za oknem, protože to prý rychleji a lépe rosto. Dvě rostliny rajčat mě vyšly a sklidil jsem z toho celkem dost, ale sazenice, co jsem dal normálně do květináče do hlíny měla rajčat asi tak dvakrát víc. A saláty mi chytly plíseň. Jak se to neustále musí udržovat vlhký, tak i vyrostla plíseň na rockwoolu a přelezlo to i na listy. A opět paralelní výsev v květináči asi desetinásobná sklizeň:)
od: Alibaba
pro: zila
16.09. 10:23
Me rajcata popraskaly skoro vsechny jak se stridaly ty deste a sucha.
od: basa
pro: vrennatic
16.09. 11:40
Na balkoně jedu rajčata, papričky neznámé odrůdy, a bylinky (pažitka, petrželka, bazalka, máta, tymián). Papričky suším, rajčata spotřebuju, letos byla proti loňsku slabší úroda. To naši měli rajčat ze zahrady nadúrodu.
od: mightning
pro: vrennatic
16.09. 11:49
zatim na balkone bylinky a chili papricky (ktery prave dozravaj a je to parada). ale mamew ve vnitrobloku zahradu kde je travnik, tak to mam v planu zryt (aspon kus), chci vysadit cesnek, a kdyz budu mit energii, tak potom i neco dalsiho. tak nejak me prestalo lakat zrat zeleninu ze supermarketu
od: Leefo
pro: vrennatic
16.09. 11:52
toustovaci imho jen cekali na tenhle moment, kdy zmeknete :X nyni se plan muze posunout
od: ATtI
pro: Mleako
16.09. 12:20
To hydro za oknem jsi jel noncirculating/kratky nebo neco jineho?
od: Gandalf
pro: Leefo
16.09. 15:43
mwhaha
od: zila
pro: Leefo
16.09. 16:02
Tvoje matka čekala na tenhle moment.
od: Leefo
pro: zila
16.09. 16:05
To je součást plánu. Vaše tradice a hodnoty byly rozmelneny, ikdyz si nyní říkáte pestovatele, tak o kořeny přicházíte a v novém světě už nevíte, kde má zavařování místo. Jste slabí a konec vaší éry se blíží.
od: Oneiros
pro: vrennatic
16.09. 18:22
Jinak bazalka a rozmarin letos pekne nahovno. Nevim proc.
Ale mam radost z koriandru, ten se letos vydaril
od: mightning
pro: Oneiros
16.09. 23:35
me letos bazalka roste v kvetinaci uvnitr uz od jara uplne krasne, nestiham ji ani poradne zrat. naopak koriandr mi sežraly msice. priste zkusim dat jo vedle levandule, u papricek to pomohlo
od: pindič
pro: vrennatic
17.09. 07:36
Chilli - mash, zavarene, možná i něco usušit a udělám další ověřené pochutiny.
Cukety - cuketove catny plus něco nalozeneho jako okurky.
Dýně - ženy doména.
Berani rohy - zavarene.
Plus nějaká lékařská zelenina ale ta se zavarovat nemusi
od: Oneiros
pro: mightning
17.09. 08:33
A mas ze sazenice nebo seminka? Ja to mam ze seminek a asi bylo nejaky slabsi. Jinak levandule na msice funguje docela dobre to jo
od: maxa
pro: vrennatic
17.09. 09:08
Papriky - jalapeno/habenero rostou v kvetinacich krasne, zbytek ve skleniku uz moc ne. Mam v nem starou hlinu tak to neroste a co cerveneho dorostlo, tak ozraly mysi :( Vicemenne se to zavari/ususi/zamrazi.
Rajcat jsou sice mraky, ale teprve ted to dozrava - klasika zavarit kecup, protlak, leco.
Okurky - uspesne zavareno aspon dvacet sklenic.
Cukety - viz. pindič, zkousel jsem recepty co pohodil v jídle. Zbytek asi do kompostu, protoze se to nestacilo spotrebovat/prerostlo.
A ostatni veci jako je mrkev, petrzel apod. bud uschlo pres leto, nebo to sezrali mysi/hrabosi.
od: vrennatic
pro: maxa
17.09. 11:14
Rajcata a okurky u nas letos slabota, musim rict. Okurky vystrelily hrozne rychle, stihly prerust tak, ze uz nemely idealni format na zavarovani a pak nejak uschly. Castecne nase chyba urcite. Cemu se darilo, byly zelene fazolky, dobry byl i hrach a spenat, i kdyz ho bylo poskrovnu. Urodily se nejake cukety, dyne budou obrovske, asi je nabidnem do skolek na Halloween. Na sklizeni cekaji jeste mrkve a porad plodi maliny.
Bylinkovou zahradku budu chystat asi na pristi rok, urcite se na foru nezapomenu poptat na rady :).
od: Mleako
pro: ATtI
17.09. 11:33
Jen tu bubbler metodu, stojící voda s hnojivem provzdušňovaná akvarijním bublátkem. A na jaře jsem tomu přisvěcoval červenomodrýma led páskama. Nebyl to žádnej extra setup.
od: renus
pro: zila
17.09. 14:40
Kolečko rajčat do pudlice, sežrala to plíseň
od: panta
pro: Mleako
17.09. 18:45
No tak my tak nějak tradičně letos, ale úroda nic moc.

