místnost: Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp.
od: Žylvér
pro: all
25.04. 20:38

Tak co letos, obdržel jsem čtyři sazenice, 2x Jalapeno - 1 sladké, 1 pálivé, 1x Jolokia Yellow a 1x Aji Charapita plus ze semínek mám jedno random Habanero, takže pět potěšení snad bude...
od: Mleako
pro: Žylvér
25.04. 21:52

Jelikož mám ještě plnej sklep zavařenejch paprik z předchozích let, tak jsem letos koupil jen nějaký jalapeno v pytlíku v zahradnictví. Vysel jsem, co se my vešlo na plato, a vzešlo všechno kromě dvou semínek. Takže mám teď asi 30 sazenic a nevím, kam to dám a kdo to bude žrát :)
od: postal
pro: Žylvér
25.04. 22:07

Mám v WOCH objednáno Aji Mochero, Aribibi Gusano, Hungarian Black a Pepper Peter Orange. Nic z toho neznám, minimálně 2 určitě umořím, tak uvidíme, co z toho nakonec bude.
od: angelripper
pro: Žylvér
26.04. 02:10

letos meganuda, z WOCH jsem vzal cayenne, birds eye, chupetinho, big jim a big mustard mama. ještě vezmu pár kytek někde na trhu a tím končím. už to beru spíš jako dekorační záležitost :)
od: myny
pro: all
09.02. 20:58

Máte aktuálně nějaké oblíbené kavy na espresso a na filtr? V poslední době mi chutnal filtr Kmen z Konga a Francin Mozart. Na espresso jsem měl loni oblíbenou Dos Mundos Vargem Allegre, ale poslední várka je o ničem. V espressu nemám chuťovou preferenci, filtr hodně lehký, klidně až trochu dřevitý, středně kyselý. Těžká "čokoláda/oříšky" káva mi přestala úplně chutnat.
od: BroER
pro: myny
09.02. 21:24

Alo z Mazelab.
lehce nasladlé ala broskev, svěží, lehké.
Filtr skoro nepiju.
lehce nasladlé ala broskev, svěží, lehké.
Filtr skoro nepiju.
od: Oneiros
pro: myny
10.02. 03:23

Já furt zkouším různý jiný, hlavně teda lokální. Měl jsem na vánoční svátky tohle, to bylo hodne super, ale u ceny jsem se už dost kroutil, normálně jsem ochotný dát max 400 za 250g
https://www.prazirnaignac.cz/ig-coffee-roasters-kolumbie-sebastian-ramirez-orange-fruit/
https://www.prazirnaignac.cz/ig-coffee-roasters-kolumbie-sebastian-ramirez-orange-fruit/
od: ATtI
pro: myny
10.02. 11:28

Doma piju jen filtr neustale tocim ruzne kavy na co kde narazim nebo dostanu, takze spis nez aktualne oblibenou bych asi mohl doporucit neco, co me treba v 2024 zaujalo nejvic, jestli je to ok.
Fuck. Tak jsem to prosel a obe ktere jsem chtel doporucit na prvni dobrou jsou limitky nebo experimentalni zpracovani, ktere ted nevidim v prodeji :(
Jizba - Salavador - Jose Guillen - Geisha, 72h anaerobni, naturalka. Merunka/bergamot/oolong
The Naughty Dog - Summer Ethiopia, promyta, star fruit/pineapple/peach candies/ earl grey
..tak nic, sorry, ale kdybys na ne nekdy narazil, tak urcite zkus
Fuck. Tak jsem to prosel a obe ktere jsem chtel doporucit na prvni dobrou jsou limitky nebo experimentalni zpracovani, ktere ted nevidim v prodeji :(
Jizba - Salavador - Jose Guillen - Geisha, 72h anaerobni, naturalka. Merunka/bergamot/oolong
The Naughty Dog - Summer Ethiopia, promyta, star fruit/pineapple/peach candies/ earl grey
..tak nic, sorry, ale kdybys na ne nekdy narazil, tak urcite zkus
od: PiTRiS
pro: myny
10.02. 19:22

Checkni renovality... Jakože fakt. Minimálně zkus.
Začali to dělat asi před rokem, ty kávy jsou za mě naprosto výborné a stojí to pár korun... Vždy to je čerstvé pražené.
Vzhledem k mojí spotřebě mi to maximálně vyhovuje :)
Začali to dělat asi před rokem, ty kávy jsou za mě naprosto výborné a stojí to pár korun... Vždy to je čerstvé pražené.
Vzhledem k mojí spotřebě mi to maximálně vyhovuje :)
od: PiTRiS
pro: PiTRiS
10.02. 19:22

