místnost: Prodám se, koupím tě 2.0 - bazar

od: renus
pro: all
02.07. 10:03
Na pankáče jsem zašel ráno do místní nálevny na dvě dvanáctky, vlastně si nepamatuji kdy naposled jsem něco takového udělal, byla prdel pozorovat ty vesměs smutné postavy, co tam pravděpodobně sedí každý den sólo u stolečku a sajou tykadlo.
od: panta
pro: renus
02.07. 10:21
No a prodal ses za pade kuřbu? :)
od: renus
pro: panta
02.07. 10:30
tvl myslel jsem, že to píšu do práce, no ...jsem nacamraný ze dvou piv :D

od: panta
pro: all
09.06. 10:57
Ještě jednou to fouknu sem, než to pošlu jinam za víc peněz. Prodávám desku + i3 procák + tower chladič (nějakej thermaltake letitej, ale uchladil mi to i pasivně v casu s aspoň rámcově dobrym airflow):

https://www.alza.cz/intel-core-i3-9100f-d5593389.htm
https://www.alza.cz/asus-tuf-b360-pro-gaming-d5289344.htm

Chci to prodat tak, jak to vidíte. Proc + Deska kupovaný v prosinci 2019, takže záruka 1,5 roku. Na chladič bez záruky. A nechce se mi to ani rozebírat, takže osobka Kolín/Praha :)

Tomu asi i adekvátní cena: 2500. Můžu vám k tomu dohodit pár 120/140mm větráků klidně zadarmo :)

https://i.imgur.com/iXEhta7.jpg
od: DJK
pro: panta
09.06. 13:44
tvle já si zrovna rikal jestli si nepostavit novej komp do kanclu... prdele... doufal jsem ze si to rozmyslim
od: renus
pro: panta
09.06. 13:50
nemít to už, tak to beru hned :)
od: panta
pro: DJK
10.06. 11:52
Ty jseš neurčitej jak mlha v ostravě hele :)

Je to dobrej kup za fakt dobrou cenu + ti k tomu dam nějaký 2 větroně kvalitní, ať nežeru.
od: PiTRiS
pro: panta
10.06. 11:55
kup je to super, kdyby to mělo nějakou tu mini desku do těch malých casů, tak nad tím taky uvažuju a vyměním můj mini server :))
od: DJK
pro: panta
10.06. 11:58
dej mi cas do patku a ja rozmyslim, dobry kup nerozporuju, hovno tomu rozumim ale obchodni zkusenosti tu mam dobry :)
od: panta
pro: DJK
10.06. 12:20
jasny, v pohodě. Já s tim nikam nespěcham, leží mi to tady na skříni už dva měsíce :) Jen jsem nevěděl, jestli o tom uvažuješ nebo ne. Take your time.
od: SniperDave
pro: panta
10.06. 20:36
Připiš mě na seznam jako druhého, v pátek to mohu vzít hned
od: DJK
pro: SniperDave
10.06. 23:16
Vem to rovnou, ja aspon nebudu muset vahat
od: panta
pro: SniperDave
11.06. 02:06
Tak napiš do osobky, je to tvoje :) Stavíš se u Kolína? :D

od: PiTRiS
pro: all
28.05. 12:31
koupil jsem větší exterňák, tak tu budu mít nějaké externí disky, pokud by měl někdo zájem:
- seagate 3,5 4TB, asi 5 let starý, všechno v pohodě, naběhaných dle smartu 1270 dní
- maxtor 2,5 4TB, 2 kusy, opět vše v cajku, jeden naběhaných 188 dní (cca 3 roky starý), druhý 976 (4 roky starý). Jeden si nechám, je mi fuk který

cena dohodou...

od: Mleako
pro: all
27.04. 22:56
Nějakej starší monitor za pár šupů se někomu ve skříni neválí? Ideálně z Brna a okolí. Jediný požadavky jsou hdmi a aby fungoval. Nafasoval jsem pracovní notebook 13,3" a dělat na tom je celkem utrpení. Doteď jsem používal stařičký 17" lcd, co jsem si vzal od rodičů, ale vlezl mi do něj poltergeist a začal se náhodně vypínat/auto-tuneovat a přestaly mu očividně fungovat všechny tlačítka.

od: panta
pro: all
13.03. 12:40
Kdyby někdo sháněl dobrou domácí pekárnu, aby si v karanténě mohl péct chleba, tak panta provides!

https://elektro.bazos.cz/inzerat/116330838/domaci-pekarna-morphy-richards-premium-plus-breadmaker.php