Rajčata: Měli jsme asi 5 různejch odrůd. Černý byly zdaleka nejlepší odrůda, kterou jsme kdy měli. Černý zvenku, červený zevnitř a pak druhá odrůda černá zvenku a zelená (i plně zralá) uvnitř. To byly chuťově naprosto nejlepší rajčata, který jsem kdy jedl. Akorát protože nemáme skleník, tak popraskaly a hodně pohnily díky střídání vedro/déšť bohužel. Pak malý salátový...ty vyrostly asi do 2,5 metrů a porodily tři kytky asi 20kg rajčat.

Papriky: Sladký papriky mi furt dozrávaj..nechápu. Zelený papriky jsou už měsíc a kus a dozrávaj po jedný postupně, netušim, jestli stihnou vůbec dojet, budu je muset dolikvidovat :( Chuťově ale bomba ofc.

Chilli: Sloní choboty jsem tady už zmiňoval. Nasušeno a udělaný flakes z toho...hned po namletí furt jedovatý jako svině a po dvou tejdnech to už pálí jenom hodně decentně, takže toho jde použít hodně. Ze dvou kytek bylo těch papriček asi 5kg, to jsem vůbec nepochopil, ještě tam mam jednu várku k posbírání a nasušení :O Pak nějaký random chilli papriky od kámoše taky fajn.

Bylinky: Bazalku jsme měli asi 1,5 metru vysokou a nestíhali ani tu jednu kytku absolutně otrhávat :D Cibulky a další věci jsou klasika.

Zavařovačky: Jedna kytka a milion okurek, fajnovka.

Speciality: Letos jsme zkoušeli poprvé kiwano (a naposledy). Zarostlo to asi 50m2 zahrady ostnatym bullshitem, kterej píchal jako svině a vyplodilo to asi 20kg plodů...chutná to jako lehce nakyslá okurka, ale aby se člověk dostal k tý jedný části, musí nejdřív celý kiwano okrájet nožem...přičemž to píchá jako svině, takže tak v rukavicích to dělat. Příště radši dam o dvě zavařovačky víc, než tenhle shit. K těm můžeš přijít, urvat a sežrat aspoň :)

No a taky jsem dozaložil letos konečně řadu u plotu s malinama/ostružinama a ostružinomalinama (i různý barvy a tak) asi 12 kousků, z toho mam radost, první ostružiny byly už letos, před zimou to zastříhám a příští rok bude kopec snad, uvidíme.

Pak taková ta klasika, co máme po zahradě jedlýho no. Nejlepší je asi Zimolez...to je taková borůvka, co si absolutně neláme hlavu s ničim. Brutální vedra loni? Bez zalejvání TUNA plodů, ptáci? Nezájem, plody jsou schovaný uvnitř ohromnejch keřů, takže ptáci se tam efektivně nedostanou. Fakt supr keříky. Hloch se rozjíždí, ale plody má a měly by dozrát tak během měsíce cca. Pak hrušky a tak no. A ořechy letos nic moc to vypadá, ale nějaký budou (máme 3 stromy padesátiletý, 20m vysoký hovada).
od: zila
pro: panta
17.09. 19:49
Papriky jsem měl loni a mrdat to. Furt to zalíváš jak kokot a urodí se ti na třech rostlinách dokupy 6 paprik, a ještě malých. To nemá vůbec smysl.
od: panta
pro: zila
17.09. 20:33
Tak to zas u nás neni takhle no. Já jich už tak kilo sklidil. Mam asi 5 kytek a ještě tam tak 5 kilo mam, jen nevim, jestli dojedou neboco :)
od: mightning
pro: Oneiros
23.09. 11:00
no, matka vypestovala ze seminek me to predala uz jako sazenice nekdy na jare, ja to jenom doted udrzuju uspesne nazivu :)