(používám na espresso)
od: vrennatic
pro: myny
11.02. 00:06

Já kupuju jen kávy vhodné na espresso do domácího kávovaru s minimální aciditou, takže většinou mi stačí nějaká basic Brazílie/Kuba nebo nějaký blend. Dostal jsem ale darem například Guatemalu (Arrondo Perez Mendelez) ze šumperské Pikoly, ta byla super.
No a zrovna dneska jsem objevil tuhle edici, ze které budou pocházet mé příští objednávky, to by mělo být dle mého gusta:
https://penguincoffee.cz/collections/dark-edition
No a zrovna dneska jsem objevil tuhle edici, ze které budou pocházet mé příští objednávky, to by mělo být dle mého gusta:
https://penguincoffee.cz/collections/dark-edition
od: myny
pro: BroER
11.02. 09:22

+all
díky za tipy, postupně vyzkouším :)
díky za tipy, postupně vyzkouším :)
od: myny
pro: ATtI
11.02. 09:28

to mě právě štve, že nejlepší jsou limitky (i když je to logický samozřejmě) :) Ale Naughty dog třeba moc prozkoumaný nemám, přidám do výběru.
od: LukKe
pro: myny
11.02. 20:48

ja kupuju v podstate jen candycane, chutna mi nejvic a v praci to berem velkoobchodne.. pak kmen/fathers obcas
od: fanatic
pro: myny
17.03. 09:27

ja nemam oblibenou, mam takovou stalici a tandem ted Era od doubleshotu a pak vzdycky neco na zkouseni.
DAK je zajimavej, HAYB ma husty veci a Rebel bean test roast obcas beru
DAK je zajimavej, HAYB ma husty veci a Rebel bean test roast obcas beru
od: Machi
pro: all
06.02. 10:27

Nějaké tipy na baby friendly (nebo aspoň s dětským koutem) restaurace v Praze? Čím blíž do centra tím líp.
Vím o Pizze Nuova, ale to je tak vše.
Vím o Pizze Nuova, ale to je tak vše.
od: Gandalf
pro: Machi
06.02. 16:01

vinohradskej parlament + bruxx maj obří dětskej koutek
od: sairon
pro: Machi
06.02. 22:10

viz Gandalf. jinak třeba lokalblok na Andělu, tam je koutek oddělenej velkým oknem, takže děti neruší ostatní, ale zároveň na ně vidíš. jen se teda musíš nechat posadit poblíž.
od: myny
pro: Machi
07.02. 00:23

Vinohradskej Parlament je fajn, ale koutek i restaurace jsou permanentně narvaný tak, že jsme tam přestali chodit. Je to jako obědvat v ranním metru.
Centrum to nesplňuje vůbec, ale skvělá restaurace s herničkou (taky prosklená/oddělená) je Soul.ad v Lipencích na golfu. K tomu super jídlo z lokálních surovin a milá obsluha:
https://www.soul.ad/lipence/
Centrum to nesplňuje vůbec, ale skvělá restaurace s herničkou (taky prosklená/oddělená) je Soul.ad v Lipencích na golfu. K tomu super jídlo z lokálních surovin a milá obsluha:
https://www.soul.ad/lipence/
od: Machi
pro: Gandalf
13.02. 20:25

+all
díky všem za tipy :)
díky všem za tipy :)
od: vrennatic
pro: iassai
02.02. 11:39

Je to předražená chujovina a to, že to marketují jako náhražku alkoholu, je vyloženě k smíchu. Kdo chce užívat kombuchu, může si podobné nápoje koupit za poloviční cenu nebo se bavit tím, že ji bude pěstovat doma.
od: ATtI
pro: iassai
02.02. 17:11

Haha neznal jsem, ale bavi me jejich marketing zazracnych ucinku: "dejte si nasi kombuchu vecer misto chlastu a spravi se vam zazivani a zhubnete"
No fuckig shit :))
No fuckig shit :))
od: nithril
pro: iassai
02.02. 17:38

Vetsinu prichuti maji preslazenou, a je to predrazene. Kombuchu si radsi delam sam doma :)
od: blackfox
pro: iassai
02.02. 18:46

snake oil
od: iassai
pro: vrennatic
02.02. 20:24

tak jasne, spoustu lidem nedochazi, ze muzou jednu zavislost nahradit druhou, tak na to zautocili.. to neni uplne hloupy
od: Azeroth
pro: iassai
02.02. 21:54