:D
od: woyta
pro: panta
19.03. 23:46
vsak chleba udelas normalne v troube
od: PiTRiS
pro: woyta
19.03. 23:54
ale v pekárně se nesereš s těstem, časem, etc... prostě dle návodu nasypeš suroviny, zapneš a za hodinu vyndáš chleba... Měli jsme to u našich, je to cool tak první měsíc než tě to přestane bavit a zjistíš že je jednodušší a často i levnější zajít k místnímu pekařovi :D
od: Shot
pro: PiTRiS
20.03. 10:08
Prodáno:) Jestli teď rodiče budou měsíc sedět doma a péct v pekárně místo toho, aby den co den lezli mezi lidi do krámu, tak splní svůj účel :D
od: Shot
pro: panta
20.03. 10:12
https://www.mall.cz/domaci-pekarny
Wow, sold out!
Možná sis ji měl ještě týden nechat a pak prodat za 10k.. :D
od: panta
pro: Shot
20.03. 10:24
dopiči :D :D
od: Black.Tulip
pro: Shot
20.03. 10:43
amatér ludva vykupuje roušky a přitom mohl být milionář na domácích pekárnách :))
od: blackfox
pro: Shot
20.03. 10:44
lol
od: Mr. M
pro: Black.Tulip
20.03. 11:11
si asi zalozim biznis s prodejem alobalovych cepic.. uspech zarucen
od: Black.Tulip
pro: Mr. M
20.03. 11:12
nezapomeň, že musí mít certifikovanou ochranu od vesmírných lidí proti 5G
od: mightning
pro: woyta
20.03. 15:53
jojo, my uz mame za karantenu druhej chleba pecenej v troube a je luxusni. je to prace na par minut, a vzhledm k tomu ze se neda nikam chodit tak neni problem to vecer smichat, nechat nakynout a rano dat pect
od: PiTRiS
pro: mightning
20.03. 16:21
post ověřenej recept :)
od: Mleako
pro: panta
21.03. 23:22
Lidi už prej vykoupili i droždí, takže pekárna už je k hovnu :(
od: woyta
pro: Mleako
22.03. 12:07
musis mit svuj kvasek
od: mightning
pro: PiTRiS
24.03. 22:18
2 hrnky psenicne mouky
1 hrnek zitne mouky
Lzicka soli
Lzicka drzenyho kminu
Susene drozdi pul balicku
Studena voda 1,25 hrnku
Zamichame rychle, zadny crcani, vznikne takovej rozcuchanec
Nechame odstat pres noc prikryte uterkou v troube nebo proste v mistnosti

Trouba na 225
Pak chleba do peciciho papiru do nadoby
Pecem 30 minut zakryty, 15 min otevreny

v podstate jsem nikdy predtim nic podobnyho nedelal a fakt na tom nic neni, nejtezsi je nakoupit tech par picovin a pak bych teda doporucoval rozmichat to pred pridanim vody a pak uz jen tak lehce vareckou a ne rukama, na ruce se to lepi jak svina. jinak je to fakt easy
od: panta
pro: mightning
25.03. 00:53
Btw, nějakej důvod, proč nemáte vlastní kvásek? Ono ho i udělat je ultraeasy :)
od: Mleako
pro: panta
26.03. 13:47
To stačí pak odložit kus syrovýho těsta a přiživit ho trochou cukru a mlíka? Nebo je na to potřeba nějakej sofistikovanější postup?
od: panta
pro: Mleako
26.03. 14:42
Ježiš hlavně ne mlíko tyjo, to by ses pak asi dost hutně posral :D

Kvásek uděláš ve zkratce tak, že vezmeš 50g žitný mouky a 50ml vody. Pořádně promícháš do nějaký sklenice...a pak 2x denně dokrmuješ 25g+25ml. A po pěti, šesti dnech máš kvásek. Z toho pak odebereš bokem a děláš kváskovej chleba.

Pak až je naživu a silnej ten kvásek, tak živíš 1-2x tejdně jenom a máš ho v lednici. Před pečením/děláním rozkvasu/levainu ho vyndáš na hodinku, dvě z lednice, aby se probral trochu a jedeš.

Ten proces je o něco delší u toho kváskovýho chleba, ale ten výsledek je uplně jiná liga. Navíc se to těsto nijak nehněte, jenom to 2x překládáš, což je operace bez bordelu v míse na tři minuty.

Tohle je takovej easy postup. Vypadá to pracně, ale reálně u toho strávíš fakt málo času.
https://www.facebook.com/notes/pe%C4%8Dempecencz/co-se-povede-2017/1279788722106558/
od: Mleako
pro: panta
26.03. 14:59
Takže to je prostě, co ti napadá do mísy, jo? Já celou dobu žil v tom, že se tam dává aspoň trochu kvasnic na nastartování.
od: panta
pro: Mleako
26.03. 16:22
Neni potřeba no, ono to v tý mouce už je, potřebuje to jen vykrmit :D
od: woyta
pro: panta
26.03. 17:33
imo je lepsi si sehnat od nekoho.. ja mel od kamosky nejaky kvalitni a ten stacilo jednou za 2 tydny nakrmit moukou a vodou... nicmene uz mi chcipnul tak ted nemam :/
od: panta
pro: woyta
26.03. 18:03
Tak jasně, že je to jednodušší :) Na druhou stranu ono je dobrý ho omlazovat průběžně no.