jinak vcera jsem zryl kus zahrady kde byl doted travnik a tim padem si zalzil prvni zahod. najebu tam cesnek. tak jsem na sebe zvedav.
od: panta
pro: mightning
23.09. 12:17
Česnek je super, protože ho nic nezničí, to je dobrá volba :) A domácí česnek píše jak sviň :)
od: mightning
pro: panta
23.09. 12:25
doufam no :) me prave vyschne prisun domaciho cesneku od nasich bo poustej zahradu po babicce, kde se vzdycky pestoval, tak jsem se rozhod ze to vezmu na sebe :)
od: Mleako
pro: mightning
23.09. 15:53
No a ty žížaly ještě budeš chtít nebo z toho už sešlo?
od: mightning
pro: Mleako
23.09. 16:19
vzal bych je, akorat jsem se zasekal na vybirani vhodny nadoby a ted jedu na dovolenou :) jestli to s nima jeste 14 dni vydrzis, tak je vezmu :)
od: vrennatic
pro: mightning
23.09. 17:02
S tim cesnekem jsi me inspiroval, asi do toho pujdu taky. Moril jsi strouzky v nejake te sracce proti napadeni houbami, jak to casto doporucuji nebo jsi to vynechal?
od: mightning
pro: vrennatic
23.09. 17:21
zatim ne, ale asi to jeste udelam. nicmene s mamou jsem loni sazel prave u babicky, do niceho jsme to nemorili a uroda na pohodu. jinak super, pojd do toho a budeme si vymenovat poznatky :)

jinak vidim to na satbu koncem listopadu, tak snad je jeste na moreni cas. v prvni rade musim vybrat odrudu. mozna jich zkusim dat nekolik, at je to zajimavejsi
od: vrennatic
pro: mightning
30.09. 00:43
Jo, pujdu do toho - na odrudy vhodne pro sadbu se chci zeptat mistniho borce, co ho potkavam pravidelne v patek v domovske knajpe, ktery pestuje vlastni zeleninu na ekofarme, akorat jsem ho tentokrat nestihnul 🙂. Verim, ze mi neco doporuci ci poskytne, stejne je do sadby jeste minimalne mesic. Pak se rad podelim o info.
od: nithril
pro: vrennatic
03.10. 12:34
Ja mel letos prvni sezonu na zahrade, takze krome bylinek (bazalka, oregano, pazitka, petrzel, salvej, estragon, koriandr, majoranka a mata, ktera mi momentalne okupuje cely zahon a myslim, ze se chysta napadnout Polsko), jsem letos zacal fusovat do zeleniny, takze uroda"
Mrkvi - s tema zatim nevim co, asi je budu zrat k humusu
Cuket - ty cpu prakticky vsude
Rajcat - polivka z pecenych rajcat 2x tydne, nejake jsem zavaril s jalapenos a kapary
Hrasek - toho ale pulka pochcipala
Redkvicky - ty hodily par kusu a zbytek chytil stejnou mrchu jako hrasek.
Chilli - Jalapenos, Azteco, hanabero rosso a chocolate. Habanera nestihly vsechny uplne dozrat, ale jsou spoko. Stiham je docela spotrebovavat, ale z neceho asi udelam pastu nebo zamrazim. Kdybyste nekdo meli nejake tipy na chutne uchovavani papricek, uvitam.
Ze srandy jsem jeste zasadil par kukuricnych seminek a neco malo se z toho urodilo, takze s maslem a soli ofc.