Ja nejak nechapu jak presne to ma nahrazovat ten alkohol. To je nejake "Nie, radsej houbu" meme? Jako ze v situaci, kdy bych se rozmyslel jestli si chci otevrit pivo nebo kombuchu jsem zatim nebyl.
od: iassai
pro: Azeroth
02.02. 23:18

tak ja to neobhajuju, jen me zajimal nazor, protoze to moje kamoska kupuje. frankly, ani nejsem v miste, kde bych si to mohl koupit :)
od: Black.Tulip
pro: iassai
03.02. 09:15

https://youtu.be/NvPcTyE0CjE?si=-mrXq7orFL99Nvvv
Donutil jsi mě si pustit tenhle song a jen jsem chtěl ilustrovat jak video, co vidělo jen 1,7 k lid,í stálo bambilion... Relativně teda. Přijde mi to vtipný vždycky když na to narazím.
Donutil jsi mě si pustit tenhle song a jen jsem chtěl ilustrovat jak video, co vidělo jen 1,7 k lid,í stálo bambilion... Relativně teda. Přijde mi to vtipný vždycky když na to narazím.
od: Nightmare
pro: iassai
03.02. 10:33

predzrazena marketingova sracka,hazu to do stejnyho pytle s manou,kojibakers a pepperfieldem
od: fanatic
pro: iassai
03.02. 12:20

zbytečně drahý,
od: Nightmare
pro: Nightmare
03.02. 16:28

Jinak ten pepper field sem zkoušel a radši beru klasiku od kotani
od: myny
pro: iassai
03.02. 16:40

viz ostatní, předražený snake oil,kombucha ve velké petce stojí 80 korun:
https://www.zdravelevne.cz/napoje-kombucha/stevikom-kombucha--cerny-caj-2-l
A obecně kombucha je fajn, ale určitě to není zázračný nápoj, jinak by ji pili dávno všichni.
Nightmare: s pepperfieldem souhlasím, zajímavej by byl slepej test.
https://www.zdravelevne.cz/napoje-kombucha/stevikom-kombucha--cerny-caj-2-l
A obecně kombucha je fajn, ale určitě to není zázračný nápoj, jinak by ji pili dávno všichni.
Nightmare: s pepperfieldem souhlasím, zajímavej by byl slepej test.
od: Oneiros
pro: myny
03.02. 20:26

pepperfield jsem taky zkousel a ten pepr je dobrej, rozhodne to je poznat. ale ne za tu cenu co za to chteji no
radsi beru tellicherry od antonina
radsi beru tellicherry od antonina
od: iassai
pro: myny
04.02. 08:35

jeste myslim jsou diskuze, jestli kombucha skodi nebo pomaha
od: BroER
pro: all
18.01. 12:10

Máte někdo zkušenosti s multifunkčními hrnci?
(např. ETA Leonardo, Cookover, Thermomix)
Přijde mi to hodně jako sňůška marketingových keců, ale na druhou stranu jsem našel dost pozitivních recenzí a zkušeností (otázka je, jestli jsou legit).
Je to v praxi fakt k něčemu?
(např. ETA Leonardo, Cookover, Thermomix)
Přijde mi to hodně jako sňůška marketingových keců, ale na druhou stranu jsem našel dost pozitivních recenzí a zkušeností (otázka je, jestli jsou legit).
Je to v praxi fakt k něčemu?
od: PiTRiS
pro: BroER
18.01. 13:00

naši maj ten monsieru cousine z lidlu a nemůžou si to vynachválit, dělají v tom pořád něco...
akorát asi po 3-4 letech tam prdlo nějaké ozubené kolečko co drží ten mix a díly na to už nebylo... naštěstí 3D print to the rescue... :)
akorát asi po 3-4 letech tam prdlo nějaké ozubené kolečko co drží ten mix a díly na to už nebylo... naštěstí 3D print to the rescue... :)
od: PiTRiS
pro: BroER
18.01. 13:01

já to taky zvažoval, ale zavrhl - na tohle to chce mít místo na lince, abys to nemusel pořád uklízet... a i do skříňky je to velké jak kráva...
od: Azeroth
pro: BroER
18.01. 20:59

Babicka ma neco takovyho uz snad deset let a jako, uplne na picu to neni, ale tu cenovku si to neobhaji ani za hovno a realne sem nikdy nemel pocit, ze bych to nekdy k necemu potreboval a to jsem clovek, co ma slow cooker, sous vide a ryzovar, takze si na blbosti do kuchyne docela potrpim.
Jeste nikdy se mi nestalo, ze bych na youtube sledoval recept na jidlo, co bych si chtel zkusit a jedna z instrukci byla "vlozte do multifunkcniho hrnce".
Jeste nikdy se mi nestalo, ze bych na youtube sledoval recept na jidlo, co bych si chtel zkusit a jedna z instrukci byla "vlozte do multifunkcniho hrnce".
od: myny
pro: BroER
18.01. 21:47

Zkušenost s touhle monstrozitou nemám, ale klasickej slowcooker za 3k je fajn na vývar nebo guláš.
od: Cobra
pro: BroER
20.01. 03:31

No takové ty japonské ryzovary co umí i všechno možné další jsou úplně super, cookover thermomix a tak nevím
od: maxa
pro: all
26.12. 23:16