Já to dělam tak, že když jdu pýct chleba, tak udělam rozkvas z části. Ze zbytku osmažim takovou kvasovou placku (samotnej kvásek, tymian, sul, pepř na pánev medium > delicious). Po 12ti hodinách mam hotovej rozkvas, z toho seberu tak 25g, dokrmim a dam stranou a takhle ho cykluju. Když si budeš držet dlouho kvásek izolovanej, tak ti postupně odejde časem no :) To už je lepší ho vysušit nebo zamrazit pak.
od: PiTRiS
pro: panta
26.03. 18:40
stačí na to random generická mouka ze supermarketu, nebo to chce nějakou lepší?
od: panta
pro: PiTRiS
26.03. 18:46
Jde to i z normální ze supermarketu, ale samozřejmě je lepší mít nějakou kvalitnější. Hlavně žitnou. Z pšenice to taky jde, ale hůř se udržuje a dýl vybíhá, protože pšenice je míň výživná :) Kvásek je pak ale takovej jemnější.
od: mightning
pro: panta
05.04. 22:36
ale jestli to spravne chapu, tak tenhle chleba musis delat v nejakym robotovi? co je super na tom 'mym' je, ze ho jen tak lehce promichnes vareckou a robot k tomu nepotrebujes
od: angelripper
pro: mightning
05.04. 23:27
chleba jsem pek asi čtyřikrát v životě a už to asi nehodlám opakovat (je fér umět přiznat prohru), ale nedávno jsem slyšel tip, kterej mi spousta pečících lidí zpětně děsně vychválila. až budete dělat brambory nebo těstoviny, nechte si vodu bokem a použijte ji místo obyčejný vody - samozřejmě je nutný přizpůsobit množství soli, ale výsledkem je zaprvý lepší chleba, ale hlavně mnohem trvanlivější - vydrží pak o dost delší dobu. můžu potvrdit, byl jsem na ochutnávající straně. a sorry za mimibazar vsuvku, ale bylo to silnější než já:)
od: panta
pro: mightning
06.04. 11:20
Já robota nemam, dělam to normálně rukama a vařečkou. Vařečkou dělam rozkvas + pak těsto začátek. Až se těsto spojí trochu, tak rukama dodělam a popřekládám rukama normálně. Překládání pak taky dělam rukama.

Robota k tomu mýmu receptu nepotřebuješ určitě :)

ripper: lol, to příště zkusim :) Akorát teda my moc brambory nejíme, tak to nebude uplně hned :)
od: mightning
pro: panta
16.04. 20:50
ok, tak jse msi dal rict a dneska zalozil kvasek. tak jsem na to zvedav :)
od: PiTRiS
pro: panta
17.04. 00:42
tak ženská dělala nezávisle na tomhle threadu "kvásek" nějak na rychlo v troubě, vypěnilo ji to jako blázen... ale chleba byl z toho dobrej :) zkoušel jsi ho někdy třeba jen na porovnání s tím normálním? na ten bohuže došla žitná a zatím jsme nebyli na nákupu...
od: panta
pro: PiTRiS
17.04. 08:50
Nerozumim :) Co jestli jsem zkoušel? :)
od: PiTRiS
pro: panta
17.04. 09:00
rychlokvásek :) v porovnání s tím normálním...
od: panta
pro: PiTRiS
17.04. 09:22
Tak rychlokvásek je vlastně droždí, ne? Jako fungovat to bude, ale bude to chutnat jinak. Chleba z droždí jsem dělal dřív (kde vlastně rychlokvásek děláš) a chuťově je to nevýraznější oproti normálnímu kvasu. Ale zas to neni tak dramatickej rozdíl. Mě v tuhle chvíli kvásek nepřidělává prakticky žádnou práci, tak nevidim moc důvod používat droždí no :)
od: PiTRiS
pro: panta
17.04. 09:59
mouka + droždí + voda, zahřát. jako jak říkám, chuťově to bylo jak z kváskový tady z pekárny na rohu, jen to tak nevykynulo a kůrčička byla tužší, ale to je hádám spíš přípravou než složením
od: panta
pro: PiTRiS
17.04. 10:27
No my kupujeme taky kváskovej chleba z fakt dobrý pekárny a s tim domácím z dobrýho domácího kvásku se to nedá vůbec srovnat. Ten kupovanej je takovej nevýraznej polystyren no (a to jsme ho vychvalovali jako nejlepší chleba široko daleko...do chvíle, než jsem začal dělat doma :D).