Jinak ted na podzim planuju zasadit cesnek, tak uvidime, co z toho pristi rok vyleze :)
od: mightning
pro: vrennatic
30.10. 11:37
tak matka uz mi cosi nakoupila - pry ze cesky dukat a bjetin. ale jeste mozna zkusim zjistit, jaka je nejbrutalnejsi odruda a zasadim i par takovych :) jinak jsem si rikal ze mozna tak tretinu toho zahonu necham na jine veci - par mrkvi, redkvi a mozna rajce... pripadne mangold nebo dalsi listove veci, ktere nerad kupuju v supermarketu

nithril: jaky zahradnik se z tebe stal. kdo by to do tebe rekl. dobra prace kazdopadne. budem vymenovat cesnekove poznatky.

jo a jeste chci zacit pestovat houby, zacnu obligatni hlivou. jenom jeste zvazuju vsechna kdyby.
od: Mission_Failed
pro: mightning
30.10. 14:23
Zkus unikát a rusáka.
od: ATtI
pro: mightning
01.11. 12:29
Nejhorsi, co se ti muze stat je, ze tech hub budes mit moc najednou a budes se muset podelit se sousedama, ehmmm :)
od: mightning
pro: ATtI
01.11. 13:04
ty kurvo. ale tak rozdelim se samozrejme rad, ted jenom vymejslim, v jaky forme to pestovat, (prodavaji se primo substraty prochcane myceliem, pripadne jsem videl pytel s pilinama, i kukuricny klas (predpokladam ze vymachany v substratu), a uplne nejradsi bych to pestoval primo z drevenych polinek) kazdopadne to jeste bude vyzadovat nejake studium :)
od: mightning
pro: nithril
02.12. 13:35
taxme tam vcera nastrkali ten cesnek. driv jsem nemel cas :) napul cesky dukat a bjetin. oba jsou silne jak svina, takze by to melo byt dobre. tak ted uz zbejva jenom cekat. jsem zvedaf.
od: nithril
pro: mightning
02.12. 14:02
Jo, my to tam hodili minulou nedeli, taky cesky dukat, a pak nejakou francouzkou mrdku, ktera ale vypadala dost bidne, tak jsem zvedavy :)
Kazdopadne ta sracka ve ktere se to namacelo byl nejvetsi humac, co jsem za dlouhou dobu mel moznost cichat. A to cicham ke spouste prdeli v praci.
od: mightning
pro: nithril
02.12. 15:36
a v cem jsi to macel? ja jsem se na to moreni nakonec vysral, casove mi to nevyslo a dal uz jsem to protahovat nechtel. snad to bude v pohode i bez toho. uz je takova kosa, ze bych nejaky nemoce neocekaval (zaroven vim picu jak to funguje)
od: vrennatic
pro: mightning
02.12. 16:51
Ja to hodim v druhe pulce tydne, kdy ma pres den svitit slunko, ted mi zas prijde jako moc zima. Na moreni se pry mam vykaslat, zaryju akorat do zahonu trochu kompostu.
od: mightning
pro: vrennatic
02.12. 17:33
vidis, u vas bych cekal ze uz bude zamrzlo / nasnezino :))
od: nithril
pro: mightning
03.12. 08:41
Mrknu doma, co to bylo, nepamatuju si. Kazdopadne jsme to do toho jen hodili na noc a nechali venku, a dalsi den zasadili. Aspon uvidime, jestli to ma nejaky vliv na finalni produkt :)
od: Mleako
pro: mightning
10.12. 12:38
Kde v Brně zahradničíte? Říkám si, že by bylo fajn na jaře taky někde něco zasít. Stačil by malej záhonek, v bytě za oknem toho moc nevypěstuju.
od: mightning
pro: Mleako
10.12. 13:06
my mame zahradku ve vnitrobloku. ty bys mel nejlepsi sehnat neco na kravaku ;)
od: Mleako
pro: mightning
10.12. 14:14
Tam je to ale prej jako s domovama pro důchodce - místo se uvolní až když někdo umře:)
od: zila
pro: Mleako
10.12. 14:37
Na 80m čtverečních zahrádky, co mám u bytu.