Jakou byste doporucili znacku/prodejce panvi a material?
Rad bych si poridil 3-4 kvalitni panve a vyhodil tech deset, co doma mame a vsechny uz jsou krive/oloupane/stare.
Rad bych si poridil 3-4 kvalitni panve a vyhodil tech deset, co doma mame a vsechny uz jsou krive/oloupane/stare.
od: LukKe
pro: maxa
27.12. 00:03

de buyer mineral b ocel / staub litina ... slouzi verne uz dlouhe roky, na steaky a podobne zehem delane veci obzvlast top
od: Oneiros
pro: maxa
27.12. 00:15

kupoval jsem nerezovou Fabini 2x a je dobra, muzu doporucit. ocelovou de buyer sice mam taky, ale uz ji skoro nepozivam. je s tim obcas oser cisteni a ja jsem linej :o)
pak tescoma prezident neprilnavou a ta je taky v pohode uz par let
pak tescoma prezident neprilnavou a ta je taky v pohode uz par let
od: Gandalf
pro: maxa
27.12. 00:25

Já mám už několik let pánve Woll a sou dobrý, mají odnímatelný rukojeti, údajně maj povrch z titanu (lol). Pak mám jednu velkou nerezovou z makra a ta je taky gut, no. Ale nejsem žádnej velkej kuchař :)
od: PiTRiS
pro: maxa
28.12. 09:23

já ke spokojenosti používám tefal ingenio... to skladování je bomba... ale ne tu základní hliníkovou řadu, tam se mi po asi 4 letech jedna pánev lehce prohla... tu ocelovou. často to bývá v akci na amazonu
od: mightning
pro: Oneiros
01.01. 20:40

Z ceho je povrch toho prezidenta? To neni teflon, ze?
od: mightning
pro: maxa
01.01. 20:44

Ja jeste muzu doporucit smaltovanou, treba toto.
https://www.smaltovane-nadobi-sfinx.cz/eshop/20/sfinx-smaltovana-panev-bse-s-odnimatelnym-dr-drzadlem-a-skl-poklici-26-cm.html
Na veci, na ktere nepotrebujes neprilnavy povrch je to fajn, plus je to hluboke, takze se v tom dobre delaji omacky, testoviny a tak
https://www.smaltovane-nadobi-sfinx.cz/eshop/20/sfinx-smaltovana-panev-bse-s-odnimatelnym-dr-drzadlem-a-skl-poklici-26-cm.html
Na veci, na ktere nepotrebujes neprilnavy povrch je to fajn, plus je to hluboke, takze se v tom dobre delaji omacky, testoviny a tak
od: Oneiros
pro: mightning
01.01. 22:39

teflon to neni, je to pomerne hrube, vypada to jako takova kamenina nebo litina. ale nechyta se na to skoro nic. ikdyz teda maso delam na nerezovy, tohle ma omezeni teploty do 200st myslim. ale s kovovu rukojeti to jde dat i do trouby
od: Cobra
pro: mightning
06.01. 20:02

My teď půlku doby používáme smaltovaný nádobí po rodičích z chaty co je starší než já no a je to docela fajn krásné to funguje na indukci haha 😂
Jen teda když to jednou nechala rozpálit na max začala dělat něco jiného a nedávala pozor tak jednu trochu přítelkyně zmrvila no
Jen teda když to jednou nechala rozpálit na max začala dělat něco jiného a nedávala pozor tak jednu trochu přítelkyně zmrvila no
od: pindič
pro: LukKe
09.01. 19:20

To sem se podíval ve správný čas. Dekuju za tip. Vzal jsem tu velkoumpro jistotu 😀 uz se těším.
https://www.kulina.cz/ocelova-panev-mineral-b-element-pro--32-cm/?utm_source=foxdeli_email&utm_medium=order_product
https://www.kulina.cz/ocelova-panev-mineral-b-element-pro--32-cm/?utm_source=foxdeli_email&utm_medium=order_product
od: LukKe
pro: Oneiros
09.01. 22:35

jo, tuhle everyday lehkou mineralni mam taky jednu s tema tupkama a je to dobry
od: mightning
pro: Oneiros
10.01. 09:55

btw mas srovnani te fabini nerezove panve s nejakou abycejnou nerezovou treba z ikea? :) jestli stoji za to vysolit za to o 2k vic
od: Oneiros
pro: mightning
10.01. 12:22

Musím rict, že jinou nerezovou nemám osobně, ale koukal jsem na ně, třeba zrovna v ikei, a je to kvalitativně velkej rozdíl. Ta pánev je velice pěkně vyrobena a vaří se s ní prijemne. Teplo rozvádí stejnomerne po celý ploše, takže to není smecko. Třeba zrovna z ty ikei co jsem koukal je dost basic, dno asi ok, ale stěny jsou dost tenký, takže povedou teplo hůř. Líbí se mi taky beznytove uchycení rukojeti. Plnou cenu bych za ní asi nedal, ale mají furt nějaký slevy, pak jsou ty ceny rozumny
od: fanatic
pro: maxa
14.01. 10:39