Ale jako jo, ono to fungovat určitě bude i s kvasnicema v pohodě. Jak řikam, bude to chuťově trochu jiný, ale žádný drama.
od: Mleako
pro: PiTRiS
17.04. 10:35
Tak to není klasickej chlebovej kvásek, to je obyčejnej chleba z droždí, kterej akorát necháš rychlejc nakynout. Podstata kvásku je, že je to smíšená mikrobiální kultura a kromě S. cerevisiae tam máš i hromadu dalších bakterií, co ti do toho napadají ze vzduchu.
od: panta
pro: Mleako
17.04. 11:09
Jojo, proto se i říká, že každej má kvásek s trochu jinou chutí, protože má trochu jiný složení bakterií ve vzduchu doma :)
od: PiTRiS
pro: panta
17.04. 12:32
tak jo, zaděláme v období angín, schválně jak bude chutnat streptokok :D :D
od: Mleako
pro: PiTRiS
17.04. 13:01
Nijak, Streptococcus je termofilní bakterie, která vegetuje na dusíkatých substrátech, což mouka očividně není vzhledem k faktu, že je to z většiny škrob.
od: panta
pro: Mleako
17.04. 13:37
Tak ono hlavně kvasinky jsou houby dokonce a ne bakterie, ne? Jen prostě v tom kvásku domácím ti roste primárně ta houba a vedle ní koexistujou nějaký bakterie ze vzduchu a dělaj si menší kolonie, který jim ta houba dovolí?

Vím o tom hovno, spíš se ptám, jestli to chápu správně nebo ne :D
od: Mleako
pro: panta
17.04. 13:50
Jasně, jsem to napsal ne úplně jasně. Primárně tam budou kvasinky (jednobuněčný houby) a k tomu nějaký další bakterie. Zajímavý je, že jednou z ingrediencí kvásku je i pekař samotnej, protože se tam přenáší bakterie, co máš na rukou. Viz tenhle článek: https://msphere.asm.org/content/5/1/e00950-19
od: noximo
pro: Mleako
17.04. 13:52
Zapomněl si ještě, že hlavní ingrediencí je láska.
od: Black.Tulip
pro: panta
17.04. 13:52
/r/ panta chleba
od: panta
pro: Mleako
17.04. 13:52
Tak to mam asi dobrou a chutnou mikrofloru na rukou tim pádem :D To je fascinating shit tohle :O Díky!
od: panta
pro: Mleako
17.04. 13:54
wow :O To musim dovyzkoumat. jsem myslel, že kvasinky můžou za kyselost třeba a ono ani hovno. Kvasinky reálně dělaj teda jenom ten plyn a samotný nafouknutí, ale chuťově jsou to lacidofilní bakterie, který tomu dávaj kyselost...atd. To je úžasný hergot :)
od: Mr. M
pro: panta
17.04. 14:08
tyve, si asi fakt zalozte mistnost "Kvaskovani a vse o nem" nebo tak neco.. :)
od: Mleako
pro: panta
17.04. 15:19
Kvasinky primárně kvasí mono a disacharidy na CO2 a ethanol a tím zajišťujou, že to kyne a nabývá na objemu. Ale určitě přispívají částečně i k chuti i když u toho chleba to asi bude v menší míře. Když kvasíš pivo, tak mladina před zkvašením je taky hnusná hořkosladká hnědá voda, kterou bys nepil, a když to vykvasí tak to najednou dostane úplně jinej rozměr a chuť.
od: panta
pro: Mleako
17.04. 19:18
No mladina moc pít nejde no, to je fakt. Ale tam to zakvašení změní chuť hodně tim, že to sežere cukry a vytvoří alkohol, ne?...to pak všechno chutná jinak :D

Strejc má pivovárek právě a vaříval jsem s nim občas...konec konců si postavil novej barák pro rodinu...a postavil ho podle pivovaru, kterej je pod tim barákem ve sklepeních :D Takže primární půdorys a rozložení baráku neni proto, aby byly funkční obytný patra, ale aby dobře fungoval pivovar pod nim :D
od: Mleako
pro: panta
17.04. 19:42
To taky, ale ty kvasinky ti vytvoří neskutečný množství aromatickejch látek, který brutálně změní chuť toho piva. Zejména to teda platí pro svrchně kvašený piva, u těch ležáku to není tolik výrazný.
od: Mleako
pro: panta
19.04. 20:28
Tak jsem založil a dneska jsem podruhé přikrmoval. Jak to má asi smrdět? Ten můj je zatím smrdí jako nakyslý mokrý obilí nebo tak něco :)
od: panta
pro: Mleako
19.04. 21:02
Alkoholově to bude smrdět víceméně...čim víc alkoholově to bude smrdět, tim hladovější reálně je :)
od: nithril
pro: mightning
20.04. 10:56
Ja si na pantuv popud tady zalozil kvasek asi pred dvema tydny a uz jsem z toho udelal dva chleby, jeden obyc a deuhy s medvedim cesnekem, a musim rict, ze super. Ten prvni byl trochu vlhci uvnitr, ale to pry prvni chleba z noveho kvasku byva. Jedine, co me sere, je ze nemame doma osatku, a kdyz to kyne v plastove mise, tak se to testo prilepi, a nez ho vykydnes na desku a das do trouby, mas z toho docela placku..
od: panta
pro: nithril
20.04. 11:19
Já to řešim tak, že do tý mísy plastový dam utěrku a tu vysypu moukou. Pak vyklopíš, sundáš z toho utěrku a šup do trouby :)
od: panta
pro: nithril
20.04. 11:20
Ale už jsem si teda koupil ošatku teď no :D
od: nithril
pro: panta
20.04. 11:26
Jo, cetl jsem taky o triku s uterkou a cednikem, akorat jsem mel trochu strach, ze se to k te uterce chytne i pres mouku, a uz to testo nikdy neziskam :D