od: maxa
pro: all
01.10. 19:32
Nemel byste nekdo tip na zavarovani rajcat nebo nejakou omacku apod.? Uz mam tak 30 sklenic kecupu a protlaku, ale porad mi jeste pet bedynek rajcat zbyva.
od: pindič
pro: maxa
02.10. 09:07
Já to ususil a nalozil do olivace s bazalkou a cesnekem
od: pindič
pro: maxa
02.10. 09:07
Nebo bych zkusil to nechat prokvasit, fermentovat
od: zila
pro: maxa
02.10. 10:33

od: vrennatic
pro: all
04.01. 09:39
Zima se zepta, cos delal v lete. Nejenze byly lonske marmelady nezbytnou soucasti vanocniho cukrovi, ale dnes rano se ukazalo, ze chutnaji vyborne i na domaci vanocce.
od: Oneiros
pro: vrennatic
04.01. 10:21
vanocku jedine s maslem
od: Mission_Failed
pro: Oneiros
04.01. 11:51
Máslo jedině na toast.
od: Oneiros
pro: Mission_Failed
04.01. 12:13
a toast jedine do kose
od: mojžo
pro: Oneiros
04.01. 12:30
S borovičkou jedine
od: vrennatic
pro: Oneiros
04.01. 12:51
Maslo bylo taky. Na nem marmelada. Dobra symbioza.
od: Alibaba
pro: vrennatic
04.01. 13:10
Že? Já to nikdy nejedl jinak. Máslo dávám i jako základ pod paštiku na chleba.
od: Oneiros
pro: vrennatic
04.01. 20:22
mi to prijde uz jako moc velka kombinace chuti. ale proti gustu
od: myny
pro: Oneiros
05.01. 10:59
+1, marmeládu na vánočce snesu, ale kombinace je pak hodně sladká i mastná a nic už vánočce s máslem navíc nepřináší
od: vrennatic
pro: myny
05.01. 12:46
To neznas moje marmelady, ty vzdycky prinasi neco navic
od: panta
pro: vrennatic
05.01. 14:36
Jsem s tebou v klubu. Vánočku jedině s máslem a marmeládou, nejlepší kombo vánoc skoro :)
od: vrennatic
pro: Oneiros
05.01. 20:55
BTW ted jsem trochu omylem zascrolloval dolu a tam zas chvalis francouzskou bagetu s maslem, fikovym dzemem a gorgonzolou, to je myslim jeste sirsi kombinace chuti, ne? :)
od: Oneiros
pro: vrennatic
05.01. 21:00
to jako fakt? bageta je prosty bily pecivo. vanocka obsauje mandle a rozinky a je sladka sama o sobe. to se neda moc srovnavat
od: Black.Tulip
pro: vrennatic
05.01. 21:06
já se teda hlásím taky do kombinace máslo a marmeláda na vánočce... máslo je ideální podklad, marmeláda sama o sobě tam s tím musí zápasit celkem
od: vrennatic
pro: Oneiros
05.01. 21:51
No jasne, ale kdyz nemas marmeladu preslazenou, tak to imho jde. Ja treba pouzil rybizovou, ta je lehce nakysla, tak to docela sedi, treba merunkovou bych asi nedaval. Ale jak jsi sam rikal, je to malickost, proti gustu zadny disputat.
od: Iggy
pro: vrennatic
05.01. 22:11
marmeláda a máslo +1
od: roorybacky
pro: vrennatic
05.01. 22:14
vánočka s máslem je naprostá genialita, netřeba marmelády.
od: renus
pro: vrennatic
06.01. 00:13
vánočka a kakao!
od: angelripper
pro: vrennatic
06.01. 00:21
no nevim teda, vánočka je boží, marmeláda je boží a máslo je úplně nejbožejší, ale z kombinace všeho se mi obrací ponožky naruby... vyvolává to ve mě dost podobnou reakci jako spaní s hodinkama nebo věšení se z podhledu :)
od: vrennatic
pro: angelripper
06.01. 01:26
:), Uz vidim tu obavanou nocni muru - vzbudis se s hodinkami na ruce, odlozis je v uprostred kuchyne na pripravny pult zaveseny z podhledu, namazes si vanocku maslem a marmeladou, pustis si desku Nickelback, novorocni projev v televizi a pak uz budes jen v poklidu sledovat chapadla Cthulhu monstra sapajici se okny dovnitr :D.
od: zila
pro: vrennatic
07.01. 08:47
Pokud bych se tedy měl připojit se svým názorem, tak vánočku nežeru.
od: Oneiros
pro: zila
07.01. 09:44
a co toasty, toasty zeres?
od: zila
pro: Oneiros
07.01. 11:11
Jenom s marmeládou.
Zavařování
Vytvořeno26. prosince 2015 20:43
AutorMission_Failed
ModerátorMission_Failed