Darto je ten megahype ve svete
od: maxa
pro: Oneiros
14.01. 18:41

+all: diky za doporuceni, vzal jsem nakonec jednu fabini a jednu tescoma president.
Uvazuju jeste nad tim smaltem, protoze vetsi siroka panev by se hodila. Smaltovana co mam doma je mala, ikdyz slouzi spokojene snad uz tricet let.
Uvazuju jeste nad tim smaltem, protoze vetsi siroka panev by se hodila. Smaltovana co mam doma je mala, ikdyz slouzi spokojene snad uz tricet let.
od: angelripper
pro: maxa
14.01. 19:30

smaltovanej hrnec používám skoro na všechno, v podstatě i jako náhradu pánve, třeba když potřebuju zatáhnout maso, tím spíš, pokud ho pak budu ještě péct nebo dusit. a jinak na omáčky, kari, polívky, atd. už jsem to tady několikrát propagoval, ale chtěl jsem světlej vnitřek, což spolehlivě vylučuje většinu modelů od le creuset a staub. dělá je třeba lodge, ale moc se tu nedaj sehnat. nakonec jsem narazil na značku BK a vřele doporučuju - není to žádnej knockoff, mají dlouhou tradici a kvalita i cena jsou super:
https://www.meesterslijpers.nl/en/bk-bourgogne-cast-iron-casserole-cream-white-28-cm
https://www.meesterslijpers.nl/en/bk-bourgogne-cast-iron-casserole-cream-white-28-cm
od: Oneiros
pro: maxa
14.01. 20:49

Smaltovanej hrnec jsem kupoval v akci v tescu asi za 600 a až na to, že jsem s ním jebnul o poklici a nastipnul celkem snadno s alt na rukojeti (takže je asi horší kvality), tak funguje velice dobře. Ale nepoužívám ho tak často jako pánve nebo klasický nerez hrnce
od: Nightmare
pro: all
20.12. 17:39

Kde koupim placku ktera se pouziva na Kebab Durum ? Podle me to neni ani tortilla (ta je tlustsi a mensi) ani Lahmacun (ten uz byva s necim zkombinovany)
Kde to sehnat abych to nemusel delat doma ?
Kde to sehnat abych to nemusel delat doma ?
od: myny
pro: Nightmare
20.12. 18:44

od: sairon
pro: Nightmare
21.12. 22:07

srsly, vždyť stačí to napsat do Googlu. nebo se zeptat v oblíbený kebabárně.
od: angelripper
pro: sairon
22.12. 00:52

heh, teď jsem si vzpomněl, že jsem se přesně na tohle nedávno ptal ve shawarmě na husinecký. odpověď byla akurátní a sofistikovaná, akorát si ji teda už nepamatuju :))
od: Nightmare
pro: myny
22.12. 21:19

musim do makra mit kartu ?
od: angelripper
pro: Nightmare
22.12. 21:29

musíš, no. fakt bych se zeptal tam, kde ti kebab chutná, podle mě ti rádi pár kusů prodaj nebo aspoň poradí, kde to berou :)
od: PiTRiS
pro: angelripper
22.12. 22:53

v makru... :D
jinak ještě sapa to určo bude mít
jinak ještě sapa to určo bude mít
od: nithril
pro: Nightmare
23.12. 08:16

Mas ico, si tu kartu zarid :) na spoustu veci je fakt Makro k nezaplaceni.
od: ATtI
pro: Nightmare
23.12. 10:45

Tip z Brna: Najdi si vecerku, kterou provozuji Arabi a ne Vietnamci, skoro urcite je tam budou nornalne prodavat.
od: Black.Tulip
pro: ATtI
23.12. 11:00

a když na začátek přihodí from the river to the sea, možná bude i slevička
od: myny
pro: Nightmare
23.12. 11:12

S IČO ji vyřídíš online a vyzvedneš u vstupu.
od: Gandalf
pro: Nightmare
23.12. 12:28

No, ale pozor na to, že relativně nedávno tam zavedli, že tam musíš zajít minimálně jednou za 6 měsíců a utratit 2k nebo ti tu kartu deaktivujou.
A podle mě teda kouzlo makra už dávno neni to, co to bejvalo - levnější už to v době lidlu atd dávno neni, lidí je tam kotel, takže jedině dává smysl tam chodit kvůli nějakýmu speciálnímu sortimentu - ať už čerstvý maso, ryby nebo uzeniny a sýry nebo nějakej specifickej alkohol a nápoje. Ale to má zase celkem dobře pokrytý rohlík.
Já tam teď na podzim byl asi po 3 letech a koupil jsem celkem nic moc a byl spíš zklamanej. Ale já nejsem moc kuchař, takže mi možná něco uniká
A podle mě teda kouzlo makra už dávno neni to, co to bejvalo - levnější už to v době lidlu atd dávno neni, lidí je tam kotel, takže jedině dává smysl tam chodit kvůli nějakýmu speciálnímu sortimentu - ať už čerstvý maso, ryby nebo uzeniny a sýry nebo nějakej specifickej alkohol a nápoje. Ale to má zase celkem dobře pokrytý rohlík.
Já tam teď na podzim byl asi po 3 letech a koupil jsem celkem nic moc a byl spíš zklamanej. Ale já nejsem moc kuchař, takže mi možná něco uniká
od: nithril
pro: Gandalf
23.12. 13:18