Ale dneska tomu teda dam sanci.. a taky si objednam osatku :)
od: PiTRiS
pro: panta
20.04. 11:38
v čem to pečete? (jestli sem to tu někde nepřehhlíd)
koukal jsem na to na nějaké keramické nádoby, což si říkám by mohlo být good, jak se to nahřeje... nebo jen prostě hodit na plech nebo random mísa s pečícím papírem ala mightning?
od: nithril
pro: PiTRiS
20.04. 11:49
od: panta
pro: PiTRiS
20.04. 12:21
Je to vlastně celkem fuk hele, co jsem vysledoval a vyzkoušel tunu věcí. Dost lidí to peče na šutrech, jako třeba píše nithril. Já ze začátku normálně na plechu takovym trochu tlustším, pak jsem zkoušel skleněnou pečící nádobu (ve víku) a nakonec jsem se ustálil na velký, hluboký pánvi. Ideální je asi něco, co dobře naakumuluje teplo...reálně rozehřeješ troubu 40 minut před samotnym pečením a máš už v tý troubě i to, na čem to pak pečeš.

Ale jak řikam, fungoval i ten plech uplně v pohodě.
od: Mleako
pro: PiTRiS
20.04. 13:12
My standardně pečeme ten kvasnicovej chleba, cos psal ty, a dáváme to do předehřátýho skleněnýho pekáče. Dá se to nejdřív nahřát do vyhřátý trouby a pak do toho můžeš rovnou frknout ten nakynutej bochník. Tím, že to předehřeješ se to nechytne a pak to jde pěkně vyklopit.
od: mightning
pro: Mleako
20.04. 13:14
od: panta
pro: mightning
20.04. 13:26
Tohle je dobrý hlavně v tom, že jestli je to dost vysoký a můžeš to zavřít, tak nemusíš dělat v troubě páru. Ono se to pod tim zapaří samo a je to asi nejjednodušší způsob, jak to dělat reálně :)
od: nithril
pro: mightning
20.04. 13:46
To je dost pecka.. zrovna davam dokupy equip na svuj zahradni 'almazan kitchen', and this shit just made the list :)
od: PiTRiS
pro: mightning
20.04. 13:58
tohle na chleba? :D jako je to cool as fuck, ale... jde to z toho pak dostat? :)

panta: hmm, pára, další ingredience na kterou jsme zapomněli :)
od: nithril
pro: PiTRiS
20.04. 14:19
Jestli budes pect v troube, tak pod plech, na kterem mas chleba, mrskni dalsi plech (musi se taky nahrivat), do ktereho hned po vlozeni chleba do trouby vylijes hrnek vody. A budes zapareny az na koulich .)
od: angelripper
pro: PiTRiS
20.04. 14:23
tohle je na chleba úplně to nejlepší, dobře to drží teplo, máš garantovanou vysokou teplotu a viz panta ohledně páry... dostaneš to z toho jednoduše, stačí hrnec vyložit pečícím papírem. navzdory zaklínadlu v předchozím příspěvku se teď na chleba taky chystám :)
od: PiTRiS
pro: nithril
20.04. 14:25
já mám v troubě přímo na páru funkci, ale použili jsme to tak jednou, výsledek se nějak nedostavil, tak se na to zapomnělo :D (není to vysloveně parní trouba, ale dole je prohlubeň, kam se leje voda a ono ji to ještě nějak nezávisle ohřívá)
od: mightning
pro: nithril
20.04. 16:19
tak samozrejme almazan kitchen byla presne motivace proc tohle mam :D par let zpatky jsem o tom doma nezavrel hubu, tak jsem dostal od zeny k narozeninam celou tuhle silenou sadu :)
https://www.amazon.com/Klarstein-Masterplan-Cookware-Extra-High-Handling/dp/B07RCXXXBV

nicmene stav pozdemni vody v poslednich letech zarucil, ze na vareni venku muzu zapomenout, ale treba tu panev pouzivam denne a je to nejlepsi vec na ktery jsem kdy smazil, varit na tom je naprosty posusnanicko (lidi s cast iron vecma urcite vedi), no a tenhle dutch oven konecne taky nasel poradny vyuziti. je to na ten chleba fakt perfektni, viko tezky jak prase (cely je to tezky), takze to krasne drzi teplo, paru a vsechno ostatni :)
od: mightning
pro: panta
20.04. 16:19
jinak co se tyce kvasku, tak je to tak, ze kdyz smrdi moc kysele,tak potrebuje nakrmit?
od: PiTRiS
pro: mightning
20.04. 16:24
přijde mi to, nebo je ta sada až podezřele levná? funguje to na indukci? (předpokládám, že by mělo, když to je litina)
od: mightning
pro: PiTRiS
20.04. 16:33
nevim, mam plyn. jako na to co to je to je levny, ale zadnou chybu jsem na tom zatim neshledal. vsechno vazi tisic kilo, vari se na tom krasne.. nemam s tim jedinej problem
od: nithril
pro: mightning
20.04. 16:56
Kysele uz bude smrdet furt mam pocit :) Nakrmit potrebuje, kdyz je ridky jak tvoje stolice po celonocni kalbe. Kdyz se na povrchu zacne tvorit voda, potrebuje nakrmit vice. Na tretinu zavarovacky kvaskuy prvni tyden stacily tak dve lzice za den nebo obden.
od: PiTRiS
pro: nithril
20.04. 17:03
kuva, já to musím taky založit, mám pocit, že je to zábavnější než se starat o zvířátko... :D
od: angelripper
pro: mightning
20.04. 18:36
je to strašně levný, ale jestli to funguje, tak gratuluju k super dealu :)
od: mightning
pro: panta
20.04. 21:47
jinak kvasek se tak jako postupne meni, kdyz je vedro tak je ho plna sklenice, kdyz ne tak je normalni... a jak poznam, ze je ready? dneska zacal vuni pripominat kvas, jako kdyz se dela palenka :)
od: blackfox
pro: mightning
20.04. 22:48
my pečem chleba v dutch oven (ten vštší senior z ikea) a jak bylo zmíněno, pořádně předehřát a nic se neřílepí, pečicí papír jsme nikdy nepotřebovali, s poklicí se pěkně udělá pára a pak jen na posledních pár minut pečeme bez poklice
od: panta
pro: mightning
20.04. 23:08
Kvásek když smrdí hodně kysele, až po alkoholu, tak je hladovej no...dobrý dokrmit.

Pakliže máš plnou sklenici a nemáš kam dokrmit, tak si rozpal pánev (bez oleje, nějakej nonstick ideálně). Vezmi dvě lžíce a vyber vždycky na rozehřátou (na 80-90%) pánev jednu plnou lžíci kvásku, lžícema ho rozetři do placky nějaký (mě se na střední pánev vejdou 3 placky většinou) a posol (hned na pánvi). Takhle udělej půlku sklenice. Je to pochoutka jak sviň :)

Jinak já ho teda držim v lednici a podle pečení.

Když peču, tak ho obnovim (udělam z celýho kvásku rozkvas na pečení a druhej den z rozkvasu odeberu 2 lžíce zpátky do sklenice a dokrmim 30+30). Tady jsem se naučil, že sklenici nemeju. Vyberu kvásek na rozkvas a špinavou sklenici hodim do lednice. Už 2x se mi to kurevsky vyplatilo, protože jsem samozřejmě druhej den zapomněl z rozkvasu vzít :D Takhle krásně vezmu tu sklenici se zbytkama kvásku, dokrmim a druhej den je ready to go reálně :)

Když nepeču, tak ho v lednici krmim tak...hmm...jednou za 3 dny, to vydrží v pohodě jsem vypozoroval. Ono i když je kyselej/alkoholovej a tim pádem hladovej, tak máš furt tak 2 dny v lednici, než by měl pomřít.