Hele zrovna na to vareni je bezkonkurencni. A obecne u Makra vidim nejvetsi benefit v tom, ze jakykoliv druh zbozi (maso, syry, zeleninu, alkohol..) tam clovek najde ve velice uspokojivem vyberu a kvalite, ktery by jinak musel hledat na nekolika ruznych mistech. A jsou veci, from the top of my hread treba bylinky a mikrogreens, ktere v takove siri nenajdes nikde (nebo aspon ja nenasel). Rohlik uz makru zdatne sekunduje, plus samozrejme pohodlny dovoz, ale prijde mi, ze porad maji v mnoha ohledech spis jen zuzeny vyber surovin z Makra.
od: angelripper
pro: Gandalf
23.12. 14:16

limit je tuším 2k za tři měsíce, a pro neaktivitu mi už jednou zrušili kartu minimálně před deseti lety, takže to "nedávno" je fakt relativní :))
dřív jsem tam jezdil i kvůli cenám, ale poslední roky to není žádná sláva - skoro tam nejsou slevy (a když, tak často stylem, že věci s červenou cenovkou jsou někdy dražší než normálně:)), v poslední době to teda trochu doháněj množstevníma slevama, ale to jsou většinou korunový položky. ale furt se tam daj najít dobrý dealy, plus hlavním lákadlem je sortiment. jezdím tam ale buď pro konkrétní věci, anebo na velký nákupy jednou za čas. ale postupně to vytlačuje rohlík, kterej se cenově srovnává, takže už v makru nedělám nákupy za 8k, ale třeba jenom za 2 - 3. alkohol už tam nemá skoro smysl kupovat, naopak maso, ryby a zelenina tam jsou super a pořád za docela slušný ceny.
dřív jsem tam jezdil i kvůli cenám, ale poslední roky to není žádná sláva - skoro tam nejsou slevy (a když, tak často stylem, že věci s červenou cenovkou jsou někdy dražší než normálně:)), v poslední době to teda trochu doháněj množstevníma slevama, ale to jsou většinou korunový položky. ale furt se tam daj najít dobrý dealy, plus hlavním lákadlem je sortiment. jezdím tam ale buď pro konkrétní věci, anebo na velký nákupy jednou za čas. ale postupně to vytlačuje rohlík, kterej se cenově srovnává, takže už v makru nedělám nákupy za 8k, ale třeba jenom za 2 - 3. alkohol už tam nemá skoro smysl kupovat, naopak maso, ryby a zelenina tam jsou super a pořád za docela slušný ceny.
od: PiTRiS
pro: Gandalf
23.12. 16:22

jednou za rok ne? já tam teda jdu tak jednou za rok a pohoda...
jinak jako souhlas, kouzlo makra je long gone, cenově se vyplatí máloco... víceméně smysl jen když je něco v akci, na chlast, na čerstvé ryby a na "specility" co jinde nejsou...
jinak jako souhlas, kouzlo makra je long gone, cenově se vyplatí máloco... víceméně smysl jen když je něco v akci, na chlast, na čerstvé ryby a na "specility" co jinde nejsou...
od: HY3N4
pro: all
01.12. 12:14

Rastlinný olej vs živočíšny tuk vs maslo.
Na čom pripravujete čo? Ide mi hlavne o varenie na panvici (na čom orestujete cibuľku, steaky, stir fries), než o pečenie, ale kľudne povedze svoje skúsenosti aj v pečení, lebo som počul že tam je napr. tuk skvelý.
Na čom pripravujete čo? Ide mi hlavne o varenie na panvici (na čom orestujete cibuľku, steaky, stir fries), než o pečenie, ale kľudne povedze svoje skúsenosti aj v pečení, lebo som počul že tam je napr. tuk skvelý.
od: PiTRiS
pro: HY3N4
01.12. 13:09

když mám sádlo, tak sádlo, pokud to vysloveně nekoliduje s chutí jídla (třeba losos že jo :), jinak řepkový/slunečnicový olej. Máslo vyjímečně, spíš když něco tím chci fakt dochutit (a taky nejsem miliardář že jo :D )
od: Azeroth
pro: HY3N4
01.12. 14:51

Maslo tam, kde to dava smysl, jako treba vajicka. Default olej pouzivam repkovy.
od: angelripper
pro: HY3N4
01.12. 15:08

z 90 % olivovej olej na všechno :) na asijský jídla slunečnicovej nebo řepkovej, podle toho, co mi zrovna přijde pod ruku, jinak máslo tam, kde to dává smysl. sádlo mám v ledničce furt a snažím se ho používat častějc - poprvý v životě jsem ho koupil a použil snad před deseti lety :))
od: Gandalf
pro: HY3N4
01.12. 15:10

já většinu věcí dělám na ghíčku
od: iassai
pro: HY3N4
01.12. 16:30

tak ja to stridam, jim velmi jednoduše maso, priloha a i ten tuk dokaze udelat rozdil v chuti.
od: HY3N4
pro: angelripper
01.12. 16:46

Aký Jamie Oliver :))) čo sa týka teda oliváča, ako riešiš smoke point? To ma na tom serie asi najviac...
Ako taký príkladový use case by ma zaujímal regulérny steak, pretože zo začiatku to chce nejaký teplu odolný tuk, no zároveň chcem potom ho dokončiť bastovaním v masle - aké máte napr na toto tipy?
Gandalf: odkiaľ berieš ghee? rozmýšlam nad ním, ale neviem aká je dostupnosť a cena :)
Ako taký príkladový use case by ma zaujímal regulérny steak, pretože zo začiatku to chce nejaký teplu odolný tuk, no zároveň chcem potom ho dokončiť bastovaním v masle - aké máte napr na toto tipy?
Gandalf: odkiaľ berieš ghee? rozmýšlam nad ním, ale neviem aká je dostupnosť a cena :)
od: HY3N4
pro: angelripper
01.12. 16:48

Inak impluz na toto mi práve skrskol cez videa kde som počul, že sadla sa fakt človek nemusí báť a skôr všetky tie rastlinné tuky sú pičovina.. ale to už sa dotýkame aj hľadiska zdravia, mno
od: Gandalf
pro: HY3N4
01.12. 17:10

měl jsem šufan, to mi došlo, tak sjem vzal nějaký v lidlu, když bylo v akci
od: panta
pro: HY3N4
01.12. 17:12

Kde to dává smysl (aka chuťově to sedí), tak máslo nebo sádlo.
Pakliže nechci, aby mi to obarvilo chuť toho, co dělam, tak rýžovej olej.
Pakliže nechci, aby mi to obarvilo chuť toho, co dělam, tak rýžovej olej.
od: maxa
pro: HY3N4
01.12. 17:50

Stridam to podle toho, kde co dava chutove smysl. Do gulase/pod maso sadlo, pod polevky olej apod. Olivovy na vetsinu jidel, normalni (slunecnice/repka - co prijde pod ruku) na smazeni typu topinky a tak.
Ad peceni cukrovi - prijde mi, ze jediny rozdil hera/tuk vs maslo je chut a proto beru maslo :)
Ad peceni cukrovi - prijde mi, ze jediny rozdil hera/tuk vs maslo je chut a proto beru maslo :)
od: Nightmare
pro: HY3N4
01.12. 18:51

Jinak sezamovy na spoustu asijských jídel, slunečnicový na osmahnuti kuřecího prsa (mam top recept kdyztak). Zbytek pokud jde tak v horkovzdušne friteze, tam pak slunečnicový ve spreji ale toho používám hodně malo
od: Oneiros
pro: HY3N4
01.12. 19:59

Dopice dávám co tam patří prostě :o)) používám všechno, slunečnicovy teda ne, jen řepkový
Btw Ghi kupuju místní z Natural Jihlava, je celkem dobrý a nestojí majlant. Případně z Rohlíku ten jejich brand
Btw Ghi kupuju místní z Natural Jihlava, je celkem dobrý a nestojí majlant. Případně z Rohlíku ten jejich brand
od: Black.Tulip
pro: maxa
01.12. 20:03

cukroví +1, s rostlinným to je hnus, to radši máslo za cenu zlata
od: angelripper
pro: HY3N4
01.12. 20:10

neřeším vůbec, pokud potřebuju megavysoký teploty, dávám tam právě nějakej rostlinnej. ghee je super, ale beru ho málokdy, protože jsem cheap bastard :))
od: LukKe
pro: HY3N4
01.12. 22:33

mno, viz ripper.. kdyz potrebuju vysoky teploty, tak repkovy, pac vychazi skoro nejlip, co se tyce smoke pointu a mono/poly/saturated fats... a na nizky olivac... ghee je fad, kdysi jsem to kupoval, ze to je vic cool, a pak sem resersoval prave ty ruzny oleje apod. a na to smazeni to neni zadna slava, co se tyce tech tuku
od: Oneiros
pro: angelripper
02.12. 00:28