Jako jediný, kdy se mi podařilo kvásek zničit bylo, když jsem šel dělat placky z kvásku právě, nechal otevřenou sklenici na kuchyňský desce a musel odběhnout k práci...kde se z práce na 5 minut vyklubala práce na 8 hodin :D Po návratu do kuchyně byl kvásek plesnivej nahoře. Je potřeba to zakrejvat prostě no, ono se na tom chytí sizí houba hodně fofrem :)
od: panta
pro: mightning
20.04. 23:11
Jinak teda jestli ti bublá tak, že je ho plná sklenice a nabejvá na 4násobek třeba po dokrmení, tak je už ready to go si myslim :)
od: panta
pro: mightning
20.04. 23:12
A to jak pak splaskne většinou znamená, že už začíná bejt hladovej (a nebo ještě neni tak silnej a potřebuje ještě trochu dodělat pár dní. Dobrej kvásek by ti měl bejt schopnej vyjet na 4násobek velikosti po dokrmení, aniž by splasknul :)
od: Oneiros
pro: panta
21.04. 00:31
dopice vy kikoti, ja to budu muset taky zkusit
od: vrennatic
pro: Oneiros
21.04. 03:01
Me naopak pantovy popisy toho, jak se stara o kvasek jako o tamagoci, odradily od jakychkoli myslenek neco podobneho vubec zkouset :). Dostal jsem z toho nicmene chut na domaci pletynky, tak je behem tydne asi udelam, za pomoci drozdi :).
od: Oneiros
pro: vrennatic
21.04. 05:35
prave ze to muze byt zabava. nemam pejska, tak budu mit aspon kvasek
od: panta
pro: vrennatic
21.04. 09:53
Jakože jednou za tři dny tam dam lžíci mouky a trochu vody a zamíchám? Tyve to je skoro jak domácí mazlíček no :D
od: nithril
pro: panta
21.04. 10:11
Tak jako on ten naval informaci muze byt docela overwhelming, dokud to clovek nezkusi :) coz byl taky duvod, proc jsem doted nemel kvasek, a az kdyz jsem si tady od tebe precetl, ze vlastne mouka voda vole, tak jsem se hecnul :)
od: vrennatic
pro: panta
21.04. 10:25
Jednou za tri dny tam das lzici mouky a vody, pokud teda zrovna vsechno vychazi, kvasek zrovna nezadelavas, neobnovujes, nedelas z neho rozkvas, nepeces z neho placky nebo tak neco. To jo. Nenecham se chytnout do pasti a zustanu u kvasnic :).
od: panta
pro: vrennatic
21.04. 10:30
:D Tak to je o tom, že jako vaříš...to vaříš stejně i s kvasnicema ne? :D Ale jasny, chápu :)
od: zamp
pro: panta
21.04. 11:01
Influencer. Taky jsem musel založit, když jsem to tu četl.
První dva chleby zbytečně hutné, nepodařilo se mi tam dostat dost vzduchu a s těstem se špatně pracovalo. Pak jsem někde v receptu našel, že rozkvas nejdřív rozmíchají ve vodě a pak až do toho přidávají mouku.
Nevím, jestli to udělalo rozdíl, nebo jsem si to už jen nacvičil, ale včera se mi díky tomu konečně povedl parádní chleba.

od: panta
pro: all
20.03. 19:54
Je karanténa. Určitě máte chuť na perlivou vodu, ale nechce se vám jít do krámu, abyste nechytili covida. Proto vám tady panta exkluzivně nabízí SodaStream Play Black! Funguje, nepoškrábanej, v dobrym stavu. 2 bomby (tzn. jedna navíc). Bez lahví.

Nový to stálo s tou bombou navíc 2,5 litru. Současnej model toho samýho by vyšel s bombou navíc na asi 2,3k.

A jelikož jsem hodný strýček, tak vám to teď v karanténě nechám za pouhých pět tisíc korun...:D

Kecam, 1500. Je to jak nový, používali jsme to asi...heh...dva měsíce. Bomby jde si nechat vyměnit v alze normálně kus za kus (vezmou si od vás prázdnou, daj vám plnou...za asi kilo nebo tak nějak).

Je to tenhle:
https://www.alza.cz/sodastream-play-black-d2266613.htm
od: Gandalf
pro: panta
20.03. 22:09
jak dlouho vydržej ty bomby?
od: panta
pro: Gandalf
20.03. 22:21
Tyjo :) Konzultoval jsem centrální mozek rodiny (ženu) a hodně zhruba 40-50 lahví, ale přesně si to fakt nepamatujeme...nepoužívali jsme ho asi tři roky teď :D
od: PiTRiS
pro: panta
20.03. 23:25
jj, to sedí... my to máme doma asi rok a půl a používáme to dost, vyplácáme tak 3-4 lahve za rok
od: panta
pro: Gandalf
22.03. 13:50
Tak co, nechceš si udělat víkendovej vejlet do Veltrub? Už sem i trefíš, provětráš se :D
od: dolgorowky
pro: panta
25.03. 16:14
hm, ja bych bral, ale do veltrus, kor ted, se mi moc nechce...

proc to vubec prodavas?:-) a chapu spravne, ze tu nacvakavaci lahev si budu muset dokoupit za 2 kila navic?
od: panta
pro: dolgorowky
25.03. 23:44
Jojo, flašky k tomu nejsou. A Veltruby, ne Veltrusy :D

Si uděláš vejlet, v autě nic nechytíš :D
od: PiTRiS
pro: dolgorowky
25.03. 23:49
mám tu do toho navíc 2 malé nepoužité, asi trojdecovky, kdybys k tomu chtěl lahve které jsou úplně k hovnu... :D

od: panta
pro: all
09.03. 13:23
Budu prodávat (překvapivě :D):

Intel i3-9100F
1700

Asus B360 Pro Gaming desku
1800

16GB DDR4
1300

Kupováno 27. 12. 2019 na alze, takže záruka skoro 2 roky.