Tak třeba na restovani masa na indickou kuchyni je Ghi dobry
od: fanatic
pro: HY3N4
02.12. 10:09

sadlo a ghi
na palacinky kokosovej olej a maslo
na palacinky kokosovej olej a maslo
od: pete
pro: all
03.11. 18:35

Tip, kde v cz koupit gold baja salt a celtic salt? Dekuji.
od: pete
pro: Oneiros
03.11. 21:21

Diky.
od: BroER
pro: pete
04.11. 01:15

Keltskou sůl moje drahá kupovala U Džoudyho na IP Pavlova.
A Gold Baja taky neznám :))
A Gold Baja taky neznám :))
od: angelripper
pro: all
20.08. 15:30

nedávno jsem si tady stěžoval, že nože delší než 180 mm v podstatě nepotřebuju, protože jsou spíš přítěží a reálně je nevyužiju. tak zase nic, no.
(banana a jolokia for scale)
https://i.imgur.com/B9Gpca7.jpeg
(banana a jolokia for scale)
https://i.imgur.com/B9Gpca7.jpeg
od: BroER
pro: angelripper
20.08. 18:01

Banana pobavil:))
od: panta
pro: angelripper
20.08. 23:02

Krásnej :) Využití je asi fuk, když máš sbírání nožů evidentně jako koníčka hele :D
od: zila
pro: BroER
21.08. 08:23

Tyve to mi vůbec nedošlo.
od: angelripper
pro: panta
06.09. 09:34

jako jo, ale zase tolik toho zatím nemám a na víc už ani není prostor. ale samozřejmě to nějak kreativně vymyslím, žejo. jako další v pořadí jsem měl vyhlídnutou tuhle ko-bunku:
https://www.cleancut.eu/butik/knifebrands/yoshikazu-tanaka/bunka_yoshikazu_tanaka-4428-detail
ale francouzi maj ještě skladem poslední kus masashi gyuta, který vyhlížím už dlouho:
https://www.couteauxduchef.com/couteau-japonais-masashi-yamamoto-black-nashiji/21054-couteau-gyuto-21cm-japonais-artisanal-masashi-yamamoto-bs1-black-nashiji.html
a teď mi do toho ještě skočila tahle matsubara:
https://www.cleancut.eu/butik/knifebrands/matsubara/cleaver_matsubara-4225-4507-detail
problémy prvního světa!
https://www.cleancut.eu/butik/knifebrands/yoshikazu-tanaka/bunka_yoshikazu_tanaka-4428-detail
ale francouzi maj ještě skladem poslední kus masashi gyuta, který vyhlížím už dlouho:
https://www.couteauxduchef.com/couteau-japonais-masashi-yamamoto-black-nashiji/21054-couteau-gyuto-21cm-japonais-artisanal-masashi-yamamoto-bs1-black-nashiji.html
a teď mi do toho ještě skočila tahle matsubara:
https://www.cleancut.eu/butik/knifebrands/matsubara/cleaver_matsubara-4225-4507-detail
problémy prvního světa!
od: angelripper
pro: panta
25.09. 14:28

můj oblíbenej švédskej obchod včera po dlouhý době naskladnil shirogami nože od masashi, který mám v hledáčku už dlouho - chvíli jsem zvažoval, že do toho půjdu, ale pak jsem statečně odolal s tím, že dva nože ze shirogami už mám, a navíc se mi moc nelíbí ta oválná kaštanová rukojeť. byl jsem na sebe pyšnej, jak jsem odolal svodům a ušetřil.
...dokud dneska nenaskladnili druhou sérii těch samejch nožů v aogami #1 oceli a s hexagonovou rukojetí ze zebrana. piče! tak zase nic :))
...dokud dneska nenaskladnili druhou sérii těch samejch nožů v aogami #1 oceli a s hexagonovou rukojetí ze zebrana. piče! tak zase nic :))
od: Gandalf
pro: angelripper
25.09. 14:31

pošli ukaž ať vim o čem se tady mluví :)
od: angelripper
pro: Gandalf
25.09. 14:54

od: angelripper
pro: Gandalf
18.10. 18:12

přišel mi v den, když jsem odjížděl na dovolenou, takže poprvý jsem ho použil až dneska, a zatím jsem nadšen. hlavně ta patina, která okamžitě vyskočila, ou jé! to mě baví :)
před:
https://i.imgur.com/DceGIZw.jpeg
po:
https://i.imgur.com/6VKJ0mH.jpeg
https://i.imgur.com/fRqwgjy.jpeg
před:
https://i.imgur.com/DceGIZw.jpeg
po:
https://i.imgur.com/6VKJ0mH.jpeg
https://i.imgur.com/fRqwgjy.jpeg
| stránka 1 z 45 |
>>
Oblíbené jídlo, lahůdky, pokec pro gurmány atp. | |
---|---|
Vytvořeno | 26. prosince 2015 22:43 |
Autor | BroER |
Moderátor | 2/D |