Nic tomu neni, jen upgraduju, aby se mi nová grafika neflákala vyloženě :D

Ideálně osobka teda, moc se mi nechce běhat na poštu :D
od: philizor
pro: panta
09.03. 15:20
Potrebuju zdroj, nechces si koupit novy? :)
od: DJK
pro: philizor
09.03. 16:32
zdroj ti muzu nabidnout ja az se mi vrati z reklamace :) https://www.czc.cz/seasonic-s12ii-620-620w/75373/produkt

predpokladam ze to opravovat nebudou a bude novej...
od: renus
pro: panta
09.03. 17:17
hm hm lákavé :)
od: panta
pro: panta
09.03. 18:27
Tak RAMku beru zpět :) Tu budu prodávat až časem někdy.
od: philizor
pro: DJK
09.03. 18:32
jak jsem si na to vzpomnel diky tomu threadu, tak jsem hned objednal novy, ale dik :)
od: DJK
pro: philizor
09.03. 18:46
tvle, tak to vrat, ti ho dam za litra
od: philizor
pro: DJK
09.03. 19:31
ok, ale musis mi ho poslat do brna :)
od: zila
pro: philizor
11.03. 10:31
Přestaň vykupovat pantu za bazarové ceny a kup si někdy i něco nového, ty žide:)
od: DJK
pro: zila
11.03. 10:33
nech ho bejt, at se zbavim toho zdroje :)
od: ATtI
pro: DJK
11.03. 12:01
Jeho akorat sere, ze uz si to nekupuje od nej :)
od: zila
pro: ATtI
11.03. 13:07
Tyve však si ten comp ode mě vysomroval. Já to nikde nikomu necpal. Chtěl jsem ho dát našim. A vůbec...ty taky pomlč. Tys to lepil ze součástek odpadlých u vás na privátě a celý komp tě vyšel tak na pět korun:) Další obřezaný do party.
od: philizor
pro: zila
11.03. 20:57
ja si od panty vlastne nakonec nikdy nic nekoupil. vzdycky se nasel nekdo jiny s lepsim hw/cenou. :))
od: panta
pro: philizor
12.03. 00:35
Necham ti procák + desku + chladič (kterej to v mym případě uchladil pasivně) + 140mm větráky nějaký, jestli chceš (použitý, dělal jsem si overhaul chlazení skříně, tak se mi tady válej).

Celý komplet zaaaaa...3500 (takže chladič + větráky zadáčo).

Měl bys dohnat deficit, každej si už ode mě něco koupil :D
od: pete
pro: panta
18.03. 19:00
Už jsi to cpu+desku prodal?
od: panta
pro: pete
18.03. 19:28
Ještě ne :) Nějak to nehrotim extra a zatim jsem to nedal nikam jinam, než sem :)

Jinak ta nabídka s chladičem a větrákama nějakejma navíc platí stále ofc.
od: renus
pro: panta
19.03. 09:15
jsem si teď udělal upgrade htpc na stejné bázi (i3 a B360+m2 dis)

od: PiTRiS
pro: all
03.02. 00:48
kdyby někdo chtěl, mám tu anovu na sous vide... je to ta starší verze, výkonější s wifi (novou vydali pár měsíců zpět). Oproti té nové se to nějak zásadně neliší: https://anovaculinary.com/anova-precision-cooker/anova-precision-cooker-4-0/

má jediný problém a to že občas vrtulka ťuká o hranu toho chrániče - šejdrem není, ohnutá taky ne, asi se to prostě trochu vykloktalo, protože i u nové to tam je dost na těsno a co jsem koukal, nejsem jediný s tímhle problémem... takže ideálně někdo, kdo by si vzal pilník/vrtačku a tu díru si v tom nerezu o 2mm zvětšil (prostoru pro ořez je tam dost). Mě v rámci reklamace poslali novou, tak se téhle zbavuju...
od: renus
pro: PiTRiS
03.02. 06:38
kastrol s bluetooth repro nemáš?

od: panta
pro: all
29.01. 11:45
A ještě prodám Ikea postel (Ikea Mandal 90ka...už se neprodává). Masivní bříza, fakt super postel, jak nová. Včetně obyč matrace pěnový. Komplet z masivu, neni tam jediná věc z papundeklu :) Původní cena dohromady byla asi 9 litrů (7 litrů postel + 2 litry matrace). Prodávám za 4k.

https://nabytek.bazos.cz/inzerat/115258418/postel-ikea-mandal-90x200.php

od: panta
pro: all
29.01. 11:27
Nechcete někdo zelenýho Markuse za litr? Textilní, v dobrym stavu.
od: PiTRiS
pro: panta
29.01. 11:30
napiš jeelwertovi do O&O...
Prodám se, koupím tě 2.0 - bazar
Vytvořeno4. března 2016 11:45
AutorPiTRiS
ModerátorPiTRiS